COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 787
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 555
Франция има повече случаи на милион популация от сащ, а около двойно по-малко тестове на милион.

# 9 556
Delta, над таблицата има бутончета да избираш само Европа, С.Америка и т.н. и първия ред показва сумирани данни.
https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 9 557
  • София
https://www.bg-mamma.com/?topic=1201466.msg40548978#new

Вижте тук, д-р Симидчиев отговори на някои мои доста интересни и популярни тук въпроси за които сме разисквали надълго и нашироко. Разбира се по-обрано отговаря, което е напълно разбираемо, но и достатъчно откровено и лесно за смилане/разбиране, та чак бях учуден и то в добрия смисъл на думата.

Акцентите:

* R0 за България в момента е 1.1 (от 2.5/3.0 първоначално и официално зададено толкова). Щяло да падне и под 1% но за последното зададох нов и по-конкретен въпрос, защото аз отдавна пиша, че това е най-реалния и близък начин със справянето с вируса (а не колективния имунитет от който сме много далеч заради мерките), друг няма, защото чудодеен лек няма да има за съжаление (пу, а дано има де, ама надали...).
* Ами значи правилно си умножавам общия брой заболели хора... В момента в България имаме между 40 000 и 60 000 заболели от вируса. Това към 15.04.2020 г.
* Ваксина след 12-18 месеца (реална прогноза, не оптимистичен или песимистичен вариант)
* Не препоръчва имуностимулатори. Витамини в умерено к-во е Ок.
* Колебае се за имунитета, още сме на 4, 5 месеца, но от написаното по-скоро лъха, че има имунитет. Възможно е обаче и вируса да остава в нас (не във всички хора де) и да се реинфектира организма, но без сериозни последици (каквото и да значи това).
* Хлора в басейните убива вируса на 100% това относно любимото ми плуване, а имаше и други тук, които бяха писали за това. Но като цяло не получих по-обстоен отговор на този въпрос. За вируса в басейн или в морето (то и откъде ще знае човека).

Абе като цяло съм много доволен. Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 16:08 от Diavolo

# 9 558
  • Mediterraneo
Значи ти с твоите сметки стигна до 2 милиона и 100 хиляди и спря да смяташ, а по графиките излиза, че тъкмо минахме двата милиона в световен мащаб.

# 9 559
  • София
А как си представяте връщането в училище у нас? И без вирус в големите градове се учи на смени, дистанционното обучение е отбиване на номера за голяма част от училищата. Аз лично не виждам решение.

# 9 560
https://www.bg-mamma.com/?topic=1201466.msg40548978#new

Вижте тук, д-р Симидчиев отговори на някои мои доста интересни и популярни тук въпроси за които сме разисквали надълго и нашироко. Разбира се по-обрано отговаря, което е напълно разбираемо, но и достатъчно откровено и лесно за смилане/разбиране, та чак бях учуден и то в добрия смисъл на думата.

Акцентите:

* R0 за България в момента е 1.1 (от 2.5/3.0 първоначално и официално зададено толкова). Щяло да падне и под 1% но за последното зададох нов и по-конкретен въпрос, защото аз отдавна пиша, че това е най-реалния и близък начин със справянето с вируса (а не колективния имунитет от който сме много далеч заради мерките), друг няма, защото чудодеен лек няма да има за съжаление (пу, а дано има де, ама надали...).
* Ами значи правилно си умножавам общия брой заболели хора... В момента в България имаме между 40 000 и 60 000 заболели от вируса. Това към 15.04.2020 г.
* Ваксина след 12-18 месеца (реална прогноза, не оптимистичен или песимистичен вариант)
* Не препоръчва имуностимулатори. Витамини в умерено к-во е Ок.
* Колебае се за имунитета, още сме на 4, 5 месеца, но от написаното по-скоро лъха, че има имунитет. Възможно е обаче и вируса да остава в нас (не във всички хора де) и да се реинфектира организма, но без сериозни последици (както и да значи това).
* Хлора в басейните убива вируса на 100% това относно любимото ми плуване, а имаше и други тук, които бяха писали за това. Но като цяло не получих по-обстоен отговор на този въпрос. За вируса в басейн или в морето (то и откъде ще знае човека).

Абе като цяло съм много доволен. Simple Smile

И аз съм доволна от прочетеното.
Това RO е голяма надежда и единствен изход към момента.
По-горе имаше пак песимистични изказвания, че нямаме никакъв шанс без ваксина, ето нещо специално за тях. Макар, че едва ли ще го забележат дори, виждайки само ужасии, но не и реални оптимистични варианти.
А аз на теб ти вярвам, методологично  последователно и подплътено мислене, лишено от характерната парализа от страх и поради това доста обективно.
За Италия се оказа прав, усещам, че и тук ще си.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 16:13 от unabella

# 9 561
  • Другата България
Значи ти с твоите сметки стигна до 2 милиона и 100 хиляди и спря да смяташ, а по графиките излиза, че тъкмо минахме двата милиона в световен мащаб.
Joy Нищо не разбираш ти от математика, от вирусология, епидемиология, от нищо не разбираш, аз тук едни задачки задавах с неповишена трудност, ама се ограничих до 500. Ставаше въпрос за изчисляване на процент от цяло. Сега обаче май ще трябва още да се ограмотявам, спешно при това.

