COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 037
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 8 520
  • София
Ън, като човек, чийто постове следя с по-голямо внимание, преди време беше пуснала данни за заболели хора с автоимунни заболявания. Ако имаш повече информация, тъй като аз като такъв болен пряко съм заинтересована, за постъпването им - в смисъл при първи симптоми ли са влезли в болницата или на общо основание "стой и се лекувай в къщи) и след влошаване? За съжаление, всички, които сме на имуносупресивна терапия, можем да развием усложнения за отрицателно време.

Съгласно заповедта на Ананиев, следва да постъпим за болнично лечение, но четейки как разкарват другите хора, вече започвам да губя надежда, че това е така.

И друго си мисля, ако в семейството има болен, как става изолирането от него, ако сме в едно жилище, с една баня...да, четох указанията, но просто при някои битовите условия не позволяват, за съжаление:( Дори при спазване на стриктна хигиена, ми се вижда немислимо.

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 23:01 от Velina25

# 8 521
За Германия се написа доста в темата, как лекуват. Тестват много, не чакат болестта да напредне, нямат толкова възрастни инфектирани.
При нас мерките се взеха рано и затова нямаме много.

# 8 522
  • Буркина Фасо
Извинявам се много, но някой беше сложил заповед, че родител на дете до 12 години може да си вземе 1 месец неплатена отпуска. Не мога да я намеря. Може ли пак да я сложите. Благодаря.
Кодекс на труда
Благодаря, но не е Кодексът на труда. Ставаше дума за извънредното положение и беше от миналата седмица.
това не беше ли предложение ?

https://lexprobono.com/bg/1665-rabota-po-vreme-na-izvanredno-pol … AYASAAEgK3R_D_BwE

# 8 523
Днес в новините по БТВ казаха, че идвала обезпокоителна информация за повторно заразени лица в Азия и във връзка с това СЗО щяла да напише нови препоръки. Някой знае ли повече подробности?

# 8 524
  • София
В смисъл Германия и България си  нагласят брой заразени и брой починали поради някаква неясна причина ли 😁

Не за Германия,  не съм намеквала такова нещо. Интересно ми е какво по различно правят, че успяват да са с ниска смъртност. Има и други такива държави. Естония например също е с ниска смърност на двойно вече заразени от БГ.

За България все повече вярвам, че има стакмистика.

# 8 525
В България колко пъти трябва да се каже, че разпространението не е типично и че вирусът не се разпространява експоненциално, а е ограничен само в най-тесните контакти на болните, върти се там и не може да пробие карантината. Поне досега това е така, затова и нашата крива изглежда така, затова и имаме сравнително малък брой заразени и починали. Проф. Витанов подробно ги обясни тези неща. Дай боже така да останем докрая.

# 8 526
  • Другата България
Въпрос с понижена трудност - 30 души починали от Ковид 19, колко е смъртността от Ковид 19 на население от 7 000 000? Калкулаторът казва...0.
Неправилно го изчисляваш. Дели го на регистрираните случаи, а не на цялото население.
След като регистрират само критичните случай или такива които са пътували, то картината в този случай би била доста изкривена.
Това откога е така? Предполагам от днес. Може ли да го прочета някъде от официален източник?
За да съм по ясна, имам предвид къде официално да прочета, че в България се регистрират САМО критичните случаи ИЛИ тези които са пътували? Може ли и по-конкретно да изброиш местата, или страните, или направо континентите, от и към които са пътуванията?

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 22:57 от Merri_An

# 8 527
Скрит текст:
Много се извинявам, ама да твърди някой с дете първи клас и/или такова в ДГ, че не може да работи... А тези с по трима ученици вкъщи какво правят?
Белята, аз имам 3 деца-1,2 и 7 клас. Мъжа ми се занимава до обед, аз следобед и не насмогваме. Занимаваме се с МАЛКИТЕ ДЕЦА. Големия няма нужда от над. 7 клас децата си пускат компютъра, отварят си класрума, зуума или каквото ползват и се справят САМИ. И какво, като им е важна година? Да уча вместо тях ли? Или смешно, да кажете, че един 12класник има по-голяма нужда от родител от първолак. Направо сте смешни. И въпроса в 1,2,3 клас не е до свидетелството, а до фундаментални основи за правопис, за основи по математика също. Дупки, които остават за цял живот. 7класника може да седи дам вкъщи, да си сипе да яде и прочие, 7,8 годишни деца как?!! Говорите нелепости от амбициозната си висота.

И вкъщи сме в подобна ситуация - 9 клас, 4 клас и 3 група в ДГ. Най-голямата се справя самостоятелно, но другите двама искат постоянно грижи. Откакто въведоха дистанционното обучение и за детската градина, направо ни спряха тока - всеки ден майсторим нещо, разпечатваме задачи, рисуваме, малката разказва приказки, ние ги записваме и ги качваме в класрума. Цялата работа на учителите от детската градина вършим + нашата си собствена, защото в момента и двамата с мъжа ми работим от вкъщи, а работата ни се увеличи неимоверно като обем покрай кризата (при 8-часов работен ден обикновено, от началото на ИП по-малко от 10-12 часа/дневно не съм работила). Освен това трябва да се готви постоянно, защото сме много хора и се яде постоянно - преди с мъжа ми хапвахме навън в работните дни, малката - в градината, и реално трябваше да готвим за вечеря и за обяд само за двамата ни ученика. И за капак - вече месец всички сме затворени в апартамент, при което двамата по-малки, които имат неизчерпаема енергия, търчат и играят на гоненица, криеница, скачат на въже... и други подобни неща, които в ежедневието си не им позволяваме да вършат у дома.  И трите ни деца са активно спортуващи, а сега са затворници. Много повече от нас, възрастните, които поне до магазина ходим. Затова и забраната на разходките в парка, на плажа и в гората много ме ядосва - спазваме я, но я смятам за излишна и безсмислена, дори вредна - защото това е начинът да поддържаме имунитета са добър, с движение, на чист въздух и на слънце. И не, не искам да ги разхождам до магазина, безцелно по улиците или да ги пусна да обикалят до несвяст блока. Много е трудно, но засега се справяме. Това, което ме побърква, е липсата на ясен план за излизане от тази ситуация...

Тази дистанционна работа в детската градина ме остави без думи. И после ще отчетат дейност, че са държали родителите заети.

Последна редакция: пн, 13 апр 2020, 22:22 от zari65

# 8 528
  • София
Най- добре е Австрия. Тя зави вече по кривата окончателно, а в същото време няма толкова много заболели и смъртни случаи.

# 8 529
В Ухан пандемията приключи, след 3 месеца. А тук, БАН прогнозира пик, в края на юни- юли или август. При нисък ръст на заболели.
Някой беше ги нарекъл безполезни старчета. Предполагам срока им е подсказан от правителството.
Икономистите на БАН разработиха три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19.

Днес слушах интервю с единия от разработващите на тези сценарии.
 Не говорят с точни дати за пик на заразата. По скоро времеви интервал през годината касаещ макроикономическото развитие. Примерно пика ако е към 24 април, разглеждат разхлабване на мерките към средата на май/към момента ИП до 13 май/.
Втори сценария юни-юли, трети сценарий-  средата на август с периодично затягане и разхлабване на мерките.
Нямат претенции за медицинската страна на въпроса.

http://epicenter.bg/article/BAN-razraboti-tri-stsenariya-za-makr … id-19/213534/11/0

# 8 530
Извинявам се много, но някой беше сложил заповед, че родител на дете до 12 години може да си вземе 1 месец неплатена отпуска. Не мога да я намеря. Може ли пак да я сложите. Благодаря.
Кодекс на труда
Благодаря, но не е Кодексът на труда. Ставаше дума за извънредното положение и беше от миналата седмица.
[/quote
КТ е нови разпоредби
Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.
(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж."
5. Създава се чл. 267а:
"Трудово възнаграждение при преустановяване на работата при обявено извънредно положение
Чл. 267а. За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение

# 8 531
  • София
Гледах и диаграмата на БГ регистрираните. От известно време е като нагласена, един ден малко на следващия повече и така доста време. Другите със скокове за няколко дни, тук таме спадове,  а при нас като йо-йо нагоре надолу.

Разгледайте диаграмите и на други страни от Източна Европа - много са подобни на нашата.

# 8 532

И друго си мисля, ако в семейството има болен, как става изолирането от него, ако сме в едно жилище, с една баня...да, четох указанията, но просто при някои битовите условия не позволяват, за съжаление:(Дори при спазване на стриктна хигиена, ми се вижда немислимо.
Еми казаха го по Канал 1 преди малко, някакво светило пак на вирусологията. Пране вика на дрехите всеки ден най малко на 90 градуса Anguished ( сигурно трябва да слагаме баката на печката да заври водата, щото автоматични перални на повече от 90 градуса не съм чула да са произвеждани някога) , и другото - дезинфекцирайте уредите за храна по няколко пъти преди употреба : тук също  имам нужда от разяснение, с какво да ги дезинфекцираме ? Примерно - обтриваме ги със спирт . Чакаме да изсъхнат.Пак обтриваме.Пак чакаме да изсъхнат.Пак обтриваме.И така няколко пъти ! Всеки път преди хранене.
Не знам и ония в Прокаженото селище от Безкръвната гилотина дали са дезинфекцирали така съдовете когато са хранели беглецът Рене ?

# 8 533
  • София
Глупости наще изследвали, колко много контактни на заразени или такива в болница,  се оказаха неизследвани. А задължителните карантини на новопристигнали са пълен прах в очите и се разчита на добрата воля на хората.За 14 дни никой не провери дали въпросния човек си стои в дома и си спазва карантината.

# 8 534
Едно интервю с анестезиолога, който написа писмото до щаба. Малко ги е насолил Grinning
Хареса ми оценката на условията в Армеец - оставили място колкото попа да мине с кандилото Joy
Иначе има много неща, върху които си струва да се помисли...
https://clubz.bg/97194-d_r_rujchev_anesteziolozite_shte_rabotqt_ … ska_dezinformaciq
Това е истината за всичко в Абсурдистан.
Надявам се да не го арестуват и този лекар, като фармацевтката

"Но днес дори голям процент от анестезиолозите си нямат хал-хабер от този вид реанимация. "
Не знам, обаче това изречение ми се вижда доста притеснително. Кого защитава този лекар, след като мисли това от цитата за колегите си?
И като цяло ми писна всеки да се изказва срещу всичко и всички. То никой не предлага рецепта, за нещо сигурно и безболезнено, но сме шампиони да търсим чуждите кусури.
И ако някой заговориха смело и хапливо против хората, които помагат да преодолеем кризата, е защото същите тези хора им осигуриха малко спокойствие, за да го правят.

Общи условия

Активация на акаунт