COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 617
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 470
Някои хора казват че не излизат или го правят рядко до магазин и аптека, аз лично не мога да го изтърпя това ще полудея. Ако по цял ден съм в къщи и безсъние ме хваща, аз излизам. Единствено не излизам от града в който живея.
А пък и на 350 000 - 400 000 население(Варна) , само двадесет и няколко заразени без нито един починал, каква точно е основателната причина да не се излиза.
Нали точно това е обяснението на малкия брой заразени и жертви - накарахме ви да си стоите в къщите и затова заразените са толкова малко. Сега ако излезете всички навън жертвите ще стигнат хиляди на ден. Затова си стойте вкъщи.

# 4 471
Дано да сте прави за БЦЖ. Аз нямам реваксинации, но повечето хора имат и това може би да им помогне. Бог да пази България!

# 4 472
  • Bulgaria
Някои хора никога няма да осъзнаят за какво става въпрос, ако не им дойде до главата. Покрай сухото, гори и мокрото.

# 4 473
Те ако пускат нарочно така на порции, трябва през месец - два да има локдаун, кой изобщо би планирал такова нещо? Държавите, които се готвят за излизане от карантината, търсят начини как да не допуснат ново експлозивно разпространение, това с порциите не знам някой да го планира.
 Локдаунът е най-крайната мярка, по същество аварийна спирачка, когато съвсем си изпуснал нещата. А допускайки една "порция" хора да се заразят, положението вече е извън контрол с други средства.
Стаден имунитет преди поне да има лекарство, според мен изобщо не стои на дневен ред.

# 4 474
  • на пъпа на Златията
Най-тъжното е че накрая груповия имунитет може да прецака сметките на всички, ако се окаже твърде нетраен.

А най-трудното е да обясниш на хора дето са проспивали математиката, как се спира епидемия, ако 1 човек заразява по малко от един. За такива хора всичко е вечно и фатално.

Не разбрах , този вирус не заразява по малко от един . Заразява 2 -4-8-16 горе долу за една седмица.
За това плъзна по цялата Земя .  ...
А лекари, а легла, .лекарство, ..?

# 4 475
Обявяването на ИП в България беше като първите пушки на априлското въстание.

Ненавременно и недообмислено. Обявяването на локдаун е, крайна ужасно скъпа аварийна спирачка, която дърпаш само когато нямаш друг избор. Минаха 3 седмици, държавата очевидно няма план за нататък, няма тестове, няма нищо....На хората взе да им писва и ще се разшетат рано или късно...трябва сега едни милиарди да се извадят....

Въпросът за милион е дали Борисов ще има кредит на доверие да повтори упражнението когато истински се наложи...?

# 4 476
  • Мадрид / София
Някои хора казват че не излизат или го правят рядко до магазин и аптека, аз лично не мога да го изтърпя това ще полудея. Ако по цял ден съм в къщи и безсъние ме хваща, аз излизам. Единствено не излизам от града в който живея.
А пък и на 350 000 - 400 000 население(Варна) , само двадесет и няколко заразени без нито един починал, каква точно е основателната причина да не се излиза.
Че тази статистика е фалшива. Колко теста са направени? Как водят статистиката? Как може съседите и цяла Европа да имат хиляди случаи, а България да е остров в океана? Просто вътрешно не мога да приема, че в една педя земя всичко си е едва ли не по старому, когато света е пламнал.

# 4 477
Малко инфо от нета:
1. Коронясан нашенец, млад човек, здрав, прав, баскетболен треньор - как се е чувствал:
https://gong.bg/basketball/bg-basketball/multimedia/video/zaraze … ituaciiata-584712
2. За тези, вярващи, които си мислят, че няма вирус и бог ги пази от зарази (много актуално преди Цветница и Великден) - Две трети от монасите в Киевско-Печорската лавра са заразени. За тези, на които нищо не им говори - това е огромен комплекс в Киев, част с музей, останалата манастири. Музейната част леко странна и подтискаща (собствено мнение, от преди много години). Важното е какво се случва по време на летящи коронки във въздуха, които не се впечатляват от православните вярващи.
https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id … 486/view,article/

# 4 478
  • Варна
Европейската комисия подготвя „пътна карта“ за прекратяване на блокирането
 Даниел Бофи
"Европейската комисия посъветва държавите-членки на ЕС да удължат ограниченията за несъществени пътувания до 15 май, но се готви да издаде „пътна карта“ за координирано премахване на блокирането на Европа, съобщава Даниел Бофи , шеф на бюрото на Брюксел в Брюксел.

