COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 798
  • 32 209
  •   3
Отговори
# 9 465
  • Немция
Скрит текст:
По въпроса с инхалациите да питам аз.
В крайна сметка излезе ли някаква информация за тях?
Може ли да се правят, ако подозираме Ковид? С какво примерно - само с физ.разтвор? А Пулмикорта и Вентолина - те може ли да се ползват?
Миналата година моето дете доста боледуваше, вкл и бронхопневмония, Аз също бях болна няколко пъти покрай нея. Пулмикорт и Вентолин бяха основата на леченията.
Също така при много възрастни хора може ли да се ползва инхалация? Примерно аз имам запаси от тези лекарства (не съм купувала заради Ковид, имам от преди) и се чудя, ако се наложи, може ли да ги дам на възрастни роднини?

Някой попадал ли е на информация по въпроса?
От моя опит с Вентолин. Дъщеря ми имаше алергична астма и редовно се налагаше да прави инхалации с Вентолин. Като порасна, 8-9 годишна, все по-малко се налагаше да прави инхалация, но имаше страничен ефект-сърцебиене и тремор. Лекар ми каза, че такъв му е ефекта, ако не си дете. Така че, внимание с възрастните! Вентолин натоварва сърцето. Не бих си го самопредписала.
О, аз никога не си самопредписвам. За това се чудя има ли информация на по-високо ниво за тези две лекарства.
Личната ми лекарка е чудесна, но... тя е от малкото, които раздават направления без проблем. Преглежда, дава диагноза и казва, ако след 3 дни няма подобрение - направление за пулмолог, вирусолог, алерголог, ендокринолог и т.н. Много е предпазлива в леченията. И така трябва. Така, че в тази ситуация трябва да търся мнение не от нея, а може би от пулмолог и вирусолог, а такива не познавам лично, за да звънна с въпроси.
Надявах се, че може да е излизала информация в публичното пространство, за да прочета проучвания, изводи, мнения и критики.
Ето примерно твоя пост ми беше полезен. Не знаех това и ще имам едно наум.
Аз имам добър опит с инхалиране в солна стая с моите деца при бронхити, малкият развива спастична кашлица, която с израстването намаля като интензивност. Има и астматици, които редовно посещават солни стаи.
Вкъщи инхалирам при кашлица над горещи пари с морска сол, в определено съотношение. Има чудесен ефект.
Затова и се чудя защо нищо не се говори как би се повлиял ковид - 19 при инхалиране.
Не е задължително да е с лекарство от типа на Вентолина.

# 9 466
Новият случай на заразен с коронавирус във Видин е на лекар.
да се надяваме, че ще го лекуват на ниво. Щом няма предпазни средства за лекарите ни, поне, ако се наложи, да си извадят скритите козове за лечението им.

# 9 467
Да, този му пример за моловете и продавачите беше супер неадекватен. Наистина ли не се сеща какъв ще е проблемът ако се напълнят моловете? Флейм, лабораторията на д-р Аргирова е в Токуда, нали?

# 9 468
Флейм, лабораторията на д-р Аргирова е в Токуда, нали?

Даммм, която даже вече е със статут на референтна лаборатория, след като професорката водеше огромни спорове и се караше с щаба

# 9 469
Абе навсякъде мирише на пари и лични интереси. От А до Я. Ще излезе, че генералът е от малкото, които са неутрални. Иначе е добре да има повече лаборатории, които да правят такива тестове, защото в началото беше мрак. Аз пък точно тогава изкарах нещо грипоподобно, наложи се да се самолекувам, не посмях и на ЛЛ да се обадя. Баш в петък 13-ти започна, че и антибиотик си самопредписах. Сега като чета, правилно съм постъпила, не съм натоварила системата значи...

# 9 470
Новият случай на заразен с коронавирус във Видин е на лекар....... Лекарят е на 77 години. Нещо, което пиша от тема №1, че масово персонала в провинцията е в пенсионна възраст.
Чудесно просто! Sad
Точно онзи ден майка ми ми разправяше, че един от шефовете на отделение в болницата е на 86 години... Frowning1
Само това му остава на Видин...не стига, че има 10 лекари, но да вземат и те да окапят...
Дано се оправи човекът.
Отделението е ремонтирано, обновено и с малко нова техника. Временната шефка на видинската болница е пулмолог и е много оправна и пробивна жена. Надявам се да "държи юздите здраво" и да се справи със ситуацията в града.

# 9 471
Абе навсякъде мирише на пари и лични интереси. От А до Я. Ще излезе, че генералът е от малкото, които са неутрални.

Тя специално, ако мислеше да се изтъква, не смяташ ли, че щеше да го каже в ефир? Ама не го, а това, че Токуда е с такъв статут вече не можеш да го намериш нито по новини, нито по сайтове, нито те са си го обявили

