COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 686
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 6 030
Започна се - в момента в Лице в лице по БТВ, гражданин Стойнов (заедно с адвоката си Дерменджиев), който е завел жалба срещу наредбата на Министъра на здравеопазването за забрана на разходките в парка. Това се очакваше.
И ще спечели...няма как да бъде мотивирана такава заповед.

Понеже за първи път чувам "гражданина Стойнев" да попитам какви други граждански позиции е защитавал досега.

# 6 031
  • София
То е ясно, народът иска да види мор, иначе положението не важи.

# 6 032
  • Другата България
Твърде рано се обяви извънредното положение в България...

Кредитът на доверие спрямо мерките е очевидно вече изчерпан и на мен ми липсва въображение да си представя какъв е правилния ход за България от тук нататък. Цуг цванг ситуация се получи.

Zugzwang може би наистина е най-точното описание на ситуацията, в която сме.
На същото мнение съм. Имам си теории, вече теории защо, не факти, но няма да ги споделям. Факт е обаче, че тръгнахме ударно, сложихме каруцата пред коня, мерки, ИП, санкции, глоби, а случаи малко. Официални. Досега и така, и иначе-лошо време, сняг, дъжд, студ, хората мрънкат, но стоят по домовете си. Вече нещата са различни, вси по-топло ще става, все повече хора ще надигат глас и ще недоволстват, ще ходят където си поискат, ще правят каквото си поискат, ще завеждат дела, ще се вдигнат на протести....днес са таксиметровите шофьори, утре ще са фризьорите, други ден собствениците на малки магазинчета, които са фалирали...
Как ще тръгнат нещата оттук насетне, изобщо не се наемам да прогнозирам. Но сега затегнат ли се мерките, стигнем ли до карантина, народът ще тръгне на война. А никой не го иска това нещо. Идея нямам какъв е правилния ход и има ли изобщо такъв. Лошото е едно-че от всичко, което ще се случи или няма да се случи, потърпевши ще са хората, обикновените хора.
Пък после ме питайте защо вече съм за стадния имунитет.

# 6 033
Днес Борисов каза - знаете ли какви милиарди ще се раздават в Еврозоната ? ( Този факт явно му въздейства изключително мотивиращо Simple Smile) И се закани да поправи грешката си когато в момент на непростима слабост се огънал пред натиска, и да направим още този месец заявка за влизането в чакалнята. Та въпросът ми е - след като ще влизаме в чакалня, ще трябва по скоро да :
А - заработим ( което означава скорошна отмяна на ИП)
Б - продължим да боледуваме ( отмяна на отмяната на ИП колкото се може по далеч във времето?)

# 6 034
  • София
Може ли да ми кажете в сегашните рестриктивни условия за пътуване, каква причина да посоча в декларацията при положение, че просто искаме да се махнем от София и да отидем за неопределено време на село, където имаме самотна къща. Целта е да се изолираме семейно на село, а не в панелката в София. Ще ни пуснат ли да излезем от София?

# 6 035
То е ясно, народът иска да види мор, иначе положението не важи.
мор, ама в близкия роднински кръг. Иначе чуждата смърт е под съмнение.

# 6 036
  • Буркина Фасо
Може ли да ми кажете в сегашните рестриктивни условия за пътуване, каква причина да посоча в декларацията при положение, че просто искаме да се махнем от София и да отидем за неопределено време на село, където имаме самотна къща. Целта е да се изолираме семейно на село, а не в панелката в София. Ще ни пуснат ли да излезем от София?
поне спомени къде е селото ?  ако е на 5 км от Сф не ти трябва декларация.

# 6 037
Днес Борисов каза - знаете ли какви милиарди ще се раздават в Еврозоната ? ( Този факт явно му въздейства изключително мотивиращо Simple Smile) И се закани да поправи грешката си когато в момент на непростима слабост се огънал пред натиска, и да направим още този месец заявка за влизането в чакалнята. Та въпросът ми е - след като ще влизаме в чакалня, ще трябва по скоро да :
А - заработим ( което означава скорошна отмяна на ИП)
Б - продължим да боледуваме ( отмяна на отмяната на ИП колкото се може по далеч във времето?)

Мисля, че няма зависимост с А и Б. Както и мисля /без да съм сигурна/, че спасителния пакет за Еврозоната не важи за тези в чакалнята. Което не ни пречи да се възползваме от помощните мерки за ЕС извън този пакет, независимо от това дали сме в чакалнята или не.

# 6 038
Вентилаторите убиват пациенти. Ми то близко до ума... ако го имаш...

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/nov-problem-respirato … BePOwR6qg9ststQeE

И сега какво ще излезе - че няма нужда от карантина с цел забавяне развитието на болестта за да има респиратори за всички нуждаещи се, просто защото нужда от респиратори НЯМА

# 6 039
Не е само до това да се види мор...прекалено опростявате нещата. В такова положение не може да се изкара дълго време, хората нито психически, нито финансово могат да издържат да стоят затворени с месеци по домовете си. Затова, следваше да се изчака, както направиха Австрийците,  да се види първо, че нещата не са на майтап и да се мотивират гражданите да съдействат. После, като се види, че мерките действат правителството получава допълнителен кредит на доверие за по-нататъшни действия. В България сега нито могат да отпуснат, нито да затегнат. Просто не виждам полезен ход.

# 6 040
  • В заешката дупка
Скрит текст:
Скрит текст:
Merri_An, последно. Никой не е казал никъде, че полицейска кола стои пред блока 24/7. Това първо. За мен обаждания по 5 пъти на ден и проверки лично на адрес по два пъти в произволен час са "вардене". Телефоните също така се следят. И то точно на всички други, а не на ромите.
Второ ако може да се отдели ресурс да ти звъни полиция и лично да идва до адреса по два пъти на ден, значи може да се отдели ресурс да идва всеки ден екипиран подходящо лекар да ти следи състоянието.
Или да ти звъни по няколко пъти на ден. Ако не - апликация като в Исландия е също вариант.
И последно - ако ти си за стаден имунитет - то ние изначално няма как да се разберем.

Вече има такава апликация, днес я демонстрираха по време на брифинга на Щаба, който иска, може да си я качи - аз няма. Не желая да ми се следи телефона, а и личните данни, пък било и то чрез апликация свързана с Коронавирус.
Говоря за апликация за болните от корона свързана с лекарско наблюдение. Беше написано тук за исландската такава.

Именно. Точно такава представиха днес. Който иска, да си я качи.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/specialno-mobilno-prilozhenie-e- … koronavirusa.html

Няма много общо между двете приложения, да не кажа почти нищо.

# 6 041
  • София /Абсурдистан
И аз при загубените, спазващи карантината. След химио и лъчетерапия съм и ако ме докопа тази гад, няма да има голяма полза от това, че съм се споразумяла с рака да ме остави на мира. Така че всеки си има причина. Иначе страшно много ми се излиза. Имам и две кучета, но мъжете в къщи ги извеждат.
Не знам до колко ще помогнат мерките, циганите на тумби се движат навън и мерки не признават никакви. Пенсионерите и те се държат като невменяеми. А и изобщо дали можем да се опазим, не знам. И май никой не знае.

# 6 042
Ето тук са превели разписаните от французите евентуални начини на действие за излизане от ситуацията. Добре са обяснили принципно различните сценарии, дефакто е едно голямо нищо, няма някакъв особено правилен ход и точен изход. Онова, върху което си разсъждавах онази сутрин с кафето, вече си има термин. Нарича се "Stop-and-go".

https://bivol.bg/le-monde-confinement.html

# 6 043
  • Буркина Фасо
Абре хора да се заврете вкъщи без да си показвате носа навън за 2+месеца си е ваше решение. Но да злобеете , че навън има хора, излезли да се разходят и да видят слънце - е просто жалко.
Аз излизам всеки божи ден, здрава съм.
И само да питам, тези ,които не излизате, кой ви изхвърля боклука - съседите ли?
Не става въпрос да излезеш, за да си свършиш задълженията или да отидеш до някъде. Мерките са срещу струпването на хора- в паркове, магазини, площадки, магазини, улици. Днес нямаше никакъв контрол в кварталната Била, в парка групи от млади хора си седяха без маски, даже и танцуваха един до друг.

който е болен да си стои в къщи.
който е тежко болен - в болницата.
който го е страх от мечки/вирус - да не ходи в гората/улици,магазини...
защо заради нищожен процент заразени да страдат всички останали ?
какво ще правим следващата зима, когато доста голям процент ще са заразно болни от грип и ще има грипна епидемия ? - и тогава ли ще трябва да се блокира цялата държава ?
някак си не ми се връзват нещата да съм здрав и да ходя на работа, да съм здрав за да може да отида да си платя сметките, да съм здрав за да отида до магазина   и същевременно  да ме третират като болен от чума ?

# 6 044
  • София
Ами няма как да изчислиш точно кога ще стане неспасяема ситуацията. Щом случващото се в Европа не ви стряска или претръпнахме към бодикаунта, не зная какво би имало ефект...
При Франсоаз примерно - нищо.

Общи условия

Активация на акаунт