COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 765
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 555
Една съседка днес каза, че маските пак ставали задължителни. Вярно ли връщат тая... глупост? А заместване с шал може ли?
ББ спомена , че може, ама още не бяха стиковали текста. Според мен трябва да не го залагат точно  това Blush

surfingbabe28,
Да го пише , пък нищо. Grinning
Ясно е, че няма да инспектират.

# 6 556
Заповедта е готова, във страницата на МЗ я видях. Това за шала наистина са го написали. Смешно е, но много хора мрънкат, че нямат 2 или 5 лв. за маска, затова предполагам са сложили и думата шал.

# 6 557
Много тъжно ми става, че някои хора свързват туризма само с лежането на плажа и тена на задника...
Нужно е съвсем малко напрягане на мисълта за да се сетиш, че туризмът е едно от топ "предприятията" в България.
Зад коктейлчето с чадърче стоят хиляди работни места и милиони оборот, данъци...
Знам, че масово се мрази "онзи гадния милионер-хотелиер изедник със скъпата кола", но грам мисъл отвъд това не се вкарва... Sad
К'во толкова, че няма да си печем задника на плажа, нали...

П.с. Сега проверих, през последните години туризмът е генерирал около 13-15% от БВП.
Пък вие си мислете за задници....
Само да попитам, ако няма такива които да мислят за тена на задника си как точно ще се развива туризма?

# 6 558
  • София
Наложи ми се да излезна.
В квартала който живея, а той не е малък, нямаше тумби народ.
Вярно майки с колички, но една по една на дистанция, възрастни хора също имаше, но не като на събор.
Нашият народ е страхлив, то за това е бил толкова поробен. Съжалявам да го кажа, но е така.
Мерките се спазват, поне от това което видях.

# 6 559
Дано да прецизират Заповедта за маските, да не стане пак разнобой. Да се добави "чисти маски", щото не зная една мръсна маска дали не е по - голям бацилник. И  с тези шалове ме разтревожи. Ми то , един шал - слагаш, дишаш, после се развее и егати за околните защитата.

И как се доказва, че една маска е "чиста"? Полицай ще те оглежда отблизо в двора на църквата ли? Както едно време началните учителки ни гледаха за кал под ноктите... Имайте поне малко връзка с реалността.

# 6 560
Благодаря. Значи вадя шаловете...

# 6 561
Скрит текст:
Много тъжно ми става, че някои хора свързват туризма само с лежането на плажа и тена на задника...
Нужно е съвсем малко напрягане на мисълта за да се сетиш, че туризмът е едно от топ "предприятията" в България.
Зад коктейлчето с чадърче стоят хиляди работни места и милиони оборот, данъци...
Знам, че масово се мрази "онзи гадния милионер-хотелиер изедник със скъпата кола", но грам мисъл отвъд това не се вкарва... Sad
К'во толкова, че няма да си печем задника на плажа, нали...

П.с. Сега проверих, през последните години туризмът е генерирал около 13-15% от БВП.
Пък вие си мислете за задници....
Само да попитам, ако няма такива които да мислят за тена на задника си как точно ще се развива туризма?
Прочете ли какво съм написала???
Не е САМО тена на задника. И не е само "кво толкова, ще сме без тен". Simple Smile

# 6 562
Германия-дисциплина и последователност=резултатност:

Оранжевата "демокрация"-уважение към починалите, моля. Хаос и непукизъм за живота на обикновените граждани= социални вълнения:

Япония-традиционно- ред и спазване на законите=успех и благополучие (какъвто и смисъл да има това):

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 17:19 от Birdie

# 6 563
Ето заповедта :
" От утре, 12 април, носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Такова нареждане дава здравният министър със своя Заповед № РД-01-197/11.04.2020 г.

Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително."

# 6 564
Дано да прецизират Заповедта за маските, да не стане пак разнобой. Да се добави "чисти маски", щото не зная една мръсна маска дали не е по - голям бацилник. И  с тези шалове ме разтревожи. Ми то , един шал - слагаш, дишаш, после се развее и егати за околните защитата.

И как се доказва, че една маска е "чиста"? Полицай ще те оглежда отблизо в двора на църквата ли? Както едно време началните учителки ни гледаха за кал под ноктите... Имайте поне малко връзка с реалността.
Ами точно защото съм реалист. Като се прави нещо с цел защита, да се прави подробно. какво толкова скочихте върху тази дума. Чиста значи чиста и изпрана. А не пожълтяла от ...разни неща.

Герка, благодаря !
Достатъчно ясна е. Да се молим и да се спазва.