# 9 472
  • София
Това видео с д-р Антония Първанова определено трябва да се види, не го прескачайте! Добре че някой го беше споменал в коментар, че да го изгледам.
За медицинската адекватност на мерките в кризата

https://sedemosmi.tv/production/студио-хъ-д-р-антония-първанова-14-април-2/

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:59 от zverino

# 9 473
  • Другата България
Новият случай на заразен с коронавирус във Видин е на лекар.
да се надяваме, че ще го лекуват на ниво. Щом няма предпазни средства за лекарите ни, поне, ако се наложи, да си извадят скритите козове за лечението им.
Инфото, че няма предпазни средства за лекарите, откъде е?
Снабдени са, може би не навсякъде еднакво, може би нерегулярно, но са снабдени. Вижте ги вечер, тези, които ръкопляскат, та те излизат като космонавти, отговорността вече на всеки дали и как ще ползва предпазните си средства е лична, няма как да вмениш на някого какво да прави, ако самия той не иска да го прави. Нито до всеки медик да има пазещ го, или такъв, който съблюдава дали мерките се спазват.
Вчера ходих до моята ОПЛ. Почти празен коридор, пред нейната врата двама, заставам на два метра и си чакам реда. Пред една далечна врата на ОПЛ стоят повечко хора, пред друга отново един-двама. В един момент вратата на съседния кабинет, пред който няма никого се отваря, и излиза ОПЛ със сестрата. Сестрата с маска, лекарят носи неговата в ръка, като същевременно кашля като за световно. Понеже го познавам и знам, че е дългогодишен пушач, предполагам, че е възможно да е от това. Но може и да не е. Е, в случая дали няма предпазни средства? Всичко опира до самосъзнание. Същевременно моята ОПЛ беше и със шлем. Служебно са им раздали. Пак да питам, дали няма предпазни средства?
Що се отнася до "скритите козове", не знам какво се визира, предполагам, че щомм го твърдиш, си запозната, официално, не ЕЖК.

# 9 474
След две години, когато се обърнем назад за да видим какво реално се е случило, няма да можем да установим, дали мерките са релевантни към ситуацията, защото ние нямаме реална представа за ситуацията. А това идва от следните, според мен пропуски:
1.Тестуват се хора от определени групи.
2.Извадките не са представителни.
3.Частните лаборатории не подават цялата информация към РЗИ-тата, защото РЗИ-тата не са длъжни да я събират, съответно никой не я обобщава и анализира.
4.Разчита се на чужди източници и доклади, които не е задължително да са приложими към ситуацията у нас. Например първите съобщавани симптоми бяха свързани с първия вирус. По-късно стана ясно, че вирусът мутира и дава нови симптоми.
5.Не се събира информация, която би могла да обвърже фактите - например лабораториите не са длъжни да искат от пациента информаця за кръвна група, а има доклад според който има обвързване по този признак. В началото обвързваха смъртността с възрастта, дори имаше хора, които смятаха, че децата не ги лови вируса.
6.Не се прави пълна картина на контактните на заразените. Например: Заразява се лицето Х, което е контактувало с лицето У, когато У е занесъл в дома на лицето Х покупки от магазин Z. Установява се, че У е чист и с това се приключва.
Ред пропуски има, които ще изкривят картината и след време, когато се пише учебникът за следващи пандемии, съчинен по данни от сегашната ситуация, пепоръките и мерките в него няма да са особено адекватни.

# 9 475
  • София

Представителни са. Имаме картина за заболеваемостта и то повече от ясна. Огромен пропуск обаче е, че докато болните бяха малко и още са малко не тестваха всички контактни от първа, втора и прочее линия, за да се спре процесът на заразяване навреме. Малка страна сме и така можеше да се пресече всичко и да приключи. В момента всички и навсякъде се обвиняват, че не са действали като Южна Корея. При нас обвиненията могат да са по-малко, защото сме по-бедни, та затова ранните мерки компенсираха. Ама засега. В бъдеще едва ли ще бъде достатъчно.

# 9 476
Ето едно възможно развитие:

Според учени от Харвард, новият коронавирус е тук, за да остане. Твърде вероятно е да стане сезонен - за студените месеци.
За разлика от ТОРС, при новия имунитетът не се очаква да е достатъчно силен и траен, за да изчезне вирусът след първата вълна /като при ТОРС/. Няма да сработи еднократно дистанциране. Така, че периодичното социално дистанциране ще бъде необходимо.
От друга страна прекомерното социално дистанциране "без почивка" ще попречи за изграждането на колективен имунитет. Най-ефикасният подход е периодичната изолация.
В останалото време на " почивка" търсене и прилагане на достъпно лечение и ваксина.
https://dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-ot-harvard-noviiat-koro … da-ostane-2221951

# 9 477
МериАн,

Аркадашите ни на юг, аверите ни на запад имат козове
 Това му е работата на ББ , според мен. Пазим се в изолация, докато спасителите ни се подготвят за короната. Ден 32, все още ли лечението е на нивото от ден 1?

# 9 478
  • Germany
CNN: A new study from Harvard researchers published today in the journal Science finds that "prolonged or intermittent social distancing may be necessary into 2022." ( CNN: Ново проучване на изследователи от Харвард, публикувано днес в списанието Science, открива, че "може да е необходимо продължително или периодично социално дистанциране до 2022 г.")
А това как ви се струва? Тъкмо снощи в конферентна връзка си мечтаехме с моите приятелки, къде и как ще се срещнем след всичко това, защото живеем в различни страни..., а ако сме социално дистанцирани до 2022? Това все повече заприличва на антиутопичен роман🙄

# 9 479

Представителни са. Имаме картина за заболеваемостта и то повече от ясна.
Не може да си сериозна. Grinning Представителни за кого? Имаме една извадка от полицаи, евентуално е представителна за тях. И една в Банско, която евентуално е представителна за града. Толкова.
Ако можеше на базата на извадка от един град да се направи извод за цялата държава, никой изследовател нямаше да се пъне за прави извадки в десетки градове.
Допускам да съм пропуснала някое трето изследване, направено по всички правила.

Общи условия

Активация на акаунт