COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 454 104
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 12 945
  • София
След като има мерки, спазвам ги.
Но тази масова психоза не е никак полезна.
Както се видя и вчера, седиш си на светофара и след секунди те няма.
Положението тук е добре, дали заради БЦЖ ваксината, дали заради друго дано се разбере.
Да си съхраним нервите, щото нали знаете, само тези клетки не се възстановяват.

# 12 946
  • София
Евенуално, може би, възможно е... След месец мога да се кача в колата и да катастрофирам. Който иска да се страхува от нероден Петко, негово право е.

# 12 947
  • в страната на чудесата
Защо да наричаме мерките за превенция страх?
Качете се в колата, сложете колан, спазвайте правилника. Това като превенция, а не от страх.

# 12 948
Франсоаз това с черапно мозъчната травма нали го дъвкахме вече?!?

В Австрия маските ставали задължителни в магазини и градски транспорт. В някои германски провинции също.

# 12 949
  • Bulgaria
Има ли как да разбера кои са заразените лекари от спешното във Видин? (инициали или години поне). Страх ме е, че ОПЛ, който работи там, може да е сред тях. Същият, който се подиграва на пациентите с маски.
Бясна съм направо!

Ако разбера, че е сред тях, какво можем да направим за близки в селото? Евентуално, ако имат симптоми, може ли да се тестват на частно в областта?
Има ли къде или най-близко е в София?
(Вариант ходене до София обаче май го изключване).

П. С. Видин май удари световен рекорд за повече заразени лекари, отколкото пациенти. Confused

Не знам дали някъде може да ги намерим по инициали, но днес казаха, че има парамедик от спешното, но не съобщиха за възраст. В селото не се ли е чуло дали лекарят им е заразен? В Монтана може да се направи бърз тест, а доколкото знам във Враца може да се направи PCR.

# 12 950
  • София
Има тонове проучвания за това как реагират хората, когато трябва да спазват някакви мерки за безопасност, превенция и т.н. Много е трудно да им се обясни, а те да го смелят, че мерките, което трябва да спазват са за да НЕ се стигне до злополука. Затова биват принуждавани да ги спазват, щом не могат да ги осмислят - налагат им се глоби и т.н. Хората не могат да смелят, че принципът "щом не го виждам, значи го няма" или накратко казано, инфантилното  скриване под одеялото, не важи. Те приемат всичко като ограничения, започват да разсъждават как няма смисъл от мерките, стават изключително изобретателни в това да ги заобикалят. Дори когато опасността им се навира в очите, те пак отричат в голяма степен, защото им е трудно да спазват самоконтрол, а изработването на самоконтрол е много енергоемко и ресурсоемко за организма, затова го избягват, че по-лесно. Това е проблем изобщо на човешкия вид, бъгав е в това отношение, трудно се учи, ако не опре ножът до кокала. Затова хората, които се занимават с тази материя правят правила, които да са относително елементарни, от малко стъпки и с голям външен контрол. Като кажат - трябва да слагаш колан в колата, веднага прикрепват и мерки на контрол, докато се научиш.

# 12 951
Elpis, напротив. Мен също ме интересуват оздравелите. Още повече, че чухме и в България, че след изписване са връщали хора в болницата. А в световен мащаб има не малко случаи, включително и у нас имаше такъв, за починали хора малко след изписването. Нямам абсолютно никаква жажда за апокалипсис, но все още никой не е доказал, че смъртността е 0.2% и след като умират цели семейства или много членове на едно семейство аз си оствам на мнението, че вирусът изобщо не е толкова безобиден и смъртността изобщо не е толкова ниска.
Математиката може да докаже каква е истинската смъртност. Днес съм заел това да докажа.

Сетих се да използвам друг подход с данните за Исландия защото те са толкова подробни че са всичко което ни е нужно за да видим каква е истинската смъртност. Даже се ядосвам че по рано не се сетих за този подход, защото той е много по точен от предишният ми подход по отношение на Исландия. Всички трябва специално да наблюдават Исландия защото това е държавата на 1-во място в света по тестване (изключвам държавата джудже Фарьорските о-ви) и те дават най пълната картина на вируса и каква е истинската му смъртност.

Каква е ситуацията в Исландия с вируса на 4 Април.
Изследвани са 22 279 човека от население 364 134 което прави 6,11% от населението. Към днешна дата 20 април като гледам стат. вече са изследвали около 10% от населението, но подробните данни са към 4 април затова се връщаме назад във времето и гледаме каква е най пълната епидемиологична картина в света на 4 Април.

Исландия има много оригинален и умен подход на тестване. Те имат различна стратегия от нашата и не тестват само таргетирано, а имат и огромно нетаргетирано тестване.