# 6 565
  • София
Да си кажа от моя гледна точка на човек, на когото все пак му се налага да пътува, за да отиде на работа почти всеки ден, относно мерките и как би ми се искало да бъде, ако имаше възможност: (също ако имаше възможност заплатата ми да тече и по време на епидемията да съм хоумофис, хич не бих си подала носа навън, освен за да отида да напазарувам; нямам никакъв мерак да се влача по ГТ и да ми кихат и кашлят наоколо, да пипат навсякъде лез ръкавици и прочие. Това го пиша за хората, които ще се възмутят от мнението ми.)
- всички, особено в ГТ, магазини, банки и т.н. закрити помещения, задължително да са с маски, защото има циркулиране на доста хора с неидентифициран произход и статус
- ако човек няма спешна работа, да си седи вкъщи или да си обикаля около блока, ако му е толкова важно, но да сведе до минимум ползването на ГТ. Достатъчно е, че има достатъчно много хора, които са принудени да ползват ГТ, за да отидат на работа - все пак отиват на работа, а не да си веят маската по тролеите, защото им е скучно. За мен най-важното е да се разтовари ГТ от скучаещи пътници, за да можем поне там да сведем до минимум стоенето в затворено пространство
- ако на някого му се разхожда - да се разхожда, но да пази дистанция. Сега вече е ясно, че маските ще се носят и на открито. Да, неудобно е, в един момент се диша тежко, овлажнява се маската, но това от друга страна влияе на човек да не мери улиците за нищо.
- пенсионерите да не щъкат насам-натам в гонитба за поредната промоция, да не търчат всяка сутрин с огромните туби и бутилки до чешмите за минерална вода, също и да си спазват времевия коридор за пазаруване, за да могат спокойно и другите хора да пазаруват в останалото време
- за струпването на хора навън е ясно.
Впрочем, за шофьорите винаги съм се чудела защо са без маски, при това повечето не са в кабинки, а са с пластмасови прегради, които по никакъв начин не спират циркулирането на въздуха от пътническия салон, т.е. шофьорите както дишат същия въздух със стотици минали пътници, така и те самите са евентуални рискови носители. Не ги ли е страх, нямат маски ли, какво? Пред инфаркт съм само като ги видя и направя бегли сметки на час колко пътници минават, колко въздух вдишват и издишват дружно.

Ехо, журналистите - може ли да попитате НОЩ дали се предвижда тестването на шофьори от ГТ и персонал от хранителните вериги - те са също от рисковите групи, срещат се с много и всякакви хора за единица време?

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 15:32 от Andariel

# 6 566
Ето заповедта :
" От утре, 12 април, носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Такова нареждане дава здравният министър със своя Заповед № РД-01-197/11.04.2020 г.

Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително."

Само за две седмици ли е? Защо? Astonished

# 6 567

Ами точно защото съм реалист. Като се прави нещо с цел защита, да се прави подробно. какво толкова скочихте върху тази дума. Чиста значи чиста и изпрана. А не пожълтяла от ...разни неща.

Герка, благодаря !
Достатъчно ясна е. Да се молим и да се спазва.

Само за две седмици ли е? Защо? Astonished

Заради празниците. Няма да ходим цяло лято увити с шалове я.

Ако бяхте реалист (или човек с елементарна правна култура) щяхте да сте наясно, че това няма как да се запише в акт на изпълнителната власт, просто е абсурдно, независимо колко ви се иска.
Това би могло да бъде препоръка, която здравните власти да отправят, но не може да бъде записано в министерска заповед.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 15:30 от TAED

# 6 568
  • MI
Нямало да се повтори Италия и Испания - че този сценарий вече се повтаря във Франция и Белгия. В САЩ май ще е и по-зле. ОК също се е запътил смело, явно и Турция. А след тях и много други.

Това с отчитането на повече от истинските жертви за пари го бях пропуснала. Joy Честно, който го е казал не е добре. Значи в съответните страни журналистите доказват, че реалните цифри са доста повече, но наш'те форумни специалисти в теорията на конспирацията знаят че ги лъжат гадовете и всъщност е по-леко от грип и умрели НЕМА.

# 6 569
@Ice Queen
 По същата логика, и Германия е съставена от федерални области. Италия-също.
Япония има колко провинции?

Сравнява се население на държавата- резултат.
И от това сравнение става ясно, че в "Датското царство" царят е гол. Нито "най-най", нито друго-гол!
И всичкото страдание и ненужно висока смъртност в САЩ се дължат на:

* Липса на скромност в медицинското съсловие. Раздуто самочувствие на "най-най". Медицината е коварна наука- не обича наглите и високомерните. "Бие през пръстите".
* Няма функционираща здравна система за преобладаващата част от населението.
* Няма резултатно функционираща здравна система за преобладаващата част от населението.
* Не има пука, какво качество здравни грижи ще има преобладаващата част от населението.
* Много висока системна корупция в здравната им система-от това,липса на ефективност. "Застрахователният тип медицина" във видът, който ТЕ имат, е крещящ вид "социална корупция". Освен че е наработещ на практика, нефункциониращ подход. Никоя застрахователна фирма "не дава"- тя търси печалба.
* "Печалба" и "швейцарско качество на здравеопазването" са НЕСЪВМЕСТИМИ понятия. НЯМА "ПЕЧАЛБА" в здравеопазването. Няма просто такова нещо. ТО Е ВИНАГИ НА ЗАГУБА.
* Нямат никакъв план, как ще се борят с епидемията, що се отнася до преобладаващата част от населението.
* Оранжевият носи главната вина- икономиката НИКОГА не е била над хората. Също, и затова, че не задължиха носенето на маски. Също, и за това, че е толкова умствено дефицитен, че не става дори и за управител на дом с червеният фенер.

За скромността в Медицината, проф.Kim Woo-joo from Korea University Guro Hospital

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 15:36 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт