COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 268
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 725
Да наричаш стандартни противоепидемични мерки, възприети в кажи-речи целия свят "плана на Лили" благодаря, но нямаше нужда. JoyJoyGrinning

# 1 726
Той и проф. Кантарджиев обясняваше същите неща преди да стане адекватен ветропоказател. Напр. тук – https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/02/29/kantardjiev-koronaviru … nniia-grip.440648
Както и коментирания по-напред доц.Попов:
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/doc-georgi-popov-g … -se-razrasne.html
Както и Генерала. Много точно казано. Ветропоказатели.

Има ли хипотеза, в която лекари, професионалисти променят позицията си според натрупващи се данни за нов вирус или е редно да са били наясно с него априори и ако допуснат смяна в първоначалната си гледна точка, се превръщат във "ветропоказатели"?

# 1 727
Когато един човек разбира нещо, той може да го обясни дори и на дете. По подходящ начин, че да стане ясно.
Не успявам да вникна в смисъла на поста, не съм гледала и предаването.
Може ли да синтезирате, каква е тезата на Д-р Мангъров? Какво предлага и какво не може да бъде разбрано?

Доколкото съм слушала няколко пъти доц. Мангъров, той е привърженик на колективния имунитет.
Много добре разясни това, че при епидемия обикновено се образува епидемиологично огнище, в случая Ломбардия, където се наблюдава най-голямо разпространение и съответно поражения от инфекцията. В САЩ има образувано такова и то е в Ню Йорк. В Китай - провинцията Убей. Смята, че епидемията ще затихне отсамосебе си, защото вирусът е изменчив и се променя, прехвърляйки се от човек на човек, което го омаломощява. Има значение и климатът, както и индивидуалната пригоденост на човешката популация в регионите.
Това разбрах аз.

# 1 728
Аз не наглижирам проблем. Не казвам, че вирус не съществува или че не е опасен. Обаче си задавам въпроси.
За сега забелязвам по статистика, че най-пострадалите държави са тези с най-голямо население. Да приемем, че Мангъров е прав и 70% от Италия са се разболели. Това прави 42млн болни, от тях 120 000 са потвърдени, това прави около 0.3% от населението. Швеция е с 10млн население, 70% от тях са 7млн. Те имат 6000 потвърдени случаи, това прави по малко от 0.1%. Все пак Италия тестват повече хора, Швеция тестват много по малко, но цифрите са близо една до друга. Така, че Мангъров може да е прав, колкото и да не Ви удисва. Сметнете си ги и на останалите страни и ще видите, че процента си е все толкова, независимо дали имат 80млн население или 5 млн население. В България няма как да стане като Италия, защото ние сме 7млн. Най-много да стигнем до Шведски цифри, но с тези мерки и до там няма да го докараме.

# 1 729
  • София
Интересно четиво за грипа – http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2019/07/29/19rh006pr.pdf

Цитат
Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия.Възрастните хора са заразни около 1 ден преди  и  5  дни  след  появата  на  симптомите.  Поради  по-слабата  имунна  система  на децата,вирусътсе  запазва  по-дълго  време  в  организма  им  и  те разпространяват заболяването през по-продължителен период от време (10 и повече дни).
...
Рискът  от  усложнения  е  най-висок  при  старите  хора,  малките  деца  и  лицата  с определени хронични заболявания. Основното усложнение при грип е бактериалната пневмония,  която  е  вторична  проява  на  грипната  инфекция.  Първичната  вирусна пневмония, т.е. пневмонията, причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но води до висока смъртност. Сред другите усложнения на грипа са:отит,синуит, миокардит,енцефалит и менингит, влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и диабет. 
Около  40000  души  умират  преждевременно  от  грип  всяка  година  в страните от Европейския съюз. До 90 % от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи заболявания.
В  световен  мащаб  сезонните  грипни  епидемии  предизвикват  от  3  до  5 милиона случая на тежки заболявания и от 250000 до 500000 смъртни случая всяка година.
На  всеки  един  смъртен  случай  съответстват  значително  по-голям  брой хоспитализации,  свързани  с  възникнали  усложнения.  Големият  брой заболели по едно и също време повишават рязко нуждите от амбулаторно и болнично лечение и водят до свръхнатоварване на лечебната мрежа.
...

Но щом трябва да се паникьосваме от този вирус, ще се паникьосваме.

# 1 730
  • гр. Варна
Не съм чула до сега, при толкова много заразени, предполагам и пазаруващи по време на заразата, да са затворили голям магазин за дезинфекция.
Обработките  (ДДД) се извършват извън работно време. Необходимо е помещението да е затворено за 6- 8ч,
според ползвания препарат. Редовно (по график) си има такива обработки в детски градини, училища, ресторанти, хотели и т.н.

# 1 731
Днес нямах възможност да чета темата. Коментирахте ли дали вече е забранено с куче в парка или все още може?
Добре де, къде и кога ги разхождате тия кучета? Моето излиза за 10 мин в 6.00 и 19.00, няма джан-джун... и за 5 мин в 13-14 на обяд като хвърлям боклука само да пишка. Никакъв парк, разходки, свършва с работата през 2 преки и вкъщи... Децата не излизат, освен, ако не проявят желание да разходят кучето (ама им се случва 2 пъти седмично, киснат си в нас...)
Какви паркове, кучета, разходки.. Ми ще глобяват...

