COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 430
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 320
  • София
Латвия и Словакия са с по-малко население от нас, но и повече тестове са направили.

Словакия са с население 5.5млн, направили са 19к тестове. За Латвия вече писах.
Нашите тестове като бройка в сайта не са актуализирани няколко дни вече. Не че разликата ще е голяма, но си струва да се отбележи според мен.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 19:46 от грейпфрут

# 4 321
Ще е алогично банскалии да са с антитела, а персоналите,  след като напуснаха града окапаха.

# 4 322
  • София
Никак не ми харесаха тези снимки от женския пазар. Това са безумци просто... И там защо няма полиция, ами ходят да се правят на велики по парковете???
Иначе аз писах вече, но определено се набива на очи как така сме на едно ниво с Латвия и Словакия, а те имат толкова малко смъртни случаи в сравнение с нас. Или не причислят тези с придружаващи болест за починали следствие на короната или говорим за лошото ни здравеопазване или чист късмет? Ние още от началото тръгнахме с възрастни хора в тежко състояние и почти 95% от случаите ни са такива. Възрастни хора + придружаващи заболявания. Е, хубаво де в Словакия възрастните не ги ли лови? А вижте какво става в съседна Чехия... Обаче словаците взеха по-ранни мерки от чехите. По този начин се вижда и къде сме ние и къде са сърбите (закъснели само с 2 седмици) и румънците (10 дена закъснение) и Гърция (там пък се оляха).

# 4 323
  • София
Може да е съвсем друг случай, който още не е изнесен.
Мъжът от Шумен е според мен, защото беше обявен от МЗ. А в този сайт качват винаги инфото, изнесено от МЗ

# 4 324
Май като гледам % смъртност ще е под 2% на общ фон ако се тества всичко. Да не кажа и 1% . Само да не ревем защо сме се поддали на цялата тая манипулация.

Само една дума - СЗО.

# 4 325
Половинката ми днес реши, че не издържа вече и отиде да побяга за 20 минути край Марица (живеем до нея в Пловдив). Екипиран с маска и очила и избягвайки хората. И каза, че е видял групички от по 5-6 човека да разхождат едно куче, група тийнове да си лафят на пейки и т.н. Стопли се малко и всички почнаха да щъкат пак.

# 4 326

Днес четох, за един полицай, преминал интензивното лечение, сега се долекува в къщи: та той казва, че когато заболява за много кратко времебпочва да чувства недостиг на въздух. Думите му са: "имах чувството че умирам и, че са ми сложили найлон на лицето и се опитвах да дишам, а въздух не поемах." Човека не е имал съпътстващи болести, напротив, практикувал е подводен риболов със задържане на въздуха, от което капацитета на белите му дробове е по-голям от повечето хора. И това го спасява на практика в борбата с вируса.
Иначе и тук става по телефона първите консултации с лекаря при съмнение за коронавируса.
Аз пък четох за едни дето викат че все едно се давели. Сега очаквам да прочета само как усещането било като слон да ти е стъпил на гърдите.
Аз за Ковида не знам но пък за обикновения грип мога да ви кажа какво съм изпитвала :
Имала съм случаи когато си мислех че съм в безтегловност вследствие високата температура.Халюцинирах почти.Не знаех в кое измерение съм.
Имала съм и случаи когато следствие на дълго поддържана субфебрилна температура ми се е искало да не казвам тук във форума какво да направя, че не е за писане...
Така че да не драматизираме.
Всяка болест е лоша, и зъб да те боли е не по малко страшно.Дори познато момче умря наскоро от скоротечна гангрена вследствие болки в зъба.

# 4 327
  • София
Комшиите ни в Сърбия обявиха  полицейски час от 20 до 5 ч. още на 17 март, а на пенсионерите - забрана да излизат след 10ч. За тях имало отворени магазини от 4 до 7 сутринта, когато няма никого на улиците. Сега са затегнали мерките -  плюс това още забранили и придвижването навън от 17 ч. в петък до понеделник сутринта, били готови и за още по-строги мерки.  от ТУК
Спомнете си днешните снимки от Женския пазар - при нас си е не свобода, а слободия, само на думи има дистанциране и изолация.
Смъртно мразя полицейщината, ама се питам все пак: правим ли нещо всъщност или ...

# 4 328
Скрит текст:
София - Женския пазар:
Скрит текст:
от ТУК
Ето това е, отпуснаха му вече края навсякъде...Ето и във Бургас:
https://www.flagman.bg/article/211798?fbclid=IwAR1guVetPqUIUKWgV … WY4HU-OCSB6EI-q6c
И в Стара Загора вече са махнали всички мерки, вкл. и карантината на ромската махала, което означава, че вече всички могат да си се разхождат свободно. КПП-тата явно и те са "хлабава работа", след като хората си минават свободно и дори не им се иска декларация да показват (не, че не слъгват яко в тези декларации).
Ама то и хората как да се стреснат, като на фона на останалите държави ние продължаваме да се движим с 15-20. Обаче, от самото начало следя Словакия, с която се движим сравнително еднакво като показатели от самото начало като техния първи регистриран случай мисля, че беше на 7-ми март. И те така 15-20, 15-20 и от 6-ти април насам изведнъж започнаха да скачат цифрите, като днес вече имат 101 нови случаи! Нищо чудно и ние да тръгнем натам, особено след тези слънчеви дни, които предстоят и особено Великден, ако не се наложат здрави мерки, защото хората няма да се спрат и ще тръгнат на всички посоки, с което вируса ще се разнесе навсякъде из България.

