COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 859
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 5 970
Скрит текст:
Merri_An, последно. Никой не е казал никъде, че полицейска кола стои пред блока 24/7. Това първо. За мен обаждания по 5 пъти на ден и проверки лично на адрес по два пъти в произволен час са "вардене". Телефоните също така се следят. И то точно на всички други, а не на ромите.
Второ ако може да се отдели ресурс да ти звъни полиция и лично да идва до адреса по два пъти на ден, значи може да се отдели ресурс да идва всеки ден екипиран подходящо лекар да ти следи състоянието.
Или да ти звъни по няколко пъти на ден. Ако не - апликация като в Исландия е също вариант.
И последно - ако ти си за стаден имунитет - то ние изначално няма как да се разберем.

Вече има такава апликация, днес я демонстрираха по време на брифинга на Щаба, който иска, може да си я качи - аз няма. Не желая да ми се следи телефона, а и личните данни, пък било и то чрез апликация свързана с Коронавирус.
Говоря за апликация за болните от корона свързана с лекарско наблюдение. Беше написано тук за исландската такава.

# 5 971
Скрит текст:
Merri_An, последно. Никой не е казал никъде, че полицейска кола стои пред блока 24/7. Това първо. За мен обаждания по 5 пъти на ден и проверки лично на адрес по два пъти в произволен час са "вардене". Телефоните също така се следят. И то точно на всички други, а не на ромите.
Второ ако може да се отдели ресурс да ти звъни полиция и лично да идва до адреса по два пъти на ден, значи може да се отдели ресурс да идва всеки ден екипиран подходящо лекар да ти следи състоянието.
Или да ти звъни по няколко пъти на ден. Ако не - апликация като в Исландия е също вариант.
И последно - ако ти си за стаден имунитет - то ние изначално няма как да се разберем.

Вече има такава апликация, днес я демонстрираха по време на брифинга на Щаба, който иска, може да си я качи - аз няма. Не желая да ми се следи телефона, а и личните данни, пък било и то чрез апликация свързана с Коронавирус.
Говоря за апликация за болните от корона свързана с лекарско наблюдение. Беше написано тук за исландската такава.

Именно. Точно такава представиха днес. Който иска, да си я качи.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/specialno-mobilno-prilozhenie-e- … koronavirusa.html

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 19:29 от DeltaAzimut

# 5 972
  • Bulgaria
Относно казуса с църквата. В блока ми живее една баба, която е на 90 години. Тази жена е най-силно вярващия човек, когото познавам. Едвам се движи, преживяла е инсулт и кой знае още колко заболявания има, но всеки ден излиза да се разхожда на площадката на етажа, а когато е топло слиза и пред блока. Тази жена получава някаква мизерна пенсия и буквално няма какво да яде, моли се някой да ѝ купи хляб, брои всяка стотинка, но никога не е просила. Ако те помоли да ѝ купиш нещо винаги ти дава пари. А, ако ти на своя воля ѝ занесеш храна, то тя веднага иска да те почерпи с каквото има, защото тя трябва да се отблагодари на всеки, така го чувства. Никога не съм я чула да се оплаква, въпреки че е в това положение. Винаги е позитивна, въпреки че живее крайно мизерно. Човек, който няма какво да яде, но е готов да помогне на всеки. Тя на църква не може да отиде, но всеки ден чете Библията. Всяка неделя идват "вярващи - хора от църквата", както тя ги нарича и се молят и пеят. Та, с това искам да кажа на хората, че вярата не е само в църквата и не е само на Великден, и тази баба на 90 години е много по-вярваща от голяма част от тези, които държат да посетят църквата точно в този момент.

