COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 435
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 575
  • София
Такива бяха и моите очаквания. Очевидно е, че сме доникъде с разпространението.

# 4 576
  • Варна
Не знам защо говорят за тези полицаи. Те не са представителна извадка. Всеки, разбиращ малко от социология, го знае
Защо да не са?
Не твърдя, че разбирам от социология, тук говорим за статистически данни. Това са хора с много контакти, не си стоят вкъщи като повечето от нас, на средна възраст са и пр.

# 4 577
  • София
Не знам защо говорят за тези полицаи. Те не са представителна извадка. Всеки, разбиращ малко от социология, го знае
Социология и статистика са различни неща, но да, не са представителна извадка, те са много по-изложени на зараза от останалите. В този смисъл е най-логично да бъдат изследвани те, както и например, продавачки в супермаркет, за да стане ясно най-често срещащите много хора, извън медицинския персонал, колко често имат антитела.

# 4 578
+18 нови от вчера 17 ч. вечерта, за 24 часа - +31 (считано от вчера 08 ч. сутринта)
1 016 души са изследвани на първа линия (полицаи и пр) - изследването е приключило. 1 007 са отрицателни, двама са с прясна инфекция (IgM тела) и 7 души са положителни за IgG - изработени антитела вече (0,7%).
Нито един няма положителен на IgG и IgM.
Изводи (от щаба):
    1. Активна циркулация на вируса в София все още НЕ е налице.
    2. Не можем да разчитаме на колективен имунитет в момента.
    3. Рано е за намаляване на мерките.

Сега, понеже се спомена, че имат трудност с интерпретацията на резултатите поради това, че не са сигурни за ефективността тестовете и какво точно мерят (Корона вирус или други грипни вируси - Генералът спомена нещо подобно), имам друга идея - защо сега не изтестуват със същите тези тестове вече излекуваните пациенти, които се знаят? Днес нали обявиха, че към 50 са излекувани. Да изчакат още една седмица и да ги изтестват с тези тестове, които ползваха за полицаите....така ще имат база за сравнение.

# 4 579
5,8 ПЪТИ ПО-МАЛКА СМЪРТНОСТ: ПАРАДОКСАЛНАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ БЦЖ, ДОХОДИ И COVID-19
https://boulevardbulgaria.bg/articles/5-8-pati-po-malka-smartnos … dohodi-i-covid-19
Това показват данни от изследване, публикувано от учени от университета "Джонс Хопкинс" преди дни (все още не е подложено на експертна рецензия). 

# 4 580
  • София
Защото, за да има представителност, трябва да има различни по пол, възраст, социален статус, етност и т.н. Самият Кунчев го каза, че по-точни данни ще има след изследването в Банско

Защо да не са?
Не твърдя, че разбирам от социология, тук говорим за статистически данни. Това са хора с много контакти, не си стоят вкъщи като повечето от нас, на средна възраст са и пр.

# 4 581
Възраждането на drive in кината. В Норвегия е открито drive in кино, където се показват филми, които иначе биха били показани в кината, ако бяха отворени. Купуваш билет с app, показваш го през стъклото на прозореца без да сваляш стъклото, влизаш вътре, показват ти къде да паркираш, спираш двигател и изключваш фаровете, настройваш си радиото на определена честота за звука и ... гледаш Simple Smile Толкова е било популярно, че организаторите обмислят да продължат киното поне до края на годината.

Скрит текст:

Ето и един, който направил drive in концерт.

Скрит текст:

# 4 582
Вчера реших да търся видеа в YouTube на прекарали болестта хора - от интерес какво ще кажат повечето от първо лице. Нагледах се на клипове където хората са били близко до смъртта по техни думи.
Видях, че и тук обсъждате някакви новини с полицаи-плувци където едва ли не се задушавали.

За себе си стигнах до заключението, че повече такива неща няма да гледам - медиите търсят сензация. Ако им кажеш, че си го карал като настинка - не си им интересен. Те търсят драматизма.

Та един скромен съвет - мислете добре като четете "новините".

# 4 583
Аз още в миналата тема бях писала,че трябва да се разшири обсега на пробно  тестване(било то и за антитела).1000 човека са достатъчни.Но
1.От различни градове и села.
2.Различен диапазон спрямо професионална област.Като това са хора с пряк контакт със стотици хора дневно.Пример:шофьори на такси,градски транспорт и междуградски автобуси.Също така продавач-консултанти в големи вериги магазини,работници в шивашки и други цехове(в които има разпределение на много работници в една зала) и т.н
П.п.Ако наистина сме още в началото със сигурност се нуждаем от много по-сериозни мерки.Твърде рано ограничиха хората и на тях вече им не им се спазват забрани.Вчера братовчедка ми е била навън почти целия ден.Еми каза,че всичко без Мола и кафенетата работи.Не може да се разминеш от хора по улиците.Няма ред за влизане в магазините.Само на вратите на някои магазини имало бележки,че трябва да се влиза с маска.

# 4 584
+18 нови от вчера 17 ч. вечерта, за 24 часа - +31 (считано от вчера 08 ч. сутринта)
1 016 души са изследвани на първа линия (полицаи и пр) - изследването е приключило. 1 007 са отрицателни, двама са с прясна инфекция (IgM тела) и 7 души са положителни за IgG - изработени антитела вече (0,7%).
Нито един няма положителен на IgG и IgM.
Изводи (от щаба):
    1. Активна циркулация на вируса в София все още НЕ е налице.
    2. Не можем да разчитаме на колективен имунитет в момента.
    3. Рано е за намаляване на мерките.
Защо ми се чу, че тези с  IgG - изработени антитела, е възможно да са от други вируси, които циркулират. Един вид /така поне разбрах/ тези антитела може да ги имаме, но да не са от КВ, а от друг вирус.

# 4 585
  • София
Защото, за да има представителност, трябва да има различни по пол, възраст, социален статус, етност и т.н. Самият Кунчев го каза, че по-точни данни ще има след изследването в Банско

Представителността не е нещо толкова просто, колкото изглежда. За представителност най-важно е случайният принцип, например, но това не означава, че не можем представително да изследваме дадена общност, професионална или регионална. Важно е изследваните да са подбрани на случаен принцип, което в случая е спазено. Тази извадка е представителна за полицаите, които са около 40 000 в страната. Даже е още повече от представителна, защото ако искаме да правим проучване на мнение, например, за цялата страна извадките са от 1000 и малко отгоре души.

# 4 586
Теорията на Дейвид Айк за коронавируса, карантината и за това колко НЕ им пука на власелините за нашите пенсионери, а само ги ползват за постигане на лични цели. Не знам дали е вярно, но звучи много логично

https://www.facebook.com/watch/?v=678326099579874

# 4 587
  • Варна
Бояна, благодаря, че ме изпревари. От телефона не ми се пише.

Готови сме да отричаме до последно всяка информация.
Тествайте!
Ааа, ама не тествате как си требе!
Дайте още!
Докато стане каквото ние мислим.
...

Днес се казват много важни неща на брифинга. Ще го чуя отново после. Дано повече хора слушат с главите си.

# 4 588
Тази извадка е представителна за полицаите, които са около 40 000 в страната. Даже е още повече от представителна, защото ако искаме да правим проучване на мнение, например, за цялата страна извадките са от 1000 и малко отгоре души.
Споменаха ли  разпределението по градове на изследваните полицай?

# 4 589
И аз това се питам ? Остава сега и учителите да вкарат в листата на борците от първа линия и популизма става пълен.

Общи условия

Активация на акаунт