COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 933
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 195
Имам въпрос, ако журналист чете и му се струва удачно да се зададе.

Има ли информация НОЩ, колко хора с грипоподобни симптоми, консултират личните лекари по телефона и на масто към момента. И ако не, има ли начин да се подава и събира подобна пълна информация, например от РЗИ - тата.

При спрели да циркулират грипни вируси и липса на масово тестване, считам че подобна информация ще бъде ориентир до къде сме я докарали.

# 6 196
Ама да има касиерка в магазина да им продаде хляба, да има шофьор да превози този хляб и производител. Е, те всички трябва да ходят на работа, за да може въпросните да стоят две години вкъщи. Ами ако и тях ги е страх и искат вкъщи. Ще се намерят други, които не ги е страх и нямат тази сумичка. Е..ти егоизма.
Това се опитвах да кажа преди 1000 страници. Всички сме скачени съдове от икономическа гледна точка. Илюзорно е да кажеш: аз имам спестявания и мога да се барикадирам у нас до 2022, щото ме е страх от вируса.
Ами ти имаш спестявания, ама ако няма кой да ти движи обществото и да ти пълни магазините, какво ще правиш? Ще си ядеш спестяванията ли?
Същото важи и за тия с работа в процъфтяващите в момента отрасли. Аз съм програмист, работя от вкъщи, мога да стоя до припадък, имам си пари. И вие стойте, не се лигавете. Ами добре, бе, човек, ама утре като обеднеят всички други и спрат да потребяват, те ще спрат да търсят и твойте услуги.
Затова и този тип барикадно и скафандърско мислене е късогледо. Защото в обществото всички сме свързани и рецесията и тя е като вируса. Идва и засяга всички, няма недосегаеми.
Докато се делим на ние, съзнателните и вие, лудите, няма да се справим не само с тая, ами с никоя криза.

# 6 197
Много малко вероятно е да се заразиш от обувките, освен ако не оближеш подметката или не я обършеш с пръст и после да си бръкнеш в окото.
Иначе много нереализирани специалисти в тая тема, човек ще рече, че лидерите от цял свят са идиоти, та не могат да се сетят за елементарни решения Simple Smile

# 6 198
Понеже циркулира версията, че Италия умишлено докладва повече починали, с някакви користни цели, да се облагодетелства финансово от ЕС, да питам Щатите откъде чакат пари?

# 6 199
Вече и в транспорта има съкращения. Предприятия не работят, не изнасят, то някои няма и за къде. Всички сме скачени и ако продължи дълго време и тези, които сега вземат заплата могат да усетят трус в бъдеще.

# 6 200
Когато затвореният тук бизнес отново започне да има внос на материали и/или поръчки от външните си партньори, нормално е да потръгне. Защо да стои затворен?

Защото, примерно, е производство, в което работят по 200 души в зала?

Те сега хората са си по къщите не защото няма кой да им купува произведеното, ми се струва?

Отделно, че децата трябва някой да гледа, когато са затворени детски градини и училища.

# 6 201
Това се опитвах да кажа преди 1000 страници. Всички сме скачени съдове от икономическа гледна точка. Илюзорно е да кажеш: аз имам спестявания и мога да се барикадирам у нас до 2022, щото ме е страх от вируса.
Ами ти имаш спестявания, ама ако няма кой да ти движи обществото и да ти пълни магазините, какво ще правиш? Ще си ядеш спестяванията ли?

Какъв е процентът на хората, които реално имат работа /т.е. работят във фирми, предприятия, браншове, които функционират пълноценно/, но са си взели отпуска или са напуснали работа, за да си седят вкъщи поради страх от вируса? Не вярвам да е голям, ако изобщо го има.

Тук има един доклад - не знам доколко верен - за отражението на коронавируса върху икономиката на София. Звучи ми доста логично и мисля, че на практика е актуален за различните отрасли в цялата страна. За жалост сме брънка от верига, не сме си самодостатъчни.

https://investsofia.com/wp-content/uploads/2020/03/Potential-Imp … nomy-of-Sofia.pdf

# 6 202
Скрит текст:
Тези, които искат да си стоят вкъщи още година- две със сигурност имат една немалка сумичка и смятат с нея да изкарат този период. Ама да има касиерка в магазина да им продаде хляба, да има шофьор да превози този хляб и производител. Е, те всички трябва да ходят на работа, за да може въпросните да стоят две години вкъщи. Ами ако и тях ги е страх и искат вкъщи. Ще се намерят други, които не ги е страх и нямат тази сумичка. Е..ти егоизма.
Абсолютно.
Всички ще стоим вкъщи, да работят само:
Хранителни магазини - служители в тях, касиери, обслужващи, склададжии, хигиенисти
Шофьори(вътрешни и международни) - все пак някой трябва да зареди магазините.
Складови бази - все пак някъде трябва да се складират провизиите за магазините.
Производства - фабрики за храна и стоки от първа необходимост. Някой трябва да ни пакетира лещата и боба и да прави тоалетната хартия и дамските превръзки.
Селски стопанства(земеделие и животновъдство) - някой трябва да произвежда храната, която ще отиде в складове, камиони, магазини и стомасите ни.

Да работят само аптеките - аптекари, доставчици, складове, фабрики. Виж горното за да не повтарям.

Да работят само ТВ, телефон и Интернет доставчиците.
Да работят и само ВиК, електро и топлофикации.

Магазините да работят само онлайн (може би обслужвани от роботи, де да знам).
Само куриерите да работят, за да стоим вкъщи и те да ни доставят храна и лекарства. Да не се месим в тълпите.

Да работят само лекари.
Да работят само полицаи (редови, пътни, гранични, митничари),
Да работи само гражданска защита.
Да работят само военните.
Да работят само пожарникари.

Да работи само малко от градския транспорт, за да могат горните да отидат на работа.
Да работят само бензиностанции за да има гориво за ходене на работа и за линейки и пожарни.

Там, където не можем да се справим сами, да работят само малко самолетни полети с внос на стоки. Само малко летища, пилоти, персонал.

Само, само, само милиони хора да работят (и да разнасят вируси) за да стоим месеци изолирани под карантина и ...да борим вируси.
УМНО!

Браво, момичета! Много ми хареса поста ви!
И не само да работят, ами да им пилим на главите, че утре ще умрат от Короната, та да не могат една бира вечер да изпият на спокойствие и да си починат, че на другия ден пак да са на работа....!

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 23:31 от DeltaAzimut

# 6 203
  • Sofia
Врабчо +100 за мнението. И аз отдавна се опитах да кажа същото, едва не ме изядоха, че искам да броим трупове и, че икономиката не е важна. Ами отказах се за водя безсмислени спорове. Някои обичат да научават нещата по трудния начин.

# 6 204
Абсурд е да се заразиш от обувки. Цялата мантра за заразяване от обувки, дръжки, въздух от другия край на квартала или изтупан килим е стероидно-медиен балон, който цели паника. Вирусите живеят в живи приемници и се пренасят между тях. Не могат да съществуват върху дръжки, пръчки, коли, входове, лампи и др.
Всеки лекар ще ви го каже. За жалост фалшивите новини и митовете набраха такава скорост, че вече никой не може да ги развенчае.

# 6 205
Абе само аз ли обърнах внимание, че лекарите, които лекуват тежките случаи на Ковид във ВМА и Св.Ана споделят, че такова чудо не са виждали досега, изобщо не било типична пневмония, доста, доста по-сериозно е. Имайте го предвид като казвате всички да го изкараме. А в Света Ана на респиратор е 75 годишна жена, на която синът й е починал пак там  в същата реанимация преди два дни. Нещата хич не са розови да ви кажа.

Да, атипична пневмония е, не е типична пневмония. Има и доста други причинители на атипичните пневмонии, не е само короната. 15% от амбулантно придобитите пневмонии са атипични. И да, сериозна е ситуацията, просто мерките трябва да са адекватни все пак.
Амбулантна пневмония? Тази даже не я бях чувала... никога не е твърде късно да научиш нещо ново
бТВ. Думичката, която ви убягва не е ли амбулаторна?

Да, може и амбулаторна да е на български, съжалявам, учила съм медицина на немски и обикновено не ми се налага да употребявам термини на български.

Мили дами, колкото и да се мъчите да обявите "очакваната продължителност на живота" според дадена диагноза, стадий на заболяване, възраст на пациента, придружаващи заболявания, то тя е факт и изразът е широко разпространен в медицинските среди. Без да се правят на Господ. Съвсем статистически погледнато. Наясно съм, че скачате на всяко изказване, което не се припокрива с тезата, която защитавате, но е хубаво да се информирате преди това.

# 6 206
Дръжте се другари и другарки. Още една година трябва да удържим затворени по къщите и от БАН ще са готови с ваксината. Само чакат някой да им даде пари, че без пари, ваксина не се прави.

# 6 207
Когато затвореният тук бизнес отново започне да има внос на материали и/или поръчки от външните си партньори, нормално е да потръгне. Защо да стои затворен?

Защото, примерно, е производство, в което работят по 200 души в зала?

Те сега хората са си по къщите не защото няма кой да им купува произведеното, ми се струва?

Отделно, че децата трябва някой да гледа, когато са затворени детски градини и училища.

Да, за детските градини и училищата трябва да се измислят форми и вероятно се мислят /ако не тук, при съседите, които ще ни споделят/. За производствата, които не позволяват дистанционно изпълнение, изискването е между хората  да има  по 1 метър, което вероятно не е толкова непосилно изискване, че само заради него да си затвориш бизнеса. Не вярвам заради това да си стоят хората по къщите, някак по-сложно ми се струва.

# 6 208
Тези, които искат да стоят вкъщи две години да не мислиш, че им пука за лекарите. Пука им до толкова, че да няма народ в болницата и да има място за тях.
Ако имат пари за толкова седене, ще имат и пари за лекари. В тази тема, басирам се, че такива хора няма. Те дори не си губят времето с цифри и информация. Като ги задраска гърлото, звънят за домашен преглед и това е; пет теста ще си платят и даже няма да усетят Simple Smile

ПП Да разведря донякъде обстановката за лека нощ:

Скрит текст:
- Кава е тази истерия сега, гледах снощи в медиите..?
- Свински грип.
- А, добре. Аз такова не ям.

Та тях предлагам да не ги мислим.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 23:47 от Анонимен

# 6 209
... аз не съм чула някой да призовава са се ходи на църква, даже тъкмо обратното...

Аз не чух български духовници да призовават ясно и недвусмислено да не се ходи на църква. А във верските въпроси само техните призиви имат значение, а не какво смятал да прави ББ или какво мислил генералът.

Архимандритът на Драгалевския манастир написа днес това във Фейсбук (той си ни е в крак с технологиите Grinning )

Архимандрит Алексий Тасев

Мили братя и сестри, приятели. Останете си у дома за да не ви НОСЯТ в храма.
Обичам Ви! Моля се за всички вас! Нека се щадим!
СМИРЕНИЕ, ТЪРПЕНИЕ, СПАСЕНИЕ!
Да, пуснах го и аз по-напред. Стопли ми душата този човек, непременно ще отида в неговия храм когато всичко мине да запаля свещичка, пък ако може и да го зърна тоя отец...Така се привличат миряните в църквата, не със закостенялост, инат и високомерие!

Общи условия

Активация на акаунт