COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 617
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 890
Попаднах на материал за ваксина, която се ползва отдавна срещу пневмонии PNEUMO 23 и добри български пулмолози.  Някой с мнение, ясно е, че сега имаме съвсем различен вирус?
Ето линкове:
https://www.credoweb.bg/publication/84949/savremenni-vazmozhnost … itsa-s-prevenar13

https://www.facebook.com/m.kolaksuzova/posts/10214135164533373
Нищо общо с настоящата ситуация.
Иначе, ваксината си е много добра (Пневмо 23). Но не за сегашната ситуация.

# 4 891
Извинете, ако е коментирано, но днес за втори път чувам Кантарджиев да казва, че трябва да направим нещо, ако сутрин се събудим с гърлобол, но така и не разбрах какво е това нещо. Разбрах, че бабите са ни учили на него, ама моите не са ме. Можете ли да ми кажете за нещото?

Опитах се да потърся с търсачката информация, но ми излизат някакви странни символи.

# 4 892
Браво на журналистката от БНР! Не се поддаде на грубия тон на владиката, даже накрая той се извини
и все пак е лицемерие да искаш затваряне на църквите при некарантина, а ИП в държавата. Беше жалка за мен

# 4 893
  • Варна
Браво на журналистката от БНР! Не се поддаде на грубия тон на владиката, даже накрая той се извини
И на мен това ми направи впечатление доста груб беше владиката, очаквам от такива хора уж да са по спокойни и смирени.

# 4 894
Извинете, ако е коментирано, но днес за втори път чувам Кантарджиев да казва, че трябва да направим нещо, ако сутрин се събудим с гърлобол, но така и не разбрах какво е това нещо. Разбрах, че бабите са ни учили на него, ама моите не са ме. Можете ли да ми кажете за нещото?

Гаргари с лайка, аз лично като ме боли гърлото, правя гаргара с чаша топла вода, чаена лъжичка сол и две капки йод, горещи чайове и стоене на топло, това ни препоръчваха бабите.

# 4 895
  • Bulgaria

Казах го аз това за фирмите, но всичко е само на хартия. Би трябвало всеки, който има дори леко неразположение да си остане вкъщи, но на практика това е невъзможно. Трябва вече да си сериозно болен, за да се смили ЛЛ да ти даде болничен. Ти си ходиш болен на работа и си заразяваш стабилно колегите... Всичко е просто перфектно.

# 4 896
Аз още недоумявам защо не вземат една наистина малка група от хора (да кажем 100/200 човека), които в края на Февруари и началото на Март са имали симптоматика, обаче са мислели, че боледуват от грип Б. Да се види колко от тях ще покажат наличие на антитела.
Постоянно четем коментари от сорта на 'Ама аз май го карах този вирус преди два месеца".
Имаше такива в темата, дето се самотестваха - отрицателни са им тестовете. Нека тия дето си мислят, че са го прекарали да си се тестват сами, за да разберат колко са им грешни преценките. Държавата не е редно да хаби ресурс за тях. Беше обяснено, че е минал грип А и Б съвсем скоро, Първите двама от 11 болни от КВ бяха хванати в началото на март, обаче - не! Ние си знаем, че вече го минахме...

# 4 897
Скрит текст:
Поне едно нещо стана ясно - нашите попове - най-наглите и най-изперкали от всички попове.

Що за глупости се пишат тук. Имайте малко уважение..
Уважение към хора, които са застинали в Средновековието аз лично нямам.

Мислиш, че Вярата е някаква сезонна модна прищявка?
[/spoiler]
Не, но спокойно можеш да се помолиш и да постъпиш според отговора. Защо слушаш владики и политици?

Защото ако ги нямаше "владиците", както наричаш духовните служители, сега щеше да си ханъма в Турция. Пък ако много ти харесва в Турция, ей я на къде е...

Ох, хайде моля ви да не сравняваме Патриарх Евтимий с агентите на ДС, които са назначени в Църквата и на които не им дреме ни за вярата, ни за миряните - важно беше да се прилапат и имотите на Църквата. 
Много от свещениците след  09.09 са избити от комунистите или пращани в Белене.

# 4 898
Изследователи от Университетът в Гент, Белгия с нови открития.

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/live-283-nieuwe-doden-in-on … af-juni~a8e60a12/

13:43

Генетичните различия обясняват защо някои страни са по-тежко засегнати

Изследователи от Университета в Гент UGent смятат, че генетичните различия между жителите обясняват защо коронавирусът има по-висок брой в някои страни. Изследванията показват, че в страни, където специфичен вариант на гена ACE1 е често срещан, се броят по-малко инфекции и смъртни случаи. По-конкретно, той се отнася до D-полиморфизма на въпросния ген.

"Като цяло, например, D-полиморфизмът на гена ACE1 е по-често срещан колкото по на изток вървиш в Европа", казва проф. Joris Delanghe. "В същото време виждате, че тежестта на епидемията Covid-19 намалява с преминаването от Западна към Централна и Източна Европа."

