COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 372
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 405
По мои наблюдения маските навън предимно не се носят правилно и не мисля, че пазят. Вътре - ок, навън дистанция и непипане на нищо за мен е най-разумно. Като се приберем, си събуваме обувките отвън и си мием ръцете. Вече се уредих с кърпички за дезинфекция (беше специален в живота ми момент Smiley ) и забърсвам телефона.
Давам пример с парка до нас, влизат много често хора с маски и ръкавици. Предимно се случва следното: още с влизането маската се маха или дърпа под брадичката, ръкавиците се махат, после пак се слагат, после пак се махат и в същото време точно тези, когато са екипирани, минават на 50 см от теб и даже могат да спрат да си разменят две думи. Това не е пазене.
Да не говорим, че ако маската се пипа с ръце, самата маска става опасна, защото се замърсява с вируси и бактерии и ти е плътно до устата. Ако трябва правилно да се носи маска това е - маската над носа и не се пипа с ръце. Слагаш я и повече не я пипаш. Не я сваляш, не я пъхаш в джоба и после пак да я извадиш и да я сложиш.
Освен това - маските дават едно фалшиво чувство на сигурност. Човек си мисли - аз съм с маска, нищо не може да ме зарази вече и съм защитен, значи мога и да не спазвам дистанция 2 м. от останалите хора. А маската не защитава нищо. Освен ако не е аспираторна маска.

# 6 406
Вчера що народ с видимо мръсни маски видях.. Развлачени под брадата, един даже пушеше, маската му беше навита на носа..

# 6 407
Освен това - маските дават едно фалшиво чувство на сигурност. Човек си мисли - аз съм с маска, нищо не може да ме зарази вече и съм защитен, значи мога и да не спазвам дистанция 2 м. от останалите хора.

Кой я измисли тази глупост /вече превърната в опорна точка/, че ако си с маска не спазваш дистанция? Вероятно е вярно за хората, които така или иначе не спазват дистанция, но те сигурно и маски не носят.

# 6 408
Казвам различни, защото очаквам постоянно увеличение, а те варират. Те май не казват брой на очакваните заразени в пика?
това 80 го написах като пример за драстична разлика.
Това тестване по метода с "пуловете" освен време какво друго би спестило, някакъв материал ли?

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 13:28 от bubanka

# 6 409

Проф. Щреек твърди, че проби, взети от вируса от такива повърхности, не могат да бъдат култивирани в лаборатория. Вие защо си мислите, че знаете повече от специалистите? Защото няма да настане апокалипсис ли? Ами няма да настане, това е положението..
Стига с тоя проф. Щреек. Като повтори проучването в нормални условия, тогава ще говорим.
Слушах интервю с него. Нито даде инфо колко време след докосването на повърхности са взели пробите, нито нищо. По същата логика други професори твърдят обратното.
По неговата логика миенето на ръце е безполезно, щото по повърхностите няма вирулентен вирус освен ако някой не се е изкихал минута преди това.

Ох, Дъждец, това го каза в друго интервю, потърси си го, ако искаш. И освен това стига с това други професори твърдят друго. Можеш да твърдиш нещо само, ако зад това нещо стои проучване, на което да се позовеш. Другото са празни приказки. Не виждам никой от другите, твърдящи каквото и да било(еле пък българските професори) да правят проучване. Ако този вирус беше тоооолкова заразен, че в нормални условия да оцелява 10000 дни навсякъде, и ако беше толкова смъртоносен, нямаше да стоим тук и да си драскаме глупости.

# 6 410
Мене ме притеснява, че в банките се влиза само с маска и те идентифицират единствено по очите....
Това сериозно ли? Не съм ходила в банка отдавна, но е абсурдно от банките да нареждат операции само  по разпознаване по очите. В крайна сметка да осигурят дистанция с обслужващия или да сложат плексиглас и да се сваля маската за няколко секунди. Толкова е елементарно.
Има спесимени, имат право да ви помолят при съмнение да свалите маската, като спазвате дистанция.... нали знаете, че всеки служител носи И лична отговорност за извършената операция в банката. Дали ще допусне без да ви идентифицира да го направи? Не бих казала.

# 6 411
  • Sredets/Burgas
- маската над носа и не се пипа с ръце. Слагаш я и повече не я пипаш. Не я сваляш, не я пъхаш в джоба и после пак да я извадиш и да я сложиш.
Веднага се сещам за "прекрасния" пример на Мутафчийски и Щаб...
Как Генералът лежерно и внимателно бършеше очилата си с въпросната маска,
а Кантарджиев само я вадеше, презентираше и пак прибираше в джоба...
На мен очите ми станаха на понички в онзи момент... Смелчаци...

# 6 412
Защото? Моля, да споделите кое беше нелепо. Кое действие или бездействие остави у Вас това чувство? Благодаря!
Нелепо е да си министър на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, да издадеш
заповед и по-малко от 24ч сам да си я промениш/отмениш и няколко дни по-късно пак да почнеш от начало.
Това е брутално нелепо поведение.
Нелепо е през час да си сменяш мнението и да нямаш план за следващите няколко дни.

