COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 751
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 8 715
Скрит текст:

Аз на това се чудя -идват си тук хора, работили години в чужбина и внасяли там осигуровки, а тук ще им се плащат хиляди левове от това, което са плащали хората в България. Тези пари за пристигащите отвън ще се върнат ли от съответната държава после в нашата социална система? И защо данъкоплатците тук ще плащат на хора, които не са работили тук? В същото време съкратени от работа хора не получават нищо, или по 9 лв на ден ,което си е жива подигравка. Някакава справедливост има ли изобщо в тия закони, не разбирам?
Ех, много ви тормози това, щото други проблеми нямате 😀 Чувствате се предваритено прецакани ли? Някои от тези хора все пак плащат паралелно здравни осигуровки и в Бг, имат и ЛЛ.
Други имат възможност и предпочитат да си плащат.
А най-хубавото е, че някои от тези хора пък няма да се разболеят, няма да заразят никого и няма да натежат на здравната система, спокойно.

Има си принципи на здравното осигуряване в рамките на ЕС. Няма смисъл да се плаща чинно и на двете места. Ако се плащат в друга държава, тук пред НАП се доказват периодите. Говорим разбира се, ако работникът е с трудов договор, ако работи на черно, едва ли му покриват здравните.

# 8 716
  • Mediterraneo
Ън, ти сериозно ли смяташ, че съответната система няма да върне парите на българската при плащане на обезщетение?! Че и натякваш едно и също. Има си закони,спазват се. Нали не мислиш, че като се върнаха и наредиха за обезщетение в Бг, ще им се плати веднага, от другия месец? Бюрокрацията е прекалено тромава, ще чакат доста, така че да се успокоят тези като теб, дето жалят системата

# 8 717
То това е част от психозата и консприративните теории – няма такъв вирус, не е опасен, това е просто грип, искат да ни поробят и разорят.
Това от психологична гледна точка е защитна реакция. Търси се всякакво друго обяснение, конспиративно или според разбиранията на човек за да се отхвърли реалността.
Винаги, когато ни сполети някакво нещастие минаваме през различни етапи докато го приемем, на отхвърляне, апатия, гняв и тъй нататък...
Трудно е за хората, защото много не следяха въобще какво се случва в Китай, а после и в Иран, и изведнъж от днес за утре живота се промени драстично, така както не се е променял до сега. Това е огромен стрес и не е лесно да се преработи, и да се справиш с него от раз.
Ситуацията е факт обаче и трябва да се стремим да правим всичко, което е по-силите ни и в нашата компетенция за да тече ежедневието колкото е възможно по-нормално.

# 8 718
Сигурно вече сте коменирали, не прочетох всичко от вчера. В Сингапур идва нова вълна.
Очевидно причината е един от най-бедните жилищни комплекси, където мъж от Бангладеш е заразил до момента към 300 други. Там живеят 13 000, наблъскани по няколко в стая и на етажни легла. В стая на някои места са по 18 човека. Беше една от държавите с ранна карантина и апп за следене на движението, но явно едно по-голямо огнище ги хвърля пак назад.

ПП Намерих и линк на BBC, където пише, че са ги евакуирали. Тъй като датата на статията е 06.04. числата на заразените са под сто, но явно са доста повече.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 09:27 от Анонимен

# 8 719
Няма угодия, дори мисля, че доста хора по някакъв вътрешен саморазрушителен подтик търсят и искат да има апокалипсис, за да оправдаят страданието си, лишенията, които търпят. И ако няма апокалипсис за какво е била цялата работа, някак ще се чувстват прецакани, че са страдали за нищо.

Не знам за угодия, но простотията и търсенето на реалити шоу в цялата тази работа все още ме изумява.

Точно тия, които най-много се оплакват от ограничаването на собствената им глупост въобще не спазват мерките. Препоръчителни били, те обаче имали свободи. 

Мерките, които имаме са като във всички страни на Европа, даже по-леки (липсва вечерен час, карантиниране на цели блокове, спиране на градски транспорт, следене на телефоните, мерене на температура на всички), обаче тука имало конспирация да ни правят комунисти.

# 8 720
Цитат
Има си принципи на здравното осигуряване в рамките на ЕС. Няма смисъл да се плаща чинно и на двете места. Ако се плащат в друга държава, тук пред НАП се доказват периодите. Говорим разбира се, ако работникът е с трудов договор, ако работи на черно, едва ли му покриват здравните.
Хора се прибират не само от ЕС.

# 8 721
И понеже светът се панира, изведнъж наяве излязоха някои проблеми в западните общества, а те са, че изкуствено се поддържат живи много възрастни хора, с цел усвояване на средства от бизнеса с домовете за стари хора (средства от държавата, от общините, от близки и роднини и от самите възрастни хора, пенсиите им).

Делта, запомни си думите. И ти ще остарееш някой ден.

# 8 722

И понеже светът се панира, изведнъж наяве излязоха някои проблеми в западните общества, а те са, че изкуствено се поддържат живи много възрастни хора, с цел усвояване на средства от бизнеса с домовете за стари хора (средства от държавата, от общините, от близки и роднини и от самите възрастни хора, пенсиите им). И понеже възрастните хора умират и от най-обикновен грип, поради реакцията в Китай към Ковид-а, всички се вдигнаха на ура да лекуват нелечимост, а именно - старост и предотвратяват нейният естествен край.
Моля???
За теб е проблем, че на хора се осигурява нужното за да са живи? Считаше, че това е цел усвояване на средства само? Не разбирам, честно...
По тази логика няма смисъл въобще от медицина. Знаеш ли колко хора се поддържат с терапии и скъпо струващи лекарства за да са живи...
Дано аз нещо не съм разбрала какво искаш да кажеш!

# 8 723

Aдвoкaт Eлeнa Гунчeвa пoдaдe cигнaл в прoкурaтурaтa cрeщу прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв, миниcтърa нa здрaвeoпaзвaнeтo Кирил Aнaниeв и нaчaлникa нa Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб зa бoрбa c кoрoнaвируca гeн.-мaйoр Вeнциcлaв Мутaфчийcки. Причинaтa e вcявaнe нa пaникa у нaceлeниeтo.

Браво на адвокат Гунчева. Можело е да включи и министър Сачева към компанията, която на въпрос какво ще се прави с дете, чиито родители са се разболели, тя отговори, че ще се настанява в ЦНСТ?!? Толкова са несъобразителни, необосновани законно и изобщо пълен хаос създават всичките министри!

# 8 724
  • Пловдив
Ън, няма нужда да разбираш. Има си европейски директиви, които се спазват. Това с осигуровките, здравни и социални, не е от днес. И преносът е в двете посоки.
Че и за пенсия важат.
Такова нещо като двойно здравно осигуряване в рамките ба ЕС е даже незаконно. Ако се прибираш в БГ, си носиш съответния документ в НОИ и ти признават периодите, ако си тук за малко и си се осигуряваш в друга държава, има здравни карти за спешни случаи или си плащаш, а съответната каса навън ти възстановява суми в зависимост от осигуровката и касата.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 09:41 от dundi73

# 8 725
Ън, ти сериозно ли смяташ, че съответната система няма да върне парите на българската при плащане на обезщетение?! Че и натякваш едно и също. Има си закони,спазват се. Нали не мислиш, че като се върнаха и наредиха за обезщетение в Бг, ще им се плати веднага, от другия месец? Бюрокрацията е прекалено тромава, ще чакат доста, така че да се успокоят тези като теб, дето жалят системата

Ами, не знам дали ще им се плати и колко се спазват законите. Защото не са им дали заплатите даже...А колко ще се спазят закони, не смея да помисля. Видях да стават разни неща, дето не съм мислила, че ще стават, като например да се спират и крадат защинтни облекла и маски, предназначени за друга държава, та...вече нямам никакво доверие. Ти имаш ли в създадената ситуация? А всички вече са засегнати, няма такива, дето не са пострадали, че да дадат. Парите не са безкрайни, никой в момента не изкарва достатъчно.

# 8 726
  • София
Няма угодия, дори мисля, че доста хора по някакъв вътрешен саморазрушителен подтик търсят и искат да има апокалипсис, за да оправдаят страданието си, лишенията, които търпят. И ако няма апокалипсис за какво е била цялата работа, някак ще се чувстват прецакани, че са страдали за нищо.

А, как хубаво си го казала, точно така.

# 8 727
  • София
Ах, ах, журналистът и сегашните обясняващи мерките са си лика-прилика - едните с витиевати фрази обясняват как няма безплатен обяд, а другите искат пари на калпак.

# 8 728
  • В.Търново
Точно и аз това щях да пиша. Няма да е заради едниния наем. Ако са натрупали 500-600 за парно, 200-300 за вода, ток 100 лв, и като кажат накрая ... ама ние и наема няма да плащаме ... еми тоя хазяин да не им е длъжен.

Едно е човечност, друго е да живееш на чужд гръб, че с цялата си наглост после и по медиите да ходиш.

Може ли линк към репортажа?
И аз бях гледала репортажа, но не го намирам после.Не се сещам и от кой ден е точно.Тогава хазяйна говореше по телефона с репортерката или репортера и обясни как са го завлякли с големи сметки за парно, ток, вода, нищо не е плащано.Склонна съм да вярвам на хазяйна.Без нищо не можеш да изгониш хората.Наложи се и ние "да изгоним" вчера наемателите ни тъй като ни беше завлякъл със сметки за вода , неплатени от декември, две сметки за ток, после ще излезе и за април за около 10 дена, наема не ни плати.Оказа се, че ни няма абсолютно всички прибори, лъжици, вилици, ножове, чаши, тигани, тенджери.Бил ги изхвърлил.Викам как ще ги изхвърлиш, не му били трябвали ми казва.При неплащане на сметки, агентката ми каза, че могат да напуснат до 3 дена, незнависимо , че има договор подписан.От 3 седмици му бях казала да си плати поне сметките, за да не се трупат.Хванах го да ме лъже, всеки път ми казваше различни неща, оплете се в лъжите си.С помощта на агентката той напусна мирно и тихо.В близък град имат някакъв имот, няма да останат на улицата.Такава мизерия заварих в апартамента.Сменихме веднага патрона.Въобще не съжалявам, че ги изгонихме.Аз в момента съм безработна, на съпруга ми не му плащат редовно.Сега трябва да платя допълнително сметки към 300лв, дано не са повече като излезе и новия ток и вода.
Та, така че оправдавам до някъде хазяйна, защото парното се знае , че е доста скъпо.Това, че си е дал дома под наем, не означава, че е благотворително дружество.

Агентката ми каза,че сега вече много хора са останали без работа или в неплатена и много хазяйни са увиснали с наемите, други са ги намалили на половина, защото по-добре отколкото да стои празен апартамента.Склонна бях да му опростя 1 наем и да го намаля за постоянно, но сметките да ми ги трупа на мой гръб, не.

# 8 729
Скрит текст:
Ами, не знам дали ще им се плати и колко се спазват законите. Защото не са им дали заплатите даже...А колко ще се спазят закони, не смея да помисля. Видях да стават разни неща, дето не съм мислила, че ще стават, като например да се спират и крадат защинтни облекла и маски, предназначени за друга държава, та...вече нямам никакво доверие. Ти имаш ли в създадената ситуация? А всички вече са засегнати, няма такива, дето не са пострадали, че да дадат. Парите не са безкрайни, никой в момента не изкарва достатъчно.
О, Ън, та ако някой реши да те краде, на нивото, което споменаваш, той винаги ще намери начин, при това законен. Защо обвиняваш хората? Всеки търси някакво решение за да оцелее. Ти самата постъпваш така. Имаш здравословни проблеми /съчувствам ти/ и се страхуваш, че няма да има пари за лечението ти, ако се наложи такова, защото трябва да ги делиш с други. Ами ако на тези други е по наложително и животоспасяващо, какво? Ще стискаш тези пари, защото ти може евентуално да имаш нужда от тях някога, но може и да нямаш. За теб нормално ли е да държиш "лекарството", но да го дадеш на този, който може да плати, а този, който не може да мре.

Общи условия

Активация на акаунт