COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 838
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 340

Мерки да, но извънредно положение не. Дори не покриваме критериите за епидемия. Ако голяма част от бизнеса работеше, нямаше да се регистрират по 7000 безработни на ден.

А може би ако имаше нормален бизнес нямаше да се регистрират по 7000 човека.
Страшен е българския бизнес щом на третата седмица фалира.

# 2 341
  • Варна
Аз лично съм от противниците на по-строгите административни мерки, защото вирус с бюрокрация няма как да го спрем. Да си подмятаме декларации и да пускаме смс-и е страшно тъпо и само ще си направим живота по-труден. Обаче днес трябваше да ида да си взема един документ с колата и народа се беше заразхождал като за последно. Трафика си беше доста сериозен и от коли, но хайде да речем че и другите по работа са тръгнали с колата. Но много хора си бяха просто на разходка. Не мога да разбера защо  сами не могат да се усетят. Налага се заради такива да затормозяват и хората, които си спазваме мерките и не излизаме за щяло и не щяло. Ще ни усложнят здраво живота ако почнат да ни карат да попълваме декларации и за ходене до магазина, а накрая точно това ще стане, защото не могат да устискат да не се събират пред блоковете. И искам да подчертая, че най-редовно виждам тийнейджъри на групи, те са за мен най-големите нарушители, баби не виждам особено много, а и да видя те са с маски и не са на групи.

Това много лесно може да се регулира - с глоби в разумни размери (5000 лв. е абсурдно!) и санкциониране на всички, нарушаващи дистанцията и въведените мерки, а не с утежняване на състоянието на тези, които и без друго спазват мерките, с още по-тежки мерки.

# 2 342
Има няколко начина заразата да приключи:

1. Като се ограничи. Тоест 10 заразени, да заразят само 6 нови. И така постепенно, докато няма новозаразени. Да се спре разпространението и вируса да изчезне ако няма живи преносители. Мисля преди това са успели така с подобните  корона вируси SARS/MERC.
Ако не се справим с ограничаването
2. Може да измислим лекарство и да го лекуваме.
3. Вируса може да мутира в по-лека форма. И да го караме като обикновен грип.
4. Изграждаме имунитет с ваксина или с преболедуване и доста жертви.

За момента се работи по точка 1, и се печели време за точка 2. Ако не успеем да се справим, ще се надяваме на точка 3 и ще преминем на вариант 4 които е най-тежкия.
Скрит текст:
Цитат
И изобщо наистина някой категорично заяви ли, че като изкараш вируса веднъж си защитен за цял живот?
Сутринта генерала спомена,че май тръгва втора вълна в Азия.

Втората вълна вероятно им са привнесени от Европа този път. Не знам как ще стане, но ако не се затворят всички граници и не престане движението на хора, това няма да свърши никога. Просто трябва да се движат само товари, но не и хора. Ама двукраките не могат да се спрат да не щъкат. Ще им се наложи, защото ако продължат да разнасят заразата, ги чака истински глад накрая, за който се говори по-нагоре. Този път в световен мащаб.

То "това" няма да свърши никак, докато не се появи ваксина или не преболедуват 70%. Може да попитате който си изберете вирусолог или епидемиолог.

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 16:22 от Не се сърди, човече

# 2 343
  • София
Отвратителна обстановка. А в крайна сметка има ли КПП за излизане от София?
А защо да няма? Има ли някакви промени - съобщили ли са нещо? Темата е почти нечитаема и пропускам инфо.

# 2 344

Мерки да, но извънредно положение не. Дори не покриваме критериите за епидемия. Ако голяма част от бизнеса работеше, нямаше да се регистрират по 7000 безработни на ден.

А може би ако имаше нормален бизнес нямаше да се регистрират по 7000 човека.
Страшен е българския бизнес щом на третата седмица фалира.

