COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 529
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 510
Не мисля, че има някакъв обширен сектор - сива икономика. Отдавна я подрязаха. Обикновено съществува в главите на държавни служители.
Вярваш ли го това? С кое точно я подрязаха? С наредба 18, която бива постоянно отлагана или с фалшивите фактури, които продължават да се издават? Далавери ще стават винаги, независимо от мерките.

# 511
  • Sofia
Мери Ан, сега надявам се разбра защо отказвам да си седя вкъщи до безкрай! Точно заради това, което и ти си написала! Днес съм учудващо добра и пак ще го напиша, за неразбралите:
1. От 13.03 досега голяма част от нас си седим по къщите, какво се промени оттогава, освен броя на заразените и онези 200 000 прииждащи от цял свят.
2. Защо още на следващия ден не се затвориха границите?
3. Защо не се забрани на хората да напускат градовете и да се придвижват от едно до друго населено място само с наистина уважителна причина?
4. Защо не се започна масово тестване на населението за да си изясним картината, в която се намираме?
5. Защо се допусна хиляди хора да нямат достъп до медицинска помощ и да бъдат премятани, като топчета за пинг понг м/у ЛЛ, 112 и спешните центрове, откъдето в повечето случаи бяха връщани?
6. Нима останалите болести излязоха във ваканция или си заминаха безвъзвратно, за да дадат път на коронавируса?
7. Какво се промени, оттогава досега? Нищо, Мери Ан - нищо! Освен, че съсипахме икономиката и се сдобихме с 4 777 безработни само за ден! Нима спряха да умират хора, дали са починали от ковид, инфаркт, перитонит, усложнен диабет и прочие, няма никакво значение, защото вече ги няма! НЕ, благодаря, не искам това да продължава N на брой месеци, само защото, някой не е имал т@пки да затегне мерките и да спре разпространението, доколкото е възможно разбира се! Защото тези, които напуснаха големите градове още в първите дни (14.03 до 16.03) разнесоха заразата из цялата страна. Не ме карай да давам примери, за които и сама се сещаш.
И не ме обвинявайте, че не мисля за възрастните и самотни хора, на които няма кой да им донесе храна и лекарство! Имаше начини как да се направи, ако общините по места, със социалните си патронажи се бяха организирали, нямаше да остане човек без храна и лекарства. Ако написаното се беше случило, имаше голяма вероятност след Великден, носейки маски, спазвайки дистанция и лична хигиена да се опитаме да се върнем към онзи начин на живот, който изгубихме! Сега си мисля, че вече е късно...и затова отказвам да стоя до безкрай с глава заровена в пясъка, и да чакам по неведоми пътища бурята да ме подмине!

