COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 921
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 305
  • тук-там
Реално най-важно е затварянето на заведенията, колкото и да се тръшкат сега.
Няма какво да коментираме хигиената, гледали сме и скрити камери по темата.
Едва ли някой си прави илюзии, че приготвящият храна, напити, ще си мие ръцете след всяко пипане на пари или забърсване на плота с парцала.

И пазарите!  
Аман  от полвинчати мерки. Хората, че са прости, е факт.
Онези отгоре, също. Ами, като не знаеш как да действаш - слагай всичко под ножа.
Паркове, градинки, заведения, пазари....
Аз мога да попълвам десетки декларации, да се правя на маймуна със всичките дезинфекции, коридори, КПП и не знам още какво, за да може някой да се отъркват на пазара..
Едни хубави дела им трябват, за пропуснати възможности и бездействия....
Ай, сиктир!

# 4 306
  • Варна
Предвид великденските празници, градът, в който живея, затваря повечето си входове. Остават няколко главни входа, които ще са контролирани от полиция.
Като гледам мерките в България, направо се чудя срещу какво възнегодуват толкова хората! Тук не работят никакви други магазини, освен хранителни, аптеки, за вестници и за цигари. Няма едни чорапи откъде да си купиш( Карефур работи, но всичко, различно от храна и препарати, е оградено и недостъпно за пазаруване)!

Негодуват срещу това, че "нищо не се случвало". Не се мисли защо не се случва. Реват за свободите, кафетата, МОЛ-овете, гащите... разходките, спорта... икономиката...
Дано никога не разберем какво е "да се случва".

# 4 307
  • София
За какво ни излъгаха? Отговаря Пламен Пасков.

https://youtu.be/VcwhLGzaXAs

# 4 308
  • Пловдив
Един дядо го каза още в началото. Заразените са по хотелите. Там са на ол инклузив. Никой не ходи по механите в самото Банско. Нищо не очаквам да излезе от там. Но все пак не решавам аз какви да бъдат резултатите. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 4 309
Латвия и Словакия зависи как отчитат смъртността, защото може и да е по придружаващо заболяване

# 4 310
Би било интересно наистина какво ще излезе от Банско. Много ми се ще да се окаже, че много хора имат антитела и са изкарали вируса без да разберат.

# 4 311
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Merri_An, това всички го знаем. Но при положение, че имаме нагледен пример от държави с далеч по-добро здравеопазване, би трябвало да се опитаме още в началото да ограничим вируса максимално. Не е нормално да си мислим, че на нас може да ни се размине, защото имаме БЦЖ или защото сме много силни и здрави и нищо не ни мори. И това на фона на болници като видинската, наистина е жалко, че ще пострадат невинни хора... Бих предложила на Бойко Борисов да изпрати 1 депутат да се лекува именно във Видин, все пак всички сме равноправни, нали... на теория.
Ами опитваме се. Както те, така и ние. Със същите мерки. При това със здравеопазване, което е на светлинни години от тяхното. Знам твоята теория, че всички трябва да са в болница, но това не е било никъде по света, няма и да стане. И по-добре, защото за Италия излизат данни, че много хора са се заразили именно там, и в спешните отделения на същите тези болници.

