COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 372
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 150
  • Пловдив
Съсипали Банско... да, прекратиха зимния сезон, че цяла Европа пламна от скиори от зимните курорти.
И аз познавам задочно болни, но са се заразили в чужбина. Едното момче в Белгия нямало кой да го погледне, а е с астма. Бащата организирал транспорт и са се прибрали тук. Не било майтап работа, болките в главата и гърлото били много силни. Явно развие ли се симптоматика, не е съвсем безобидно.
Иначе в Пловдив улиците определени са празни, по главната няма хора, на традиционно натоварени спирки имаше по един, два души, днес трябваше да отида до нотариус, нямаше жива душа по улиците в близост. Движение имаше около пазара, но в кварталната билла имаше не повече от 15 души. Явно в различните квартали е различно.

# 6 151
  • Мадрид / София
Абре хора да се заврете вкъщи без да си показвате носа навън за 2+месеца си е ваше решение. Но да злобеете , че навън има хора, излезли да се разходят и да видят слънце - е просто жалко.
Аз излизам всеки божи ден, здрава съм.
И само да питам, тези ,които не излизате, кой ви изхвърля боклука - съседите ли?

Обясни ми , как заплашвам нечий живот? Излизам с ММ ръка под ръка, сами се разхождаме. Не се завираме в никого, ужаваме правото на другите да се дистанцират.  Здравето ни е по-добро от всякога. Само че паркираните коли са ......е правят малко трудно маневрирането по тротоарите. /Днес даже един ми бипкаше, че съм му пречела да си изкара колата от тротоара с бавното си ходене.../
Тенис корт имаме в квартала, напълно празен, 2 часа играхме. На кого пречихме и чий живот застрашихме? 
След това нахранихме кварталните животинки.  Прибрахме се по същия маршрут.
От прозорците ни гледат самокарантирали се хора, щракат и злобеят.
Е чие здраве накрая ще е по-стабилно? Моето или на този, който 3 месеца не се е мръднал от дивана?
Наистина ли смяташ , че разходки като моите са по-опасни от 50 човека в супера или банката?
Ходейки навън по обувките полепват вирусчетата и после отивайки до магазина го пренасяш там. От там пък се предава на някой друг дето си го носи в къщи, но там пък има някой, който е в рисковата група и се заразява. Така неволно ставаш причина за пренасяне на заразата.
Затова съветват да се събуват обувките навън.
Имаше снимки на камиони, които обезаразяват пътищата и хора обезаразяаащи улиците.

# 6 152
Не самият вирус убива, а усложненията, които настъпват от него. Много от болните и настанени в интензивно в Норвегия имат влошени чернодробни и бъбречни показатели. Някои дори са на диализа. Това впоследствие от вирусната инфекция. Де да бяха само белите дробове, които са поразени, ама не. Поразяват се и други органи и системи. И ако вече си хронично болен от една редица изброени болести, си в рисковата група болестта да протече по-тежко, защото организмът ти вече е отслабнал.

Да изброя три от основните съпътстващи заболявания - високо кръвно, диабет и сърдечно-съдови заболявания. В България има много висок брой и от трите. Тези хора вече са с риск да се разболеят по-тежко, ако ги пипне този вирус.

# 6 153
  • Sofia

Скрит текст:
Това е въпрос за 1 млн. $ Отовор може да ти даде някой с ясна идея за бъдещето. Уви такива липсват по нашите географски ширини.
Скрит текст:
Предлагам най добре да се настроим психически за септември. Изглежда ми реално обосновано и ще си спестим много разочарования.
Имаш предвид догодина септември, нали Wink ?
Добра идея.Имах в предвид текущата година, но като размисля няма да е никак зле с  оглед на сигурността ни, да прехвърлим датата за 2021 година. Не можем да си позволим да сме безотговорни когато става дума за човешки живот  !
Майтапът настрана, за добро или за лошо ще ни се наложи да се научим да живеем с този вирус и то за доста дълъг период от време. Колкото по-бързо го направим, толкова по-добре за всички. Няма как да стоим затворени до 2021. Винаги трябва да имаш план "Б". Искрено се надявам, тези, от които зависят нещата да имат поне малко разум в главите си. Въпреки, че за последното не съм оптимист. А дали ще стане, само времето ще покаже.

# 6 154
Полицията е блокирала тази вечер проблемните квартали на София, изграждат им се пропусквателни пунктове  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/krizisniyat-shtab-s … dulzhitelni-maski
Кои квартали? Аз гледам в статията засега май само ромските.

# 6 155
Тези, които искат да си стоят вкъщи още година- две със сигурност имат една немалка сумичка и смятат с нея да изкарат този период. Ама да има касиерка в магазина да им продаде хляба, да има шофьор да превози този хляб и производител. Е, те всички трябва да ходят на работа, за да може въпросните да стоят две години вкъщи. Ами ако и тях ги е страх и искат вкъщи. Ще се намерят други, които не ги е страх и нямат тази сумичка. Е..ти егоизма.

# 6 156
  • на пъпа на Златията
По новините казаха, че Южна Корея нямат днес заразени. И са приборили вируса с тестове. Това чухте ли го?

Е немам думи , да се пребори болест с тестове.

Ми то е нещо подобно да идем на Великден на църква .