# 5 973
  • Другата България
Второ ако може да се отдели ресурс да ти звъни полиция и лично да идва до адреса по два пъти на ден, значи може да се отдели ресурс да идва всеки ден екипиран подходящо лекар да ти следи състоянието. Или да ти звъни по няколко пъти на ден. Ако не - апликация като в Исландия е също вариант.
"Някои хора" коментираха това: "И те варди полиция, ама буквално." Твои думи.
Така написано, озачава, че варденето е буквално, тоест постоянно.
Кои телефони се следят? На хората под карантина? Как се следят-полицията ги следи, това ли имаш предвид? Ако е това, не е вярно. Не знам дали имаш реална представа какъв ресурс е необходим, за да се следят телефоните на хиляди хора, и колко хора трябва да си заложат пагоните, за да подпишат такава заповед. Не е истина това твърдение, ако това се има предвид.
Не знам дали може да се отдели ресурс да идва всеки ден подходящо екипиран лекар да ти следи състоянието. Не става ясно и чие състояние-на вече заразен или на такъв, който си мисли, че е заразен. На вече заразените състоянието засега се следи по телефона, засега. Ти ако имаш инфо за целия медицински ресурс в страната, по области, общини, градове и села, за да смяташ, че е възможно да се ходи на място, може. Аз нямам. Не мога да коментирам неща, за които нямам информация.
Последното, за изначалното разбиране и вие /кои вие?/ не го разбрах. Кое да се разбере?
Това със стадния имунитет няма как да стане. Ние не сме Швеция, а дори и да бяхме, те също издишат. Още повече болест, която се лекува 1 месец и след това имаш още 1 месец за изолация и съмнителен имунитет, не знам как ги мислят тези работи. Аз не виждам как тези, които едвам са се преборили ще отидат на работа след 1 или 2 месеца. Това не е нещо, което може да контролираш и да пускаш всеки ден по 5 заразени на град. Вълната тръгне ли, няма спиране и тогава ще пострада всичко, не само хората.
Ако не искаме да стане, трябваше да имаме по-твърди мерки. Наистина твърди, и наистина мерки. Знаеш какво имам предвид, говорили сме тук. Това сега е нищо, то е нещо, но ние го превърнахме в нищо. И като чета съфорумки не е по-различно от случващото се в Швеция. Само дето там е официално. Излез от вас, огледай се, прочети тук, в другите теми, в нета-хората са точно като стадо. Как ще спреш това? Пак ще кажете - полицията. Сигналите за нарушение на мерките са стотици, тези хора физически няма как да са навсякъде, а и като разгонят едни хора отнякъде и си тръгнат, след 5 минути хората отново са там. И пак опираме до това до всеки парк, детска площадка, градинка, междублоково пространство и всякаква по-голяма площ да има 24/7 патрул. Няма как да стане това. Хората усещат, и затова си правят каквото си искат. В твоя град кмета има издадена заповед за забрана на ромските каруци в града. Дали ги няма? Дали не са навсякъде? Намират откъде да минат, заобикаляйки КПП-то, и излизат. И са по кофите за боклук. И после са в Кауфланд, ЛИДЛ, БИЛЛА, ако не те, братовчедите им, с които са в една стая и къща. Е, тези са здрави, така ли смяташ? И не само това, и още, и още....

# 5 974
Министър в парка днес....за пример...

# 5 975
В Норвегия църковните служби се предават наживо онлайн. За да не ходят хората на църква и да не се заразяват.

В България, когато има големи християнски празници, винаги богослужението от Александър Невски се  предава на живо по телевизията. Не е нещо Бог знае какво това, което правят в Норвегия. Не е в това е проблемът, който се дискутира тук и този проблем няма смисъл да се обяснява на хора, които не са истински вярващи.

Всички богослужения се предават онлайн. От всички църкви. Това в България не съм сигурна, че се прави. Не се е правило и в Норвегия досега.

# 5 976
Относно казуса с църквата. В блока ми живее една баба, която е на 90 години. Тази жена е най-силно вярващия човек, когото познавам. Едвам се движи, преживяла е инсулт и кой знае още колко заболявания има, но всеки ден излиза да се разхожда на площадката на етажа, а когато е топло слиза и пред блока. Тази жена получава някаква мизерна пенсия и буквално няма какво да яде, моли се някой да ѝ купи хляб, брои всяка стотинка, но никога не е просила. Ако те помоли да ѝ купиш нещо винаги ти дава пари. А, ако ти на своя воля ѝ занесеш храна, то тя веднага иска да те почерпи с каквото има, защото тя трябва да се отблагодари на всеки, така го чувства. Никога не съм я чула да се оплаква, въпреки че е в това положение. Винаги е позитивна, въпреки че живее крайно мизерно. Човек, който няма какво да яде, но е готов да помогне на всеки. Тя на църква не може да отиде, но всеки ден чете Библията. Всяка неделя идват "вярващи - хора от църквата", както тя ги нарича и се молят и пеят. Та, с това искам да кажа на хората, че вярата не е само в църквата и не е само на Великден, и тази баба на 90 години е много по-вярваща от голяма част от тези, които държат да посетят църквата точно в този момент.
Защото не е православна църквата..., но това е друга тема.

# 5 977
В Норвегия църковните служби се предават наживо онлайн. За да не ходят хората на църква и да не се заразяват.

В България, когато има големи християнски празници, винаги богослужението от Александър Невски се  предава на живо по телевизията. Не е нещо Бог знае какво това, което правят в Норвегия. Не е в това е проблемът, който се дискутира тук и този проблем няма смисъл да се обяснява на хора, които не са истински вярващи.

Всички богослужения се предават онлайн. От всички църкви. Това в България не съм сигурна, че се прави. Не се е правило и в Норвегия досега.

За какво ни е онлайн, като се предава по телевизията, националната (тя може да се гледа и онлайн на територията на България)? Обаче бабите от онлайн не разбират, ако ме разбираш...Wink

# 5 978
Merri_An,
Аз и ти сме ние. Ние няма да се разберем. Това го пише човек с претенции, че разбира какво чете.
Полицията е казала на хората в карантина, че ще им следи телефоните. Ти твърдиш, че полицията лъже ли?
Разбира се, че говоря за медицинско следене на състоянието на доказано болни с положителен тест.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 11:11 от bubanka

# 5 979
Четирите фази на заболяването:
Скрит текст:
Първа фаза: инфекцията

Капките са нещо като „такси“ за коронавируса - така „Шпигел“ онагледява разпространяването на заразата. Капките слюнка или други секрети от заразен човек се разпространяват във въздуха при кихане, кашляне или говорене, попадат върху повърхности или направо върху лицето на друг човек, където през лигавиците на устата, носа и очите вирусите проникват в тялото. Там те „взимат на абордаж“ клетки от приемния организъм и ги препрограмират в истински фабрики за нови вируси. Така инфекцията се разпространява в цялото тяло. И тук на терена излиза имунната система.

Втора фаза: началото на болестта

Имунната система бие тревога, телесната температура се повишава, а организмът се опитва чрез кашлица да се освободи от вирусите. Между момента на заразяване и избухването на болестта изминават средно 5-6 дни. В германския институт „Роберт Кох“ са изследвали 67 000 души, които показват следната пропорция на симптомите: 52% кашлят, 42% имат температура, 22% са с хрема. От което следва, че около половината от заболелите нито кашлят, нито имат температура. В по-малък процент са установени и други симптоми: разстройство, гадене, задух, болки в гърлото, главата или крайниците, загуба на обоняние. Особено важно е болестта да се разпознае още в най-ранната фаза, защото хората, които не знаят, че са болни, бързо пренасят и предават коронавируса.

Трета фаза: решаващият момент

Първите дни след началото на болестта са решаващи. Ако имунната система надделее и спре разпространението на вирусите, тогава пациентът ще изкара само лека или средна симптоматика и в крайна сметка ще се излекува.
Опитът в Германия досега показва, че до влизане в болница се стига само в 14% от случаите.

Опасността настъпва в мига, когато имунната система не успее да спре вируса и той навлезе дълбоко в белите дробове. Там патогенът може да предизвика белодробно възпаление, което при част от пациентите се развива благоприятно. При друга част обаче в кръвообращението настъпва недостиг на кислород, а сърцето трябва да работи по-интензивно, за да се справи с проблема. Така възниква сериозна опасност особено за хората със сърдечни заболявания.

Точният брой на носителите на коронавируса си остава неизвестен. Ясно е обаче, че е много по-висок от броя на официално регистрираните заразени.

Друга опасност е така наречената „суперинфекция“, когато във възпалената белодробна тъкан допълнително проникват и бактерии. В най-лошия случай такива развития могат да доведат до смъртта на пациента. Статистиката показва, че до леталния изход минават средно 18 дни. Все още е трудно да се каже какъв процент заразени умират, понеже не е известен точният брой на носителите на вируса. В Германия към днешна дата на 100 000 случая с доказано заболяване от COVID-19 се падат 1 607 летални изхода. В други страни процентът е по-висок.