Съгласна съм, но в един момент болниците се превръщат наистина в развъдник на вируса и така страдат всички, които имат нужда и от друго лечение и спешна помощ. И така ще пострадат много повече хора в дългосрочен план, отколкото ако в началото бяха наложили наистина строга карантина. Аз си оставам на мнение, че правим огромна грешка с тези половинчати мерки, но дано не съм права.
Страдат всички, които имат нужда от СП, как? И как ще пострадат хора в дългосрочен план? Наистина не разбирам какво имаш предвид.
Когато вирусът се е разпространил достатъчно, че голяма част от лекарите са болни, отделенията заразени и т.н. Това май се случва навсякъде... не знам как успяват да отделят спешните случаи от всички заразени с коронавирус. А всъщност голяма част от лекарите, независимо от тяхната специалност са се включили в борбата с коронавируса. Спомням си един италиански лекар, който казваше, че се моли сега никой да не си счупи крак, защото няма да има кой да му обърне внимание.
Ясно, разбрах те.
Ами аз вече писах по този въпрос. Виждаш, че основна част от заразените медици са от СП. Това е така не толкова, защото нямат предпазни облекла, а защото хората лъжат, или спестяват част от симптомите си. Без да се обиждаш, но преобладаващата част от искащите посещение на екип на адрес са като теб-те непременно държат да ги види "доктор", и ако може, да идат в болница. И понеже сега се насочват към ОПЛ такива пациенти, те лъжат, и не казват всичко. И като отиде екипът на адрес, без да знае с какво се сблъсква реално, без предпазните костюми, и заразяването е налице. Много хора пият умишлено температуропонижаващи, за да нямат температура като дойде екипа, понеже са казали, че нямат....линейките са едни, също. Дезинфекцират се след всеки заразен, после стоят херметично затворени определено време, взимат се мерки, но е факт, че най-много са спешните медици, от заразените. А и като закарат някой, който е поизлъгал за нещо, и не е съмнителен за коронавирус, няма основание да се дезинфекцира линейката, заминава на следващ адрес, после на друг...
Това е идеята първоначално да се обадиш по телефона, на ОПЛ, и той да прецени имаш или нямаш нужда от посещение на място. За да се отсеят наистина спешните случаи, за които трябва да иде линейка и да вземе болен. Отделят се, как няма да се отделят спешните, един инфаркт, или инсулт, или диабетна хипо или хипергликемия няма общо с коронавирус, травмите, за които говориш, също. На този етап все още хирурзите, ортопедите, кардиолозите и невролозите не са си зарязали пациентите, за да интубират заразени, или да ги обслужват. Дано не се стигне дотам.

# 4 312
Скрит текст:
Какво става в страната на "цъфтящата демокрация".

А става:
*тела на починалите са в хладилници, по улиците
* много голямо хоризонтално разпространение и огромна смъртност (разбира се, за "обикновените" има само "обикновени" болници)
*нямат маски в болниците-вижте медицинска сестра, 3:39
*странно преобладаване на Афро-американци по отношение число на починалите.
* за обикновените хора- "обикновени болници" и "обикновено лечение" - "застраховката ти не стига...",
* персоналът в техните "болници" сега ще изпозарази всички (опита на Италия? неусвоен..." ние сме корифеи демократи")

Репортажът е на Дойче Веле. Моля да не триете, и да уважавате и другите мнения:

Е, хайде сега, нека да бъдем точни - всичко това се случва САМО в Ню Йорк сити и околностите....ситуацията там е както навсякъде - мегаполисите и бедните райони страдат най-много и то е ясно защо - липса на хигиена, хората са болни от други заболявания и пр.
А САЩ е с големина колкото Европа....нали разбирате, че няма място за сравнение....

# 4 313
  • София
Банско е много подобен на Слънчев бряг - можеш да седиш на ол инклузива, но все влизаш в контакт с местните, все излизаш нанякъде. Даже в Банско повече се излиза - за сувенири, да позяпат центъра, да позяпат планината, не може да се каже, че ол инклузивите хич не мърдат от хотела. Все са влезли в контакт с банскалии, затова е добре да се тества.

# 4 314
Нали болната готвачка от Банско твърдеше, че е ходила само до работа и обратно до квартирата. И заразата и била евентуално на улицата.
Това направо вече ми звучи криминално, за Банско говоря. Кой знае какво крият там.
За съжаление, ще разберем от официални източници. Тоест, каквото преценят, това ще ни съобщят. Местните си пазят курорта и това е. Според мен.
Та съм доволна поне, че тече разследване и тестване.

# 4 315
  • Мадрид / София
Скрит текст:
Нищо особенно няма да се случи след Великден. Това, че в Италия или някъде другаде са се развили нещата по един начин, не значи че и тук трябва да стане така. После ще почнат да се услушват някъде да почнат да вдигат мерки и ще правят и тук същото.