Ти махни, ама ако видиш числата в САЩ на безработните след тая пукотевица с вируса...6.65 милиона за една седмимца! Предишната седмица са били 3.3 милиона...
https://www.theguardian.com/business/2020/apr/02/us-unemployment … ronavirus-economy

# 2 345
  • София
Отвратителна обстановка. А в крайна сметка има ли КПП за излизане от София?
А защо да няма? Има ли някакви промени - съобщили ли са нещо? Темата е почти нечитаема и пропускам инфо.
Даже нови КПП-та добавят.
Нови КПП на входовете на селата Локорско, Подгумер, Войнеговци и Кътина

# 2 346
  • Bulgaria

Точно вие във всеки пост обвинявате хората, които си стоят вкъщи. Всеки има глава на раменете си и ще прецени какво да направи. Вие в момента навън ли сте, че толкова го пропагандирате?
Никого в нищо не обвинявам и нищо не "пропагандирам". Движението и чистият въздух са важни за всеки един жив организъм, не за мен само, и не се нуждае от пропаганда. Естествено, това че от страх сте се заключили вкъщи не гарантира, че няма да се разболеете от същото от което ви е страх или от нещо друго, след като веднъж излезете. Дано не го разберете по трудния начин (с вашите приказки казано, за да се разбере по-лесно).

Разбира се, гаранция няма. Явно в Италия, Испания, Турция, Сърбия и още други не го разбират това за чистия въздух. Хора като вас са се затворили вкъщи, не работят вероятно извън дома си, но постоянно повтаряте как липсата на чист въздух влияе много по-зле на организма. Това явно не важи за всички, които са се заразили по време на мачове и фестивали - на чист въздух. Все още излизането не е забранено - излезте и се разходете.

# 2 347
Много е лошо за тези, които са в сивата икономика. Аз нямам такива познати, но като гледам в новините... Сега няма да имат 60% обезщетение от осиг. доход от НОИ.

# 2 348
Ето я и статията с какво ни е помогнал ЕС до момента.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30522353.html?fbclid=IwAR0dyD8h3 … nkWNlirbqbltkFz-U

Остава въпросът как тези средства са оползотворени. Малко прозрачност няма да им навреди.

Ами отговора на въпроса е в статията.

# 2 349
Не мога да ви опиша колко се радвам за всяка държава, в която намаляват бройките заразени! Чак се просълзих, наистина много, ама много се надявам и при тях, и при нас нещата да се развият добре, че сме като скачени съдове в тоя свят....Днес на обяд отидох до аптеката, че вече ми свършваха някои лекарства и направо попаднах в десятката - една патица без извинение със свалена маска на брадата занимава със здравословните си проблеми, вкл. кашлица аптекарката, ама така хубаво с вдишване и издишване и покашляне, възмути се че не й обръщали внимание като ходела на преглед, попита за цените на спирт /който не е в наличност/, но пак да си пита тя, разказа един тъп виц и накрая се бутна в мен, кой знае защо, аз вече тогава не изтърпях и направих забележка. През това време отвън чакат пет човека да влязат и да си купят лекарства. Ама големи кретени сме това хората понякога. Ще демонстрираш кашлица в аптеката в лицето на хората да докажеш колко си зле. Много тъп народ има по тоя свят, грам съобразяване няма с другите.

# 2 350
Всичките тези проблеми с безработните, които стават стотици хиляди, а в САЩ и милиони за седмица, нямаше да съществуват, ако икономиките в развитите страни, в които поставям и нашата, не бяха си изнесли производството в страни, населени с хора с дръпнати очи. Сега вече в т.н. развити страни, хората се препитават с туризъм, услуги, селско-стопанство (отворете и ще видите графики на заетостта по сфери на икономиката), все неща, които дори бай Тошо беше разбрал, че не водят до никъде и за това радееше за индустриализация....Хак ни е сега, че разрешихме на 1 процент супер богати в т.ч. и великият Стив Джобс, да си правят каквото си искат и да лишават хората от работа, стабилна работа, с която могат да издържат семействата си винаги, а не сервитьорство и подстригване на кучета примерно...

