COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 822
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 6 165
Потръгне ли там, ще се започне да се възстановява и при нас.

Това не го разбрах. Ако тук е затворен определен бизнес, каква му е ползата, че някъде пазарът се възстановява?

Един неоспорим аргумент е, че хората, работещи в чужбина, ще си заминат и ще почнат пак да пращат пари. (И ще бъдат грижа на чужди здравни системи.) Ок, но това не е истинска икономика.

Както и да е, аз продължавам да не съм въодушевена от текущия подход у нас, защото не виждам да води до справяне с проблема в близко бъдеще, а не го намирам достатъчно устойчив, че да може да се прилага дълго.

# 6 166
... аз не съм чула някой да призовава са се ходи на църква, даже тъкмо обратното...

Аз не чух български духовници да призовават ясно и недвусмислено да не се ходи на църква. А във верските въпроси само техните призиви имат значение, а не какво смятал да прави ББ или какво мислил генералът.

# 6 167
  • Мадрид / София

Аз не мога да си представя как в България ще си седим 2 години в къщи и ще се изхранваме от помощни пакети.

Ако трябва да залагам на държави в момента (по отношение на възстановяването), бих заложила: 1) на тези с най-младо население и 2) на тези, които ще го минат ударно - с много заразени и претъпкани болници.

Не знам къде минава балансът и нямам твърдо мнение.

И аз нямам твърдо мнение, едва ли някой има.  В България така или иначе не си стоим в къщи. Според мен проблемите ни идват основно от спрялата икономика в другите страни.  Потръгне ли там, ще се започне да се възстановява и при нас. Помощните пакети в крайна сметка са именно за да потръгне икономиката. С туризма вероятно наистина ще е трудно,  затворените кина вероятно имат алтернативи,  театрите също могат да намерят алтернативи.
Икономиката навсякъде ще е зле. В Щатите имат сега 6,6 милиона безработни поради пандемията.
Разбира се, че няма да са 2 г. затворени, просто се изчаква период от време за да понамалеят случаите и ще отворят постепенно пазара. Но до пълно нормализиране ще се стигне след година по прогнози.

# 6 168
Аз не разбирам защо трябва да се драматизира толкова положението с църквите. Аз лично ходя, когато почувствам нужда. Не е задължително да е на празник. На Великден, запали една свщичка у дома и благодари на Бог за всичко, което имаш. Смирен.

# 6 169
Ееее не разваляй рахата на хората де.
Колко хора познаваш на първа линия? Дали им е кеф да им се бутат стотина пациента с какво ли не в кабинета? Дали е готино да си в претъпканото метро сутрин, защото всеки е тръгнал на училище и работа? Знаеш ли колко сме във вагона на метрото сутрин в двумилионен град и колко много чистят във въпросното метро? А продавачката дали е спокойна, че обслужва ежеминутно хора? Ти просто не познаваш страховете на хората, които са в обслужването в момента и грешиш, ако си мислиш, че тези с работа вкъщи са по-уплашени.

# 6 170
Потръгне ли там, ще се започне да се възстановява и при нас.

Това не го разбрах. Ако тук е затворен определен бизнес, каква му е ползата, че някъде пазарът се възстановява?

Когато затвореният тук бизнес отново започне да има внос на материали и/или поръчки от външните си партньори, нормално е да потръгне. Защо да стои затворен?

# 6 171
https://www.facebook.com/o.aleksii?__tn__=%2CdCH-R-R&eid=ARC … sWza8&fref=nf
Eто ви един български духовник, който призовава да не се ходи в църква в тези дни. Архимандрит Алексий Тасев от Драгалевския манастир. Имало и такива български духовници, да е жив и здрав.

# 6 172
  • Sofia
Ееее не разваляй рахата на хората де.
Колко хора познаваш на първа линия? Дали им е кеф да им се бутат стотина пациента с какво ли не в кабинета? Дали е готино да си в претъпканото метро сутрин, защото всеки е тръгнал на училище и работа? Знаеш ли колко сме във вагона на метрото сутрин в двамилионен град и колко много чистят във въпросното метро? А продавачката дали е спокойна, че обслужва ежеминутно хора? Ти просто не познаваш страховете на хората, които са в обслужването в момента и грешиш, ако си мислиш, че тези с работа вкъщи са по-уплашени.
Изобщо не се разбрала написаното.Simple Smile

# 6 173
Ти очевидно не си разбрала. На хората в здравеопазването и обслужването в момента им е далеч по спокойно от на тези, които седят на компютър вътре с децата си на главата. Защото и за тях рискът е по-малък, а те не могат да седят вкъщи.

