COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 744
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 10 020
Скрит текст:
quote author=jp link=topic=1198767.msg40573495#msg40573495 date=1587020487]
Искам да похваля Информационно обслужване за coronavirus.bg, между другото.

Много спретнато и - засега поне - актуално.

За болниците - да, и аз се учудих, но една позната санитарка във ВМА каза, че са ги разпуснали до края на април (засега). Тя е в отделение за планови операции.

А смъртността в София била -8% в сравнение с миналата година по това време. Не помня къде го четох. Може да е случайна флуктуация, разбира се.

Добавената смъртност от коронавируса по света ще се разбере малко по-късно, предполагам. Субективното ми усещане е, че ще има увеличение, но може би не чак драстично в сравнение с години с тежки грипове.
Наистина едва ли се замисляме колко хора умират всекидневно, докато не почнем да ги броим.

Скрит текст:
Не омаловажавам ситуацията, защото съм съгласна, че всеки 1% отгоре са нечии близки и смъртта никога не е добра новина. Но все пак не е чума.

За възрастните хора - в България не беше рядкост стари хора да не се лекуват адекватно и преди тази криза. Само дето не е записано никъде.
[/quote]
Съгласна съм с това. И много се надявам, след като всичко приключи да почнем да се замисляме повече. И за възрастните, и за хроничноболните без лекарства, за хората с увреждания и тези, които по някаква причина са изпаднали в тежки затруднения.
Признавам си, че съм от тези, които ще преосмислят много неща.

# 10 021
Извънредно положение в Япония
Ужас. Не искам да звуча песимистично, но никак не ги виждам нещата в близките година-две. Ще се отпускат и затягат мерки до откат, ще се замазва статистиката, за да не се баталяса съвсем икономиката и така... Хич не са добре нещата според мен.

# 10 022
Хеликаза, такъв лабораторен случай едва ли същестува. С изключение на няколко бранша, хората масово ходят на работа, един човек от домакинството поне веднъж в седмица ходи да пазарува.

# 10 023
  • Варна
Тия водещи като започнат имало хора навън, не се спазвали мерките. Стойте си в къщи. Ами като правят такива призиви, да дадат личен пример. Необходими ли са петима, даже в момента и шестима клюкари/водещи плюс един готвач... в на Кафе!
Предававането спокойно може да протече с един или двама водещи.
В понеделник Хилда Казася - "стойте си в къщи". Ами ти що не си стоиш в къщи, спокойно можеш да работиш/даваш оценки онлайн в Като две капки вода.

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 11:06 от danny_em

# 10 024
  • Пловдив
За пръв път от много години българите ще посрещнат Великден по къщите си. В друга ситуация сега КПП на границата щяха да са с километрични опашки. Изходите на градовете също. Хотелите препълнени. Възрастните родители все така самотни на празника.......

Също така преди ревяхте как здравната каса се източва с фалшиви пътеки за измислени болни. Сега пък що болниците били празни. Няма угодия.

# 10 025
https://www.24chasa.bg/region/article/8463967

13-километрова опашка на входа за Варна

Още от сутринта, а не ми се мисли какво ще е през целия ден или  утре...

# 10 026
Във връзка с намалената смъртност, учудваща на фона на грипните вълни, не помня в София как беше, но помня интервю с личен лекар от Варна, който каза, че за първи път от дългогодишната му практика тази година грипната ваканция е била обявена на време - не след като се изпозаразят всички - и той много ясно е забелязал спада в заболеваемостта в резултат.
Предполагам, че не е било случайно тази година и някой е бил достатъчно предвидлив и чувствителен.

# 10 027
Тия водещи като започнат имало хора навън, не се спазвали мерките. Стойте си в къщи. Ами като правят такива призиви, да дадат личен пример. Необходими ли са петима, даже в момента и шестима клюкари плюс едон готвач... в на Кафе!
Предававането спокойно може да протече с един или двама водещи.
В понеделник Хилда Казася - "стойте си в къщи". Ами ти що не си стоиш в къщи, спокойно можеш да работиш/даваш оценки онлайн в Като две капки вода.
Всичките изброени, си мислят, че помагат на зрителите, изместват фокуса от вируса и намаляват напрежението.
И двете предавания  не ги гледам, не носят нищо положително/забавно поне за мен.

# 10 028
Системата ни убива  Simple Smile
[/quote]

Преди няколко дни си говорих с един познат в спешното на едната от големите ни болници. Там не забелязват спад в инфаркти, инсулти и тн, но има огромен спад на катастрофи. Почти нямат пострадали при такива. Вероято, защото хората не пътуват особено

# 10 029
Във Фейсбук миналата седмица непрекъснато имаше постове с въпроси за къщи за гости за Великденските празници.Щото то не било хотел все пак...няма струпване на много хора...