Четвърта фаза: оздравяването

Данните от Китай показват, че при леко или средно леко протичане на болестта организмът се възстановява след около две седмици. При тежките случаи оздравяването може да отнеме 3-6 седмици. Когато имунната система си свърши работата, след нея като „свидетели“ остават създадените антитела. И ако коронавирусът отново се опита да проникне в организма, те знаят как да го предпазят. Поне за известно време.

От тук https://www.dnes.bg/koronavirusat/2020/04/10/kato-hameleon-novit … a-covid-19.445496 Цитират Дойче веле.

Сноубордистката Теодора Пенчева разказва от първо лице за болестта, карантината, тестовете
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/snoubordistkata-teodora-penchev … me-lekar-ne-doyde

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 19:44 от Анонимен

# 5 980
Ох, като чуя по новините 600 заразени и 60 000 безработни, ми идва да фрасна телевизора.
Знаете ли защо тези дни има повече движение, магазините, фризьорите и салоните отвориха?! Защото хората осъзнаха, че за този 1 месец приказките "не дишайте, адът идва" са безпочвени. Ето и днес казаха, че дори смъртността ни е по-ниска от мин. година.
Истината е, че никой никога не е забранявал да излизаме. Просто в началото хората се изпокриха от ужаса, който ни представяха. В последствие осъзнаха, че Ад няма и се раздвижиха. Това е.

# 5 981
  • Bulgaria
Merri_An, знам, че е така, но не искам да го повярвам. Не искам и не мога да повярвам, че тези там имат смелостта да направят тази огромна грешка. Всеки ден се надявам, че като виждат какво се случва навън ще вземат строги мерки, но те ни готвят празник. Този празник ще ни излезе много скъпо. Не мога да повярвам, че една Сърбия може да направи 10 пъти повече, отколкото нас. Разочарована съм наистина и като гледам как все още хората "се кланят" на краля, се разочаровам още повече.

# 5 982
  • Другата България
Скрит текст:
Второ ако може да се отдели ресурс да ти звъни полиция и лично да идва до адреса по два пъти на ден, значи може да се отдели ресурс да идва всеки ден екипиран подходящо лекар да ти следи състоянието. Или да ти звъни по няколко пъти на ден. Ако не - апликация като в Исландия е също вариант.
"Някои хора" коментираха това: "И те варди полиция, ама буквално." Твои думи.
Така написано, озачава, че варденето е буквално, тоест постоянно.
Кои телефони се следят? На хората под карантина? Как се следят-полицията ги следи, това ли имаш предвид? Ако е това, не е вярно. Не знам дали имаш реална представа какъв ресурс е необходим, за да се следят телефоните на хиляди хора, и колко хора трябва да си заложат пагоните, за да подпишат такава заповед. Не е истина това твърдение, ако това се има предвид.
Не знам дали може да се отдели ресурс да идва всеки ден подходящо екипиран лекар да ти следи състоянието. Не става ясно и чие състояние-на вече заразен или на такъв, който си мисли, че е заразен. На вече заразените състоянието засега се следи по телефона, засега. Ти ако имаш инфо за целия медицински ресурс в страната, по области, общини, градове и села, за да смяташ, че е възможно да се ходи на място, може. Аз нямам. Не мога да коментирам неща, за които нямам информация.
Последното, за изначалното разбиране и вие /кои вие?/ не го разбрах. Кое да се разбере?
Това със стадния имунитет няма как да стане. Ние не сме Швеция, а дори и да бяхме, те също издишат. Още повече болест, която се лекува 1 месец и след това имаш още 1 месец за изолация и съмнителен имунитет, не знам как ги мислят тези работи. Аз не виждам как тези, които едвам са се преборили ще отидат на работа след 1 или 2 месеца. Това не е нещо, което може да контролираш и да пускаш всеки ден по 5 заразени на град. Вълната тръгне ли, няма спиране и тогава ще пострада всичко, не само хората.
Ако не искаме да стане, трябваше да имаме по-твърди мерки. Наистина твърди, и наистина мерки. Знаеш какво имам предвид, говорили сме тук. Това сега е нищо, то е нещо, но ние го превърнахме в нищо. И като чета съфорумки не е по-различно от случващото се в Швеция. Само дето там е официално. Излез от вас, огледай се, прочети тук, в другите теми, в нета-хората са точно като стадо. Как ще спреш това? Пак ще кажете - полицията. Сигналите за нарушение на мерките са стотици, тези хора физически няма как да са навсякъде, а и като разгонят едни хора отнякъде и си тръгнат, след 5 минути хората отново са там. И пак опираме до това до всеки парк, детска площадка, градинка, междублоково пространство и всякаква по-голяма площ да има 24/7 патрул. Няма как да стане това. Хората усещат, и затова си правят каквото си искат. В твоя град кмета има издадена заповед за забрана на ромските каруци в града. Дали ги няма? Дали не са навсякъде? Намират откъде да минат, заобикаляйки КПП-то, и излизат. И са по кофите за боклук. И после са в Кауфланд, ЛИДЛ, БИЛЛА, ако не те, братовчедите им, с които са в една стая и къща. Е, тези са здрави, така ли смяташ? И не само това, и още, и още....
Аз и ти сме ние. Ние няма да се разберем. Това го пише човек с претенции, че разбира какво чете.
Полицията е казала на хората в карантина, че ще им следи телефоните. Ти твърдиш, че полицията лъже ли?
Разбира се, че говоря за медицинско следене на състоянието на доказано болни с положителен тест.
Ние двете да се разберем? Ама то не е задължително, напротив, дори е пожелателно да не сме всички на едно мнение. Написах защо съм за стадния имунитет, хайде да добавя, вече. Силно се надявам всички да сме живи и здрави, и да пишем тук, докато това приключи някак, за да си говорим пак.
Не твърдя, че полицията лъже.
Твърдя само и единствено това, което написах и казах.
Merri_An, знам, че е така, но не искам да го повярвам. Не искам и не мога да повярвам, че тези там имат смелостта да направят тази огромна грешка. Всеки ден се надявам, че като виждат какво се случва навън ще вземат строги мерки, но те ни готвят празник. Този празник ще ни излезе много скъпо. Не мога да повярвам, че една Сърбия може да направи 10 пъти повече, отколкото нас. Разочарована съм наистина и като гледам как все още хората "се кланят" на краля, се разочаровам още повече.
Е не вярвай, аз ти казвам истината.
Няма как да не го знаеш, то всички го знаем, и не само за там.