# 9 562

Така, както го виждат повечето държави, живот, по старата дефиниция на "нормално", не се очаква да има скоро. От сега съм приела варианта наличието на ограничения от типа на маски, дистанция и тн да са нещо, което ще остане за известно неопределено време. Хората сме изключително адаптивни същества, ако се наложи - и към това ще се нагодим временно

И аз така.
Даже миналия ден някой пита какво значи новото "нормално".
Ами това - safety first. Дистанция и ЛПС.
За мен това не е никакъв проблем, години наред съм обучавана и съм го приела за стандарт.

Мери, Славчо не го гледам от 20 години, не познавам и сателитите му. Гледах интервюто заради проф. Аргирова.
Която, пак да се върна към това, обясни защо са нужни и важни маските. Понеже вирусът се предава по въдушно-капков, подчерта, капков път.

# 9 563
  • София
А как си представяте връщането в училище у нас? И без вирус в големите градове се учи на смени, дистанционното обучение е отбиване на номера за голяма част от училищата. Аз лично не виждам решение.
Точно това и мен ме интересува как го обмислят в цитираните страни. Възрастни хора могат що годе да спазват дистанция, но при децата няма шанс това да се спазва. А училищата в големите градове са на две смени, с пълни до пръсване стаи.
Отделно скапания градски транспорт, в който се тъпчем.

# 9 564
Идея нямам. Мъча се да си представя дистанция в училище и не мога. Маски пък съвсем.
За разреждане на класове трябват и нови учители, а не виждам системата да има готовност за това.
Дистанционното обучение може да издаяни някак класовете за тази учебна година, но за другата няма да издържи, ще имат огромни пропуски и без това.
А за матурите изобщо не ми се мисли. Там трябва да ги проведат присъствено, иначе ще се наруши равнопоставеността на учениците.
Аз лично не виждам начин да рестартира училището до края на тази учебна година. Ще я приключат някак дистанционно и това е.

# 9 565
Аз пък вчера и днес забелязвам, че при нас(Германия) вече не се спазва толкова дистанция, колкото в началото.

Дяволо, за реинфектирането съм по-склонна да се доверя на инфекционистите и вирусолозите, те са по-напред с материала. Все пак д-р Симидчиев е пулмолог.

# 9 566
Ще го напиша отново - всички положителни PCR тестове от частни лаборатории задължително се пращат за потвърждение в рефетентна лаборатория. Няма забавяне в това въобще. За РЗИ и твърдението, че не вдигат, от моя опит мога да кажа, че вдигат веднага (наложи се да звънна в понеделник) и освен, че вдигнаха веднага, ме и пренасочиха към дежурен епидемиолог, който също вдигна веднага

За кое РЗИ става въпрос, все пак. На мен РЗИ Кърджали не ми вдигат на посочения тел. за хотлайн. Звъни си и няма никой вкъщи.

# 9 567
  • София
Gabito1504,
Разбира се. Ама тук нямаме такъв, който да отговаря на въпросите ни. Според вирусолозите и епидемиолозите имунитет има. Аз поне това чувам и чета в много по-голяма доза отколкото обратното твърдение, така че съм си спокоен. Simple Smile

# 9 568
Скрит текст:
Ще го напиша отново - всички положителни PCR тестове от частни лаборатории задължително се пращат за потвърждение в рефетентна лаборатория. Няма забавяне в това въобще. За РЗИ и твърдението, че не вдигат, от моя опит мога да кажа, че вдигат веднага (наложи се да звънна в понеделник) и освен, че вдигнаха веднага, ме и пренасочиха към дежурен епидемиолог, който също вдигна веднага

За кое РЗИ става въпрос, все пак. На мен РЗИ Кърджали не ми вдигат на посочения тел. за хотлайн. Звъни си и няма никой вкъщи.

София. Не отричам, че е възможно да съм хванала просто някакъв свободен прозорец на късмет, но факт, че в понеделник към 10:00 беше такъв моят опит с тях

# 9 569
И в Германия училищата още умуват как точно да пренаредят стаите, как ще пазят дистанция децата, как ще седят по 7 часа в училище и всички ще спазват правилата...Учителите искат последно да се мисли за почването на училищата, първо другите неща да уредят.

Общи условия

Активация на акаунт