# 6 157
Скрит текст:
Абре хора да се заврете вкъщи без да си показвате носа навън за 2+месеца си е ваше решение. Но да злобеете , че навън има хора, излезли да се разходят и да видят слънце - е просто жалко.
Аз излизам всеки божи ден, здрава съм.
И само да питам, тези ,които не излизате, кой ви изхвърля боклука - съседите ли?
Скрит текст:
Не става въпрос да излезеш, за да си свършиш задълженията или да отидеш до някъде. Мерките са срещу струпването на хора- в паркове, магазини, площадки, магазини, улици. Днес нямаше никакъв контрол в кварталната Била, в парка групи от млади хора си седяха без маски, даже и танцуваха един до друг.

който е болен да си стои в къщи.
който е тежко болен - в болницата.
който го е страх от мечки/вирус - да не ходи в гората/улици,магазини...
защо заради нищожен процент заразени да страдат всички останали ?
какво ще правим следващата зима, когато доста голям процент ще са заразно болни от грип и ще има грипна епидемия ? - и тогава ли ще трябва да се блокира цялата държава ?
някак си не ми се връзват нещата да съм здрав и да ходя на работа, да съм здрав за да може да отида да си платя сметките, да съм здрав за да отида до магазина   и същевременно  да ме третират като болен от чума ?

Много ми хареса това мнение. В крайна сметка, всеки божи ден умират хора, с или без карантина.
Смятам, че мерките трябва да се насочат към рисковите групи, а останалите хора да продължат нормалния си живот. Той не може и не бива да спира.
Имаше и все още има достатъчно време за реорганизация на силите - вече е време да престанем да очакваме Годо, а да вземем нещата в ръце - да се предприемат мерки специално насочени към рисковите групи.

# 6 158

Аз не мога да си представя как в България ще си седим 2 години в къщи и ще се изхранваме от помощни пакети.

Ако трябва да залагам на държави в момента (по отношение на възстановяването), бих заложила: 1) на тези с най-младо население и 2) на тези, които ще го минат ударно - с много заразени и претъпкани болници.

Не знам къде минава балансът и нямам твърдо мнение.

И аз нямам твърдо мнение, едва ли някой има.  В България така или иначе не си стоим в къщи. Според мен проблемите ни идват основно от спрялата икономика в другите страни.  Потръгне ли там, ще се започне да се възстановява и при нас. Помощните пакети в крайна сметка са именно за да потръгне икономиката. С туризма вероятно наистина ще е трудно,  затворените кина вероятно имат алтернативи,  театрите също могат да намерят алтернативи.

# 6 159
Ами ако и тях ги е страх и искат вкъщи.
Не знам как аргументират в други страни. В Австрия го направиха точно заради хората на първа линия, защото те осигуряват основни ежедневни нужди. За да има време и място за тях, ако се наложи. Затова и прехвърлиха хората, които могат, да работят вкъщи. Защото едва ли не си даваш сметка, че богаташът със соствена фирма или великият мениджър пак ще получат по-добра помощ, други обаче не могат на частно и когато поискат.

# 6 160
  • Мадрид / София
Не самият вирус убива, а усложненията, които настъпват от него. Много от болните и настанени в интензивно в Норвегия имат влошени чернодробни и бъбречни показатели. Някои дори са на диализа. Това впоследствие от вирусната инфекция. Де да бяха само белите дробове, които са поразени, ама не. Поразяват се и други органи и системи. И ако вече си хронично болен от една редица изброени болести, си в рисковата група болестта да протече по-тежко, защото организмът ти вече е отслабнал.

Да изброя три от основните съпътстващи заболявания - високо кръвно, диабет и сърдечно-съдови заболявания. В България има много висок брой и от трите. Тези хора вече са с риск да се разболеят по-тежко, ако ги пипне този вирус.
Българинът (една част от цялото) дай му да шикалкави и не му увира главата колко е коварен този вирус.

# 6 161
  • София
Полицията е блокирала тази вечер проблемните квартали на София, изграждат им се пропусквателни пунктове  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/krizisniyat-shtab-s … dulzhitelni-maski
Кои квартали? Аз гледам в статията засега май само ромските.
Тъй де, поне тумбите циг..ни да поспрат малко.

# 6 162
  • Sofia
Тези, които искат да си стоят вкъщи още година- две със сигурност имат една немалка сумичка и смятат с нея да изкарат този период. Ама да има касиерка в магазина да им продаде хляба, да има шофьор да превози този хляб и производител. Е, те всички трябва да ходят на работа, за да може въпросните да стоят две години вкъщи. Ами ако и тях ги е страх и искат вкъщи. Ще се намерят други, които не ги е страх и нямат тази сумичка. Е..ти егоизма.
Ееее не разваляй рахата на хората де. 😂

# 6 163
По новините казаха, че Южна Корея нямат днес заразени. И са приборили вируса с тестове. Това чухте ли го?

Е немам думи , да се пребори болест с тестове.

Ми то е нещо подобно да идем на Великден на църква .
аз не съм чула някой да призовава са се ходи на църква, даже тъкмо обратното. Но не пречи всинца да се юрнете. Подозирам, че ще ви изненадат неприятно полицаите

# 6 164
Много ми хареса това мнение. В крайна сметка, всеки божи ден умират хора, с или без карантина.
Смятам, че мерките трябва да се насочат към рисковите групи, а останалите хора да продължат нормалния си живот. Той не може и не бива да спира.
Имаше и все още има достатъчно време за реорганизация на силите - вече е време да престанем да очакваме Годо, а да вземем нещата в ръце - да се предприемат мерки специално насочени към рисковите групи.
ДелтА,  а твоето мнение в обобщение ми напомни думите на Мангъров с обявяването на ИП.. точно това преполъча и той Simple Smile

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 12:53 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт