COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 316
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 235
  • Мадрид / София
Да, де - приемаш обстоятелствата и лека полека ненормалните неща стават приемливи, че даже и нормални. Щото става въпрос за здраве . Ама хич не става само въпрос за това. Тази пандемия е само донякъде  с медицински елемент и много повече друга. Някакви истории чета за периодични карантини до 2024 - как го виждаш това според техните обстоятелства?!
Частична карантина може да се наложи ако се увеличи бройката на заразените и болните. Ту ще я слафат, ту ще я махат докато се изгради "стадния имунитет", но това е само един от вариантите. Има още два варианта като как да се постъпи.

# 11 236
Радвам се, че Мутафчийски не намесва разни богове пък аз в цялата тази работа.
Освен всичко, локдауни няма, карантини няма, има едно ИП, в което се призоваваше до припадък за спазване на социална дистанция. Нищо повече.

# 11 237
  • Варна
За отчитането на смъртността от ковид в домовете за възрастни хора, многократно писах, че в 99% от случаите е по подозрение, не са тествани починалите. При тестването сега на живи резиденти на домовете със симптоми и подозрения за ковид, на всеки двама само един се оказва положителен. Затова пък 20% асимптомни се оказват изненадващо положителни.
А каква принципно е смъртността в Белгия, защото ми се струва , че в момента е висока.

# 11 238
Коментира се рецепторен полиморфизъм в източна Европа, което може да обясни разликире в поведението на вируса и организма..
Какво е рецепторен полиморфизъм ?
Полиморфизъм на рецептора.
Aхааа ясно ! За да те бяхме разбрали всички във форума трябваше да напишеш че полиморфизмът Q981H корелира с RFLP на Hind III с  CR1 експресионен хаплотип . Което означава че свързването му зависи от броя на еритроцитните CR1 копия, като при бялата раса експресорите на рецепторите са с ниска CR1.Следващия път не бъдете толкова лаконична.

# 11 239
  • София
На конкретния въпрос, ако утре градината и яслата работят, директно бих си завела двете деца и отивам на работа. Също, стига да е разрешено, бих отишла и на екскурзия.
Спазвам всички правила, просто защото така трябва. Разбира се, това ще е до 13ти май, ако има продължение, нищо няма да спазвам, даже демонстративно няма да спазвам.

# 11 240
Тотална изолация е невъзможна в дългосрочен период. Винаги има риск. Просто не виждам никакво решение. Или всички ще го минем поетапно или ще умрем от глад или друга болест.

# 11 241
Само 9% от британците искат живота им да се завърне към „нормалното“ след отшумяването на пандемията, показва проучване.
Скрит текст:
Хората открили значителни промени по време на карантината, като по-чист въздух и по-задружни общности, пише БНР.Повече от 54% от анкетираните в проучването на YouGov са заявили, че ще внесат промени в живота си и този на страната като цяло, извличайки си поуки от кризата. 42 на сто са казали, че сега оценяват много повече храната и други важни неща, а 38 процента готвят повече и не използват полуфабрикати. В същото време 61 на сто са започнали да харчат по-малко пари, 51 процента са установили, че въздухът, който дишат, е по-чист, а 27 на сто забелязват повече диви животни.

https://nova.bg/news/view/2020/04/17/285366/%D0%B1%D1%80%D0%B8%D … 0%B2%D0%BE%D1%82/

Кои са тия британци? Дай линк от Британия, на Нова не вярвам. Вчера чух коментар от кореняк британец, цитирам - да умират, които има да умират, че да ходя на пъб.
Мога да ти гарантирам, че всички ще се върнат незабавно към старите си навици в момента, в който отхлабят мерките.
Разбира се, че има и такива, които ще се оглеждат учудено и ще се питат къде е новата им реалност. Сигурно, защото така и не са могли да се впишат в старата.

# 11 242
Градът ни беше много пуст днес . В съседното село  (циганско) също. Даже говорих с едни приятели там, бяха се събрали цялата фамилия, казаха, че отдавна са си купили достатъчно брашно и дори за хляб не са излизали до магазина. Отлично знаят в кой край на селото са карантинираните и изобщо не са припарвали там.

