Има ли средна класа в България и какъв трябва да е доходът, за да бъдеш средна класа?

• 30 019
  • 1 206
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Както знаем в момента минималната работна заплата е 620 евро. Максималния осигурителен доход е 2300 евро. Ясно, с 620 евро си беден. Но с 2300 евро какво си? Беден, средна класа? И тогава какъв е дохода за да си средна класа през 2026 година в България - личен и семеен доход, примерно? Или пък какво трябва да може да си позволи едно семейство за да бъде средна класа, отново за 2026 година, в България?

Последна редакция: ср, 19 авг 2026, 09:48 от Рaдост

# 1
Вече ако може 2 деца да си позволиш си е средна класа.

# 2
  • Пловдив
Какво означава да можеш да си позволиш две деца? Защото ей в Столипиново по повече имат и си ги позволяват, ама според мен не са средна класа.

# 3
Ако се пита единствено за финансовия аспект - освен еди какъв си доход, според мен има значение и дали семейството има финансова стабилност, имущество, дали има възможност за средносрочно планиране, ако не за дългосрочно.

Аз лично отчитам и допълнителни елементи извън чисто финансовите, но темата не е за това.

# 4
  • Пловдив
Ако се пита единствено за финансовия аспект - освен еди какъв си доход, според мен има значение и дали семейството има финансова стабилност, имущество, дали има възможност за средносрочно планиране, ако не за дългосрочно.

Аз лично отчитам и допълнителни елементи извън чисто финансовите, но темата не е за това.
И за това е. Отворена е обсъждане.

# 5
Понеже има много дефиниции реших да попитам коя е доминиращата. Оказа се, че средна класа са хората с доход между 75% и 200% от медианния доход. До тук добре, обаче като попитах за медианния доход в България излезе, че той е 650 евро... И тук вече има нещо гнило в Дания - не може минималният и медианният доходи да са почти равни. Някои ще кажат, че е баш така, ама според мен това е индикатор за много здрава сива икономика.

По тази причина ще изоставя количествения показател и ще се придържам към качествения:

Представителите на средната класа разполагат със стабилни месечни средства, които покриват основните нужди и позволяват спестявания или почивки. Най-често хората в тази група имат висше или специализирано средно образование и работят като специалисти, експерти, мениджъри на средно ниво или притежават малък и среден бизнес. Често притежават собствен дом (жилище с ипотека или платено) и поне един автомобил.

Това мисля, че е горе - долу адекватна дефиниция. И според мен за него са нужни над 1000 евро (не искам да го закова заради големите разлики в различните селища) до към максималния осигурителен доход.

# 6
  • България
Както знаем в момента минималната работна заплата е 620 евро. Максималния осигурителен доход е 2300 евро. Ясно, с 620 евро си беден. Но с 2300 евро какво си? Беден, средна класа? И тогава какъв е дохода за да си средна класа през 2026 година в България - личен и семеен доход, примерно? Или пък какво трябва да може да си позволи едно семейство за да бъде средна класа, отново за 2026 година, в България?
Това е малко като красотата, както го усещаш.
За да се смятам за човек от средна класа трябва да имам чисти по 5 000 евро на човек от домакинството.
Бедността е разтегливо понятие.

# 7
Е де, чисти по 5 000 евро на човек от домакинството за четиричленно семейство са чисто 20 000 евро. Това значи към 30 000 и повече евро бруто или двамата родители да са с по 15 000 евро.  Това е висока средна класа даже и на Запад.

# 8
  • София
Средна класа за България би трябвало да е по 2300 чисто на възрастен член от семейството, отделно да имат спестявания, имоти и поне 2 почивки годишно.

# 9
Направо ме изумявате с тези нетни заплати за България, но щом казвате.
В Германия следната класа, за четиричленно семейство за 2025 година е между 3880 и 7280 нето, общ доход.
Нали знаете, че София не е България, а пък две почивки годишно не са средна работа, а са лукс.
Понякога не знам дали изобщо някога съм живяла в България с всичките неща, които ги чета тука. Богатството е разтегливо понятие, бедността не. При такива доходи да се мисли за почивки, жилища и коли, а децата масово им пада образованието, културата и изобщо … няма смисъл.

# 10
Направо ме изумявате с тези нетни заплати за България, но щом казвате.
В Германия следната класа, за четиричленно семейство за 2025 година е между 3880 и 7280 нето, общ доход.
Нали знаете, че София не е България, а пък две почивки годишно не са средна работа, а са лукс.
Понякога не знам дали изобщо някога съм живяла в България с всичките неща, които ги чета тука. Богатството е разтегливо понятие, бедността не. При такива доходи да се мисли за почивки, жилища и коли, а децата масово им пада образованието, културата и изобщо … няма смисъл.

И аз мисля, че има големи изхвърляния. Може би за да се докаже тезата, че у нас няма средна класа, а само бедни?

# 11
  • София
Моята лична класификация е, че ниска средна класа е тази, в която и двамата възрастни в домакинството се осигуряват на максимума или малко отгоре. Висока - тези, които могат да спестяват/инвестират 30-50% от месечния си доход като процентът варира според етапа на живот, в който се намират.

# 12
Какво означава да можеш да си позволиш две деца? Защото ей в Столипиново по повече имат и си ги позволяват, ама според мен не са средна класа.
Да може да им купува нови (маркови)дреху всеки сезон.Не подарени.
 Да имат своя стая.
 Да може да си позволят занимания и интереси за всяко от децата.Ако са по-малки бавачки и детски кътове,ако са по-големи частни уроци.
Да могат да им правят рожденни дни в детски кът.
 Да могат да си позволят море за седмица и някоя друга малка почивка през годината,както и детски лагери ако са по-големи.
 Да не се затрудняват от покупки като колело или някоя по-голяма играчка.
 За родителите-жената да може да ходи на фризъор,маникюр и някоя друга процедура за лице.
 Да си позволяват да излизат по ресторанти или да поръчват храна(ако жената я мързи),макар че нямам добро мнение за готовата храна.
 Да си правят редовната коледна пижамена фотосесия.
 Да си позовляват някой друг ремонт.
2 коли.
Не знам колко пари е това,но много хора не може да си го позволят и е непосилно и не става въпрос за малцинствата.

# 13
Боже, пижамени фотосесии. За мен средна класа е да може да си посрещне нуждите и да си позволи адекватна здравна профилактика, здравеопазване и образование. Естествено, и да има собствен имот и някакви спестявания.

# 14
С 2300 евро, според мен, е между средна и висока класа. Средна класа е около 2000 евро.
Ако си средна класа, би трябвало да си позволиш хубава храна, да можеш да отидеш веднъж в годината на екскурзия + море, да можеш спокойно да ходиш по ресторанти и забавления, както и да можеш да спестяваш.

Общи условия

Активация на акаунт