# 10 030
Скрит текст:
Интересно мнение на Любомир Канов

Lubo Kanov
[url]https://www.facebook.com/lubo.kanov[/url]
В САЩ приблизително за 2019 са умрели от грип 35,000 души и са се самоубили около 50,000. Най-много хора се самоубиват в огромният рядко населен щат Монтана, а най-малко в щата Ню Йорк. Броят на онези, които са загинали от свръхдоза наркотици, които са по-скоро нещастни случаи, а не умишлено самоубийство и са предимно млади хора, е чудовищен, например в щата Ню Хампшир, където е три пъти повече от средното за страната, който общо е някъде около 45,000 души на година. От ковид 19 досега са загинали приблизително 27,000 души в цялата страна, като диспропорцията за Ню Йорк Сити е огромна. Броят на хората със значително придружаващо увредено физическо здраве не е съвсем ясен, но приносът за леталността на вируса от диабет, наднормено тегло, хипертония, сърдечни болести, имуносупресия, рак, хронични белодробни болести, както и възрастта на заразените е огромен. Не е възможно да се изчисли от сега с колко ще се увеличи броят на самоубийствата, леталните свръхдози от наркотици, случаите на домашни насилия и убийства от безизходица, отчаяние и финасов крах след като премине карантината, но е напълно възможно увеличението да надхвърли чистата смъртност дължаща се на самата епидемия. Тази смъртност ще се дължи на рязко влошаване на психичното здраве на нацията, причинено от мерките за ограничаване на разпространението на вируса и последващото внезапно спиране и разрушаване на икономиката, както и на поминъка и житейската сигурност на десетки милиони семейства. Загиналите по психически причини ще са предимно млади и физически здрави хора с потенциално много години живот пред себе си. Ужасът от тези смърти в сравнение с драматичните и едновременни умирания на интубирани пациенти в болници, където умират заразени също и голям брой лекари, неспособни да лекуват белодробни усложнения от невиждан досега вид, които дори не са пневмонии, е разбираем. Той е мултиплициран многократно през медиите и интернет и въздействието му върху колективното съзнание е такъв, че политиците не могат да останат безучастни и те трябва “да действуват”. Самоубийствата, свръхдозите, битовите убийства и другите смърти, включително онези от обикновен грип или причинени от изместването на фокуса от всекидневните необходими грижи за другите болни, се случват тихо и извън вниманието на камерите и на гръмките заглавия във вестниците. Ефектът от липсата на свеж въздух, на слънце и масовото обездвижване никой не го измерва, а това има силно влияние върху психичното здраве, както и пагубното влияние на социалната изолация. Реалните щети на тази епидемия, освен колосалните икономически последствия за които даже няма смисъл да се споменава, (Кристалина Георгиева ще ги сметне на 8 трилиона долара, но сигурно ще са много повече разсрочени във времето), са изчислени едностранчиво и неточно. Тези щети всъщност са най-сериозни в областта на психичното здраве на народите. И в това няма дори да се включат нововъзникналите тревожни, панически и депресивни заболявания, обхващащи многомилионни групи хора, които ще се нуждаят от лечение отсега-нататък в бъдеще. За България няма как се да каже нещо ясно, защото статистиките за реалната ситуация в страната, дори за имунологичния статус на населението в момента липсват, а онова което тепърва има да става, особено в определени общности, трудно ще подлежи на описание. Утешителното е, че българите като цяло, силно стреснати от вируса и затворени в домовете си, внезапно са спрели да умират в обичайните си проценти, намалили са ги и са се заинатили срещу корона вируса. Което не е за очудване, като се вземе предвид националния характер и това, че там където другите народи кимат с глава утвърдително, българите казват “тц” и правят обратното.
Умирай трудно! - както се препоръчва във филмите, изглежда е възприето буквално от нашия народ.
Затова ние, въпреки всичко, да си пожелаем Светли Великденски Празници! А ако можем, нека да не се страхуваме. Вирусът е обстоятелство, а не съдба.
[/url]
И аз съм съгласна. Животът на хората няма само физическо измерение. Ако погледнем случаите на самоубийства, почти всички са станали по емоционални причини, а не физически. Човекът е емоционално същество и освен физика има и психика, която също е част от общото здравословно състояние. Отвъд това да се наядеш и изс*реш има много други потребности, които за голяма част от хората са по-важни от физическите.

# 10 031
Скрит текст:
Колко са "спрелите" страни в света според Apple COVID‑19 mobility trends:
[/quote]Много интересно, благодаря! В България резултатите също са добри, ако мога да преценя с просто око.

Иначе снощи четох един отговор на тукашния министър на здравеопазването, където казва, че не обичал задължителните ваксини, но трябвало на нас да ни стане ясно, че всеки отговорен човек щял да си бие ваксина срещу корона... Аз не мога да си бия някаква нова ваксина срещу нещо толкова малко познато. Вие как мислите? По-добре над лекарство да работят.

Скрит текст:
Точно думите му са: „Ich war noch nie ein Fan von Verpflichtungen. Aber für jeden verantwortungsvollen Menschen müsste es nachvollziehbar sein, dass man nach der Corona-Krise impfen geht.“

"Никога не съм бил фен на задължителните ваксини. Но за всеки отговорен човек трябва да бъде разбираемо, че след корона кризата ще се ваксинира. "
[/quote] [/spoiler]

И аз не бих, поне не преди да минат няколко години от пускането на ваксината на пазара.

# 10 032
  • София
най-хубавото време за пазаруване е при отварянето на хипермаркетите. Вярно, че някои неща не са съвсем заредени, но ако човек знае точно за какво отива и не се мотае много-много, я има 3-4 човека, я не, а касиерката скучае. Само половин час по-късно вече беше нашествие от изнервени пенсионери, а дори още не им беше часът за пазаруване.

По-добре, че най0после признаха, че София е огнището. Хванах малко от повторението на брифинга и ме припесни малко фактът, че не са само двете махали огнищата в София, а имало и други. Не знам тоз народ как я мисли тая работа, закъде са се юрнали да ходят! Разбирам да имат имот в някое село наоколо, обаче да тръгнат по родата не го разбирам.  Накрая ще стане "лаком г.з глава затрива".

# 10 033
  • София
Коментар на Александър Симов за медийното отразяване на извънредното положение в България (14.04.20)
Бъдете позитивни.

# 10 034
Де да беше само София...

"В Паничерево се взимат по около 80 проби на ден, но заради празниците се очаква завръщането на още поне 100 човека, идващи основно от Великобритания", съобщи още Кунчев.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/rekorden-b … nonoshtie-6108349

Общи условия

Активация на акаунт