COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 702
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 6 750
  • Другата България
Ох, най обичам "това ти го казвам като кореняк", което пак е изтъкване и то индиректно.
Аз пък ги съдя. Половината ще се приберат някъде си за Великден, щото не могат да си седят на задника. Софиянците, добри или лоши, няма къде да отидат и да искат. Гъстотата на населението спомага за няколколратно увеличение на вероятността да стане огнище. И неудържимият устрем на ганьо невидял за заведения, салони, барчета и паркчета.
Нали знаеш, че те харесвам? По принцип?
Но сега като една провинциалистка ще ти кажа нещо, за един друг провинциалист, имал наглостта да учи и да остане да живее и работи в София, въпреки, че можеше да остане в Германия. Синът ми.
Последно си е идвал на Коледа. За три дни. Трябваше да се прибере на 15 март, заради въведеното ИП се отказа. Подчертавам, че тогава нямаше КПП-та, можеше да го направи безпроблемно. Той отказа. Заради нас, заради баба си, която е на 78 години, и заради баща си, който е с онкологично заболяване. Здрав е, напълно, спазва всички мерки като маска, ръкавици, не излиза освен за работа, но именно защото в София има най-много хора и опасността да си преносител е голяма отказа сам да се прибере. Сега има 5 почивни дни за Великден, аз /въпреки горните хора, живеещи с мен-"старци и болни"/ настоявах да си дойде, защото не съм го виждала четвърти месец, защото ми е мъчно, защото това ще е първи празник без него и защото тогава има и личен празник. Отново ми отказа. Има адресна регистрация и в София, няма да има проблем с КПП-та. Просто не иска да рискува, заради нас. И ще остане в София, във вашата София.
Та хайде да не се категоризираме и по този признак, кой откъде е и какъв е, че сме се чели, не е като да не сме.
И в тази тема, и в други през годините, то нещото или нещата, които имаш на всички етажи от тялото си не зависят от географското ти местоположение или това къде си се родил. Щото може и на пъпа на Софето да си се пръкнал, ама като речникът ти е каруцарски и възпитанието нулево, ако отидеш във Видин в "Нов път" може и никой да не разбере откъде идваш....
Нищо лично към теб, "хванах се" просто за твоя пост.

# 6 751
За тези, които смятат, че глада няма да подтикне хората към други, нетипични постъпки. LA stampa, писа преди 1 седмица за същия проблем, в ембрионалното развитие за Ю. Италия. Та ето ги фктите
Крадци със защитни костюми задигнаха боб и чорапи от магазин
https://www.flagman.bg/article/212009

# 6 752
Сега разбрахте ли? ГЕРБ готвели Мутафчийски за президент. Официално си го казаха.

# 6 753
На мен ми се струват много случаите в София. Близо 400 ли са? Всеки ден нарастват с около 20 нови там. Габрово си остана с онези 2 случая, Варна няма нови от една седмица, Пловдив също.
София и сутрин и вечер съобщават за нови, не спазват мерките ли, или карантината?
Просто София е града, в който много хора се тестват платено. Отделно в тези бройки са включени немалко случаи извън града - Костинброд, комуната. Плюс доста работещи в Спешна помощ, не е ясно и колко от полицаите са от столицата. Много тестове - много заразени.
По този повод дали някой на сутрешните брифинги ще зададе въпроса:
Колко от положителните проби са направени в частни лаборатории и платени от здравно осигурените болни?

# 6 754
За тези, които смятат, че глада няма да подтикне хората към други, нетипични постъпки. LA stampa, писа преди 1 седмица за същия проблем, в ембрионалното развитие за Ю. Италия. Та ето ги фктите
Крадци със защитни костюми задигнаха боб и чорапи от магазин
https://www.flagman.bg/article/212009

Най-голям промискуитет има в държавите, в които жените са покрити - там голям процент от децата не са от съпрузите, голямо мазало е. Ха сетете се защо. Wink

# 6 755
Чека в Швеция се киха и кашля така в сгъвката на лакатя. Децата се учат още от детска градина.

По този повод си мисля доколко въвеждането на определени мерки и техния успех зависи от навиците на отделни нации. Азиатските страни, примерно, имат традиция в носенето на маски, вероятно имат някакви придобити навици по отношение на тяхното правилно ползване. Предполагам. В същото време ако северните страни имат навика да кихат и кашлят в сгъвката на лакътя, това би обяснило до известа степен отношението  към нуждата от маски. При нас продължава да се твърди, че носенето на маски може да не е не само неефективно, а и да навреди, заради фалшивата сигурност, неправилното боравене с тях и липсата на категоричност в проучванията, че са ефективен метод за предпазване. Пък за ръчноизработените и шаловете направи са категорични въобще да не се ползват.

И в Норвегия като в Швеция децата от детската градина ги учат да кашлят и кихат в сгъвката на лакътя. Става си рефлекс, който придобиваш и имаш цял живот. Покрай моите деца и аз се научих. Това е прекрасен навик, защото се избягва попадане на вирус по дланите, които докосват различни неща, включително собственото лице. Относно маските е много важно да е сложена правилно, иначе не върши работа. И да е правилна маска, а не просто парче плат пред носа и устата. Пък и не помага особено, ако постоянно си пипаш лицето с ръце, които са пипали заразени повърхности. Миене на ръце със сапун, честа употреба на дезинфектант, кихане и кашляне в сгъвката на лакътя и спазване на разстояние между хората е много добра стратегия.

# 6 756
Тесла, аз питах за майките, даже не просто с деца, а с бебета в колички, защо не са достъпни парковете? Нито пипа това бебе нещо, нито нищо. Отговориха ми, че можели да се разхождат по тротоарите. И това в сайт, дето се предполага, че повечето сме родители. По тротоарите, редом с колите, да им дишат ауспусите, да се разминават там на метър с други хора - абе по-безопасно и яко си е отвсякъде.

# 6 757
  • Варна
Добре че всичките ми роднини деца, не са във Варна. Едните в едно село, другите в 7-8 хиляден град, в къщи с дворове. Не знам как биха издържали деца под 10 години толкова време по апартамантите.

# 6 758
  • Варна
Има плажове danny_em, далеч от полиция. Училищните дворове също се посещават.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 19:55 от Viviana91

# 6 759
Бледолилава, освен парковете има и по-малки градинки между блоковете, които не са затворени.
При добро желание, може да се разхожда там майката, с бебе в количка.
Брей, какво е това тръшкане за тези паркове, луда работа!

# 6 760
  • София
заради въведеното ИП се отказа.
Той отказа. Заради нас, заради баба си, която е на 78 години, и заради баща си, който е с онкологично заболяване
опасността да си преносител е голяма отказа сам да се прибере.
Да де, но не разбирам постът ти какво общо има с моя, защото въпросната си шари и мами системата и отива при възрастните си родители (на 70), въпреки че са й казали да не ходи. Аз съм средна работа- хем ме дразнят някои неща в предприетите мерки и ги смятам за неадекватни, хем ако кажат- стоя в крайна сметка. Самата нагласа ми е проблем- че не можела и се юрнала на майната си. Може, и още как. Твоят пост е написан от другата страна- от майка към дете и смятам, че това е различно.
Ох, сигурна съм, че ще ме разбереш. Дразня се на определен тип хора, дошли тук да плюят колко е гадно и жално, не да работят и да се развиват.

# 6 761
Сега разбрахте ли? ГЕРБ готвели Мутафчийски за президент. Официално си го казаха.

Това е шега надявам се.. Само такъв смешник ни липсва след сегашното подобие на президент..

# 6 762
  • Bulgaria
Много сме егоистични. Това си личи от почти всяко мнение, което дели по някакъв начин хората. Всеки гледа единствено себе си. Готови сме да жертваме всеки в името на собственото си благо. Докато е така, никога няма да се оправим. Ние сме скачени съдове, разберете го. Вие не осъзнавате колко сте зависими от обикновените хора, които в момента работят. Ако тези хора ги няма ще сте една кръгла 0. Независимо каква е професията ви и колко нули има заплатата ви.

# 6 763
Не знам къде живеете и за коя страна говорите. В България не е забранено  да се ходи на работа. Не работят кината, магазините в моловете извън хранителните стоки, фитнесите, училищата и детски градини. Музеите са затворени за посещения, както и ресторантите - те могат да правят доставки на храна. Всички останало няма забрана за работа. Но, разбира се, трябва да се търси решение за децата.

Ти даваш ли си сметка колко хиляди хора работят в тази сфера и в момента са без работа?
Колко много са страдащите от последствията.
Магазините за стоки , не от първа необходимост....Повечето са малки бизнеси, които плащат наеми и данъци, а имат 5 клиента на седмица...Хубаво ще кажете, те нямат ли спестявания.
Ти имаш ли спестявания да изхранваш семейство, да плащаш сметки за домакинството + всички сметки около бизнеса. Колко хора ще затворят. Техните служители също ще трябва да си търсят работа. Кръгът е огромен.
Процента на хора, които могат да работят от вкъщи е много малък в нашата страна, и точно те най-много акъл дават за карантина 2 години....еми то и мен нямаше да ме боли толкова дупето, ако знам, че имам сигурен доход навсякъде по всяко време.
Аз съм домошар. По заведения ,молове и кино не ходя, не обичам и големи събирания.
Едно нещо искам - и това е свободата ми на ЧОВЕК да мога да изляза да се разходя и да видя слънцето, без да бъда третирана като паразит или закопчана, че се грижа за физическото и психическото си здраве, без да застрашавам ничие друго.

# 6 764
  • Варна
Има плажове danny, далеч от полиция. Училищните дворове също се посещават.
Може и да има плажове и училищни дворове, но може ли деца между четири и осем години да ги посещават сами. Родителя може да няма часове време всеки ден да ходи по плажове.

Общи условия

Активация на акаунт