COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 592
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 240
Тук не знам как ще стане това с по-малките класове, първо ще рипнат родителите, после ще напуснат учителите и накрая ще се върнем към всекидневното нормално...
Представям си как някой върви във фитнеса с рулетката и мери разстоянието между спортуващите, или в басейна между плуващите. Или в книжарницата продавачките ще ни подвикват да се пазим един от друг.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 00:21 от Анонимен

# 9 241
Фанфанито, СЗО казва, че някакви хора не образуват антитела. Къде е сензацията и откъде идва заключението, че по принцип не се създава имунитет?

Има ли вирус, срещу който всички хора да си създават 100% имунитет?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:09 от Не се сърди, човече

# 9 242
Цитат
Тесла, хайде по-кротко с чудовищната заразност, а?
А как да наречем вирус който за има няма 1, 2 месеца създава невиждана по размер епидемия в Банско и за 3 месеца покорява целият свят, как го постига според теб ако не с чудовищна заразяемост.
Заразността на един вирус не е неизвестна величина, а има определена стойност. За този вирус се знае каква е, може да си провериш ако те интересува. Разпространението му по цял свят се обяснява с това, че е непознат за нашата имунна система, но това ти няма как да знаеш, защото нямаш представа от биология.

# 9 243
  • Там,където се събуждам щастлива.
Тук не знам как ще стане това с по-малките класове, първо ще рипнат родителите, после ще напуснат учителите и накрая ще се върнем към всекидневното нормално...
Представям си как някой върви във фитнеса в рулетката и мери разстоянието между спортуващите, или в басейна между плуващите. Или в книжарницата продавачките ще ни подвикват да се пазим един от друг.

1.5 метра се култивира, но в България в стремежа да размахват сопата изпуснаха 4-5 семици.
Онзи ден ходихме до супера и понеже молят да влиза един от семейство и аз чаках отвън (доста далеч от входа), печейки се на слънцето. И няколко хора ме питаха с усмивка дали опашките са станали толкова дълги. И, бам, на 1,5 метра почнаха да се редят. Явно ни е в главата. Изчакваме се пред витрините с продукти. Дълбоко спокойствие. Чак ми е неудобно, че грам паника не съм изпитала. Няма караници, остър тон.

# 9 244
Цитат
Заразността на един вирус не е неизвестна величина, а има определена стойност.
Категорично не вярно не само чисто математически твърдение, няма определена стойност а зависи от мерките които се вземат и може да бъде измерена каква е само ако се правят пълни масови скрининги на населението редовно и за активни инфекции и за антитела, които показват каква е дадената му величина, която чисто биологично се мени, с всяка мегова мутация.

Дори климатичните условия променят тази стойност и влиаят на разпространението.

# 9 245
Аз за разлика от теб съм държала изпит по вирусология!

Всеки вирус има :
R0, което отразява средният брой хора, които би заразил , в популация, в която всички хора са имунонаивни и без да са взети каквито и да е мерки.
R (ефективно), което зависи от горните две условия. Първата характеристика е характеристика на самият вирус и не се променя.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:11 от Не се сърди, човече

# 9 246
Цитат
R (ефективно), което зависи от горните две условия. Първата характеристика е характеристика на самият вирус и не се променя.
Ами именно де, аз затова говоря, че не е твърда величина. А ти дори не знаеш по дефолт колко е защото мутациите на вируса до този момент вече са страшно много, и откъде си сигурна че е същата като в началото. Най обичам хора да ме репликират че всъщност съм прав. Grinning Като която вчера ме репликира че също била съгласна с цифрите за смъртността от вируса ама не била съгласна с мен. Grinning И ти така ме репликираш лаф да стане, не разбирам от биология но всъщност признаваш че то имало Р който зависи и от тия фактори дето аз ги обяснявам без да разбирам от биология, Simple Smile

# 9 247
Фанфанито, СЗО казва, че някакви хора не образуват антитела. Къде е сензацията и откъде идва заключението, че по принцип не се създава имунитет?

Има ли вирус, срещу който всички хора да си създават 100% имунитет?
Аз съм дала линк към статията и не изопачавам нищо.
Напротив, притеснена съм и за това е темата според мен поне.
ето я статията, какъв ми е поста предишния, че да всява сензация.
Други учени също го споделиха, дори този от Чайката, като намекна за нашия Менгеле, че имунитет не е сигурно и няма данни да се придобива и до кога. Напротив, антителата са малко на брой при повечето, за да могат да осигурят такъв. Сега и от СЗО потвърждават или поне се съмняват официално.
статията
https://news.bg/world/szo-ne-e-sigurno-che-preboleduvalite-covid … Xh-72AbfxJMTXnXR8

Но за мен това е достатъчно, не го казвам аз все пак.

