COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 838
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 150

Австрия днес - среден ръстеж за 4 дена на новозаразените.

# 151
Благодаря за новата тема.

Според мен това са тестове за ден. Струва ми се, че мернах Тръмповец да казва, че правят по 1млн теста дневно и затова тези цифри.  
И Англия отива на зле, щом от спешният телефон им казват да се молят, направете си сметката, какво е положението.

# 152
  • Варна
Бояна, ние нямаме база за сравнение с европ.държави. Може би с Албания или Таджикистан. Освен противоречиви изказвания и назидателен тон от вожда,  няма ясен план и елементарна грижа за населението. Призиви за кредити и апели да даряваме са вид цинизъм. Просташкият изказ, липсата на компетентност и алтруизъм ме плашат повече от вирус. Нищо ново.

# 153
Аз не съм нито за ББ нито за РР. За мен народа трябва да е по-критичен и изискващ. Защото те са ги избрали и трябва да изискват да се грижат за него. Не може да си вдигаш заплатите в условия на безпрецедентна криза. И някои тук ръкопляскат. Мен ББ с неспирните ми цупения като на малко дете ми е много несериозен. РР трябва да поработи върху това да говори по-простичко, ако иска да бъде разбиран.
Гледах Менда Стоянова нейно обяснение е следното : ако заплатите се замразят, то това увеличение, което си е било заложено отдавна остава в бюджета на НС и от там в общия държавния бюджет. Ако актуализацията се бе осъществила т.е.те не си вдигат заплатите, било е заложено, то тези пари както и 50% от заплатите са щели да бъдат дарени там, където е необходимо в момента. Има резон.
В темата има държавни служители, актуализираха ли ви заплатите?
В Албания си намалиха заплатите на половина. Това с даряването го казаха, когато видяха как реагира народа.

# 154
Само дето, ако се остави епидемията да си се развива, ще умрат много хора, които иначе здравната система би спасила. И процентът на загиналите ще е доста повече, даже доста повече отколкото е в Италия, защото те все пак взеха мерки.

# 155
Искам да попитам хората които неистово искат още удължаване на ИП и прочие:

Някой от вас седна ли да помисли от колко време държавата е спряла и колко още искате да бъде спряла? На думи е много лесно да искаш и да правиш някакви планове. Само че реалността е различка - ако недай си Боже се стигне до това, което искате, после всеки ЩЕ ТРЯБВА да забрави за всичко, което е имал до сега - кафенца, ново телефонче, кино, вечеря в ресторанта и прочие.
Икономиката ще се срине до такова положение, че ще чакате по опашки за храна (и то най-нужното само) с часове. Някой това смята ли го?

Как сме стигнали до тук? Живели сме мирно и щастливо от време едно или хората са се избивали брутално само и само някой да просперира? В човешката природа е заложено всеки да бъде егоист. Всеки иска само и единствено да оцелее на всяка цена. Защо тогава да е жестоко да има хора подкрепящи подхода "който оцелее - оцелее". Дали хора ще бъдат убити от хора или от болест с оглед на прогрес - не е ли едно и също?

Време е някои от пишещите тук да свалят розовите очила и да си дадат равносметка кое е по-зле за тях в дългосрочен план - 100 процентовата задаващата се дългосрочна мизерия при запазване на сегашното положение или 0.2-та процента шанс да се разболеят и умрат.
А ти какво мислиш, че ще се промени ако отпадне ИП в България? Ще отворят автомобилните заводи в Германия съответно и нашите свързани с тях? Ще се раздвижи туризма?....

# 156
  • София

Време е някои от пишещите тук да свалят розовите очила и да си дадат равносметка кое е по-зле за тях в дългосрочен план - 100 процентовата задаващата се дългосрочна мизерия при запазване на сегашното положение или 0.2-та процента шанс да се разболеят и умрат.
Досадна съм, знам, но пак ще цитирам примерни данни. Ломбардия, 10 млн население, 25 000 болни, 0,25% от популацията – мазаляк и мор. Като как точно си представяте друг вид мерки? Чисто практически. И то предвид, че и при най-сигурните тестове пробите са отрицателни при човек без симптоми, а резултатите са достоверни само до следващата му среща с друг човек.

# 157
  • Варна
Може би шведския премиер казва истината, която тук ни спестяват.

# 158
  • София
Няма да имаме пик. Ще караме по 10-20 на ден и така. Няма как да се изследват по 300  човека и да има повече.
Явно само трябва да търсим изход от ситуацията. Държавата няма да издържи на този бум от безработни.