# 512
  • Другата България
Скрит текст:
Merri_An, ще се вземат по-строги мерки и при нас, ще бъдем в пълна карантина, когато му дойде момента. Ние не правим нищо по-различно и няма да открием тайната за справяне с вируса, следваме „мерките“, така както се прилагат и в другите страни.
Но, започва да става все по-ясно, че 2-3 седмици пълна карантина не са решение, не са решение и „драконовските мерки“/Ухан мерките на Китай, защото същите те обмислят нови мерки, нови карантини, чакат поредни вълни. Не може в световен мащаб, не ние българите, да влизаме и излизаме от извънредни положения и пълни локдауни следващите 18-24 месеца. Защото, за да си запазим здравните системи работещи и по-голямата част от хората живи, трябва все пак нещичко и някой извън тях също да функционира, сравнително нормално.
Все пак се борим с вирус, вирус, на който му трябва жив организъм, към който да се закачи. Не можем до безкрай да се крием в бункери и някой, кой да ни спуска дезинфекцираната храна, там по колкото прецени, че ни е дневната дажба.
А нашите можеха да направят доста повече неща, преди да ни сложат под пълна карантина (аз лично я очаквам малко преди Великден). Взеха навременни мерки, защо не се напънаха малко да си изяснят картинката на местна почва…да тестват наистина на малкото бройки масово контактните (каква само първа линия търсят и тестват не знам), да проучат по-сериозно реалното положение с вируса в едно Банско, например. Защо бързаха да издадат заповед, според която на задължителна хоспитализация подлежат 3 допълнителни групи, извън тези със сериозна симптоматика, за да си натоварим болниците, за да си натоварим медицинските лица, защо. Защо оставиха съответните РЗИ да си интерпретират и прилагат протоколи по собствено усмотрение, без ясно, точно да им го разяснят.
Сега какво стана, кашляме, бухаме, вдигаме Т, ама не смеем да се обадим на ЛЛ, за да не дойдат със скафандрите да ни сложат червения кръст на вратата, съседите да ни замерят с камъни и да стоим до Нова година под карантина. Но иначе пазим, де, себе си ли, другите ли, системата ли, икономиката ли, аз лично вече се обърках какво пазим. От вируса ли се пазим, от съседа ли, от санкциите ли, от ходещите потенциални биологични оръжия ли (най-вече децата са такива), от това някой във форума да не те обвини, че щом си си подал носа от дома, си сериен, умишлен убиец на невинни хора, спазващи мерките, също се обърках.
Моите наблюдения са други. Всички звънят, кой на ОПЛ, кой на СП, но хората се обаждат и за температура, и за "бухане", и за общо неразположение. И има тенденция към нарастващо желание за оставане в болнично заведение, без никакво притеснение на това как ще те погледне съседа. Карантината не е 8 месеца, поне на мен не ми е известно да е толкова. Но явно не четем една и съща тема, дори и тук общото недоволство е именно против лечение по телефона, всички искат...то и аз се обърках точно какво. Едни да ги посещават на адрес за преглед, други да могат да идат лично за такъв, трети направо да остават в болница. Всеки нещо иска, основателно или не. Не знам за всички, аз се пазя заради себе си и заради семейството си, заради колегите си, които също имат семейства, заради съседите, които са възрастни и болни, ей заради такива неща. Нито е заради форума, нито заради нечии обвинения, нито ме притесняват санкции, защото не нарушавам никакви правила и забрани, който го прави, да се притеснява от тях.

# 513
Не бих ползвала приложението.
Аз също, а и не виждам особена полза от него?

# 514
Откъде-накъде бизнесът да поема ангажиментите на държавата? В Австрия, за да не се губят работни места, държавата поема до сто процента от заплатите на работниците. Ако фирмата е с намалена заетост, примерно имат 80 % по-малко работа, предприятието плаща на работниците 20%, а останалите държавата им възстановява.
И въпреки това има 600 000 безработни, но поне никой няма намерение да ги принуждава да работят по полетата.

# 515

Хубаво е да го изгледат повече хора.

Този Тошков говори доста глупости. Ако следваме неговия собствен постулат (не употребявай върху кожата си това, което не би приел през устата) то трябва да престанем да употребяваме и:

1. Сапун.
2. Всякаква друга кожна (вкл. лечебна) козметика.
3. Стотиците лекарства за външно приложение и дезинфекция (поне на рани).

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 16:08 от bubanka

# 516
Четох всичко до тук, гледах телевизия, стигнах до следния извод: добре, че в града ми частните болници имат вече отделения за Коронавируса, въоръжих се с пари за тест, в брой, заредих дебитната карта с 10 дни Х 50 лв дневно, за да си платя на рецепция в частната болница , предупредих застрахователя, че в Общите условия няма такава клауза за отказ от плащане при Извънаредно положение. Само чанта зад врата нямам ама има време.

# 517
Откъде-накъде бизнесът да поема ангажиментите на държавата? В Австрия, за да не се губят работни места, държавата поема до сто процента от заплатите на работниците. Ако фирмата е с намалена заетост, примерно имат 80 % по-малко работа, предприятието плаща на работниците 20%, а останалите държавата им възстановява.
И въпреки това има 600 000 безработни, но поне никой няма намерение да ги принуждава да работят по полетата.

