COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 507
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 8 910
Скрит текст:
Скрит текст:
Едва ли ще изкараме до юни, юли, то на хората от сега яко им е писнало. А и щом има вероятност да отворят парковете след Великден. Най-вероятно ще се отпускат поетапно мерките. В другите държави са в ИП до края на април, началото на май, така че сценария лятото да сме така на мен лично ми се вижда малко вероятен.

Другите държави не са ни никакъв критерий. Те, за да отпускат мерките, са ги затягали и то доста сериозно. Те са на съвсем друг етап от разпространението на вируса от нас. Ние в момента сме в началото, никой не го интересува дали на някой му е писнало или не. Единственото важно в случая е какво се случва с вируса на нашата територия и оттам ще се решава какви мерки ще се приедприемат. Имам чувство, че България е единствената държава, на която населението се опитва да диктува правилата. Да не мислите, че на другите им е много яко, че са ги заключили по 60 часа в домовете?

Защо да сме в началото на вируса? В Италия пикът настъпи малко повече от месец от началото на появата на вируса въобще, а ние сме в извънредно положение един месец до момента. Наистина не схващам защо уж сме го хванали навреме, пък сме в началото.

Защото с хващането на време и превантивните мерки, които взехме, не позволихме на вируса да се разпространи масово из населението. Това е главната разлика между нас, Италия и тн. Там мерки взеха след като се разпространи вече повече, а ние - преди. Просто не много хора сме се сблъсквали още с него. Затова не можем да се сравняваме с тях нито по мерки, нито по развитие, ни пик, ни нищо

И това е мнение на кой? В първия момент щях да се съглася, но като се замислих - не би следвало да е така. Какво значение има колко се е разпространил вируса - ние сме 7 млн., Италия - 60 млн. Ограничили сме го според официалната статистика, не се знае състоянието на неофициалната обаче.
Мисля, че на никой не му е ясно какво се случва и чакаме вселената да реши колко ще сме в това положение.
Присъединявам се към мислещите, че финалът ще е през май и после ще дишаме по-свободно и в преносния и в буквалния смисъл /без маски/.

Ами не е точно така. Да, не се тества масово, но могат да се направят някакви изводи на база тестовете на полицаите, в последствие тестовете в Банско, дори от частните лаборатории, където хората си правят бързи тестове.
Цък : https://www.labtestcovid19.com/dashboard
Общо тествани хора с бърз тест за антитела: 1545
Хора с положителни проби за антитела IgG: 38
Хора с положителни проби за антитела IgМ: 32
2% с антитела
2.45%, които са активно инфектирани в момента
И това вероятно са били хора, дето реално са се съмнявали, че са били болни по някаква причина.
Уви, не са написали колко от тия хора са с двойно положителни - и IgM, и IgG

# 8 911
Един аспект от ситуацията покрай COVID-19 ми е много любопитен. С колко процента ви се свиха разходите през последния месец, откакто сме в ИП, в сравнение със същия период на миналата година? (примерно)

Аз например продължавам да работа и обичайно си купувам някаква храна от бързо хранене близо до офиса. Сега тези заведения са затворени и си приготвям обяд, който си нося. Това ми е спестило поне 60 лв. в рамките на месеца.
Също така, заради мерките не мога да ходя до вилата, която е на 20 км. извън града или общо 40 км в двете посоки, т.е. съм спестила разход за гориво около 30-тина лева за месеца.
Преди се събирах с приятели поне един път седмично на кафе, където средната сметка е била не по-малко от 5 лв. (обичайното - кафе със сокче някакво). Ето ги още 20 лв на месечна база.
Също така имахме традиция поне веднъж на седмица да вечеряме навън с ММ. От тук спестен разход само за единия от двама ни около 100 лв. (смятам ги 4 вечери по 25 лв. средно на човек).
Не съм си купила нето една дреха или обувки, тъй като МОЛ-овете не работят, а и в тази обстановка тотално нямам желание да обновявам гардероба си. Обичайно през пролетта съм си купувала поне по една дреха или обувки за около 50 лв.
Този Великден няма да имаме гости, съответно няма да имаме и необходимост от кой знае колко много продукти и това е горе долу 100 лв.

Общо тотал нереализирани разходи: 360 лв.
Което е около 30 % от обичайните ми разходи.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 15:28 от Lea_Lea

# 8 912
Обаче да не съм на мястото на Мутафчийски - ако умрат малко вече е виновен, че държи народа по къщите, а ако умрат много пак ще е виновен, че не е осмирил тези по пазари, улици и прочие. Lose-Lose situation...
Мисля, че твърде много отговорности сложихте на плещите на този обикновен човечец, нает да съобщава някакви статистически данни два пъти дневно и тук там да подхвърля някоя реплика за чували и трупове!

Всеки средноинтелигентен човек отдавна е прозрял жестоката истина- Майтапчисйки нито има съответната професионална компетентност да обобщи и анализира фактите до момента, още по-малко да предложи какъвто и да е било план за справяне с проблема в бъдеще!
Но ми харесва младежкия ентусиазъм и вяра в него, с който дори изразявате и съчувствие!

# 8 913
Един аспект от ситуацията покрай COVID-19 ми е много любопитен. С колко процента ви се свиха разходите през последния месец, откакто сме в ИП, в сравнение със същия период на миналата година? (примерно)

С около 60%.

# 8 914
  • Street of Dreams

Аз по-скоро бих казала, че няма да свърши още дълго време и то защото те точно това правят в момента - забавят нещата, забавят, което по никакъв начин не решава проблема.

Викаш, да се почва вече, че да се свършва?

# 8 915
Ех тоя АД, който не го дочакаха някои. Тоя АД, където така и не им се случи и сега са жестоко прецакани! Има начин да ви се случи АДА, обаче трябва малко да попътувате на запад от БГ, а може всъщност и до Пирогов да се разходите, да постоите там... Какво чакате не знам. Защо не се запишете доброволци за заразяване и тъкмо ще ви наблюдават как го карате, за науката нали...не друго.

# 8 916
  • В планината / На морето
А с колко процента ви се свиха доходите през последния месец, откакто сме в ИП ?

# 8 917

Аз нещо смятах по случая, и мисля беше между 35 и 50 %. Поне.

# 8 918
Обаче да не съм на мястото на Мутафчийски - ако умрат малко вече е виновен, че държи народа по къщите, а ако умрат много пак ще е виновен, че не е осмирил тези по пазари, улици и прочие. Lose-Lose situation...
Мисля, че твърде много отговорности сложихте на плещите на този обикновен човечец, нает да съобщава някакви статистически данни два пъти дневно и тук там да подхвърля някоя реплика за чували и трупове!

Всеки средноинтелигентен човек отдавна е прозрял жестоката истина- Майтапчисйки нито има съответната професионална компетентност да обобщи и анализира фактите до момента, още по-малко да предложи какъвто и да е било план за справяне с проблема в бъдеще!
Но ми харесва младежкия ентусиазъм и вяра в него, с който дори изразявате и съчувствие!
Вие сигурно ще се справите в пъти по-добре, нали така? Цинизмът също ви е трогателно-заразителен. И на връзано куче хлеб може да дадете, нали така?

# 8 919
  • Street of Dreams
А с колко процента ви се свиха доходите през последния месец, откакто сме в ИП ?

Не съм в България (в Германия) , но обемът на работата ми (от скоро от вкъщи) се сви с 90%. Това първо отива в бонуса, който е една трета. Естествено, очакват се големи съкращения съвсем скоро. Компанията е американска, богата.

# 8 920
  • Bulgaria

Аз по-скоро бих казала, че няма да свърши още дълго време и то защото те точно това правят в момента - забавят нещата, забавят, което по никакъв начин не решава проблема.

Викаш, да се почва вече, че да се свършва?

Не, аз не съм съгласна с мерките, които се взимат. И не вярвам и на добри резултати вече. Иначе съм върл противник на груповия имунитет, вече сигурно всеки го знае. Но след като не можем да изкореним вируса, единствения начин е да забавим разпространението доколкото е възможно. И да се молим да открият ефективно лечение възможно най-бързо.

# 8 921
Сигурна съм, че има още много семейства и деца, страдащи от създалата се ситуация с вируса и наемодатели, които не влизат в положение.
А не ви ли идва на ум, че наемодателите разчитат на наема и не те са длъжните да поемат негативите,
като "влизат в положение" и освобождават от "негативи"  наемателите си,
 а е длъжно правителството , което остави хората без работа, да раздаде помощи ?
Отговорила съм в следващия пост. Разбирам, че може би Ви касае пряко, но не сте дочели.

# 8 922

За последния месец - николко. От другия месец обаче ще ми паднат тройно доходите

# 8 923
Знае ли някой дали италианците подават данни за излекуваните? Започва много да вади очи, че Германия, Швейцария, Австрия, а дори и Испания поизплуваха, а италианците имат страшно малко излекувани .
Нали виждате графите Total Recovered и Active Cases? Те се менят всеки ден и отговарят на това, което питате.
А как един човек се определя за "оздравял"? Може би има разлика в критериите, не знам за другите държави... В Италия са приели, че един пациент може да се обяви за "оздравял", когато даде негативен резултат на два последователни теста. До този момент се счита за "активен случай", понеже все още е зарàзен и се държи в изолация. Двата негативни теста идват седмици след изчезването на симптомите (физическо оздравяване).

# 8 924
Не се паникьосвайте толкова много. Всеки ден в България умират над 200 човека. Ето официална статистика от НСИ за 2018г.
108083 души за година или 296 на ден. nsi.bg/bg/content/3008/умирания-по-области-възраст-местоживеене-и-пол

Нещо от Валя Ахчиева. Бързи тестове срещу коронавируса.
https://youtu.be/osl7hdyzQr4
 Резултати от бързите тестове в България. 
https://www.labtestcovid19.com/dashboard
Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт