COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 822
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 6 045
  • София /Абсурдистан
Не са много хората, които ще издържат финансово на такава изолация. В цивилизованите страни дават помощи, а тук - кредити.

# 6 046
Този вирус може и с години да продължи.Еми аз предпочитам да пукна, отколкото да се завра в бункер. Ще си живея живота .
На никого не преча. Не се завирам в хората, нито някой се навира в мен.
Който изпитва неистов ужас от зараза, да си стои вкъщи и да не мрънка за избора на останалите.

# 6 047
Абе само аз ли обърнах внимание, че лекарите, които лекуват тежките случаи на Ковид във ВМА и Св.Ана споделят, че такова чудо не са виждали досега, изобщо не било типична пневмония, доста, доста по-сериозно е. Имайте го предвид като казвате всички да го изкараме. А в Света Ана на респиратор е 75 годишна жена, на която синът й е починал пак там  в същата реанимация преди два дни. Нещата хич не са розови да ви кажа.

# 6 048
  • на пъпа на Златията
Абре хора да се заврете вкъщи без да си показвате носа навън за 2+месеца си е ваше решение. Но да злобеете , че навън има хора, излезли да се разходят и да видят слънце - е просто жалко.
Аз излизам всеки божи ден, здрава съм.
И само да питам, тези ,които не излизате, кой ви изхвърля боклука - съседите ли?

Значи никой не злобее.
Просто държавата е казала  нещо  и трябва да се изпълнява. За кой ли път казвам . Държавата не си затвори икономиката , затвори си гражданите да ги спаси . За това и имаме тези резултати до сега .
До сега се спазваха препоръките на държавата . И това при 200 000 завърнали се.
И няма да стане за 1 месец . Канадския кандидат премиер  им е казал че този начин на живот ще имат до откриване на ваксина или лекарство . 
Просто сме обезпокоени за нарушаване на правилата от няколко дни .
Да не мислите че на мен ми е приятно да стоя затворена . Но то трябва и отговорност за другите .

Който иска  да излиза и просто да се шляе по улиците без причина . Негов избор . Но застрашава живота на другите и  както си мисли че  като излиза ще стане по бързо отърваването , жестоко се лъже .
Защото по тоя начин вируса ще "намира храна" да се размножава .
Излезте , не носете маски ,  и после ще чакаме да разкажете .
Между другото в първата тема имаше една форумка която беше се заразила и   се молеше тук да се спазват предприетите правила . Какво стана с нея ?

# 6 049
  • Там,където се събуждам щастлива.
От постът на Вивияна започвам да мисля, че има нещо хитро в шведския модел. Да, ще стане анархия и ще бъдем като "изтървани". Дали пък не е грешка. Дали умереният подход не действа по-добре? Е, със сигурност не знам. Никой не знае. Дали ще има стаден имунитет също е спорен въпрос. Може да има епидемии всяка година, след години, да изчезне. Изобщо варианти много.

Да, умереният подход действа много по-добре. При нас е като в Швеция, но без училища, спортни центрове, библиотеки, музеи и ресторанти. Детските градини са отворени за децата на родители, които имат даден вид професии: лекари, сестри, обгрижващ персонал и т.н. Глоби има от три седмици, но чак през последните дни в някои градове раздават. И то не масово. Човек с маска не съм видяла. В супермаркет пълна защита на касиерки. Колички : дезинфекция. Всеки се разхожда. Не масово. Стимулира се излизането за слънце и за движение.
Цяла седмица имаше призив да има разум тази седмица, защото времето е лятно.
Имаше анкета преди малко и 84% казват, че действат с разум (няма да се виждат с други хора), а 16% няма да го направят.

Как се постига? С интелигентно убеждаване, което неминуемо започва със сто комплимента колко разумно постъпват хората. Изречени от Премиер и Министри максимум три пъти в седмицата. В другото време има клипчета с гласа на Премиера, че ще се справим и има вяра в нас. И във всички новини и важни предавания има положителни новини (как хората се обединяват и правят нещо за другите : например пеят под прозорците на възрастни хора, алпинисти бяха с въжета от външната страна на болница с малки деца и пред всеки прозорец минаваха да поздравяват и т.н. )

Четох днес доста статии с холандски специалисти. Предвиждат много лош сценарий за Италия и Испания след вдигане на забраните или през есента.

# 6 050
  • Bulgaria
То ще е супер така да го караме...
Мен ме е страх какво ще стане като свърши ИП и всички заработят.

В малките градчета също има.починали хора с двустр.пневмония и никой не тества. От близка знам за пресен случай...изписана и починала след 2ч.от недостиг на въздух.

Как така? Изписват без да са излекували?

# 6 051
Не съм писала скоро, че започнах да излизам. Аман вече. Варна се съживи, хората си щъкат.

Гледам брояча. САЩ зле, много лошо над 20 хиляди регистрирани днес.
Италия и Испания добър спад, бавен и плавен но на долу.
Франция и Турция големи цифри. Имат тестове ли, или наистина там се влошава.
За нас не знам какво да кажа...44 годишна женица си е отишла

# 6 052
  • София
Хеликаза, мисля че леко недооценяваш положението като казваш, че трябвало да изчакат. Трябваше да изчакат да се натръшка населението ли, за да може "око да види - ръка да пипне" и населението да приеме насериозно нещата ли? Затова много трудно се убеждават хората да правят профилактика за каквото и да е, защото накрая не само, че не мислят, а и карат по краткия път на тотално късогледство в предвиждането и планирането - все се надяват, че ще им се размине, че не са така нещата, отричат докрай, че може да им се случи. Дори още по-лошо - започват да се подиграват на този, който се опитва да вземе мерки, за да не стане белята. И това важи за всичко, не само за конкретния случай. Казваш на хората - не пийте, ще имате проблем със здравето - все едно им казваш да пият двойно, защото видиш ли, на тях не може да им се случи. Казваш на хората - не пушете - юруш на цигарите, защото имало един на сто и две години, който пушил по две кутии на ден, пък умрял от ухапване на змия. Хората никога не оценяват нещата, докато не цопнат в блатото. Сега американците се натръшкаха, ама пак тук не вярваме, щото, нали, ние сме уникални генетично, нас няма да ни лови, всичко е конспирация.

# 6 053
Абе само аз ли обърнах внимание, че лекарите, които лекуват тежките случаи на Ковид във ВМА и Св.Ана споделят, че такова чудо не са виждали досега, изобщо не било типична пневмония, доста, доста по-сериозно е. Имайте го предвид като казвате всички да го изкараме. А в Света Ана на респиратор е 75 годишна жена, на която синът й е починал пак там  в същата реанимация преди два дни. Нещата хич не са розови да ви кажа.

Да, атипична пневмония е, не е типична пневмония. Има и доста други причинители на атипичните пневмонии, не е само короната. 15% от амбулантно придобитите пневмонии са атипични. И да, сериозна е ситуацията, просто мерките трябва да са адекватни все пак.

# 6 054
И като тръгне на война народа, какво?
Ще се върнат на работа безработните ли? Къде са клиентите, къде са поръчките? Цял свят е спрял.
Да не сме само ние и да сме в състояние да се самоиздържаме?

# 6 055
  • София
Онзи ден си направих една сериозна разходка из квартала. Любопитно ми беше да видя как се държат хората.
Ами мога да кажа следното:
хора с маски спрямо такива без маски
60/40% в полза на тези без маски за съжаление. даже малко завишавам тези 40% по-скоро е 70 на 30, но хайде нека е по-оптимистично. Все пак има голям скок. Само преди 10 дена съотношението бе много по-лошо, а преди 1 месец никой не носеше или единици. В Лидъл и Фантастико пускат по 30 човека макс и си се чака отвън на 2 м. разстояние. Като влезеш ти дезинфектират ръцете. Служителите до един са с маски. Общо взето отнема максимум 1 ч. за пазаруване. Доста магазинчета са отворени, но и доста затворени. 50 на 50. Заведенията за бързо хранене до едно затворени. Пазарчето работи. Кафенета, ресторанти, барове, до един затворени. Само на едно място можеш да поръчаш пиле на грил, но само за вкъщи. Топлата кухня във Фантастико работи.
Най-лошо впечатление обаче ми направи самото носене на маски. От тези 40% общо хора с маски, 1/3 бяха смъкнати на шията или пък някои хора непрекъснато си ги пипаха и дърпаха. Значи ето един пример. Излиза една жена от Фантастико, нарамила торбите, демонстративно си свали маската, пое си дълбоко въздух и след това си избърса устата и носа с ръката?! Е, супер...
Обаче хората определено навсякъде се стремят да спазват дистанция. Във Фантастико и Лидъл на 100% се спазва дистанция. Дори и при по-малките магазини е така. Аптеки, магазини за техника, дрехи и пр. Само определен брой хора влизат, останалите чинно чакат отпред на дистанция.
Като цяло ако мога да генерализирам нещата ето какво е положението според мен.
1) ИП се спазва на 100%
2) ИП се спазва по-скоро
3) ИП не се спазва
-
Според мен ИП по-скоро се спазва и като цяло бих дал една добра към много добра оценка. Големия проблем все още е не носенето на маски или тяхното неправилно носене. Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 21:16 от Diavolo

# 6 056
Възрастни хора, а се държат като деца. Напекло слънцето и не можели да си седят вкъщи повече. Няма вирус, няма нищо, някакви зли хора си измислят, за да ни тормозят.
Стана, като с ваксините, които са жертва на собствената си успешност. Толкова са успешни, че хората вече не вярват в тяхната нужда, тъй като не могат да си представят болестите, от които са ни спасили.

# 6 057
От постът на Вивияна започвам да мисля, че има нещо хитро в шведския модел. Да, ще стане анархия и ще бъдем като "изтървани". Дали пък не е грешка. Дали умереният подход не действа по-добре?

Да, умереният подход действа много по-добре. При нас е като в Швеция, но без училища, спортни центрове, библиотеки, музеи и ресторанти. Детските градини са отворени за децата на родители, които имат даден вид професии: лекари, сестри, обгрижващ персонал и т.н. Глоби има от три седмици, но чак през последните дни в някои градове раздават. И то не масово. Човек с маска не съм видяла. В супермаркет пълна защита на касиерки. Колички : дезинфекция. Всеки се разхожда. Не масово. Стимулира се излизането за слънце и за движение.

Това е подходът и в България, но не работят и детските градини и не се стимулира излизането за слънце и за движение.

# 6 058
  • Другата България
И като тръгне на война народа, какво?
Ще се върнат на работа безработните ли? Къде са клиентите, къде са поръчките? Цял свят е спрял.
Да не сме само ние и да сме в състояние да се самоиздържаме?
Не мога да отговоря на въпросите ти.
На първия по-скоро.

# 6 059
Смъртността в БГ тази година е по-ниска в сравнение с миналата година. В Банско няма нови случаи на заразени - София е основното огнище. Но затвориха Банско за да съсипят ски курорта разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт