COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 637
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 075
Някой питаше за Германия. Не са отпуснали мерките, от понеделник отварят магазините до 800 кв м и някои класове се връщат в училище. Социалното дистанциране остава до 3.5. Само дето то е забранено само на обществени места, както току що прочетох в сайта на нашата провинция. Тоест можеш да си каниш гости вкъщи. Но е препоръчително да не го правиш естествено.

# 12 076
Можеш да прочетеш предишните ми публикации как отчитат смъртността в Белгия от ковид.
Няма заяждане, не вярвам някой да иска, която и да е страна в света да продължава с този ад.
В момента основният проблем не е някакво масово психично заболяване, а вирусно такова. Затова най-строгите мерки трябва да са насочени към предпазване от вируса. Психичните проблеми също са важни и трябва да се работи и за справянето с тях.  Но в този момент борбата трябва да е срещу по-големия враг.

# 12 077
Тесла, поне тази вечер хайде да не подновяваме спора, не е сега моментът - както виждаш те прескачам в коментарите. Благодаря на организаторите, проявили са разум, вярващите също. Впрочем най-празно е на Ал. Невски. Дано така добре мине до края.
Аз нищо друго не казвам нито искам да подновяваме спора, даже ако помниш в нашият спор признах че ти си права, но днес пък се радвам че хората които имат нужда да бъдат там в момента им беше позволено това. Както виждаме нищо страшно не е станало. Аз лично нямам нужда да съм там, видно щом пиша във форума, но се радвам че така се развиват нещата че хем беше уважено тяхното право, хем самите хора се самоограничиха и отидоха само хората които наистина имат нужда. Има вярващи които нямат нужда да са в църквите и могат да се обърнат към Бог от своя дом. И тук премиера заслужава поздравления че не се поддаде на натиска и не ги забрани църквите. Защото ние имаме нужда от малко вяра, смиреност, да си припомним защо сме на тая земя независимо дали сме вярващи или атеисти. Защото Великден може да обедини хората обратно, защото те са достатъчно разделени вече заради вируса.

# 12 078
  • София
Ние сме с едни от най-хлабавите мерки в света след Швеция и Холандия.
Реално тук не работят само училищата, театрите, кината, моловете и ресторантите.
В местата с истинска карантина работят само големите вериги супермаркети, аптеките и бензиностанциите. На повечето места хората не могат да излизат просто така, на много не могат да пътуват с друг човек в автомобил, децата не могат да излизат, възрастните ако могат да се разходят е за ограничен периметър и време (Франция).

Наистина нашата драма не я разбирам. А и хората вече изнервени, агресивни, истерични. При положение, че човек може да се разхожда, да си поръча храна от ресторант, да пазарува в кварталния плод-зеленчук, а повечето хора и да работят. Ако в един момент ни затворят наистина какво ли ще стане с тая халтава психика, която не търпи някой да им каже нещо...

# 12 079
  • Mediterraneo
Интересно, че и кметицата на Барселона е “мрънкала” за разходките на децата (така, де, не е български патент):

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-europe-52308453
(и още много статии с нейното “мрънкане”)

Разбира се, че е мрънкала, всички настояват правителството в най- скоро време да вземе решение, защото на местно ниво никой нищо не може да направи. А под "мрънкат"  имах предвид обикновените хора, които понасят това. А под "всички" имам предвид кметове и управлението на всички автономни области.

# 12 080
Стоенето в къщи не помага особенно. Аз не знам кое е правилно.
Помага! Тези продължаващи случаи в Испания са в следствие на широко разпространение на епидемията. Хората не се заразяват от въздуха, а са били заразени преди карантината и ако е заразен 1 член на семейство той заразява сега останалите.

# 12 081
Някой питаше за Германия. Не са отпуснали мерките, от понеделник отварят магазините до 800 кв м и някои класове се връщат в училище. Социалното дистанциране остава до 3.5. Само дето то е забранено само на обществени места, както току що прочетох в сайта на нашата провинция. Тоест можеш да си каниш гости вкъщи. Но е препоръчително да не го правиш естествено.
Точно за това писах- как ще стане това с 4000 нови днес? ... и с колко ще утре?
Поне да го правят по региони, епидемиологично съобразено.

# 12 082
Ние сме с едни от най-хлабавите мерки в света след Швеция и Холандия.
Реално тук не работят само училищата, театрите, кината, моловете и ресторантите.
В местата с истинска карантина работят само големите вериги супермаркети, аптеките и бензиностанциите. На повечето места хората не могат да излизат просто така, на много не могат да пътуват с друг човек в автомобил, децата не могат да излизат, възрастните ако могат да се разходят е за ограничен периметър и време (Франция).

Наистина нашата драма не я разбирам. А и хората вече изнервени, агресивни, истерични. При положение, че човек може да се разхожда, да си поръча храна от ресторант, да пазарува в кварталния плод-зеленчук, а повечето хора и да работят. Ако в един момент ни затворят наистина какво ли ще стане с тая халтава психика, която не търпи някой да им каже нещо...
И на фона на техните стриктни мерки, защо там има толкова много болни, никак не ми е ясно?

# 12 083
  • MI
Казват, че децата са перфектният преносител на вируса, затова са под толкова строга карантина. И в Италия не могат да излизат, преди 10на дена позволиха на национално ниво да може поне при пазаруване да ги вземаш, но в Ломбардия казаха че не може. Rolling Eyes

В Италия Ro вече е под 1, ако помня около 0.8 казаха. Усилено се мисли за фаза 2, как да се направи че да няма връщане назад. Вече има контрол и с дрони освен полиция... За положението за телефоните видях, че е писано вече.

Явно наистина не разбират много хора, че нямат толкова бърз ефект мерките. Нито че и след това пак няма да бъде като преди. Колкото по-бързо го приемете, толкова по-добре. Някога ще свърши и тази гадост, но ще мине доста време.

Май някой не схваща, че точно Флоренция където щяха да прегръщат китайци всъщност не е от много засегнатите зони. И 100 пъти да го повторите, няма да стане по-малка глупост.

# 12 084
Изтървахме нещата според мен. Подобни половинчати мерки ще вземат отражение и след седмица-две ще се видим в чудо. Което е доста жалко, защото имахме шанс да ограничим заразата. Уви... Просто се подгответе психически...

# 12 085
За мен е необяснимо, при един месец вече карантина в други държави, откъде толкова новозаразили се. Две по 14 дни го броя и не ми излиза сметката за най - новите случаи.

# 12 086
Христос Воскресе, дано да забравим за тази тема скоро!

# 12 087
  • София
Изтървахме нещата според мен. Подобни половинчати мерки ще вземат отражение и след седмица-две ще се видим в чудо. Което е доста жалко, защото имахме шанс да ограничим заразата. Уви... Просто се подгответе психически...
Хайде де. Много ви си иска, ама няма да стане.
Христос Воскресе!!!

# 12 088
  • Далечният изток
Отдавна не съм се включвала в темата, но все си мисля, че нещата са много по-сериозни от това, което ни се представя. Мисля, че не смеят да обявят на обществото реалният размер на този вирус, защото той явно предизвиква много по-сериозни увреждания, както сърдечно-съдови, така и мозъчни. Поне това чета в западната преса. Ако сте запознати с български вирусолог от Русе, беше ми попаднала една статия за негова книга, той е изследвал вируса САРС още когато се е появил, мисля, че беше около 2005 година, вече този учен е покойник. Неговите изследвания водят до това, че вирусът е канцерогенен за хора с автоимунни заболявания. А мутиралият до Коронавурус САРС, сигурно е още по-опасен...
И всъщност последните изследвания показват, че белият дроб на преболедували от Ковид-19 е с изменения доста след като уж човекът се е излекувал. Та мнението ми е, че коронавирусът предизвиква доста сериозни болестни изменения в организма на заразения, изменения, които в момента медицината не успява да противодейства. И самите учени са уплашени, така си мисля, паниката по-скоро е в научните среди, отколкото при обикновените хора. То се вижда - още има хора, които като мантра повтарят, че била ниска смъртността, че нямало такъв вирус, че само едни европейски пари щели да лапнат.... и т.н., но не си дават сметка, че щом целият свят е под карантина, значи нещата си имат наистина сериозни измерения...

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 00:09 от AIDA_N

# 12 089
  • MI
Вижте съотношението тежки-леки случаи в Италия. Все по-малко са тези в интензивно отделение, както и хоспитализираните. Не защото е отслабнал вирусът, просто сега се тества повече. Което отговаря на горния въпрос. Трябва време.

Общи условия

Активация на акаунт