Много ме ядоса фактът, че тези от РЗИ щели да получават по 1000 лева, защото са на първа линия. Каква първа линия, те болен не са виждали и са само чиновници. Ами лекарите в поликлиниките, личните лекари, спешните медици, дори лекарите в другите отделения на болниците. Те са в пъти по-изложени от чиновниците в РЗИ. Да не говорим как именно от РЗИ често "съветват" контактните да не се изследват. И Мутафчийски вечер го каза

# 159
СЗО много се изложиха с тази пандемия. Опитват се да излязат с достойнство от абсурдната ситуация, в която сами се набутаха.
"СЗО: Маските не спират COVID-19, но го забавят
Международен екип медици под ръководството на Бенджамин Коулинг, специалист от Центъра на СЗО по контрол на разпространението на епидемията в Хонконг, направил проучване как вирусите на грипа и различните коронавируси се разпространяват по въздушно-капков път. Екипът е изследвал група от 250 доброволци, коит острадат от белодробни инфекции. Половината от тях си сложили хирургически маски и дишали в специален апарат, улавящ капките влага и аерозолните частици. Другата група дишала без маски. И в двата случая вирусът бил предаден, но при хората с маски е забелязано известно забавяне."
Това последното изречение не го разбрах - какво значи че "вирусът е предаден с известно забавяне"? Значи първите без маски са се заразили с едно вдишване, а тези с маски са се заразили след 10 вдишвания, така ли да го разбираме това забавяне?

# 160

Сравнение България/Австрия по брой случаи и развитие.

# 161
Аз не съм нито за ББ нито за РР. За мен народа трябва да е по-критичен и изискващ. Защото те са ги избрали и трябва да изискват да се грижат за него. Не може да си вдигаш заплатите в условия на безпрецедентна криза. И някои тук ръкопляскат. Мен ББ с неспирните ми цупения като на малко дете ми е много несериозен. РР трябва да поработи върху това да говори по-простичко, ако иска да бъде разбиран.
Гледах Менда Стоянова нейно обяснение е следното : ако заплатите се замразят, то това увеличение, което си е било заложено отдавна остава в бюджета на НС и от там в общия държавния бюджет. Ако актуализацията се бе осъществила т.е.те не си вдигат заплатите, било е заложено, то тези пари както и 50% от заплатите са щели да бъдат дарени там, където е необходимо в момента. Има резон.
В темата има държавни служители, актуализираха ли ви заплатите?
В Албания си намалиха заплатите на половина. Това с даряването го казаха, когато видяха как реагира народа.
Казах има резон в думите и, дали е измислено в последствие не знам.
Нито албанското намаляване нито нашето замразяване е нещо от значение за проблема за съжаление.

# 162
  • Пловдив
https://trafficnews.bg/komentari/plovdivska-lekarka-pokoseniia-c … -spisakat-174401/

Една българска лекарка в Испания. Ако някой все още си мисли, че всяка година болниците са задръстени с пациенти, които умират от грип, ще остане изненадан, че не точно така, както си го мисли. Въпреки статистиката.

# 163
  • София
Едно интересно интервю с Татяна Дончева при Диков, има и видео на предаването, говори се за положението и в САЩ и за инфекциозното във Видин, като цяло интересно предаване по темата.
https://eurocom.bg/new/tatyana-doncheva-iztskleniyat-pogled-na-v … mo-me-predizvikva

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 10:35 от zverino

# 164
Чухте ли какво каза един от заразените лекари по нова? Овладяват се нещата ако се вземат мерки навреме. Защо приемат хора в изключително тежко състояние - интубират ги веднага и те умират? За какво е тая арена като всеки болен си стои вкъщи, докато не се влоши?
Пазим си ги седемте хиляди легла за пика? Да не са опаковани с надписи от типа "Не отваряй преди Коледа"? Още откакто имахме под 300 болни си ги пазим сякаш. Тогава се смени инструкцията от "ОПЛ се обажда на РЗИ и идват да ви тестват/приберат" на "ОПЛ изписва домашно лечение и ако се влошите се обажда на РЗИ". Може и да дойде време да не стигат, но сега не би трябвало да е така? Освен ако нямаме повече от 7000 човека, лекувани по телефона от ОПЛ без тест?

Общи условия

Активация на акаунт