То и тук никой няма намерение да ги принуждава да работят по полетата. Аз такова официално становище от министър не съм чула. Чух само едно екзотично предложение на някакви работодатели от селското стопанство, което екзотично предложение беше яхнато от журналистите за да се стигне до сензация. Ми явно се е стигнало до сензация.

# 518
  • Другата България
Скрит текст:
Мери Ан, сега надявам се разбра защо отказвам да си седя вкъщи до безкрай! Точно заради това, което и ти си написала! Днес съм учудващо добра и пак ще го напиша, за неразбралите:
1. От 13.03 досега голяма част от нас си седим по къщите, какво се промени оттогава, освен броя на заразените и онези 200 000 прииждащи от цял свят.
2. Защо още на следващия ден не се затвориха границите?
3. Защо не се забрани на хората да напускат градовете и да се придвижват от едно до друго населено място само с наистина уважителна причина?
4. Защо не се започна масово тестване на населението за да си изясним картината, в която се намираме?
5. Защо се допусна хиляди хора да нямат достъп до медицинска помощ и да бъдат премятани, като топчета за пинг понг м/у ЛЛ, 112 и спешните центрове, откъдето в повечето случаи бяха връщани?
6. Нима останалите болести излязоха във ваканция или си заминаха безвъзвратно, за да дадат път на коронавируса?
7. Какво се промени, оттогава досега? Нищо, Мери Ан - нищо! Освен, че съсипахме икономиката и се сдобихме с 4 777 безработни само за ден! Нима спряха да умират хора, дали са починали от ковид, инфаркт, перитонит, усложнен диабет и прочие, няма никакво значение, защото вече ги няма! НЕ, благодаря, не искам това да продължава N на брой месеци, само защото, някой не е имал т@пки да затегне мерките и да спре разпространението, доколкото е възможно разбира се! Защото тези, които напуснаха големите градове още в първите дни (14.03 до 16.03) разнесоха заразата из цялата страна. Не ме карай да давам примери, за които и сама се сещаш.
И не ме обвинявайте, че не мисля за възрастните и самотни хора, на които няма кой да им донесе храна и лекарство! Имаше начини как да се направи, ако общините по места, със социалните си патронажи се бяха организирали, нямаше да остане човек без храна и лекарства. Ако написаното се беше случило, имаше голяма вероятност след Великден, носейки маски, спазвайки дистанция и лична хигиена да се опитаме да се върнем към онзи начин на живот, който изгубихме! Сега си мисля, че вече е късно...и затова отказвам да стоя до безкрай с глава заровена в пясъка, и да чакам по неведоми пътища бурята да ме подмине!
Добре, твое право е да отказваш и да не го правиш, коя съм аз, че да те спирам?
Но не мога и няма да се съглася, че сега е съсипана икономиката и ИП е причината за това, за безработицата, вече написах защо. Всичко казано от теб по-горе е от личната ти "камбанария". За останалите неща вече писах.
Но нека и аз те попитам, ти какво предлагаш? Разбирам гледната ти точка, но какво предлагаш, кое за теб е разумно? Или нищо, но да си кажем? Отказваш да си стоиш в къщи, добре, но какво ще направиш, за да промениш това?