От тия 22 279 тествани човека към 4 април 9 199 са тествани таргетирано (контактни и връщащи се от рискови зони), 10 797 са тествани нетаргетирано по собствено желание и 2 283 са тествани на случаен принцип.

Резултатите са следните:
9 199 таргетирано тествани са дали 1 221 позитивни резултати, 13,3%
10 797 нетаргетирано тествани са дали 87 позитивни 0,8%
2 283 тествани на случаен принцип са дали 13 позитивни 0,6%

Защо има такива разлики от 13,3 до 0,8% и до 0,6%, защото таргетираните са контактни на болни от корона или връщащи се от рискови зони а нетаргетираните не.

Тука ще си позволя да си въведа един собствен термин който ще го кръстя коефициент на успеваемост на тестовете и ще го обозначавам с К. Този коефициент варира, като най ниската му възможна стойност е 1. Не е като R който може да бъде и под 1 Grinning Защо, ще обясня. Този коефициент на успеваемост на тестовете е висок когато с малко тестове хващащ много болни и е нисък, когато с много тестове хващаш малко болни. Защо най ниската стойност на К е 1. Защото толкова е К при тестването на случаен принцип. За да ме разберат какво говоря хората ще се опитам да го обясня простичко. Представете си следната ситуация:
Имаме 100 човека от които 50 са болни. Това прави заболеваемост от 50%. Ако ги тестваме на случаен принцип шанса да уцелим с тест болен е 50%. Случайният принцип на тестване при 50% болни дава 50% шанс за успех. (успехът в случая означава да намериш болният). Т.като 50 по 1 е 50 затова и К при тестване на случаен принцип е 1 и затова не може да бъде под 1. Защото няма как при тестване на случаен принцип при 50% болни шанса ти да уцелиш болен да е под 50%, и затова К не може да е под 1. Мисля че вече всички разбират за какво говоря.

И се връщаме сега към данните. Общо от 22 279 изследвани (6,11% от населението) към 4 април позитивни са 1 321 (0,36% от населението).

Трябва да разгледаме от населението на Исландия каква част как е изследвана.

С таргетирано тестване са изследвани 2,52% от населението, с нетаргетирано тестване са изследвани 2,96% от населението и на случаен принцип са изследвани 0,63%.
Ние знаем колко е К при тестване на случаен принцип 1. Следователно при изследване на 0,63% от населението на случаен принцип ще откриеш приблизително 0,63% от заразените. Казвам приблизително защото случайният принцип все пак си е случаен и има стат. грешка при  2 283, която при К=1 е от 2-те страни на 0,63%, т.е. може да откриеш 0,73% от болните ако имаш късмет или 0,53% ако нямаш, но при тестване с К=1 приемаме че ще откриеш 0,63% (тези разлики отгоре или отдолу които късметът ги определя при тестване на случаен принцип не са съществени за крайният резултат и няма да го повлиаят значително.)

Ние знаем колко е и К при нетаргетираното тестване 1,33. По висок е от тестване на случаен принцип защото в него влизат хора с леки симптоми и асимптомни пожелали да се тестват, и които не влизат в критериите за таргетирано тестване. Леките симптоми в повечето случаи се оказват хрема, грип, настинка и т.н. а не корона, и затова е малката разлика позитивни спрямо тестването на случаен принцип 0,6 към 0,8 (разликата я дава К) а много хора и асимптомни са пожелали да се тестват понеже знаят какъв огромен е делът на асимптомните при короната а дори и при симптомните инкубационният период е много дълъг, и вероятно примерно хора които съжителстват с възрастни искат да се тестват, за да знаят дали са болни и съответно дали има опасност да заразят възрастните си близки, поне така си мисля че това е основен мотив на асимптомни да поискат да се тестват.

2,96% от населението са тествани с нетаргетирани тестове с К=1,33 което значи че с нетаргетираното си тестване Исландия е открила 3,93% от болните си към 4 април.

И стигаме до таргетираното тестване което има огромен К=22,16. Там успеваемостта на тестовете е съвсем различна от тестването на случаен принцип и нетаргетираното тестване, цели 13,3% от тях са позитивни. Изключително висока успеваемост породена от огромният К.

2,52% от населението са тествани с таргетирано тестване с К=22,16 което значи че с таргетираното си тестване са открили забележете цели 55,84% от всички болни към 4 април. Това е така защото става дума за откриването и тестването на контактни на болни от Коронавирус, лекарски персонал, връщащи се от рискови зони, изобщо всякакви хора определени по техните критерии за рискови и съответно отговарящи на критериите за таргетирано тестване, аз не знам дали са им точно такива критериите за таргетирано тестване ама са на тоя принцип и затова дават такъв висок резултат.

Забележете колко е успешна стратегията на Исландия, към 4 април с тестване само на 6,11% от населението те са осветили цели 60,40% от цялото си епидемиологично дърво. На 4 април те са знаели кои са 60% от всички болни в страната, което е впечатляващо.

Сега отваряме официалната стат. да видим на 4 април колко болни има Исландия. 1 017. Следователно на 4 април всички болни в страната не само тези в официалната стат. са около 1631.

Ние обаче осветихме само болните, не сме осветили тези които на 4 април вече не са болни, изкарали са вируса, оздравяли са, не са умрели а искаме да знаеме истинската смъртност, затова трябва да знаеме колко са и те към  4 април. Как да разберем колко са те. Защото официално епидемията в Исландия започва още в края на Февруари, а неофицоално още по рано е посята, и такива хора на 4 април вече има, и те не са никак малко.

Всяка една епидемия си има своите непоклатими логически закони и те са че съотношението имунитет/активни инфекции в началото винаги е със смазващо предимство за активните защото епидемията е в начална фаза, имунитет няма, заразени са количество хора, но заради дългият период за оздравяване в началото имунитета изостава. Но после следвайки същите тия логически закони, имунитета започва да се гради, настига активните в един момент ги изпреварва и оттам нататък съотношението ще е все по голямо в негова полза до края на епидемията когато ще има само имунитет без активни инфекции.

Т.като Исландия е осветила по голямата си част от своето епидемиологично дърво, в него важат едни и същи закони и за осветената и за неосветената част. Отново отваряме стат, да видим какво е съотношението имунитет/активни инфекции на 4 април. Съотношението е 2,5/1 в полза на активните инфекции. Още едно доказателство за това за което говоря. Днес на 20 април това съотношение е 3/1 в полза на имунитета, но на 4 април е било 2,5/1 в полза на активните инфекции.

Връщаме се към цифрите, това значи че към 4 април болните и преболедувалите вируса в Исландия, абсолютно всички, не само тези в стат. са около 2 300. И сега стигаме до най важното, каква е истинската смъртност, не диапазон, трябва да отчетем 2-седмичният лаг и затова няма да видя колко са починалите на 4 април (те са 4) а тези 2 седмици по късно, на 18 април. Те са колкото и днес на 20 април, 9.

Истинската смъртност от Ковид в Исландия е 0,39%. Това е точната истинска смъртност в Исландия, тука не говорим за диапазони.

Мдаа, това мисля че ми е най добрият пост в темата. Направих си цяло изследване за истинската смъртност в една държава. Като почнах да го пиша поста не очаквах че ще получа този резултат. Очаквах да получа друг резултат, в диапазона 0,15-0,30%. Но с математиката не може да се спори. Забележете колко сходен резултат получавам с немските учени, които казват че истинската смъртност е 0,37%. Ами прави са. Там някъде е. Макар че си мисля че е по височка. Тя леко варира в различните държави спрямо разни фактори, защото тяхното изследване е за Германия а моето за Исландия. А за съжаление си мисля че Исландия показва долната граница на смъртността. Защото.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?tit … l_population).png
Вижте колко им е младо населението. И колко им е малък делът на хората в рисковата група, 65+ 14,1%. За сравнение вижте в Италия колко е, 22,6%. Това ме навява на мислъта че в Италия истинската смъртност от Ковид може дори да е над 0,50%, защото по демографски причини там, се заразяват много повече възрастни отколкото в Исландия. Тя няма как да е много по различна 1% не е, защото говорим за един и същи вирус, и след като в Исландия е 0,39% то реално можем да кажем че това е долната граница заради младата демография на Исландия а горната вероятно е някъде около 0,55% за държави със застаряваща демография като Италия да речем. Разбира се не само това е важно, в Италия например има вътрешно болнични инфекции, огнища в области и населени места с възрастно население, т.е. Италия не само че има застаряваща демография, но и успя предимно възрастните да изпозарази, за разлика от Германия където средната възраст на заразените е много по ниска, въпреки че имат близка до италианската демография, т.е. там изпозаразиха главно младите, а не възрастните като в Италия.

В заключение мога да кажа че официално се отказвам от диапазона 0,15-0,30% истинска смъртност който го поддържах. Тоя пост ми е най точният по отношение на истинската смъртност от Ковид и за съжаление говори за съвсем друг диапазон да кажем 0,37-0,55% (сложих 0,37% заради изследването на немските учени).

И още едно заключение, забележете колко е мощен лага на смъртността в Исландия. Без него смъртността в Исландия на 4 април е била 0,17%, тогава от тия около 2 300 души които са се срещнали с вируса до 4 април са починали само 4, но с 2-седмичният лаг от същите тия 2 300 души днес са починали 9, което прави истинска смъртност от 0,39% в Исландия.

# 12 952
Айс Куин, подозирам, че е твоят човек, защото от местното РЗИ имаше недвусмислен коментар за дисциплината на лекарите.
Къде е направен коментарът за да го потърся? Брифинг, сайт? Sad
Аз съм запомнила посланието просто, дали не беше от това интервю https://btvnovinite.bg/bulgaria/veche-9-ot-medicinskija-personal … a-s-covid-19.html
Иначе, ето какво предприемат като тестване https://dariknews.bg/regioni/vidin/testvat-se-vsichki-sluzhiteli … vyv-vidin-2222443

# 12 953
В Берлин изглежда също е имало протести срещу Мерките.
Както можете да видите от това ВИДЕО, всичко е супер културно там и се разчита предимно на подробни обяснения, молби и похвали.

https://youtu.be/JcErJT3lKEo

# 12 954
Защо трябва да ме е страх от вируса? Здрава, права жена съм, не боледувам, антибиотици съм пила веднъж, грип не ме лови. Редовно минавам на всички задължителни прегледи, спортувам. Семейството ми е същи така, даже 84-годишната ми баба е здрава. Който е в рисковата група, да си стои у дома и да се пази.
Това звучи прекрасно, ама ако хората от рисковата група са на работа? Ако всички медицински работници от рисковата група си останат вкъщи, какъв ще е резултатът? Точно защото това няма как да стане, е нужно по улиците и работните места да има възможно най-малко заразени.

То хубаво, но докога така? С това темпо на зараза на нас ще ни трябват около 300 години (някой го беше сметнал), докато го минем всичките. Дори да излезем дружно навън и да започнем да си кихаме и кашляме в лицата, пак няма да постигнем ефекта, който един доктор нарече "поепидемчване".
И не си мислете, че не спазвам правилата, напротив, но това не ми пречи да живея без параноята, че #сичкашаумрем и да оценявам мерките ни като смешни и проформа. Отдавна не вярвам, че някой лично мен ще ме спаси, оправи или защити, както и че държавата мисли за моето благо. Страхът от "заразата" има силата да убие повече хора от самия вирус, но преди това ще психира милиони.

Още нещо, на 26-ти пада задължението за носене на маски на открито и аз ще си я махна с най-голям кеф.

# 12 955
Ако не “поникне” “посятата” зараза след 2 седмици, когато се очаква апокалипсисът, заради бегълците, голямо разочарование ще бъде за някои. То не беше кълнене, не беше чудо. Чак клетви за разболяване до девето коляно.... А иначе много загрижени за общественото благо и здраве, де.
Да, за общественото благо 😂
За тях самите. Да им припомня, че утре ако паднат на улицата, ше им подаде ръка някой, който не го е страх.

# 12 956
  • Другата България
Има ли как да разбера кои са заразените лекари от спешното във Видин? (инициали или години поне). Страх ме е, че ОПЛ, който работи там, може да е сред тях. Същият, който се подиграва на пациентите с маски.
Бясна съм направо!

Ако разбера, че е сред тях, какво можем да направим за близки в селото? Евентуално, ако имат симптоми, може ли да се тестват на частно в областта?
Има ли къде или най-близко е в София?
(Вариант ходене до София обаче май го изключване).

П. С. Видин май удари световен рекорд за повече заразени лекари, отколкото пациенти. Confused
Фелдшер е заразеният във Видин, от СП. За съжаление не мога да ти кажа инициали и възраст.
В областта няма къде, за жалост вече и в Монтана не правят, най-близко ти е Враца.

# 12 957
  • Пловдив
Бонго, няма да е същото. Този, който се появи след 3 месеца, ще се ограничи и той и контактите му. Сега ние не знаехме кои са и какви са контактите. Поне в началото и затова ограничиха всички. Освен това след три месеца тестове, лечение, лекари, болници .....съвсем различно ще е като подход и медикаменти. Ще има много повече информация. То е ясно, че няма напълно да изчезне. Но може да не е вече толкова масово заразно.....Всичко е възможно.

# 12 958
Изследователи от Станфорд: Броят на заразените с ковид-19 до 85 пъти по-висок от данните. Тази статия я имаше на английски по-назад в темата.

Аз единствено искам да ни позволят да разхождам децата на Витоша. Вече е топло, паркът не ме устройва по редица причини, включително и струпването на хора, мръсен въздух, пейки на които децата искат да сядат и някои лични.

# 12 959
  • София
Не можем да затворим възрастните и рисковите и останалите да си живеят постарому. Но и не можем до безкрай да държим затворени младите и здравите, защото и те имат същото право да искат да живеят нормално. А сега не е така, седим и чакаме. И реално май няма никакъв план нещо да се промени. Аз лично мисля, че и туризъм ще има лятото. Защото в Европа ще има поне 1 милион официално преболедували, които не виждам кое ще ги спре да пътуват. А и такива, които не ги е страх не са малко.

Общи условия

Активация на акаунт