"По отношение на възстановяването и повторното инфектиране, смятам, че нямаме отговори. Това е неизвестно." - посочи д-р Майк Райън,"

На  мен също не ми е приятно да знам, че е възможно да нямаш защита след преболедуване поне няколко месеца , за да се възстановиш.
И друго се питам, да не пиша отново.
Да приемем, че има вече ваксина (въпрос на време е) Какво става примерно следващата есен. Слагаме ваксина за грип, слагаме ваксина и за корона ли? Две ваксини ли ще трябва да слагаме?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:09 от Анонимен

# 9 248
Тесла, защо ми цитираш поста частично?
Такава каша ти е в главата, че дори не можеш да вникнеш какво пиша....

Това колко заразен е един вирус се определя именно от неговото R0,  което е биологична характеристика на вируса и е константно! Не се променя.

Това за мутациите е такава глупост, че ще я пропусна, ще отида да си сипя едно и ще помисля дали има смисъл да си хабя усилията да ти обяснявам биология при положение, че явно и четенето с разбиране не ти се удава.

# 9 249
Търся логика в мерките у нас, не ги намирам. И сравнението с Америка е неуместно. Само там оранжевият е сипал в сметката на фирмата на сестра ми половин милион долара да си ги ползват за каквото решат.

Аха, ето къде бил тънкия нюанс във мерките за ограничаване на епидемия? и причината там да са добри, а тук катастрофа. Не са важни малкото жертви и заразени.
Та каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари.

# 9 250
Цитат
Това за мутациите е такава глупост, че ще я пропусна
Кажи го на доктор Хинков ли се казваше от САЩ който в своята презентация за вируса показа диаграма с неговите мутации, май не си такъв специалист какъвто се изкарваш, нищо лично.

# 9 251
Проучване от Бразилия с две групи пациенти на лечение с хлороквин(едната група с високодозиран, другата с нискодозиран). Проучването е прекратено поради висока смъртност особено в групата на визокодозирана терапия.

https://www.sciencealert.com/clinical-trial-for-high-dose-of-chl … o-safety-concerns

Фани, наистина ми се струва, че четем различни статии, а всъщност статията е съвсем еднаква. НЯКОИ е ключовата дума, НЯКОИ. Както Хеликаза обясни, пък и аз по-рано днес, няма болест или ваксина, при която ВСИЧКИ да изграждат антитела/имунитет.

Колкото до прословутата реинфекция: четох току що изказванията Дростен и Вийлър(шеф на Робърт Кох) по въпроса: и двамата са много скептични, че е имало реинфектиране, още повече, че е твърде скоро след преболедуване. Залагат на фалшиво негативни тестове или на това, че след преболедуване още известно време се отделя РНК на вируса. Та паниката е излишна като цяло.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 01:01 от Gabito1504

# 9 252
Цитат
НЯКОИ е ключовата дума, НЯКОИ. Както Хеликаза обясни, пък и аз по-рано днес, няма болест или ваксина, при която ВСИЧКИ да изграждат антитела/имунитет.
Точно за това Мангъров говореше и го опроверга и каза на какво се дължат данните за повторно заразени и липсата на имунитет, и че тези които твърдят че не се изграждал имунитет трябва да си отворят учебниците и да видят какво пише за коронавирусите. Ама явно във форума има по големи специалисти от него, какво правят в такъв случай във форума се чудя.

# 9 253
Габито, дано да е така. Аз това НЯКОИ го разбирам, ама там е въпросът, че ме съмнява колко са. Просто няколко лекари, учени и т.н. в нещата хора все пак, казват за броя на антителата, че е много малък.
В тази връзка да питам...как се разбира дали броят на антителата е достатъчен за имунитет. Колко трябва да бъдат и посочват ли се в тези проби дето са бързите. Как да си направи извод човек, ако е преболедувал примерно, че има някакъв имунитет. Все пак, ако ще се ходи да се боцкаш (не е толкова и до парите дори) дали може това да се разбере.
Мен и друго ме притеснява. То тези резултати хубаво ще излезнат, ама разчитат ли се, пише ли се нещо...или само някакви букви и числа (щото аз нищо не разбирам)

# 9 254
СЗО изглежда сериозно се закопа с решенията и действията си за последните 24 часа..

Общи условия

Активация на акаунт