COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 488 644
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 445
Нищо, те ще я чакат тази с декларацията на връщане, гаранция. Ще и излезе през  носа плюскането с родата.

# 11 446
Скрит текст:
Град Ню Йорк има население 8,4 милиона. Също така имат потвърдени 7,890 смъртни случая(4,309 вероятни).
https://www1.nyc.gov/site/doh/covid/covid-19-data.page
Ако всички жители на Ню Йорк са изкарали вируса, това прави смъртност 0,1%.
Ако 10% от жителите на Ню Йорк са изкарали вируса, това прави смъртност 1%.
По тестовете виждам, че всеки втори в Ню Йорк е с коронавирус. Не знам как при такава сериозна цифра, някой изобщо би си въобразил, че само 10% са се заразили. Дори Тръмп не вярва на това.
10% си е доста сериозна цифра, 840 хиляди души. Според теб обаче почти всички хора в Ню Йорк вече трябва да са изкарали вируса, така ли?

# 11 447
Мак, благодаря! Статията е много хубава и предизвиква доста въпроси. Чудя се, няма ли орган, който да забрани на Китай такива лаборатории, щом не могат да гарантират сигурността им.

Не само това - да им наложат да платят репарации за глобалните проблеми, които създадоха. И да им въведат медицински визи и карантина на гражданите и на някои от стоките.

# 11 448
  • Другата България
Хората си пробват, пък ако мине.
Пробват си????
Ако мине???
Кое "да мине"? Това с плюскането или това с помена? Наистина ли може да се направи аналог?

# 11 449
Мери Ан, хубав пост.
Покрай всичко това ще взема наново да си прочета учебника по вирусология.

# 11 450
Коронавирус: Германия сбърка, а Швеция се оказа права?

Вече седмици наред Швеция отказва да въведе строга карантина. Много училища, кафенета и ресторанти работят. Въпреки това там не настъпи катастрофа, а напоследък броят на новите инфекции дори намалява. Как е възможно?

Докато в Германия все още се питат как точно да организират учебния процес след Великденската ваканция, кога да отворят детските градини, баровете и ресторантите, в Швеция нямат подобен проблем. Там много училища, ресторанти, кафенета и детски градини продължават да работят. Затворени са само гимназиите, университетите и професионалните училища. Забранени са и масови мероприятия с над 50 участника, а от началото на април - и посещенията на старческите домове. Всичко останало обаче работи и по улиците кипи живот. Дали това е случаен късмет? Или пък шведският път за справяне с кризата е по-правилен от онзи, който избра Германия? Мнозина германци вероятно си задават този въпрос.

Здрав разум и лична отговорност

Вместо да заложи на забрани, Швеция апелира към своите граждани да проявяват здрав разум и лична отговорност. Препоръките на шведските здравни власти през цялото време бяха следните: вкъщи да си остават само онези, които се чувстват болни, както и онези, които са на възраст над 70 години или имат сериозни предишни заболявания. Към шведските граждани бе отправен и друг апел: да работят от вкъщи, а при пазаруване да спазват дистанция. Всичко това обаче бе оставено на доброволен принцип.

Сайтът на германската  телевизия N-TV цитира шведския епидемиолог Андерс Тегнел, който твърди, че епидемията от коронавирус така или иначе не може да бъде спряна, дори и със строга карантина. Той е на мнение, че непременно трябва да се обърне внимание на социалните последици от карантината. Ако ограниченията са прекалено строги, хората няма да са склонни да ги спазват в продължение на месеци. Освен това Тегнел предполага, че поради либералния режим в Швеция ще се разболеят достатъчно хора със силни съпротивителни сили, така че да се създаде относително масов имунитет срещу Ковид-19.

Друго възможно обяснение за шведския феномен гласи: роля играят и някои демографски фактори. Повече от половината от шведските домакинства се състоят от един човек. Гъстотата на населението в страната също е значително по-ниска от тази в Нидерландия или Великобритания например - страни, които в началото също смятаха да създават "стаден имунитет", но се отказаха поради силното нарастване на новите зарази. 10 330 000 шведи живеят на площ от близо 529 000 кв. км. В Швеция на 1 кв. км. живеят средно по 19,5 души. За сравнение: в Германия на 1 кв. км. живеят средно 233 души.

Интересна е и позицията на професор Щефан Хомбург, директор на Института за публични финанси към университета в Хановер. На страниците на вестник "Ди Велт" той твърди, че тактиката за строга карантина, предложена от германския институт "Роберт Кох", се базира на гигантска грешка в предвижданията за развитието на епидемията. Ето какво пише проф. Хомбург: "Според специализираната литература, между заразяването с коронавирус и смъртта преминават средно 23 дни. Това обстоятелство е много важно, защото показва, че намаляването на новите инфекции и смъртните случаи в Германия напоследък нямат нищо общо със строгата карантина."

Германия би трябвало да се поучи от Швеция?

Експертът аргументира с това, че решението за пълната карантина в Германия е било взето на 23 март и е влязло в сила ден по-късно. С други думи - най-високият досега брой смъртни случаи от Ковид -19 в Германия, регистриран на 7 април, говори за това, че апогеят на новите зарази е бил достигнат по-рано - още преди да влезе в сила карантината. Дали строгите ограничения в Германия дават желания резултат, според експерта, ще може да се забележи най-рано след средата на април.

В заключение проф. Хомбург казва: "Страни като Швеция, Южна Корея или Тайван, които се отказаха от строга карантина, действаха мъдро. Вирусолозите преведоха населението и политиците със спокойна ръка през кризата, вместо да ги стресират с постоянни промени в тактиката. Германия би следвало да вземе тази политика за пример", апелира професорът.

Към момента в Швеция има общо 12 540 регистрирани случаи на зараза с коронавирус. Жертвите са 1333, а излекуванитe - 550.

https://www.dw.com/bg/коронавирус-германия-сбърка-а-швеция-се-оказа-права/a-53159567

# 11 451
  • BG
Нищо, те ще я чакат тази с декларацията на връщане, гаранция. Ще и излезе през  носа плюскането с родата.
Като първо провинение ще и наложат минимума- 100 лв глоба.

# 11 452
  • в страната на чудесата
Мери ан, постовете ти стават все по-патетични. От което велик смисъл няма. Освен това обобщенията ти кой с каква терминология борави са неуместни. Хайде кротко, в тази тема пишат доста образовани хора, които се ориентират в информационния шум.

# 11 453
100 лв. не са малко.
Нека се замислят малко преди да мислят само за плюскане.

Тесла, имаше я тази статия, коментирахме я вече.

# 11 454
ДеВа привет Simple Smile
Може ли и коментар за тази която публикувах ? Simple Smile
100 лв. не са малко.
Нека се замислят малко преди да мислят само за плюскане.

Тесла, имаше я тази статия, коментирахме я вече.

# 11 455
Как пък решихте, че ще ги глобят с по сто лева , не зная. Blush
Че и в репортаж ги излъчиха, че и бяха без отстояния на два метра, не бяха само  двама, тоест, в ситуация на струпване са.
Надявам се яко да ги одрусат точно тези.

# 11 456
Монтание освен спин, казал и елементи на малария, Института Луи Пастьор не са съгласни с него, доколкото гугъл ми преведе по-дългата статия тук. https://www.cnews.fr/france/2020-04-17/le-coronavirus-issu-dun-l … -lhypothese-du-pr
Дано поне лекарствата срещу спин и малария помагат.
Казва и също, че природата не приема такива молекулярни намеси и с времето ще ги притъпи, на което се надявам и аз.
Мда, точно това казва, но и че ще отнеме време, докато се притъпи и ще починат доста хора от него.
Всъщност още в началото, когато Китай беше само поразен, в първата тема имаше един линк на наш учен в някакво интервю. Не помня кой го беше сложил, тогава ми се виждаше нещо далечно, но го изгледах. Човекът точно си каза, че този вирус е разработван в Канада и откраднат (така се изрази от китайка -учен и работил там) , донесла го в Ухан, защото имало точно там лаборатория. Тези неща не се знаеха или поне не се коментираха. Беше много интересно интервю и много неща този човек позна. Дори разрастването и поразяването на всички страни (тогава беше още немислимо) Търсих този линк после, питах в темата, но така и не се показа пак.

Аз изобщо не се и питам за прилепи и влечуги дали имат нещо общо с този вирус и без да съм учен. Толкова брилянтно био оръжие не може прилеп да измъдри. Да, имало е чума, шарка и какви ли не болести. Но..ние сме в 21 век, били сме в Космоса и т.н. Технологии, лекарства, какво ли не... И това "вирусче" постави цял свят на колене. Съсипа икономики, затри цели семейства, промени живота ни. Аз дори още не мога да го осмисля и някак нереално ми е.
За мен главния въпрос е дали вирусът е изпуснат случайно и е бил за изготвяне на ваксина нещо си там или...е био оръжие , готвено за поразяване на хората.
В същност това е най-чистата война донякъде, като се замисля. Земята е чиста (не е след химическо и ядрено нападение) , сградите си стоят, музеи и исторически ценности също, водата е чиста и става за пиене, земята за земеделие, само и единствено хората ги няма. Коя война би осигурила това ?  Чиста работа. Не, че е така, но..просто днес съм на тази тема (за Хеликаза де, щото пак съм шемет))))

# 11 457
Като първо провинение ще и наложат минимума- 100 лв глоба.
Не е сигурно. На всички нарушители ще им е първо провинение това нарушение на мерките и декларации с невярно съдържание. Особено след телевизионния репортаж пък съвсем.

# 11 458
Никола Тесла, тук Шведския пример няма как да проработи. Нали апелираха да се спазва дистанция, да не се струпват хора, да се избягват обществени мероприятия.

И какво направиха стадото свине?  По градинките на уафче, на конвой към Витоша, протести да правели, масово в църквата от лъжичката да близнат, сега стадно изнасяне от София. Нали се сещаш какво е ставало по бензиностанциите, където всички са се изсипвали да отпочинат от висенето по магистралата.

А и да добавя - мотото на говедцата: "Тия ли пък ше ме карат мене да нося маска. Мене. Мене. Те знаят ли кой съм аз?"

Не ставаме ние нито за завиждане на Шведите нито за прилагане на техния метод. Народопсихологията ни пречи. Така си мисля.

# 11 459
  • Мадрид / София
Мак, благодаря! Статията е много хубава и предизвиква доста въпроси. Чудя се, няма ли орган, който да забрани на Китай такива лаборатории, щом не могат да гарантират сигурността им.

Не само това - да им наложат да платят репарации за глобалните проблеми, които създадоха. И да им въведат медицински визи и карантина на гражданите и на някои от стоките.
Пак ще го кажа, в Китай/Усхан се намира лабораторията, която изследва най-опасните вируси (4степен), в Испания е тази с 3 степен. Не може да се затворят лаборатории от този род. Точно в тях се изследват и търсят ваксини за подобен род вируси. Винаги има риск нещо да излезе извън лабораторията, въпреки сериозните мерки. В случая никой няма интерес нарочно да пусне това чудо да вилнее на воля. Всички страни са засегнати както здравословно, така и икономически.

Общи условия

Активация на акаунт