# 519
  • София
Ок, седим с приятеля ми, ходим само да пазаруваме, работим от вкъщи. Както казах и преди - абсолютно съм съгласна мерките да бъдат удължени до 13-ти май, но не и по-нататък.
Какво се очаква да стане за месец и две седмици? Пак напомням, че първоначално теорията беше да се "заразяваме постепенно", но реториката се смени, за да не плаши хората, и стана "вирусът ще се махне". В Италия, която толкова се тиражира, не виждам да се "маха", че даже и не "спира" и дори не се "изморява". В Испания карантината давала резултат... а като се върнат испанците към нормалния си начин на живот?
Ето затова искам да знам - какво се случва у нас, какво правим след седмица, две, месец, два. Никой не знае, гледам, сега на мода е "свиквайте, нищо няма да е както преди" с леки примеси на "ще си живеем така вечно, с леко разхлабване на мерките, до откриването на ваксина".
Няма такъв филм, разберете го. Човекът е социално животно. Маймуните, делфините, дори щъркелите са социални животни. Това, че на шепа хора им е крайно комфортно и най-накрая си намериха извинение да седят по цял ден затворени, не значи, че на всички им е комфортно. Разберете, че народът ще изпуши, а като види, че хлябът е станал 10 лева, не ми се мисли. И това не значи, че някой иска диабетиците и баба ви да умрат, спрете с тези спекулации.
Да, повечето болести покосяват болните, старите и слабите, а покрай тях взимат жертви и сред "напълно здравите" (няма такова понятие като "напълно здрав" между другото). Коронавирусът не прави никакво изключение - той покосява стари, болни и слаби, но покрай тях взима и други жертви, дори и сред децата. Пневмонията, най-баналната пневмония, действа по абсолютно същия начин - убива предимно старите и слабите, но млад човек или дете спокойно може да си иде от пневмония. Спрете да се зомбирате с това къде умряло дете, къде умрял млад, къде умрял спортист.
И на мен далеч не ми трябва коронавирус - когато приеха баба ми с инсулт в Окръжна болница в София, на шест от осемте легла хората бяха интубирани, половината от които бяха лилави от недостиг на въздух. Донякъде завиждам на потребителите, които чак сега виждат подобни грозни гледки...

# 520

Те и лекарите са в сивата икономика. Масово имат частни кабинети, от където си пришиват пациенти към болницата. Давам 30-40 лв. за преглед в частен кабинет. Колко пъти са ми давали касов бон. Точно 0.
Тях най лесно могат да хванат. Проверява се раб.време в частния кабинет. Един пациент свидетел за цената на прегледа. Връщат 5 г назад и начисляват данъците и лихвите.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 16:07 от bubanka

# 521
  • Варна
Цитат
Австрия е 12-тата най-богата страна в света, от гледна точка на номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.
От Уикипедия

# 522
  • На остров
Днешната информация от Швеция
Починали 373 или с 40 повече от вчера.
Заразени 6443 или с 89 нови.

Определено не вървим по най лошата крива, което само ме радва.

# 523
Не мисля, че има някакъв обширен сектор - сива икономика. Отдавна я подрязаха. Обикновено съществува в главите на държавни служители.

Ох... не мога....  Единственото логично обяснение на това безумозаклечение е, че  три седмици седиш у вас на висока стайна температура.
Хора!!    Нистина ли мислите, че седейки у вас спасявате човечеството??????  
Моля Ви - дайте ми поне сламка надежда - всички вие - здрави, прави, млади, работоспособни  хора -  седите у вас с каква точно цел??

Днешната информация от Швеция
Починали 373 или с 40 повече от вчера.
Заразени 6443 или с 89 нови.

Определено не вървим по най лошата крива, което само ме радва.

... и ти смяташ, че Швеция тества колкото нас?? Математика учила ли си?

# 524
  • София

Хубаво е да го изгледат повече хора.

Този Тошков говори доста глупости. Ако следваме неговия собствен постулат (не употребявай върху кожата си това, което не би приел през устата) то трябва да престанем да употребяваме и:

1. Сапун.
2. Всякаква друга кожна (вкл. лечебна) козметика.
3. Стотиците лекарства за външно приложение и дезинфекция (поне на рани).

Доста плъхове са изпълзяли, много от тях с чисто финансови интереси. Лошото е, че има и глупендери, които да им вярват.
Абе не знам, но много хора изпадат в крайности и търкат като луди, поливат се с дезинфектанти, пръскат всичко наред със спирт, и си мият марулите със сапун и кой знае още какво са измислили някои. Така  вирус може и да не хванеш, ама накрая ще си за лудницата. Трябва мярка.

Общи условия

Активация на акаунт