COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 488 725
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 355
Прави впечатление, че хора, които са много ЗА мерките са такива, които съм ги засичала да се изказват със  - аз на море не ходя, щото е много мръсно, в парка не ходя, понеже е пълно с хора, на фризьор не ходя, нали се боядисвам у нас си, тълпи не обичам, спазвам хигиена в това отношение, куче нямам, дете нямам, приятели нямам и т.н. Ами, мили хора, това не е добре, че в ежедневието си нищо не правите.
Да, и аз това установих. Ми ако и аз си кютах целогодишно на дивана след работа, на пазар и обратно вкъщи до печката, ми кво ми пречи. Даже ще аплодирам, че е станал официален личния ми начин на живот. Обаче, уви, съществуват и хора, които пътуват заради работа почти непрекъснато в чужбина, връщат се на 5-6 дни вкъщи, пак заминават. Моят мъж, за да отиде на работа в офиса си в Италия, трябва да преседи 14 дена в карантина там, после 14 тук... Е, няма как да стане това. Или просто няколко години да не се виждаме, щото няма как да работи и да е все в карантина, нали. А това със свободното придвижване не го виждам скоро аз. Първо възторжена глобализация, а после #седивкъщи за неопределен период.... Е как да стане? Съзнавам, че 80% нямат тоя проблем, ама ние кво, да мрем ли.
Айде ако обичате да не се делим на патриции и плебеи. Всички търпим неудобства от рестрикциите, това е в цял свят, но някои не мрънкат. Моля никой да не ми дава определения какъв типаж съм до печката ли живея или съм космополит, само защото спазвам някаква дисциплина и съм отговорна в случая. А и на работа ходя отгоре на всичко. Кафе, ти какво би предложила във вашия случай със съпруга ти? Само за него да няма карантина или нещо друго? И 80% ИМАТ този проблем, не сте открили вие топлата вода, но хората се адаптират и живеят според ситуацията. Която не е приятна, особено пък за семействата на лекарите които се занимават със заразени например. Някои от тях живеят отделно от семействата си и не са прегръщали децата си от месеци,  а и не знаят кога ще могат да направят това.

# 11 356
  • София
Най-накрая взеха да се усещат, че вирусът не е толкова вирулентен, колкото го изкарваха.
Току що съобщиха, че в Германия вече са излязли публикации, че вирусът заразява по-малко от един човек.

П.С. Добро утро, Минке, как спа? Това откога го коментираме няколко души тук в този форум. И то базирано на факти, които сме прочели и проучили - аз лично, никога не си позволявам голословни твърдения.
В смисъл? В резултат на карантината се е стигнало до R0 < 1 или винаги си е било така?
Дайте линка най-добре, моля ви. Мерси.
[/quote/]

Ето линк за тази новина, която съобщиха и в Новините на Нова, че вирусът е клас R от един, а именно, един човек може да зарази по-малко от един човек.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8228801/Germany-sees-hi … ses-six-days.html

Благодаря!
Както и предполагах, уви, вследствие на строгите мерки в Германия вирусът в момента е спаднал на R0 < 0,7. Да видим след разхлабването как ще е....
Поне аз това разбрах, някой по-добър с немския - да съдейства.

# 11 357
  • София
Дания вече отвори детски градини и училища мисля до 5 клас.  Обаче, пак има едно но - вчера разбрах от дъщеря ми, че всички по-възрастни учители, които попадат в рисковата група са в отпуски или болнични. На тяхно място са дошли нови млади учители (тук само предполагам, че може би голяма част са студенти последна година от университетите).

В България как ще се реши въпросът с тези кадри в детските градини и училища, които попадат в рисковите групи, ако бъдат отворени детските градини и училища?
В България е вариант първо да пуснат 12 и 7 клас, заради матурите, и така може да подберат и по-млади учители да им преподават.

Аз лично точно от този вариант се страхувам най-много и искрено се надявам от МОН да измислят нещо с тези матури, защото родителите точно на тези деца са в пъти по-рискови отколкото на децата в детските градини или на тези до 4-ти клас примерно
Защо пък да сме рискови, имам и 12 и 7 класник. И дете на 5. Нито съм престаряла, нито съм ги раждала като ученичка. Точно големите нямам търпение да тръгнат на училище.

# 11 358
  • тук и там
Във Белгия положението със домовете е тежко.Но аз не мисля че са починали хора,които така или иначе е щяло да живеят +-3 месеца.В тези домове има хора,които не са тежко болни- има итрудно подвижни и други,хора които така или иначе не могат да се грижат за себе си и близките им са избрали този вариант.До преди година живеех до такъв дом.Виждала съм при хубаво време да се разхождат из квартала възрастни от дома,виждала съм дядовци да пушат пред дома и т.н В смисъл,че там няма само отписани един вид хора.Има много домове за възрастни хора обаче.Примерно там където живеехме -имаше до нас един дом,после купиха къщата до него ,събориха я и го разшириха.И на  500 метра от него имаше друг дом.Това само на нашата улица.Цената която бяха написали,когато разшириха домът  и набираха нови обитатели -беше 50 евро на ден между другото..

# 11 359
  • Пловдив
Според мен е неморална, защото се предполага, че е само за фирми, които чрез нея спасяват служителите си от съкращение. Някак не ми се връзва Лудогорец точно с това определение.
В Лудогорец са само Домусчиев и футболистите? Няма други работещи там.
И когато трябва да плащат данъци, може, но когато има някакви мерки от държавата, за коректен данъкоплатец не може. И защо така?

# 11 360
Цитат
Nikola Tesla, ти къде видя държави, "връщащи назад"? Аз не виждам такива. Виждам държави с план за поетапно възстановяване, проточено в широк период от време
Ами именно де, аз това имам предвид, под заден ход от строгите мерки. Според теб щяха ли да го правят ако вирусът е толкова смъртоносен колкото изглежда от официалната стат. Преминаваме от строги мерки към по либерални.
А може би успиват успиват аудиторията.. Винаги могат да променят плана.

Това си им е част от стратегията. Пускат на вълни, заразява се първа - пак се спират. Излекуват ги. Пак пускат, пак спират. Явно stop and go са си предприели, логично. ЕС даже искат по месец време между отпускането на всяка мярка, за да видят "резултатите", така пише в указанията. Няма информация за "ми не е толкова смъртоносен, споко" на този етап. Просто дават план, но ако пак "пламне", пак ще дръпнат шалтера, не се съмнявай в това.. Дано не се получава така.

# 11 361
  • Мадрид / София
Твърде много се употребява думата ПАНИКА, а тя е:
Паниката (от гръцки: πανικός – неудържим страх, произлиза от древногръцкия бог Пан, който имал силата да плаши добитъка и хората от отворени и пусти места) е психологическо състояние на внезапен страх, предизвикан от реална или въображаема заплаха, който надделява над трезвата мисъл. Може да обхваща както само един човек, така и група. Обикновено е придружавана от неконтролируемо желание за бягство. Паническите реакции на хора в кризисна ситуация са често опасни, например при евакуация на сграда, тълпата стъпква или задушава падналите и по-бавните.

Според мен е по-скоро ТРЕВОЖНОСТ,а тя е:
Тревожността или безпокойство е психично състояние у човека и животните, при което се активират защитни реакции. Характерни за тревожността са емоционалната напрегнатост, лесната възбудимост, очакването за нещо неопределено. Преживяването често е съпроводено от характерни физически усещания: „буца в гърлото“, „топка в стомаха“ и подобни.
Дадох определенията, защото ми се струва, че се използва неточно.

# 11 362
  • BG
За учениците виждам вариантите така: 1-3клас завършват дистанционно, те и без това са до 30 май, безумно е да ги връщат за 2 седмици. 4 клас са до 15 юни, имат и НВО, така че те и прогимназия вероятно ще се върнат при намалени часове от 40 на 20 минути, както са и в момента. По този начин класът може да се раздели на две групи и така ще се впишат в сменния режим, а и работното време на учителите няма да надвишава приетото. Допускам варианта и 4 клас за приключат дистанционно, без начален етап ще има достатъчно свободни стаи да се осъществи горното ми предположение, става въпрос за у-щата, които са СУ.

# 11 363
Цитат
Nikola Tesla, ти къде видя държави, "връщащи назад"? Аз не виждам такива. Виждам държави с план за поетапно възстановяване, проточено в широк период от време
Ами именно де, аз това имам предвид, под заден ход от строгите мерки. Според теб щяха ли да го правят ако вирусът е толкова смъртоносен колкото изглежда от официалната стат. Преминаваме от строги мерки към по либерални.
А може би успиват успиват аудиторията.. Винаги могат да променят плана.

Това си им е част от стратегията. Пускат на вълни, заразява се първа - пак се спират. Излекуват ги. Пак пускат, пак спират. Явно stop and go са си предприели, логично. ЕС даже искат по месец време между отпускането на всяка мярка, за да видят "резултатите", така пише в указанията. Няма информация за "ми не е толкова смъртоносен, споко" на този етап. Просто дават план, но ако пак "пламне", пак ще дръпнат шалтера, не се съмнявай в това.. Дано не се получава така.
И аз така мисля. Стратегия за поетапно заразяване. Все пак е и нещо непознато, отпускат виждат ефекта и в зависимост от това се преценява дали продължава разхлабването.
Пък който каза че родителите на седмокласници сме рискови 😠😠😠

# 11 364
Както и предполагах, уви, вследствие на строгите мерки в Германия вирусът в момента е спаднал на R0 < 0,7. Да видим след разхлабването как ще е....
Не знам дали е "спаднал", но по новините казаха, че Германия, могат да го контролират със степен на заразност по малко от един човек. Освен мерки, предполагам имат яснота не само колко, но и конкретно кои са вирусоносители и ги карантинират.

# 11 365
Скрит текст:
Най-накрая взеха да се усещат, че вирусът не е толкова вирулентен, колкото го изкарваха.
Току що съобщиха, че в Германия вече са излязли публикации, че вирусът заразява по-малко от един човек.

П.С. Добро утро, Минке, как спа? Това откога го коментираме няколко души тук в този форум. И то базирано на факти, които сме прочели и проучили - аз лично, никога не си позволявам голословни твърдения.
Скрит текст:
В смисъл? В резултат на карантината се е стигнало до R0 < 1 или винаги си е било така?
[/quote/]

Ето линк за тази новина, която съобщиха и в Новините на Нова, че вирусът е клас R от един, а именно, един човек може да зарази по-малко от един човек.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8228801/Germany-sees-hi … ses-six-days.html

Благодаря!

Като се има предвид тяхната заболеваемост и смъртност при мерки, които в България ги няма и дават факторът R = 0.7, изводът е, че вирусът не е много вирулентен.

# 11 366
Скрит текст:

[/quote/]

Благодаря!
От мерките е, няма нужда да го чета.

# 11 367

Дева е лъжкиня!
Модераторите, явно и на вас се плаща.

А така. Каква стана тя...

Кой на кого и за какво плаща? Може ли и на мен? Joy

# 11 368
Боже, народът изтрещя!

# 11 369
Дали е вярно това, което сочи worldometer, че в Китай днес има 351 новозаразени? Страскащо много ми се струват!

Общи условия

Активация на акаунт