# 11 243
Аз така и не разбрах  от недоволните кои толкова строги мерки в България ви пречат на ежедневния живот?
1.да мога да се разхождам без маска, без да тръпна от страх откъде ще ми скочи полицай с глоба. 2. ако утре ми се ходи до Бачково, да запаля колата и да си направя разходката, а не да дремя цял ден в къщи. 3.ако ми се ходи на вилата, да метна мръвките в багажника и да си направя барбекюто, без да се чудя какви декларации да мисля. 4.като извървя 9-10 км, да мога да си "почина" 1час в любимото кафене. 5.да мога да си напазарувам за 15 минути, а не да кисна толкова само докато вляза в магазина. 6.когато се размина с някого, да се усмихнем, а на да ме гледа на кръв, че на съм на 10 метра от него. 7.изобщо, да гледаш по улиците хора - зомбита, уплашени, стреснати, тъжни, отчаяни, е Ужасно.
Краси, без маска можеш да си ходиш навън. До Бачково и на вилата  се оказа, че пак можеш да отидеш, само мъжът ти да извади служебни бележки и декларации. Ситуацията с кафенетата и магазините е такава и по света. А 6 и 7 точка са субективни усещания, няма как да се премахнат с наредба.

Това вече не е към теб - не знам защо се смята, че ако някои ежедневно тук не мрънкаме, сме ОК с всичко и даже ще се радваме да продължи години. Не, просто ако нещо ти е кофти, и някой постоянно ти го напомня, става двойно по кофти. Брифинги никога не гледам, генералът безкрайно ме дразни и натоварва и не разбирам истерията по него.

# 11 244
Прави впечатление, че хора, които са много ЗА мерките са такива, които съм ги засичала да се изказват със  - аз на море не ходя, щото е много мръсно, в парка не ходя, понеже е пълно с хора, на фризьор не ходя, нали се боядисвам у нас си, тълпи не обичам, спазвам хигиена в това отношение, куче нямам, дете нямам, приятели нямам и т.н. Ами, мили хора, това не е добре, че в ежедневието си нищо не правите.
И в кафенета ходя, и на фризьор, и в моловете се бутам, и в морето обичам да се топна, а най-върховното удоволствие е да посетя ново място или държава.
НО когато се налага мога да си променя начина на живот и да се приспособя към това, което се изисква. Мога да спазвам правила и закони. Мога да съм гъвкава, а не да да тропам с краче и да се пъна на инат. Ежедневието ми е съобразено с моментната ситуация. Когато тя се промеми и ежедневието ми ще се промени. Немска дисциплина в български условия.
И животът ми в момента е пълноценен. Гледам театрални постановки, балет онлайн. Разглеждам музеи и галерии. И семейството ми не е клюмнало, нито е болно. Намираме си достатъчно занимания - заедно и поотделно.  Всичко е въпрос на приоритети.

# 11 245
  • Другата България
Освен всичко, локдауни няма, карантини няма, има едно ИП, в което се призоваваше до припадък за спазване на социална дистанция. Нищо повече.
Разбира се, че няма.
Никога не е имало.
Освен в две населени места, за България говоря.

# 11 246
  • София
Темата не може да бъде представителна извадка колко души ще си пуснат децата на училище.
Тук, по разбираеми причини, са събрани повече хора в паника от вируса. На пръстите на едната ми ръка се броят тези в темата, които не сме в паника и искаме нормалният живот да се възстанови възможно най-скоро.
В реала обаче не е така. Аз срещам предимно хора, които мислят по-скоро като мен. Затова и мисля, че единици ще са тези, които не биха пуснали децата на училище.

Мястото, където пребивавам в централна софийска част се залеси с доста деца последните години. Все внуци на починали бивши съседи са дечицата. Ами родителите им са бесни. Нямат си баби и дядовци вече, няма къде да ги пратят. Заключени в къщи ме издържат. Някои са си направили домашни детски градини и се редуват на по 5-6 деца, и ги извеждат тайно за малко да видят трева и жълтурчета. Според мен повечето интелигентни хора чакат с нетърпение да си пуснат децата по градини и училища.

Братовчедка ми с бебето, за което ви скандализирах по-рано избяга в балкана с бебе и дете ранен тийн момче с дистанционно училище, дистанционно частни школи и какво ли не. Мъжа й циркулира нелегално до близкия град на пазар и лекарства. Бабата от сф праща нови компютри и таблети като се прецака нещо. В общи линии са в истерия. Аз ги разбирам такива родители.

Не ми се карайте, плс.

# 11 247
  • София
Аз така и не разбрах  от недоволните кои толкова строги мерки в България ви пречат на ежедневния живот? Ама да  са само в България, никоя друга държава да не ги прилага. Ходите без маски, пътувате из страната без проблем, разхождате се из градовете...
Някои хора искаме глезотии като достъп до здравеопазване например. Преполових си бременността, но все още си плащам всичко като поп, защото видиш ли хладилните камиони, преди това грипна епидемия и не знам още какво.
И си плащам на частно защото имам възможност, не ми се мисли какво правят хората които нямат и какви последствия ще има това в дългосрочен план. Дори не съм регистрирана като бременна, това наистина е доста по-бял кахър от кръчмите дето са опорна точка на паникьорите, но за мен и много хора в моята ситуация е реалност.

# 11 248
Само 9% от британците искат живота им да се завърне към „нормалното“ след отшумяването на пандемията, показва проучване.
Скрит текст:
Хората открили значителни промени по време на карантината, като по-чист въздух и по-задружни общности, пише БНР.Повече от 54% от анкетираните в проучването на YouGov са заявили, че ще внесат промени в живота си и този на страната като цяло, извличайки си поуки от кризата. 42 на сто са казали, че сега оценяват много повече храната и други важни неща, а 38 процента готвят повече и не използват полуфабрикати. В същото време 61 на сто са започнали да харчат по-малко пари, 51 процента са установили, че въздухът, който дишат, е по-чист, а 27 на сто забелязват повече диви животни.

https://nova.bg/news/view/2020/04/17/285366/%D0%B1%D1%80%D0%B8%D … 0%B2%D0%BE%D1%82/

Кои са тия британци? Дай линк от Британия, на Нова не вярвам. Вчера чух коментар от кореняк британец, цитирам - да умират, които има да умират, че да ходя на пъб.
Мога да ти гарантирам, че всички ще се върнат незабавно към старите си навици в момента, в който отхлабят мерките.
Разбира се, че има и такива, които ще се оглеждат учудено и ще се питат къде е новата им реалност. Сигурно, защото така и не са могли да се впишат в старата.

Има, споко, аз проверявам какво пускам винаги, но го пускам на български по презумпция, че не всички говорят английски
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-uk-l … ity-a9469736.html

# 11 249
Аз така и не разбрах  от недоволните кои толкова строги мерки в България ви пречат на ежедневния живот? Ама да  са само в България, никоя друга държава да не ги прилага. Ходите без маски, пътувате из страната без проблем, разхождате се из градовете...
Наистина ли не разбра? На мен ми пречи да се разхождам сред природата. Не ме кефи да стоя затворена и да се разхождам до магазина, което да е върха на забавлението. Ама търпя де, за 1-2 месеца се търпи, за общото благо. Обаче без концерти, театри, почивки, ексурзии, какъв е животът? Ходене на работа и после у дома.. Ако някои ги кефи тая рутина, много хора пък не ги кефи. И моля, не ми обяснявайте, че като умреш също няма да има почивки и концерти Grinning

С болднатото съм съгласна на 100 %. Обаче тук не става дума да се лишим от тези неща до края на аживота си, а само за няколко месеца, за да може да се преборим с вируса и после цял живот да се наслаждаваме именно на тези неща, които обичаме

Общи условия

Активация на акаунт