# 2 351
В аптеката до нас изобщо нямаш право да влизаш заедно с друг човек в аптеката. Но ако трябва толкова дълго да търпя изцепките и кашлиците на някого, просто бих отишла в аптека с по-малко чакащи отпред.

Чудя се с психично болните как стоят нещата. Имаме във входа няколко. Вчера забелязах, че единия са го освободили от клиниката и кръстосва напред-назад. Няма да ви описвам хигиената и поведението му....но, все си мислех, че точно такива хора е добре да си ги държат затворени в момента. Или какво - надяват се да се зарази и да почине, че ...един храненик по-малко?

# 2 352
Защо нашите шивашки фирми шият защитни облекла за износ? Успяхме да подсигурим нашите лекари и вече изнасяме?
Вчера четох една интересна статия, в която се описваше точно какви помощи сме получили от ЕС от началото на кризата и по какви направления. Помощите бяха в размер над 4млрд.лева. Една от точките беше участие на България в обща обществена поръчка за закупуване на медицински консумативи, за която поръчка България е закъсняла с документацията, но въпреки това са ни изчакали и включили. Та, в тази статия пишеше, че ЕС са ни помолили в знак на солидарност да не спираме износа си за ЕС на маски и защитни облекла. Въпреки това ние сме го спрели. Възможно е в крайна сметка да са си променили решението.
При четене прилагате ли разбиране?
Ако си уточните въпроса, може и да отговоря.

# 2 353
Най-рационално е да приемем съществуването на вируса и да си намери м начин да живеем.
Скрит текст:
Трябва да осигурят в търговската мрежа качествени предпазни средства за всеки, който желае, и да се връщаме в реалността. Има ли потвърдена информация, че изнасяме предпазни средства?  Аз по принцип усетих, че Борисов ще го направи, преди да помисли за гражданите, но толкова скоро ли?
Точно!
Поне аз така правя...не само сега, за вируса, а за всичко.
Или "Когато нещо не е в твоя власт и не можеш да го промениш, намери начин да го приемеш и да живееш с него!".
Скрит текст:
Вируса няма да изчезне.Дали ще се омаломощи, или ще стане още по-агресивен, няма как да знам.А май и никой не знае....Дори този да пукне, "утре" ще ни нападне друг....Пак ли изпадам в паника, истерия и колапс?
Ами, не ща.
Затова, принципа "Ако ми е писано да умра сега, от този вирус, о.к., но няма да живея като затворник последните си дни.Ако ли пък ми е писано да ме подмине, пак о.к., значи съм взела правилното решение да не обръщам живота си на 180 градуса!".
Ежедневието ми от преди/след вируса, почти не се е променило.Все така излизам всеки ден, все така ходя по 7-8 км всеки ден, все така пазарувам всеки ден.....Че и кафе пия-някой назад бе писал, че ми липсвали кафетата...  Smiley  Ами не, не ми липсват, осигурявам си ги.
На открити места не нося маска, но и не се блъскам в хората, разминаваме се на разстояние.
В закрити обекти слагам маска, не искам да изнервям допълнително истерясалите.Аз мога и с нея, и без нея.
Новини не гледам, статии-вече-не чета, трупове не броя, подготвям се за Цветница и Великден.
Преживяла съм доста кризи и катаклизми, и на прага на смъртта съм била, та вече съм на философския принцип "И това ще мине!".

# 2 354
А, да индустриализацията на бай Тошо я знаем, строи се завод, ама суровината я няма, себестойността до небето и накрая стои и се разграбва....Кремиковци и прочее. Не знам за сервитьорството, ама фризьорите на кучета са доста добре хората, ако в тези месеци нямат работа ще е за кратко, иначе са си доста търсена услуга.

Общи условия

Активация на акаунт