Аз не питам кога и по колко си разхождате кучетата, а дали е коментирано и дали има промяна в мярката?

# 1 732
  • София - Рим и обратно
Как да си заповядам да се паникьосам, като разумът ми разсъждава рационално и виждам и друго, освен това, което се лее от телевизорЪТ?

# 1 733
Да наричаш стандартни противоепидемични мерки, възприети в кажи-речи целия свят "плана на Лили" благодаря, но нямаше нужда. JoyJoyGrinning
Мерките забавят хода, доколкото виждам. Но предполагам не говориш за западния свят, а за Китай. Докога мислиш, че ще изкарат с тази 14 дневна карантина на всеки, пристигащ отвън и блокиран стокообмен? Същото правят, каквото ти си представяш, че ще направим - ние да се изчистим и после се затваряме за света.

# 1 734
Призовавам проф. Мангъров, като специалист, който препоръчва стадния имунитет, пръв да даде пример за това. Да отиде, да се зарази, да го преболедува и да покаже на всички, че Коронавируса не е чак толкова страшен. Подкрепям напълно статията на Петър Москов по темата и смятам, че всеки един защитник на тази теза трябва да постъпи точно така

https://fakti.bg/bulgaria/461956-d-r-moskov-g-n-prezident-prizov … ragnete-na-rabota

# 1 735
И при този вариант с колективен имунитет как смятате, че ще възприеме населението да му се каже "Вижте какво за един определен период болните ще са толкова много, че няма да има кой да помогне на всички. Тоест теоритично тези хора за Х време ще са все едно без достъп до лекари... Ама през това време никой не е застрхован, включително лекарите. Тоест те може също да загубят живота си, тогава дори след като епидемията свърши може да сме в патова ситуация....

# 1 736
Какво се оказа, БЦЖ предпазва ли ни от корона? За това ли в соц блока сме с по малко болни?

# 1 737
  • София
За мен нещата седят така. Отначало Мутафчийски, Кантарджиев и Мангъров говориха едно и също, че смъртността е ниска, като грип и че населението трябва да си го преболедува. Обаче после Баце  взе под крилцето си Кантарджиев и Мутафчийски да му бъдат говорители и те рязко смениха плочата от днес за утре, случайност? Да обаче Мангъров не спря да си поддържа тезата и да мъти водата на щаба и логично да искат да го превлекат в техния хор и така се появи здравния съвет, обаче  Мангъров пак не кандиса, видяха че няма да станат работите и набързо ги разпуснаха, случайност? Не мисля. Не мисля и че Мутафчийски и Кантарджиев са особено уплашени от страшния вирус. Не носят маски, Мутафчийски целува икони и си бърше очилата с някаква маска, едва ли е толкова глупав нали? Просто си играят играта.Баце няма как да се цепи и да не прави това, каквото правят и другите държави, пък и друго е да се издигнеш в спасител на нацията, а икономиката кучета я яли, вируса е виновен, точка!

# 1 738
  • Bulgaria
Аз не наглижирам проблем. Не казвам, че вирус не съществува или че не е опасен. Обаче си задавам въпроси.
За сега забелязвам по статистика, че най-пострадалите държави са тези с най-голямо население. Да приемем, че Мангъров е прав и 70% от Италия са се разболели. Това прави 42млн болни, от тях 120 000 са потвърдени, това прави около 0.3% от населението. Швеция е с 10млн население, 70% от тях са 7млн. Те имат 6000 потвърдени случаи, това прави по малко от 0.1%. Все пак Италия тестват повече хора, Швеция тестват много по малко, но цифрите са близо една до друга. Така, че Мангъров може да е прав, колкото и да не Ви удисва. Сметнете си ги и на останалите страни и ще видите, че процента си е все толкова, независимо дали имат 80млн население или 5 млн население. В България няма как да стане като Италия, защото ние сме 7млн. Най-много да стигнем до Шведски цифри, но с тези мерки и до там няма да го докараме.

За Швеция може да се говори след няколко месеца. Не са на едно ниво с Италия по нищо. При нас има много утежняващи фактори като болно и застаряващо население, скапана здравна система, при нас разпрстранението не е само в София, Пловдив, Бургас, а успяхме да го разнесем и до най-забутаното село.

# 1 739
Гледам голяма разлика има м/у починали /оздравели ,набиват ми се :
Белгия - 1447/3751
Холандия -1766/250
Ако в Холандия примерно по-късно е навлязла заразата ,то пък починалите са доста ,странно ми е ?

В Холандия не се регистрират оздравялите.
Тестват ,но не обявяват ли?

Тестват се само определени групи. Заразените от тестватние са в бройката, която се вижда в графиката. 80% го прекарват с почивка, чай, леки лекарства. Тези 80% не са длъжни да се регистрират като оздравели. Дори не знам тази бройка, която е сега в графата какво е. Може би лежали в интензивното и оздравяли. Има много хора, които вече са си вкъщи.
Ами би трябвало да е брой оздравели, което предполага отрицателен тест. Не само тези били в болница, а и тези изкарали без усложнения.
Болните не са ли под карантина?

Общи условия

Активация на акаунт