COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 799
  • 32 209
  •   4
Отговори
# 8 670
  • София
Генералът пак се изнерви от "7/8"-ми...хаха
Защо, какво попитаха?

# 8 671
Безсмислено заяждане и наглост от страна на журналиста.
Къде бил апокалипсисът и що казали първо, че маските не са за здрави, а после обратното. Генералът можеше да се измъкне с това, че вирусът има много дълъг скрит период и не се знае кой е здрав,но той не е политик все пак.

# 8 672
Току-що д-р Кунчев каза,че 8,5%от тестваните в Банско са имали/имат среща с коронавируса.Ако приемем,че Банко е огнище и предположим средно 3% от населението да е прекарало вируса,процента ни за смъртност намалява.Имаме няколко от тестваните полицаи,няколко от жителите от Банско,един от Дългопол и резултатите от частните лаборатории.Според мен извода е,че има хора,прекарали вируса безсимптомно.Не са много,но все пак е нещо.Този репортер,не го чух от коя медия е,"изби рибата" с въпроса " Защо здравите хора трябва да носят маски,понеже Мутафчийски е казал на 22.03,че не предпазват?"Грам логика нямат като си подготвят въпросите.

# 8 673
Защо, какво попитаха?

За маските, че преди отричаше ползите...сега са задължителни...и за "ада" по Великден....

# 8 674
  • София
Тесла, извинявай, но какво твърдиш точно? В Италия, Испания, Щатите, Франция... мрат от нещо друго ли? Или че господ е българин, затова у нас вирусът не е толкова смъртоносен у нас, понеже сме българи юнаци?

# 8 675
Първо, да припомня, че и в Банско засега са тествали рискови групи. Второ това че принципно 80% карали без симптоми не знам откъде дойде, стана някакъв развален телефон, защото казваха, че 80% изкарват с леки симптоми (грипоподобни симптоми + леки пневмонии), а 20% тежко с хоспитализация. Аз за безсимптомно съм чела максимум 20-30 като процент.
Тук вече например, ако имаме само 10 човека +, и ако те като процент,  са съизмерими с процента грешка на теста и освен това, ако 10-те са "карали безсимптомно" и не са заразили нито един роднина, колега или познат - ами много по-вероятно е да са с грешен тест, отколкото реално да са изкарали.

Парадокса при безсимптомните случаи беше точно такъв, че понеже мислят че са здрави заразяват страшно много хора, цялото им семейство например се натръшква.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 08:37 от Arizona

# 8 676
Елфичка, процент на смъртност се изчислява на база всички разболели се, приключените случаи не значат край на всички случаи. Обаче ти настояваш за най-негативния вариант, което не е учудващо, предвид цялостния негативизъм, който лъха от включванията ти.

# 8 677
Защо, какво попитаха?

За маските, че преди отричаше ползите...сега са задължителни...и за "ада" по Великден....
Въпросът за "ада" наистина си беше на време и място.Но за маските беше адски нелогичен.Заповедта е за всички,понеже не се тества,а има и безсимптомно протичане на болестта.Няма как да се знае кой е болен,кой е здрав.

# 8 678
Скрит текст:
Добре де, хора. Математиката за изчисляването на смъртността на този етап въобще не е толкова проста. Не са хич толкова елементарни нещата като си ги представят някои. Има много фактори, които трябва да се отчитат, казаха се, а и не са хич пренебрежими. Напротив. Ето един фактор само: надеждността на скрининг тестове или конкретно характеристиката specificity, която е най-важната в случая. Specificity показва надеждността на теста по отношение на правлното разпознаване на негативните случаи (реално нямащите антитела, т.е. никога не са се срещали с болестта).

Скрит текст:
Бързите тестове не се славят с това да хващат добре реалните негативни - реагират и с антителата за други корона вируси. (СЗО го казва, имаше линк даже в темата) Но дори specificity-то им да беше ок, примерно 95%, пак може да има проблем. А проблемът е толкова по-голям, в смисъл толкова по-ненадеждни са резултатите, колкото повече са реалните негативни случаи.

Скрит текст:
Ако, примерно, се тестват 1000 души, от които реално 1% са с антитела (т.е.10 души), тест с 95% specifixity може да отчете, че негативните случаи (без антитела са) 940-941 (95% от 990), вместо реалните 990. Т.е. 49-50 души (фалшиво позитивни) повече ще бъдат отчетени като носители на антитела вместо реалните 10. И вместо реалните 1% с антитела, тестовете ще отчетат, че 6% са се срещали с болестта!

Направете упражнението с  0,1% реални с антитела, т.е. още повече негативни случаи - 999 (само 1 с антитела) и ще видите, че разликата между реалност и резултат от тестване, ще е още по-фрапиращ: 0,1% с антитела (1 човек) срещу 5% отчетени с тест (51 души)!