# 6 174
Още преди седмица споделих много елегантен начин за отиграване на ситуацията с църквата. Трябваше да привикат отчетата и да им намекнат, че от позицията им ще зависят субсидиите на църквата както и дали затвореното око на държавата за някои данъци, които не се заплащат да се отвори.

Бас държа, че сами щяха да призоват миряните да си останат вкъщи.
Хич не ми се вярва навсякъде другаде самоинициативно да са се отказали да служат.

# 6 175
  • гр. София
Ти очевидно не си разбрала. На хората в здравеопазването и обслужването в момента им е далеч по спокойно от на тези, които седят на компютър вътре с децата си на главата.
Май говорите за различен вид спокойствие.....Simple Smile

# 6 176
  • Там,където се събуждам щастлива.
И е здрав нали?Къде е драмата? Млад, стар всеки си го минава според организма. Но се минава.
На последната линия се вижда как “всички” го минават.

https://covid19.isciii.es/?fbclid=IwAR07k8MywubljC-qLmxrbCs9oGn0 … --6bt5cpVHVroxHrw

А ти как мислиш да се предпазиш, за да не го минете, докато няма ваксина или 70% имунитет на населението?

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 23:09 от Kalinka

# 6 177
Да, това е много любопитна заблуда. ОТ, пък СЪС...Няма такъв филм. Хората с хронични заболявания щяха да живеят с години ако не беше короната. Починали са ОТ нея. Друго няма в такива случаи.

Някои лекари са на друго мнение. Взимат се повече фактори под внимание (например очаквана продължителност на живота). Ама сигурно са заблудени, нищо че това им е работата(особено на патолозите и съдебните медици).

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 12:56 от bubanka

# 6 178
  • Sofia
Ти очевидно не си разбрала. На хората в здравеопазването и обслужването в момента им е далеч по спокойно от на тези, които седят на компютър вътре с децата си на главата.
Не влизам в безсмислени спорове с неразбрали, както и не желая да давам ненужни обяснения.
Хубава вечер!

# 6 179
  • София
Аз много се радвам, че българите станахме такива глобалисти - това Италия, Испания, Франция, че и Швеция, Англия и САЩ вече са ни, ехееее, дето се вика, като родни братя. По цял ден сме заровени в техните статистики, сигурно и техните щабове и техните Мутафчийски не ровят толкова. Едно време имаше отбори звездобройци, сега има отбори коронабройци, точни като метроном.
Само че ми се струва, че отборът коронабройци нещо твърде много заложи на глобализма. Да, вярно, всеки вече е поразтъпкал кецовете из Западна Европа, но пък повечето все пак се връщаха после. Та не е лошо и сега да се върнем малко към нашата България, ама без спомени за пастата в Италия, паелята в Испания и камембера с боровинки във Франция, ако ме разбирате.
България от вчера до днес има 17 нови случая. От завчера до вчера - 25. Преди това - 16. Преди това - 28. Предния на този ден - 18. И една ей такава статистика, която... как да кажа... разколебава малко населението и не защото населението е по-просто от диванните епидемиолози. Да не кажа, че много го разколебава, понеже на българинът като му обещаеш ад, той си го чака като наследство. Българинът адове е виждал и преди - комунизъм, войни, национални катастрофи, Виденова зима, Луканова зима, Чернобил... ад обещай, ад му дай на нашенеца. И в момента всичко случващо се, хората по улиците и младежите по градинките не са защото Ганьо е прост, а пък вие височайшо набивате черен хайвер на дивана и снимате с китайския телефон от терасата кой пиел бира. Случващото се е защото Адът, този обещан ад, не идва и не идва.
И тук идва най-важният въпрос - докога тук в България, ама тук, точно тук, на тези 111 хил. кв. км, ще чакаме "да намаляват случаите"? Ама те не се качват бе, другари! Пациентът не се подобрява, но не се и влошава. И напук на лекарските усилия, не ще да умира. Та докога тук (тук!!!!) ще чакаме случаите да "намалеят", след като те са 20-тина на ден?
И не ми казвайте - ама те са много повече, просто не тестваме. Или "хващаме 2 от 11". Очевидно ако е така, много по-голям процент от подозираното го карат като настинка (грях ми на душата, грип щях да напиша).

Общи условия

Активация на акаунт