Обявявайки предложеното удължаване на забраната за пътуване, вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Шинас заяви:

Въпреки че можем да видим окуражаващи първи резултати, удължаването на ограничението за пътуване е необходимо, за да продължи да намалява рисковете от разпространение на болестта. Все още не трябва да оставяме вратата да се отвори, докато осигуряваме къщата си.

Ръководството на комисията за пътуване беше издадено като план на Брюксел за премахване на блокирането, беше разкрито в документ, изтекъл пред Guardian.

Документът, който се очаква да бъде одобрен от Европейската комисия следващата седмица, отбелязан като „абсолютно поверителен“, казва, че „е време да се разработи добре координирана стратегия за излизане от ЕС“ от настоящите мерки. В него се казва, че облекчаването трябва да се извършва по мярка месечно, като се признава, че може да доведе до нови инфекции.

„Всяко ниво на (постепенно) отпускане на затвора неизбежно ще доведе до съответно увеличаване на новите случаи“, се казва в документа.

Критериите за премахване на ограниченията включват намаляване на разпространението на инфекцията за продължителен период и увереност в способността на здравните служби да се справят.

„Стратегията за излизане трябва да бъде координирана между държавите-членки, за да се избегнат отрицателни ефекти на преливане“, се казва в документа. Мерките, които трябва да съпътстват облекчаването на ограниченията, включват разширяване на тестовете и увеличаване на наличността на лични предпазни средства.

Документът на комисията казва: „Изходът трябва да бъде постепенен: мерките трябва да се отменят на различни стъпки и между стъпките (например един месец) трябва да се остави достатъчно време, тъй като ефектът им може да бъде измерен само с течение на времето. Широките мерки трябва постепенно да бъдат заменени с целеви. Например: най-уязвимите групи (напр. Възрастните хора) трябва да бъдат защитени по-дълго. “

За да позволи социално дистанциране, Комисията предлага ресторантите и баровете да се отварят постепенно, с ограничено работно време или ограничения на броя на разрешените хора. Училищата трябва да започнат с разрешаване на връщането на малки групи ученици "

# 4 479
Цитат
Борисов и Мангъров свалиха маските, доцентът пак ще съветва премиера (Обзор и интервю)

Премиерът Бойко Борисов и доц. Атанас Мангъров разговаряха в сряда повече от час и половина.

Шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров отново ще съветва премиера Бойко Борисов и ще дава алтернативно мнение. Това става ясно в сряда, след като двамата разговаряха повече от час и половина. И говореха без предпазни маски, въпреки че в последните седмици Борисов винаги носи такава.

“Имам голямо уважение към теб и всеки, който е на подобна позиция и лекува хора, се ползва не само с одобрение и уважение. И не ми е приятно в публичното пространство да се разделяме по една или друга тема”, казал на срещата Борисов според съобщение от пресслужбата на МС.

Преди дни той се възмути от думи на Мангъров срещу мерките за социална изолация и ги нарече демобилизиращи. “Като си професор, застани с името си и кажи кой да умре и кой да живее”, обясни Борисов. Мангъров пък отвърна, че при пълно затваряне на обществото ще умрат повече хора, отколкото при епидемия с коронавирус. (Интервю с него виж по-долу.)

“Макар че ние говорим за едно и също нещо и ти го обясняваш по един начин, щабът по друг, но то е едно и също. Затова аз ти благодаря, че имаме възможност да ползваме всеки ум, за да намерим най-правилното решение”, подчертал още Борисов на срещата. Двамата се познавали отдавна и били приятели, а Мангъров работел и със сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова.

Премиерът ще продължи да търси съветите на Мангъров, обясниха от правителството след срещата. След разговора с премиера доцентът вече не настояваше за бързо вдигане на предпазните мерки, а обясни, че трябва да бъдат изкарани докрай, а след това с внимателно широко тестване да се види какво е развитието на болестта.

Доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница::
На влизане се поздравихме с лакът, накрая стиснахме ръце

- Доц. Мангъров, краткото видео от вашата среща с премиера показа поздрав с лакът, но как се разделихте?

- Стиснахме си ръцете.

- Това означава ли ползотворен разговор?

- Говорихме час и половина. Казахме си, че нямаме личностен проблем.

Когато аз лекувам дете, вземам решения на база на опита си и състоянието на детето и нося отговорност за това дете. Докато той взема решения, които касаят много хора. Но понеже става дума за медицински проблем, който не е в експертната му област, се опитах да му обясня, че медицински проблем няма.

- Как така няма?

- Случаите у нас са малко, няма и 600, и това е добре, но понеже виждаме какво става в Европа, това поражда страх. За да излезем от епидемията, поне 70% от населението трябва да изгради имунитет. Трябва да разберем какво се случва, докъде сме, за да се вземат следващите решения.

Предприетите досега мерки са правилните, те трябва да се изпълнят докрай, но да има яснота за реалната ситуация, за да се планират следващите стъпки. Малко по малко да се излезе от сегашното положение. Но най-напред трябва да се види каква е картината.
Първо, освен да се изследват хората, които отделят вируса, трябва да се изследват и следите на вируса в населението.
Второ, да се види с какво разполагаме като ресурс. А ние разполагаме с близо 3000 респиратора.
И трето, да видим какво се е случвало при предишни пандемии, при вирус, който се появява за първи път и никой човек няма имунитет към него - например при свинския грип.
На основата на тези 3 стъпки може да се начертае и следващата - как да продължат мерките.
Добър знак е решението за масово тестване в Банско, картината там ще даде ориентир.

- Какво очаквате да покаже скринингът?

- Очаквам да се види, че има хора, изградили имунитет, т.е. че са се срещнали с вируса.

- Премиерът разбра ли вашата гледна точка?

- Мисля, че разбра.

- Ще продължи ли диалогът ви с премиера Борисов?

- Мисля, че да.

# 4 480
Въпрос с понижена трудност, с колко се е увличила средната смрътност в Италия, Испания и Франция. Между другото в Китай се е увеличила с около 14 000.Ама нека всеки си смята сам
В Испания смъртността достига 5%. Днес са регистрирани над 750 човека. Всеки ден са около 700. Това са хора и семейства, които губят близък/близки и скъп/и хора.
В Щатите днес им е рекорден ден с 2000 починали. Заради политиката на смахнати тъпанари и "стадния им имунитет".
Какви 5%?
При заразени 146000 и починали 14600, това са 10%, и вероятно ще се вдига процента, както стана и в Италия, защото и критичните не са малко.

# 4 481
  • BG
А защо БЦЖ не влияе на грип А и Б и други вирусни заболявания? Как така само на Ковид влияе? Каква е заболяемостта на нашата държава от грип и респираторни в спрямо същата в
 най-засегнате от Ковид в Европа?

# 4 482
За какъв локдаун говорим в БГ?Такъв имаше само в Ухан,е и Банско..ама тях ги изчакаха да си поприключат сезона Simple Smile)Сега гледах пак и док.филм за Ухан-бях го позабравила...ами дори и там след пика /като им се поосвободиха места из болниците/започнаха да прибират в болница под карантина всички даже евентуални контактни за да спрат епидемията-за мен това са адекватни мерки докато излезат от кризата и да пуснат всичко,защото само на съзнание -трудна работа -а при нас невъзможна..

И да допълня с какво е полезно ранното ИП колкото и мизерно да е тук:набавиха се в голяма степен маски,костюми,предпазни облекла,тук там респиратори,ето изнамери се ползата от лекарството с хинин,сега се говори и за другото ветеринарно...и това само за половин месец..за още 2-3 седмици не се знае-може още нещо по-ефективно да  се открие..да се дооборудват лекари и болници..а ако ни беше хванало веднага по бели гащи,и с чували от боклук ли ще се обличат лекарите..,и въпреки всичко пак има недостиг/поне е по-малко/.За това е важно да се забавя епидемията..и не вечно разбира се,но така или иначе все нещо се направи за тези 3 седмици.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 22:58 от reninel

# 4 483
Обмислям да пусна тест за антитела. Някой друг кани ли се?
Вариант цибалаб, засега.

# 4 484
  • Варна
Че тази статистика е фалшива. Колко теста са направени? Как водят статистиката? Как може съседите и цяла Европа да имат хиляди случаи, а България да е остров в океана? Просто вътрешно не мога да приема, че в една педя земя всичко си е едва ли не по старому, когато света е пламнал.
И това че няма нито един починал във Варна от Коронавирус и това ли трябва да е фалшиво!

Общи условия

Активация на акаунт