Въобще... не може да се разчита по никакъв начин на конкретни цифри, на базата на която да се смята смъртност. Да не говорим и че specificity даже не е и 95%, а по-малка. Тези тестове биха имали смисъл дотолкова да покажат дали “много” или “малко” хора са се срещали с болесттта. Едно е да отчетат, примерно, 5%, друго 95% с антитела. (Между другито, ако има “много” реални негативни, резултатите от тестовете ще са доста по-точни. ) Но за да се изчислява смъртността на база конкретни цифри от тях, особено на този етап, просто няма абсолютно никакъв смисъл.  

Въобще, математиката за изчисляване на смъртността не е хамалска работа. И по-добре да се спре тези неадекватни упражнения. Няма никакъв смисъл в тях. Да ги оставим на хората, които ги разбират.

Скрит текст:

Интересно гледище. Значи, когато е да се плаши народа, че всички ще умрем, тестовете и хамалското изчисляване на смъртността е ок, но когато е да се успокоява народа, че ситуацията с този Корона вирус не е чак толкова страшна и наистина това е един грип, каквито виждаме всяка година, не е ок. Последно?

# 8 679
Моля някой да ми отговори как се изчислява тази  1-2-3-4 % смъртност по различни критерии като гледайки приключените случаи имаме 21% смъртност в световен мащам. Нещо друго ми прави впечатление от заразените 96% са в леко състояние  и само 4% в тежко а после при затворените случай бам 21% смъртност. Значи всеки 5-ти от доказано заразените умира. А в Италия при затворените случаи имаме 37% смъртност онзи ден беше 41% това означава всеки 3-ти. Не знам как това може а се окачестви като ниска смъртност.
Принципно смъртност се изчислява на база заболели. Ако има 100 заболели, 5 починали и 95 оздравели смъртността е 5%. Или просто делиш починали на заболели и умнажаваш по 100. Така получаваш процента.

Това, което е дадено в този сайт.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Имаш 100%  затворени случаи /приключени/. От тях 79% са оздравели и 21% са починали, но това нито е средна смъртност, нито средно оздравяване.
Имяш и 100% активни случаи. 96% са в умерено състояние и 4% критични.
Сумата от активни случаи и затворени случаи дава общия сбор от заразени с коронавирус.
Не знам какъв е смисъла на тези две по 100%.

Другите сметки, които правят и процента пада много е в зависимост от населението на съответната държава.
Ние сме 7 млн. ако заболелите са 700 човека това е 0,01%. От тях са починали 30 човека, което е 4,28% смъртност от заболелите /700/, но това е 4,28х10-4% смъртност /нищожно малко/ от цялото население.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 08:36 от Mama_Nana

# 8 680
Защо, какво попитаха?

Въпросът за "ада" наистина си беше на време и място.Но за маските беше адски нелогичен.Заповедта е за всички,понеже не се тества,а има и безсимптомно протичане на болестта.Няма как да се знае кой е болен,кой е здрав.

Този така наречен репортер е супер агресивен и обикновено въпросите му не целят информираност на хората.
Много добре му отговори генералът.

# 8 681
Току-що гледах завръщащите се от Кипър и утре очакваме от Италия. Хората казват, че са останали без работа, работили са в хотели и заведения, че за 2 месеца не са им платили и т.н. Мисля, че 80% от регистриралите се на борсата, са завърналите се българи. Не отричам, че тук се съкратиха хора, познавам много, но хилядите звърнали се, също влизат в това число. Нямам против да си проемаме гражданите обратно, просто в темата често се изчислява, освен смъртност и икономически ефект, та да се предвиди Grinning

Аз на това се чудя -идват си тук хора, работили години в чужбина и внасяли там осигуровки, а тук ще им се плащат хиляди левове от това, което са плащали хората в България. Тези пари за пристигащите отвън ще се върнат ли от съответната държава после в нашата социална система? И защо данъкоплатците тук ще плащат на хора, които не са работили тук? В същото време съкратени от работа хора не получават нищо, или по 9 лв на ден ,което си е жива подигравка. Някакава справедливост има ли изобщо в тия закони, не разбирам?

# 8 682
Смъртността се изчислява след края на епидемията.

# 8 683
А кои  въпроси целят информираност на хората? Тези за тамяна?

# 8 684

Не мисля че генерала се е изнервил. Отговора му беше изключително коректен и спокоен. Както видяхте и чухте репортера на Славчо замлъкна.
Жалки опити на жалки хорица мислещи се за велики журналисти от някаква супер телевизия.

Общи условия

Активация на акаунт