Италия, Испания, САЩ, Великобритания, Турция, Гърция и понеже нас БЦЖ и аурата на Бойко ни пазят, няма шанс да последваме държави с далеч по-добро здравеопазване.
Много добре си вързаха гащите със здравната система и с лекуването по телефон, така че болниците няма да се препълнят, а и българина е свикнал да се самолекува. Тестове се правят малко, така че и с Великден и без едва ли ще има някаква особена разлика.
Е, да. Нека хората си умират вкъщи, да не им се натоварва здравната система и да не се налага да тестват. Тъкмо ще отчетем ниска смъртност.
Ето, в държава с добро здравеопазване как са се случили нещата. Единичен пример, а колко още разкази имаше, на съфорумки, в нета, навсякъде-че навсякъде практиката е такава, не откриваме ние топлата вода, няма и да я прЕтопляме. Нито Бойко е измислил тази практика, нито щаба.
Цитат
48-годишен българин е починал от коронавирус в Испания.
Мъжът се казва Венцислав Иванов и е издъхнал в понеделник в болницата в градчето Вилахойоса, провинция Аликанте. Няма данни той да е страдал от други заболявания.
Българинът, който е родом от Видин, от години живеел със съпругата си Валя и двете им деца в Испания. Близките му споделят в социалната мрежа, че той е бил "прегледан" от лекар по телефона. Медикът е преценил, че състоянието на 48-годишния мъж не налага прием в болница. По думите на съпругата обаче Венцислав е дишал много трудно и не е можел да говори.
Когато тя отново е потърсила помощ по телефона, получила отговор, че няма линейка, която да изпратят на адрес. Посъветвали жената да транспортира съпруга си с частен автомобил до болницата. Венцислав Иванов е бил приет в реанимация, но по-късно е починал.
Днес четох, за един полицай, преминал интензивното лечение, сега се долекува в къщи: та той казва, че когато заболява за много кратко времебпочва да чувства недостиг на въздух. Думите му са: "имах чувството че умирам и, че са ми сложили найлон на лицето и се опитвах да дишам, а въздух не поемах." Човека не е имал съпътстващи болести, напротив, практикувал е подводен риболов със задържане на въздуха, от което капацитета на белите му дробове е по-голям от повечето хора. И това го спасява на практика в борбата с вируса.
Иначе и тук става по телефона първите консултации с лекаря при съмнение за коронавируса.

# 4 316
  • Bulgaria
Банско е много подобен на Слънчев бряг - можеш да седиш на ол инклузива, но все влизаш в контакт с местните, все излизаш нанякъде. Даже в Банско повече се излиза - за сувенири, да позяпат центъра, да позяпат планината, не може да се каже, че ол инклузивите хич не мърдат от хотела. Все са влезли в контакт с банскалии, затова е добре да се тества.

Всъщност голяма част от персонала в хотелите не е местен. Разлог и всички околни села, а и не само от там. Според мен точно персонала в хотелите са по-интересната извадка, защото са имали постоянен контакт с чужденци.

# 4 317
Във фейсбук мрънкат  много нагли хора. Политиканстват и тентенциозно постват фалшиви новини тип "Спират ми тока от утре заради ББ" или "ЧСИ погват длъжници заради кризата".
Пълни лъжи, за да спрат тока, значи 2 поредни сметки не е платил. За да стигне до ЧСИ, той не си е плащал и преди няколко вноски. т.е. тарикатът и преди е живеел безотговорно.
Държавата трябва да помага на съвестните, които тепърва са засегнати от кризата, а не на безотговорните и мързеливите, които никога нищо не дават, а искат наготово да получават.

# 4 318
Защото се чудим кой е +1 жертва днес. Съмнява ме да е жената от Варна, това е.

Според сайта на МЗ става въпрос за мъжа от Шумен на 65г.

# 4 319

На Нова година в Банско, всички бяхме по центъра и по уличките - и местни и гости на града.
Мисля, че Банско ще предостави чудесна картина на епидемиологичното състояние в момента в страната, с може би една седмица напред. Т.е. ще бъде като отрязък на времето около януари-февруари-началото на март.

Общи условия

Активация на акаунт