До 41 процента от разликите в количеството на заразяване между страните може да се обясни, като се разгледа колко често се среща този специфичен полиморфизъм. При корекция за различната начална точка на епидемията в различните страни, тази цифра дори се увеличава до 48 процента.

За своите изследвания учените идентифицираха редица гени, които могат да играят роля в развитието на Covid-19, от които съществуват различни версии (така наречените полиморфизми), точно както гените за цвят на косата и очите имат различни версии. В научни бази данни те откриха данни за това колко често всеки от тези полиморфизми се среща в населението на 25 страни в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

"За да се борим по-ефективно с вируса, трябва да обърнем много повече внимание на това кой живее в тези страни," казва Delanghe, "и как тези популации са генетично различни ." Откритието трябва да позволи по-точно да се предвиди хода на епидемия Covid-19 в определен регион или държава, като се включат данни за появата на D-полиморфизма на гена ACE1 в модела.

# 4 899
  • София
Може ли онлайн някъде да се гледа този брифинг?? имам чувството, че много изпускам.
Ако имаш нерви да го изгледаш, има видео час и нещо в статията https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-ne-moga-da- … i-horata-curkvite

# 4 900
  • София
Скрит текст:
Повечето тестове имат други позитиви, но картината на броя болни е ясна и с тези тестове в момента, защото има достатъчно данни за други страни и можем по броя починали и критични да сравним и да съдим дали данните са достоверни или не. По моему, макар да съм социолог, а не статистик, данните са съвсем ок, а и ако умножим по 5,5, хич не стават малко заразените 3360 са доста болни. (Т.е. ако смятаме, че двама от 11 болни са били "хванати" с тест)

Масовото тетстване е отделно. Ефективното “хващане” и тестване на симптоматични и контактни, за да могат да се използват, обаче  е много съществено. Болни и контактни трябва бързо да се изолират, за да не заразяват - семейството си, колегите си, хората в магазин като пазаруват и т.н. и т.н. В този смисъл направеният брой тестове е в пряка връзка с ефективността на “хващане”. На знам дали това “хващаме 2-ма от 11” е ефективно “хващане”. Мен това са ми притесненията.
Съгласна съм, затова следва да се обясни на хората да се държат сякаш всички са болни. При малко тестване не мисля, че има друг вариант. За жалост, не сме Германия, очевидно няма да тестваме масово сега.

Не съм сигурна обаче, че това е реалистично очакване и възможно на практика. Болните трябвя да си стоят у дома (или някъде другаде), изолирани от всички, включително от семейството си доколкото могат. Ако са у дома с останалите - да са в отделна стая по възможност, разстояние от 2 метра, повече чистене и хигиена. Не могат да работят навън, да излизат, дори и до хранителен магазин и аптека да ходят. Няма как масово да се държим като болни, уви. Затова и трябва да има ефективно търсене на болни и контактни.
След като не отмениха църковните служби за празниците единственото реалистично очакване е да се надяваме да ни стигнат респираторите. Наистина не им трябват ни тестове, ни нищо вече. Не съм допускала, че е възможно подобно безумие.

# 4 901
Фани пий си антибиотиците без изобщо да съжеляваш..и си звънни на ЛЛ като го приключиш да видиш какво ще ти препоръча.Да хубаво е да има антибиограма,но да кажа за влошен бронхит няма как да излезе нищо на нея,но се пие антибиотик/обяснено от лекар/.А като се оправиш..пусни за IgG,a ако искаш мисля вече направи 10-тина дни пак може да пуснеш но за IgM.-Това за короната.И аз ей така не пия антибиотици,но някой път се налага просто.

# 4 902
Сутрин се пие топла вода с лимон или гаргара със сода . Обаче мен ме мързи, а е полезно и без да имаш симптоми сега особено. Това със содата аз го правих обаче в началото, като ме болеше гърлото и кашлях повече, а и заради стомаха облекчава съм чувала.
Сега се сещам, може и да досаждам, дали хората с повръщане и ...разстройство може да е слезнал вируса в стомаха и затова да имат тези симптоми. Ми извинявам се, ама... те в началото казваха суха кашлица, втрисане, лека температура и мускулни болки. Никъде не казваха за повръщане и ... , ами като слезе в стомаха вируса е логично това да са показателите или... ??? Щото на мен това беше, а като не се казваше за това си мислех нервен стомах, притеснение...

# 4 903
  • БГ
Може ли онлайн някъде да се гледа този брифинг?? имам чувството, че много изпускам.
Дарик радио го излъчвахва, вкл с картина. Не знам дали им остава на запис

# 4 904
  • Пловдив
https://dariknews.bg/novini/sviat/ceremoniiata-po-slizaneto-na-b … oklonnici-2220633

Само БПЦ не може. Не разбирам как ние се извъдихме най-праведните християни. Ами правата на другите вярващи......по света......Божи гроб е затворен!

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 15:32 от dazel

Общи условия

Активация на акаунт