За натякванията на хората

• 415
  • 16
  •   3
Отговори
Омръзнало ми е да ми правят характеристика - "Слаба си, яж повече", "Надебеляла си, ограничавай се"... "Виж се, много ти е светла кожата, направи нещо"..., "Имаш двойна брадичка".. и все от този род неща. И още по-лошото е когато се подчертава от по-близки хора (не желая да изреждам). Поначало, откакто се помня, кожата ми е малко по-светла, въпреки че с времето леко си потъмня. Само краката ми останаха малко по-бели. Но не се пропуска да се каже. Преди ходех на солариум, но в момента не мога да си го позволя. Поначало слънцето и солариума, с годините започнаха да ми се отразяват негативно на кожата. Външните "недостатъци" са едно на ръка. Например, разсеяна съм по природа, приличам на покойния ми дядо (много интелигентен човек, между другото), но това много често сякаш се бърка с нещо друго, а не именно с разсеяност!
Как се чувствате и как справяте с такива подчертавания и характеристики, особено ако е от по-близкия кръг?

ПП : Вярно, напоследък съм по-претоварена психически и приемам нещата по-навътре, но това не променя факта, че през годините съм получава какви ли не коментари, та досега.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 19:08 от Borqna Sto 771419

# 1
Не ги допускам.
Никой не си позволява подобни коментари към мен.
Единственият човек, който може да го прави и бих приела коментара, е дъщеря ми. Всички други – родители, роднини, приятели, мъж – твърдо НьЕ.

# 2
  • България
Такива особи избягвам с 300.
Приятелките вече съм пресяла.
От близките роднини нямам такива и затова не ми е трудно.
Имам само един роднина по сватовство, когото няма как да избегна, но се срещаме много рядко и го изтърпявам.
Не винаги, но по принцип се случва.

# 3
Когато човек е претоварен му идват в повече такива забележки, но ако човек е спокоен, въобще не ги забелязва. Мен лично даже ме разсмиват доста. Човек се учи с времето да приема и обича себе си , да отсява истинските приятели и да поставя къде е границата.
Трябва да се научите как да отговаряте на такива подмятания - Много си слаба - Завиждаш ли? Надебеляла си - Ами така ме харесват мъжете. Много си бяла - Черна ли да съм, май съм ти черна в очите. И така нататък. И казвайте нещата директно без да ви е жал или да се чувствате неудобно. На хора, които не ви уважават и навлизат в личното ви пространство не трябва да се притеснявате да ги поставяте на място.

# 4
Супер, но когато идва и от близки хора, и то неочаквано, тогава е неприятно. Всъщност от близки хора най боли....!

# 5
Супер, но когато идва и от близки хора, и то неочаквано, тогава е неприятно. Всъщност от близки хора най боли....!

Казваш “тази тема ми е неприятна/много лична и нямам намерение да я обсъждам, дай да говорим за нещо друго”. Първия път ще мигат на парцали, някой може да попита “ама защо” - не даваш обяснения. Ще свикнат. Предвид че са близки хора, може изобщо да не си дават сметка как се чувстваш и съвсем сериозно да си мислят, че ти помагат като ти посочват някакъв голям според тях проблем, който видиш ли трябва спешно да се реши.

# 6
Лошо е ако и от близки.
Егати и близките имаш.
Ами намери им и ти кусури и почни да им сипваш.

# 7
  • София
Не ми се е случвало.
Дори и бегли опити пресичам овреме и хората около мен знаят, че не бива да ми пресичат границите.

# 8

Казваш “тази тема ми е неприятна/много лична и нямам намерение да я обсъждам, дай да говорим за нещо друго”. Първия път ще мигат на парцали, някой може да попита “ама защо” - не даваш обяснения. Ще свикнат. Предвид че са близки хора, може изобщо да не си дават сметка как се чувстваш и съвсем сериозно да си мислят, че ти помагат като ти посочват някакъв голям според тях проблем, който видиш ли трябва спешно да се реши.
Казах някои подобни неща, обаче насреща още продължава да се бръщолеви. За жалост, далеч не е толкова просто.

# 9

A кой, ако не най-близките ти, ще ти каже ако нещо не е наред с теб? Другите ще ти се усмихват мазно, а зад гърба ти ще те одумват и ще ти се подиграват. Само родителите ти те обичат безусловно и се грижат за теб искрено.  И вярвай ми, не им е лесно, но го правят за твое добро.
Е, това е в общия случай, де. Все пак дозата прави отровата, знаем го.

Ето един виц по въпроса:

В интернет някаква публикува снимка с нова рокля. Приятелките пишат под снимката:
- Уникална си!
-Страхотна рокля, много ти отива!
- Направо ти е перфектна!
И Слагат десет сърчица и целувки.
После обаче зад гърба и я обсъждат в личния чат:
- Видя ли я само с тоя парцал?
- Цветът е ужасен. И изобщо не ѝ отива на фигурата, изглежда дебела, евтина и смешна.

# 10

A кой, ако не най-близките ти, ще ти каже ако нещо не е наред с теб? Другите ще ти се усмихват мазно, а зад гърба ти ще те одумват и ще ти се подиграват. Само родителите ти те обичат безусловно и се грижат за теб искрено.  И вярвай ми, не им е лесно, но го правят за твое добро.
Е, това е в общия случай, де. Все пак дозата прави отровата, знаем го.

Ето един виц по въпроса:

В интернет някаква публикува снимка с нова рокля. Приятелките пишат под снимката:
- Уникална си!
-Страхотна рокля, много ти отива!
- Направо ти е перфектна!
И Слагат десет сърчица и целувки.
После обаче зад гърба и я обсъждат в личния чат:
- Видя ли я само с тоя парцал?
- Цветът е ужасен. И изобщо не ѝ отива на фигурата, изглежда дебела, евтина и смешна.
Не си избирам как да се родя, например със светла кожа, светла коса, слаба натура, и подобни...

# 11
Така е, но аз писах общо. За други неща ти си избираш. А и някои неща се поправят. Например ако си БОЛЕЗНЕНО слаба това е повод за тревога. Ако родителите например не се загрижат за болна от анорексия дъщеря тя ще си умре.

# 12
Абе, извинявай, някакъв проблем ли имаш с мен? Не се спря с тези критики.

И като ти се заоправдават, влизаш в нападателен режим, повтаряйки - ама ти наистина не се спираш, не млъкваш, аман вече.
Не съм много фен на идеята, че като сме си близки, и дай да си казваме нещата искрено и лично. Килограмите са любима дъвка. Виждам се в огледалото, кантарът ми е от говорещите. Няма нужда цялата рода да го изкоментира. Да не говорим, че може да не е от преяждане и тези хора да не са ми чак пък толкова близки, за да им споделям причината.

# 13
Ми да.
Като ти обсъждат кожата.
Ама така съм се родила, на теб какво ти пречи цвета на кожата ми, в ред ли си въобще?
Ами не ме гледай.
Също така и намираш дефект.
Що имам лунички, много си смешна.
Тоя панталон ти седи смешно.
Тая рокля въобще не ти отива. Като топка си.
Много си ниска и трътлеста.
Що ти е изсъхнала косата като на метла.
Егати и зъбите, вземи ги оправи.
Абе що си си гримирала така, ей не се научи. На платена жрица приличаш.
Та тъй, почваш да им говориш за техните кусури. И това с техния тон. Миличко, не с цел обида, а тъничко като тях.

Ако се обидят, се ухили и почни - ами ти пък какво сега така реагираш, ама много си емоционална. Ама аз с добро ти го казвам.

# 14
Не ми се е случвало да чувам такива неща от познати или приятели. Майка ми ми казваше (преди, като беше млада и здрава), ако нещо във вида ми не й е харесвало. Благодарна съм й за това. Дъщеря ми никога няма да каже нищо, познавам я. Мисля си, че чувствителността и обидчивостта на хората в последно време се е повишила. Ама честно казано, не ме вълнуват вече тези неща.

Общи условия

Активация на акаунт