# 5 983
  • Ispania
Много мила баба😍!
Не е мястото тук, но все пак, ако мислите че е правилно, може да и помогнем малко на жената в тези трудни времена. Пък тя за благодарност нека ви почерпи🌹.
Не знам как би станало подобно нещо. Но ако решите че е вариянт , може малко да и направим поне малко  по-хубав живота .
Например да и се направи голяма покупка на храна ... не знам , каквото мислите че би било подходящо.

# 5 984
- Тенгеле призна, че сме допуснали заразяване в старческите домове заради текучеството на персонала (много болнични, защото ако си дори с лека хрема, трябва да си останеш вкъщи) и липса на защитно медицинско оборудване. Такова нямаше за болниците, какво остава за старческите домове.  Иначе в старческите домове посещенията от роднини са преустановени. Тенгеле каза, че вече са взети мерки за да се ограничи инфекцията в старческите домове.

- най-много заразени в гетата, преди два дни публикуваха броя на заразените по квартали в Стокхолм. Моите спекулации са, че мигрантите живеят по няколко поколения в един апартамент и логично възрастните биват заразени от по-младите, които ходят на работа и училище. През последните дни видях няколко младежи и такива на средна възраст от арабски и африкански произход  с маски, предполагам защото живеят с възрастни в рисковата група. Етнически швед с маска все още не съм видяла.

За съжаление и в Белгия допуснаха същите грешки с много от домовете за възрастни хора, недостиг на персонал поради болест, и общ недостиг и преди кризата, липса на защитни облекла и материали.

За мигрантите или по точно тези от чуждестранен произход не публикуват поради разбираеми причини, но в провинция Лимбург нямаше как до го скрият, тази е най-засегнатата провинция с най-голям брой случаина заразени. Още в началото на епидемията имаше много случаи на хора от турски произход, поради това че живеят заедно няколко поколения и/или си общуват семейно и в родата не спазвайки ограниченията.

Общи условия

Активация на акаунт