Аз съм страшно много "ЗА" носенето на маски и това го спазвам изрично. Включително и съм ушила над 50 маски за роднини(по няколко на човек).
Но след този цирк ми иде да сваля маската, да замеря Премиера, Министъра  и Генерала и да изкрещи "Елате и ме глобете!"

# 6 413
Относно тестовете, математиката и логиката. 300-400 теста на ден се обявяват, че се извършват, редовно, явно това са възможностите. От тях около 10% излизат положителни. Това каза и Кандатрджиев, че се очакват 10% положителни и това оправдава тестването на пулове.
Значи 700 000 заразени има из цялата страна със или без симптоматика.
Докато им дойде ред да ги изледват, те ще оздравеят.
Ми не е вярно това. Тези тестове са на хора с пневмонии и симптоми, или контактни на вече доказани. Това не са 300 човека подбрани на абсолютно случаен принцип, че да ги екстраполираш към цялата популация.

# 6 414
Снощи младият лекар в БТВ новините, който с колегите си е на първа линия сподели, че има три годишно дете, което не е виждал вече месец... Сигурно някой хора си мислят, че само за тях е трудно. Разбира се ние тук в бг мама може да си говорим всичко, конспирация, вирус няма, матрици, единствена цел да ни следят, ограничат, съсипят икономически - всеки може да избере според личните си предпочитания.
Дали ще убедите и тези хора, там, под изпотените си очила, живеещи в болницата, хора с дългогодишен стаж, които казват това заболяване е нещо с което не сме се срещали, нещо при което това на което сме научени не помага... Реалност в момента е и, че ние нямаме идея какво ще се случи с организма при следваща среща със заболяване...
Проф. Темелков по БНТ призова да сме внимателни по време на празниците.

# 6 415
Абсолютно вярно е, че хора с маски масово не спазват дистанция. Сега бях до Лидл и съм впечатлена от тази мода. Ами те само в прегръдка където не ме завличаха. Аз съм почитател на дистанцията от поне метър много преди вируса.

# 6 416
Абсолютно вярно е, че хора с маски масово не спазват дистанция. Сега бях до Лидл и съм впечатлена от тази мода. Ами те само в прегръдка където не ме завличаха. Аз съм почитател на дистанцията от поне метър много преди вируса.
Тия най-вероятно и без маска няма да спазват дистанция.
И на мен ми се случи онзи ден - първо дамата не спази надписа на магазинчето да влизат само по двама и се набута вътре, беше без маска и се лепна на не повече от 50 см и оживено разговаряше с продавача.

Затова някои неща трябва да са задължителни.

# 6 417
Аз пък се зачудих за Китай. При тях вече поне 5 месеца се знае за този вирус. Което не е толкова малко време. Те поне нямат ли някакъв напредък в разработването на ваксина или терапия? Или изобщо не се и опитват? Повтарям - не да са открили, а поне да са по-напред в проучванията. Защото ние тук се надяваме до една година да сме открили нещо, ама ако те за 5 месеца са до подкривата круша, не знам дали и 1 година е много реалистично. Въпреки че по принцип китайците са доста тъпи, възможно е ние по-бързо да се справим (това ми е лично мнение за китайците, моля да не ми скачате с обвинения в расизъм).

# 6 418
Както и огромната разлика в смъртността в Ломбардия и в Кампания например. Сигурно там свинско не ядат или не вземат антибиотици?!
Според мен високата смъртнос в Ломбардия идва от това, че там бяха първите случаи. Нямаше достатъчна информация - скорост и начин на разпространяване, инкубационен период, как се лекува, болниците не бяха подготвени не само физически, но и психически за толкова болни и др. такива фактори.
Всъщност тази част на Италия, показа може би най-страшната част от действието на вируса.

Тия най-вероятно и без маска няма да спазват дистанция.
И на мен ми се случи онзи ден - първо дамата не спази надписа на магазинчето да влизат само по двама и се набута вътре, беше без маска и се лепна на не повече от 50 см и оживено разговаряше с продавача.

Затова някои неща трябва да са задължителни.
Hands Plus1
Точно това имах предвид за - доста често /в магазин/ трябава да се разминеш на много малка дистанция с друг човек. Наистина много хора имат навика буквално да се навират в други.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 11:04 от Mama_Nana

# 6 419
  • Пловдив
А дали някой ще следи и как се носят маските. Щото 90% от хората носят маските ПОД носа си. И какво правят - едно голямо НИЩО. Парче плат на устата, а носа отвън. По-добре без маска в такъв случай.

Айде сега ще следят. После ще има, че сме полицейска държава, без грам демокрация. Предполага се, че за да има полза от маската, трябва да се носи по правилата. Останалото са оправдания. Който иска да заобиколи правилата, ще го направи. Доказано е вече. Искам един проливен и студен дъжд за Великден. Ама Господ три седмици беше българин. Стига толкова.....

Общи условия

Активация на акаунт