COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 189
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 940
Някой знае ли къде има КПП в София, което да не е на магистрала и да мога да спра там за малко и после да обърна и да си се прибера? И да има полицаи на него в 00:00?

# 11 941
Здравейте, извинявам се ако вече е зададен такъв въпрос,  но аз не можах да се ориентирам, затова се осмелявам да пиша. Знаете ли с каква защита са филтрите pm 2.5,   могат ли да се сравняват с Ffp3.
Благодаря предварително!
Бъдете здрави 😊
PM 2.5  са фини прахови частици 2,5 микрона. FFP3 е стандарт за филтрация минимум 99% при 0,3 микрона, а при размери по-големи или по-малки от 0,3 микрона филтрацията е над 99%.

# 11 942
  • София
От репортаж по ТВ преди малко - параграф 22.
Семейство от Пловдив иска да влезе в София с две коли, защото синът им пристига със самолет от Лондон. Идеята е той да кара на връщане едната кола, за да се придвижи до мястото, където ще прекара карантината си, без да контактува с никого. Организирали се хората, намерили начин да се изолира максимално пристигащият.
Е, не ги пуснали да влязат - нямали неотложна причина,  синът да вземел бил такси. (??!)
Логиката е желязна.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 20:33 от NumLock

# 11 943
  • Мадрид / София
Те икономиките на всички страни сега ще спаднат значително. Срив - не знам, но спад с криза - такова нещо се очаква.
Е, може аз малко емоционално да подхождам защото мен специално това ядене на котки и кучета там много ме нерви, а реално то няма общо с вируса ама трябва да се прекрати, заедно с другите им нецилизовани хранителни навици.
До колкото знам, сега въведоха забрана да се ядат такива животни.

# 11 944
Между другото, по линията Русия - Китай имаше новина наскоро, че Китай е внесла от Русия  за един ден 79 случая от всички 86 нови за деня. Не знам колко е свързано с Новосибирск и искат ли нещо повече да кажат. https://dnes.dir.bg/svyat/za-kitay-novata-frontova-liniya-sresht … novarusa-e-rusiya

# 11 945
Ето това мен много ме притеснява. Ако е вярно.
https://www.standartnews.com/zarazata/mrsni-rtse-90-protsenta-ko … virus-421376.html
Защото това означава че кумулативният ефект от носене на маски навсякъде (а не само на закрито)  в държава която няма изградена култура как се носи правилно маска може да се окаже отрицателен вместо да е положителен. Това дали е така ще го видим през следващите седмици след задължителното им носене какъв ще е епидемилогичният ефект.

Ама кажи с 2 думи какво се казва там и кой го казва. Сега и теории за маските ли ще развиваш. Маските, когато се носят от всички предпазват разпространението. Нали разчиташ на научни публикации, чети.

# 11 946
Някой знае ли къде има КПП в София, което да не е на магистрала и да мога да спра там за малко и после да обърна и да си се прибера? И да има полицаи на него в 00:00?

Самоцитирам се - това е сериозен въпрос, да не си помислите, че си правя бъзик. Звънях вчера да питам в МВР, но не можа дамата да ми каже къде са точно тези, които не са на магистрала

# 11 947
Истината е, че с нетестване са изтървали ситуацията и сега с този маньовър се опитват да се отърсят от вината и отговорността. За скока в случаите, ще бъдат виновни гражданите, а не неадекватното управление на ситуацията.

Навсякъде по-малко способните лидери трескаво търсят кой да е виновен - за вируса, за икономиката, за изолацията, за смъртността.

Напълно съм съгласна, че в крайна сметка всички негативи ще се пишат на нашата тъпота и недисциплинираност, а всички позитиви - на щаба и Бойко.

А в крайна сметка ще трябва да се мине през някои сложни ситуации и щеше да е добре някак да ги минем без цялото това делене, назидаване и нерядко - изперкване.

# 11 948
Те икономиките на всички страни сега ще спаднат значително. Срив - не знам, но спад с криза - такова нещо се очаква.
Е, може аз малко емоционално да подхождам защото мен специално това ядене на котки и кучета там много ме нерви, а реално то няма общо с вируса ама трябва да се прекрати, заедно с другите им нецилизовани хранителни навици.
До колкото знам, сега въведоха забрана да се ядат такива животни.

Мен също ме дразни, но по-важното е, че на тези практики се дразнят и младите китайци, които са в крак с времето и се въздържат от ядене на каквото им падне. Има организации, които спасяват кучетата и котките по мокрите пазари в Китай. Гледах интервю преди време на младо момиче, което със свои приятели е подела кампания след възрастните (баби и дядовци) в опит да опита да прекрати тази практика. Казваше, че тези хранителни навици отмират, но ще минат много години, докато това се изкорени по естествен път сред огромното им население. То не е лесно, все едно да накараш българинът да спре да жули ракия. С тази разлика, че от вътрешната дезинфекция още никакъв вирус не е тръгнал.

# 11 949
От репортаж по ТВ преди малко - параграф 22.... Е, не ги пуснали да влязат - нямали неотложна причина,  синът да вземел бил такси. (??!)....
След като днес видях как Фандъкова се обяснява с журналистите на 50 см от тях и без маска, вече се убедих, че носещите маски и спазващи закон и разпоредби сме пълни малоумници.
И почвам да вярвам в конспирации. Simple Smile

# 11 950
  • Пловдив
Логически погледнато Русия има най-голяма изгода от сриването на света. Е, и Китай, донякъде, щото те в момента се въстановяват.
Чисто любопитство. Каква им е изгодата?

Никаква Simple Smile Особено ако погледнем цените на петрола. Никой няма полза от това, което се случва.
ц...това не може да е вярно! Изгода винаги ще имат някои...

# 11 951
За това, което стана имаше предупреждения толкова много на брой от всякакви експерти, само Бил Гейтс, който не е експерт, но е човек, който се интересува от глобални проблеми, е предупредил преди 5 години, но то не е много трудно и сам да се сетиш, че с тази глобализация и тези самолети, един вирус може да ни разкаже играта за отрицателно време.
И въпреки това съм абсолютно шокирана както от реакцията, така и от тоталната неподготвеност на Запада. Хайде Китай в началото не бил разбрал, бил скрил и т.н. След януари, какво е оправданието за почти двумесечното бездействие от страна на Западна Европа и САЩ, настоящите епицентрове (съвсем не случайно, а напълно закономерно) на пандемията?
Другото нещо, къде са ни маските, къде са ни облеклата и останалото оборудване на склад? За какво сме похарчили милиарди и трилиони за отбрана, след като се оказахме буквално голи и боси (представете си, че това е биотерористична атака) и "цивилизовани" уж държави като някакви обезумели чакали започнаха да крадат средства за защита една от друга. Кой допусна всички маски и медицинското оборудване, които са стратегически стоки, да се произвеждат в другия край на света?
То хубаво сега всички западни лидери да си измият ръцете с Китай, но това значи, че в крайна сметка никой няма да поеме истинска отговорност за грешките и няма да има преосмисляне. А провалът е абсолютен факт.

# 11 952
Между другото, прасетата са много интелигентни и чувствителни животни. Не знам с какво са по-лоши от котките.

У нас също се ядат коне и сърни, между другото. Други великолепни животни.

Китайските навици са притеснителни не защото ядат кучета, а защото хората имат близък контакт с прясно убити животни и сурово месо на т.нар. мокри пазари. Така стават по-лесно прескачането на вируси - особено когато се прави в мащаби, които не можем да си представим тук.

Не съм била там, така съм чела.

# 11 953
  • Мадрид / София
Политиците дават лош пример ама ако се разболеят има кой да ги гледа и грижи, ама дали с теб ще е така?

# 11 954
Аз много се надявам в Испания да ни разрешат поне минимална разходка от половин-един час дневно, както е във Франция, Белгия и още една държава. Разбирам, че е рисковано, но и това изолиране едва ли нещо ще реши.

Общи условия

Активация на акаунт