COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 066
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 050
Не го разбирам този вирус. Какви са тия хора без симптоми. С какво организма им е по-  различен от на тези, които го карат тежко. Ски учителя от Троян например, е пример за напълно здрав организъм с тежко и дълго протичане на болестта.

# 13 051
Тук нали се разбра, че не става дума само за пневмония, а за последваща фиброза, която се установява дори при леко преболедували.
Освен липсата или краткотраен имунитет, как ще влияе това в дългосрочен план, никой не може да каже.

# 13 052
Дано наистина има имунитет, защото все повече са говори за боледуване над 30 дни и както и при нас се случва ги изписват, а после се оказва, че не са се излекували напълно. Което пък от друга страна води до друг проблем - ако лечението е бавно и ако ти се окажеш вирусоносител по-дълго време вероятно можеш да заразяваш и след като са те изписали. А, тези, които се лекуват по 7-14 дни и след това нямат никакви симптоми, за тях вероятно важи същото. А пък за безсимптомните кой може да гарантира кога спират да разнасят вируса...
Лично аз съм карала навремето вирусна инфекция над 4 месеца ( описала съм случая назад в темата някъде), моя приятелка също толкова изкара ( субфебрилна температура, лека кашлица, отпадналост и т.н. с интервали на затишие и обостряне), друг мой познат миналата година и той горе долу 4 месеца влачеше подобна гадост.Та който казва че за две седмици ще мине и замине много се лъже. Наистина много !

# 13 053
Симптомите на новозаразените (от избягалите софиянци) ще се проявят до 5-14-20 дни.
Но заразителите (тези същите избягали през КППтата) нали вече трябва да са заразени и съответно симптомите да са в по-напреднала фаза.
Ако при едните трябва да видим след 14 дни, то при другите трябва да е в следващите няколко дни.

А ако са безсимптомни ? Никой не пита на брифингите каква е бройката на установените заразени с ПСР , които са без симптоми, тоест ако не са тествани като контактни например не биха влезнали в бройката, нямаше да знаят , че са болни и съответно няма да са под карантина .

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 17:53 от PERLI

# 13 054
Според авторите на това проучване в Италия е имало 47,000 смъртни случая (+- 2000) от ковид19 на 11 април. Почти двойно на официално обявените. Което значи, че 0,2% от цялото население на област Ломбардия и 0,4% от цялото население на област Бергамо са починали от вируса. Те изчисляват смъртност 1,1% за Ломбардия.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.20067074v1

Наскоро в Китай добавиха почти 50% повече смъртни случаи на хора, които са починали по домовете и не са били преброени. И изглежда няма да са единствените.

https://twitter.com/J_CD_T/status/1250815341044924425?s=19

# 13 055
Според Робърт Кох институт (който уж доста хора в темата уважават) има имунитет, който може да продължава до 3г.
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Ste … 3776792bodyText23
Опитът с други коронавирусни инфекции ( SARS и MERS ) показва, че имунитетът може да продължи до три години (82).
 А пораженията от инфекциите SARS и MERS, които са останали, защо не ги отбелязват.

Защото конкретната цитирана точка е за имунитета.

Хайде спрете се вече, моля!

Има хора които от гнойна ангина нелекувана умират от сърце или остават със сърдечни пороци! Сега ще кажете "ама то има лекарства за ангината" - ами хубаво, ама ако се окаже, че АБ не ти действа?

Има много АКО-та - и с короната и с другите болести.

Факт ли е, че към другите коронавируси има имунитет, макар и временен? Факт е.

# 13 056
  • София
Симптомите на новозаразените (от избягалите софиянци) ще се проявят до 5-14-20 дни.
Но заразителите (тези същите избягали през КППтата) нали вече трябва да са заразени и съответно симптомите да са в по-напреднала фаза.
Ако при едните трябва да видим след 14 дни, то при другите трябва да е в следващите няколко дни.

А ако са безсимптомни ? Никой не пита на бтифингите каква е бройката на установените заразени с ПСР , които са без симптоми, тоест ако не са тествани като контактни например не биха влезнали в бройката, нямаше да знаят , че са болни и съответно няма да са под карантина .

Мисля, бях чела, че е ниска, около 2% процента, ако не се лъжа, но не става въпрос за БГ.

# 13 057
В статия за катастрофата с Милен Цветков се споменава (не знам защо точно в тази статия, вероятно са извадили на КАТ някакво инфо за трафика), че преди забраната за излизане от София са излязли 70 000 автомобила, днес до 9 сутринта са се върнали 20000 от тях. Подозирам, че ще си се върнат и останалите до утре.

# 13 058
В статия за катастрофата с Милен Цветков се споменава (не знам защо точно в тази статия, вероятно са извадили на КАТ някакво инфо за трафика), че преди забраната за излизане от София са излязли 70 000 автомобила, днес до 9 сутринта са се върнали 20000 от тях. Подозирам, че ще си се върнат и останалите до утре.

Да не би да е излязло второто нареждане?
Simple Smile

# 13 059
  • При семейството си
А ако са безсимптомни ? Никой не пита на бтифингите каква е бройката на установените заразени с ПСР , които са без симптоми, тоест ако не са тествани като контактни например не биха влезнали в бройката, нямаше да знаят , че са болни и съответно няма да са под карантина .

Ако правилно съм разбрала, Генералът сутринта обясни, че тази категория не се препоръчва да се тестват, явно и не се.

# 13 060
  • Пловдив
Защо всички взимат предвид само физическия аспект на болестта. Ако аз, например, се разболея това поставя в карантина, за 28 дни, семейството ми. Отделям се в самостоятелна стая. Някой след мен почиства и дезинфекцира. Сервира ми, отсервира и пак дезинфекцира. Движението на останалите в къщи също е ограничено и съобразено с мен. Родителите ми, които са възрастни, трябва да се ангажират да пазаруват и да носят продукти. Няма кого друг да натоваря с това. И ако още някой се зарази, което е неминуемо, тези 28 дни се удължават. Аз поне други контакти нямам, освен семейството. Но ако имах. И те под карантина....... Ами честно казано предпочитам да го спестя и на себе си и на близките си. Поне засега.

# 13 061
Днес не успях да изчета всички коментари от деня. Коментирали ли сте тази статия:
https://bivol.bg/coronavirus-thoughts.html

# 13 062
Малко статистика от инфостат - https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/query.jsf?x_2=878
Умирания по години:

Умирания за първите 4 месеца от 2000, 2009, 2013, 2017, 2018 и 2019

2013 сме с най - малко умирания. Hands Clap

Данните за 2020 г. са предварителни.
I.2020 - 8786 
II.2020 - 8839
III.2020 - 8105
IV.2020 до 5.IV - 1992

# 13 063

Ако правилно съм разбрала, Генералът сутринта обясни, че тази категория не се препоръчва да се тестват, явно и не се.

Не казвам да търсят безсимптомни на случаен принцип , но не може от контактните тествани да няма такива , които са установени като болни и си стоят в къщи без симптоми. Както обявяваха за някои от установените деца ,  че са в отлична кондиция, без каквито и да е симптоми.

# 13 064
Скрит текст:
Elpis, напротив. Мен също ме интересуват оздравелите. Още повече, че чухме и в България, че след изписване са връщали хора в болницата. А в световен мащаб има не малко случаи, включително и у нас имаше такъв, за починали хора малко след изписването. Нямам абсолютно никаква жажда за апокалипсис, но все още никой не е доказал, че смъртността е 0.2% и след като умират цели семейства или много членове на едно семейство аз си оствам на мнението, че вирусът изобщо не е толкова безобиден и смъртността изобщо не е толкова ниска.
Математиката може да докаже каква е истинската смъртност. Днес съм заел това да докажа.

Сетих се да използвам друг подход с данните за Исландия защото те са толкова подробни че са всичко което ни е нужно за да видим каква е истинската смъртност. Даже се ядосвам че по рано не се сетих за този подход, защото той е много по точен от предишният ми подход по отношение на Исландия. Всички трябва специално да наблюдават Исландия защото това е държавата на 1-во място в света по тестване (изключвам държавата джудже Фарьорските о-ви) и те дават най пълната картина на вируса и каква е истинската му смъртност.

Каква е ситуацията в Исландия с вируса на 4 Април.
Изследвани са 22 279 човека от население 364 134 което прави 6,11% от населението. Към днешна дата 20 април като гледам стат. вече са изследвали около 10% от населението, но подробните данни са към 4 април затова се връщаме назад във времето и гледаме каква е най пълната епидемиологична картина в света на 4 Април.

Исландия има много оригинален и умен подход на тестване. Те имат различна стратегия от нашата и не тестват само таргетирано, а имат и огромно нетаргетирано тестване.

От тия 22 279 тествани човека към 4 април 9 199 са тествани таргетирано (контактни и връщащи се от рискови зони), 10 797 са тествани нетаргетирано по собствено желание и 2 283 са тествани на случаен принцип.

Резултатите са следните:
9 199 таргетирано тествани са дали 1 221 позитивни резултати, 13,3%
10 797 нетаргетирано тествани са дали 87 позитивни 0,8%
2 283 тествани на случаен принцип са дали 13 позитивни 0,6%

Защо има такива разлики от 13,3 до 0,8% и до 0,6%, защото таргетираните са контактни на болни от корона или връщащи се от рискови зони а нетаргетираните не.

Тука ще си позволя да си въведа един собствен термин който ще го кръстя коефициент на успеваемост на тестовете и ще го обозначавам с К. Този коефициент варира, като най ниската му възможна стойност е 1. Не е като R който може да бъде и под 1 Grinning Защо, ще обясня. Този коефициент на успеваемост на тестовете е висок когато с малко тестове хващащ много болни и е нисък, когато с много тестове хващаш малко болни. Защо най ниската стойност на К е 1. Защото толкова е К при тестването на случаен принцип. За да ме разберат какво говоря хората ще се опитам да го обясня простичко. Представете си следната ситуация:
Имаме 100 човека от които 50 са болни. Това прави заболеваемост от 50%. Ако ги тестваме на случаен принцип шанса да уцелим с тест болен е 50%. Случайният принцип на тестване при 50% болни дава 50% шанс за успех. (успехът в случая означава да намериш болният). Т.като 50 по 1 е 50 затова и К при тестване на случаен принцип е 1 и затова не може да бъде под 1. Защото няма как при тестване на случаен принцип при 50% болни шанса ти да уцелиш болен да е под 50%, и затова К не може да е под 1. Мисля че вече всички разбират за какво говоря.

И се връщаме сега към данните. Общо от 22 279 изследвани (6,11% от населението) към 4 април позитивни са 1 321 (0,36% от населението).

Трябва да разгледаме от населението на Исландия каква част как е изследвана.

С таргетирано тестване са изследвани 2,52% от населението, с нетаргетирано тестване са изследвани 2,96% от населението и на случаен принцип са изследвани 0,63%.
Ние знаем колко е К при тестване на случаен принцип 1. Следователно при изследване на 0,63% от населението на случаен принцип ще откриеш приблизително 0,63% от заразените. Казвам приблизително защото случайният принцип все пак си е случаен и има стат. грешка при  2 283, която при К=1 е от 2-те страни на 0,63%, т.е. може да откриеш 0,73% от болните ако имаш късмет или 0,53% ако нямаш, но при тестване с К=1 приемаме че ще откриеш 0,63% (тези разлики отгоре или отдолу които късметът ги определя при тестване на случаен принцип не са съществени за крайният резултат и няма да го повлиаят значително.)

Ние знаем колко е и К при нетаргетираното тестване 1,33. По висок е от тестване на случаен принцип защото в него влизат хора с леки симптоми и асимптомни пожелали да се тестват, и които не влизат в критериите за таргетирано тестване. Леките симптоми в повечето случаи се оказват хрема, грип, настинка и т.н. а не корона, и затова е малката разлика позитивни спрямо тестването на случаен принцип 0,6 към 0,8 (разликата я дава К) а много хора и асимптомни са пожелали да се тестват понеже знаят какъв огромен е делът на асимптомните при короната а дори и при симптомните инкубационният период е много дълъг, и вероятно примерно хора които съжителстват с възрастни искат да се тестват, за да знаят дали са болни и съответно дали има опасност да заразят възрастните си близки, поне така си мисля че това е основен мотив на асимптомни да поискат да се тестват.

2,96% от населението са тествани с нетаргетирани тестове с К=1,33 което значи че с нетаргетираното си тестване Исландия е открила 3,93% от болните си към 4 април.

И стигаме до таргетираното тестване което има огромен К=22,16. Там успеваемостта на тестовете е съвсем различна от тестването на случаен принцип и нетаргетираното тестване, цели 13,3% от тях са позитивни. Изключително висока успеваемост породена от огромният К.

2,52% от населението са тествани с таргетирано тестване с К=22,16 което значи че с таргетираното си тестване са открили забележете цели 55,84% от всички болни към 4 април. Това е така защото става дума за откриването и тестването на контактни на болни от Коронавирус, лекарски персонал, връщащи се от рискови зони, изобщо всякакви хора определени по техните критерии за рискови и съответно отговарящи на критериите за таргетирано тестване, аз не знам дали са им точно такива критериите за таргетирано тестване ама са на тоя принцип и затова дават такъв висок резултат.

Забележете колко е успешна стратегията на Исландия, към 4 април с тестване само на 6,11% от населението те са осветили цели 60,40% от цялото си епидемиологично дърво. На 4 април те са знаели кои са 60% от всички болни в страната, което е впечатляващо.

Сега отваряме официалната стат. да видим на 4 април колко болни има Исландия. 1 017. Следователно на 4 април всички болни в страната не само тези в официалната стат. са около 1631.

Ние обаче осветихме само болните, не сме осветили тези които на 4 април вече не са болни, изкарали са вируса, оздравяли са, не са умрели а искаме да знаеме истинската смъртност, затова трябва да знаеме колко са и те към  4 април. Как да разберем колко са те. Защото официално епидемията в Исландия започва още в края на Февруари, а неофицоално още по рано е посята, и такива хора на 4 април вече има, и те не са никак малко.

Всяка една епидемия си има своите непоклатими логически закони и те са че съотношението имунитет/активни инфекции в началото винаги е със смазващо предимство за активните защото епидемията е в начална фаза, имунитет няма, заразени са количество хора, но заради дългият период за оздравяване в началото имунитета изостава. Но после следвайки същите тия логически закони, имунитета започва да се гради, настига активните в един момент ги изпреварва и оттам нататък съотношението ще е все по голямо в негова полза до края на епидемията когато ще има само имунитет без активни инфекции.

Т.като Исландия е осветила по голямата си част от своето епидемиологично дърво, в него важат едни и същи закони и за осветената и за неосветената част. Отново отваряме стат, да видим какво е съотношението имунитет/активни инфекции на 4 април. Съотношението е 2,5/1 в полза на активните инфекции. Още едно доказателство за това за което говоря. Днес на 20 април това съотношение е 3/1 в полза на имунитета, но на 4 април е било 2,5/1 в полза на активните инфекции.

Връщаме се към цифрите, това значи че към 4 април болните и преболедувалите вируса в Исландия, абсолютно всички, не само тези в стат. са около 2 300. И сега стигаме до най важното, каква е истинската смъртност, не диапазон, трябва да отчетем 2-седмичният лаг и затова няма да видя колко са починалите на 4 април (те са 4) а тези 2 седмици по късно, на 18 април. Те са колкото и днес на 20 април, 9.

Истинската смъртност от Ковид в Исландия е 0,39%. Това е точната истинска смъртност в Исландия, тука не говорим за диапазони.

Мдаа, това мисля че ми е най добрият пост в темата. Направих си цяло изследване за истинската смъртност в една държава. Като почнах да го пиша поста не очаквах че ще получа този резултат. Очаквах да получа друг резултат, в диапазона 0,15-0,30%. Но с математиката не може да се спори. Забележете колко сходен резултат получавам с немските учени, които казват че истинската смъртност е 0,37%. Ами прави са. Там някъде е. Макар че си мисля че е по височка. Тя леко варира в различните държави спрямо разни фактори, защото тяхното изследване е за Германия а моето за Исландия. А за съжаление си мисля че Исландия показва долната граница на смъртността. Защото.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?tit … l_population).png
Вижте колко им е младо населението. И колко им е малък делът на хората в рисковата група, 65+ 14,1%. За сравнение вижте в Италия колко е, 22,6%. Това ме навява на мислъта че в Италия истинската смъртност от Ковид може дори да е над 0,50%, защото по демографски причини там, се заразяват много повече възрастни отколкото в Исландия. Тя няма как да е много по различна 1% не е, защото говорим за един и същи вирус, и след като в Исландия е 0,39% то реално можем да кажем че това е долната граница заради младата демография на Исландия а горната вероятно е някъде около 0,55% за държави със застаряваща демография като Италия да речем. Разбира се не само това е важно, в Италия например има вътрешно болнични инфекции, огнища в области и населени места с възрастно население, т.е. Италия не само че има застаряваща демография, но и успя предимно възрастните да изпозарази, за разлика от Германия където средната възраст на заразените е много по ниска, въпреки че имат близка до италианската демография, т.е. там изпозаразиха главно младите, а не възрастните като в Италия.

В заключение мога да кажа че официално се отказвам от диапазона 0,15-0,30% истинска смъртност който го поддържах. Тоя пост ми е най точният по отношение на истинската смъртност от Ковид и за съжаление говори за съвсем друг диапазон да кажем 0,37-0,55% (сложих 0,37% заради изследването на немските учени).

И още едно заключение, забележете колко е мощен лага на смъртността в Исландия. Без него смъртността в Исландия на 4 април е била 0,17%, тогава от тия около 2 300 души които са се срещнали с вируса до 4 април са починали само 4, но с 2-седмичният лаг от същите тия 2 300 души днес са починали 9, което прави истинска смъртност от 0,39% в Исландия.

Ако приемем че вируса в България има сходно поведение като това в Исландия, в България истинското положение с вируса на 6 април 1 месец след началото на епидемията е следното:
Заразени са между 6740 и 10 100 в това число влизат всички безсимптомни, всички с леки симптоми останали извън стат. и всички вътре в стат. които в този момент са 549.
С имунитет са между 960 и 1 400
Починалите в онзи момент са 22.

Общи условия

Активация на акаунт