# 4 329
Каква картинка търсите? Имаме ниска заболеваемост. Процентно много нисък брой доказани случаи на база брой тестове - 3,5 % някъде...

С някой спорехме преди 10-ина дни, че уж сме вървели с темпото на Франция....Ами ...те на 30 ден след първия открит са имали 19856 случаи...ние на 30 ден имаме под 600...

# 4 330
Нали болната готвачка от Банско твърдеше, че е ходила само до работа и обратно до квартирата. И заразата и била евентуално на улицата.
Това направо вече ми звучи криминално, за Банско говоря. Кой знае какво крият там.
За съжаление, ще разберем от официални източници. Тоест, каквото преценят, това ще ни съобщят. Местните си пазят курорта и това е. Според мен.
Та съм доволна поне, че тече разследване и тестване.

Да бе-и аз и гледах интервюто-той вируса хвърчи..нали на работа е била с хора,яла е,посуда сигурно е пипала. -колкото и да е взимала за хапване от кухнята Simple Smile не може всичко да е от там и до магазин е ходила и кой знае къде..ама нали...то ако беше така 99% от света щеше да е натръшкан...На нея 1 и трябва да я е заразил,не цяла тълпа.

# 4 331
Под 600 открити, нали? Умножете го по няколко и няма да е толкова малко. А и София е огнище, откъдето лесно се прехвърля и в други места.

# 4 332
Иначе аз писах вече, но определено се набива на очи как така сме на едно ниво с Латвия и Словакия, а те имат толкова малко смъртни случаи в сравнение с нас. Или не причислят тези с придружаващи болест за починали следствие на короната или говорим за лошото ни здравеопазване или чист късмет?
Не е уместо да се сравняваме с прибалтийските републики, Чехия и Словакия  - последните  и в соца живеееха по-добре, а сега са на светлинни години от нашата опоскана територия. Спрете да се чудите - разликата е в по-малкото кражби от общата паница, по-висок стандарт и грижи за хората,  по-спокоен живот и ето - това е резултатът, а ние ще изсърбаме попарата на десетилетията некадърно и задкулисно управление.

# 4 333
Скрит текст:
Цитат
Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера може да промени отношението към епидемията
......
"Той пък ми обясни, че ние сме обвързани с останалите страни от Европейския съюз и на практика с целия свят. Ние не можем да действаме самостоятелно." https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/08/4051934_doc_atanas_mang … /?ref=home_layer2

Добре е да се прочете цялото интервю. Има доста други неща, които са важни. Заглавието е леко подвеждащо, а това с обвързването също има подробности:
Цитат
Той пък ми обясни, че ние сме обвързани с останалите страни от Европейския съюз и на практика с целия свят. Ние не можем да действаме самостоятелно. Моят съвет към него беше да действа както цар Борис по време на Втората световна война, когато България влиза във всякакви съюзи и прави каквото трябва, но не изпраща войски на Източния фронт.

Най-важното, което леко не се връзва с неговите идеи, като че ли...
Цитат
Предвиждате ли, че скоро може да се отслаби ограничителният режим?

- Скоро не. Това, което в момента е решено, трябва да се изпълни. Защото така или иначе сме се хванали да "ядем жабите", нека да ги изядем докрай, за да има смисъл. Въпросът, на който трябва се отговори в момента, е какво трябва да се прави по-нататък, за да се излезе максимално добре от положение и да не се окаже, че сме яли жабите напразно.
Много странни метафори използва този. И не пада по гръб! Не вярвам да няма акъл и да не осъзнава, че неговите идеи са тотално грешни и убийствени. За този хората не са ценни, по ценно е доказването на теориите му, нищо, че това ще струва животи. Сещам се за още един такъв доктор, че и имената им също имат общо - Менгеле.

Е, не са метафори. Има си народна пословица "Оти ги ручахме жабетата?", описваща разочарованието от мъки, които не са довели до търсен ефект. Извинявам се за офтопика, но не можах да се сдържа.

А теориите на Мангъров са доказани от наука, която се нарича епидемиология - много учени са допринесли за нея и не е нищо ново под слънцето. Също както и развитието на настоящата пандемия. Единственото ново е, че светът реагира тъпанарски, разбирай напълно неподготвен.

# 4 334
Изглежда разговорът с Мангъров днес е бил интересен хаха.. да не би ББ да си е променил мнението? Щом народът е свободен... То на нас не може да ни се угоди. Ако ни ограничават що ни ограничават, нали, ако ни пускат олеле...

Общи условия

Активация на акаунт