COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 490 786
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 200
Проучване на университета в Хале-Витенберг предполага, че в регионите с по-голяма концентрация на въглероден диоксид и по-малко вертикално движение на въздуха смъртността от ковид е по-висока. Такива региони са например Северна Италия, Мадрид, Ухан. Ръководителят на научната група казва, че все пак това трябва да бъде потвърдено и от други проучвания. Но всъщност е логично да е така. Мисля, че Мангъров беше казал нещо подобно в началото.

# 13 201
Напротив, онзи ден четох, че президента казва, че всичките починали от официалните им данни е бил със съпътстващи заболявания и всъщност е починал от влошаване на заболяването. Сега Ковид вероятно е помогнал да се влоши, но е факт, че там няма нито един починал без други хронични заболявания.

Не знам за фактите, не знам и как да тълкувам изявлението за починалите, при които "вирусът е елиминиран, но са задействани необратими процеси от съпътстващите заболявания" - тяхната смърт не е причинена от коронавирус и те не влизат в статистиката. Според мен най-ясният факт е, че всяка страна брои според нуждите си.

Като се загледах в Беларус, към 3-ти април видях смайващи прилики с нас.

Обобщение на пресконференцията им /местния НОЩ/
"МЗ е написало правила за дистанциране и самоизолация, които трябва да се спазват, въпреки че няма карантина. Ситуацията  в страната е под контрол. Медиците на места нямат защитни средства, но то е защото бързо свършват. Сега в Беларус са ушили много костюми /като в  Ухан/ и маски – и всичко ще е окей. Имат над 8000 точки за вклчюване към кислород и 2000 обдишващи апарата, това е хубаво. Много пари са събрани от дарения, и това е хубаво. Статистиката я публикуват сутрин и вечер, затова журналистите да не бързат да публикуват собственни данни в други часове. Колко лекари са се заразили от пациенти няма да кажат, защото журналистите може да направят грешни сметки. Затова пък ако не била добрата работа на правителството /МЗ/ още от януари, сега  в Беларус щяло да има по 840 заразени на ден, а общо щяло да има 3500-4000 случая – и щяло да е като в другите страни".

https://kyky.org/pain/esli-by-ne-nashi-mery-uzhe-bylo-by-840-nov … zdrav-na-brifinge

Все едно слушам преразказ за нашите отчети.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 02:45 от Не се сърди, човече

# 13 202
  • Варна
Проучване на университета в Хале-Витенберг предполага, че в регионите с по-голяма концентрация на въглероден диоксид и по-малко вертикално движение на въздуха смъртността от ковид е по-висока. Такива региони са например Северна Италия, Мадрид, Ухан. Ръководителят на научната група казва, че все пак това трябва да бъде потвърдено и от други проучвания. Но всъщност е логично да е така. Мисля, че Мангъров беше казал нещо подобно в началото.

Това звучи интересно. В България не е ли също по-малко вертикалното движение на въздуха?
По отношение на концентрацията на въглероден диоксид, си мисля, че спирането на света в последния месец, би трябвало да повлияе добре и това да се отрази положително на тежестта на заболяването. Има ли някъде данни за България в това отношение?

# 13 203
  • Bulgaria
Словения разхлабва мерките срещу коронавируса. Ще тества 3000 души на случаен принцип.

Словения до момента е с 1335 случая, 5 нови за деня и общо 77 смъртни случая.

https://www.manager.bg/svyat/sloveniya-razhlabva-merkite-sreshch … jwLfnKwVe93XpGylQ

Не знам за вас, но ако трябваше да избирам между Беларус или Словения, със сигурност щях да избера да съм в Словения, въпреки строгите мерки.

# 13 204

Че каква е връзката между двете? Заради концентрацията на СО2 ли ще да е по-висока смъртността от вируса?

Намерих въпросната статия, ама не е въглероден диоксидът, а азотен. NO2 е. Става дума за замърсен въздух в големи градове, заобиколени от планини, където движението на въздуха е малко.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 02:14 от Fenris

# 13 205
Какво е това вертикално движение? За вятър ли става дума?
И какво за Ню Йорк, който е на океана.

Аз пък преди малко четох една истерично смешна (сериозна) статия защо умират 2-3 повече мъже, отколкото жени. Отговорът на учените е, че вирусът се крие в тестисите, като буквално се окопава в тези тестиси, понеже имунната система била с по-слаба реакция там (нещо такова). В заключението имаше леко притеснение да не започне вирусът да се предава по полов път, ако се намира в семенната течност. Joy Извинявам се, че се смея. Много ще ми е мъчно, ако един ден тези учени се окажат прави...

# 13 206
Скрит текст:

Това звучи интересно. В България не е ли също по-малко вертикалното движение на въздуха?
По отношение на концентрацията на въглероден диоксид, си мисля, че спирането на света в последния месец, би трябвало да повлияе добре и това да се отрази положително на тежестта на заболяването. Има ли някъде данни за България в това отношение?

Нямам идея за България в кои райони как е точно, но в София всички знаем, че е много мръсен въздуха.

Другото ново е, че Дростен (немски вирусолог, занимава се с корона вируси от доста време) предполага, че все пак имаме някакъв имунитет към ковид от другите корона вируси, причиняващи настинка. Той оценява заболяваемостта в домакинства с доказано болен на 15%. В момента чака да излезе препринт на въпросното проучване от Китай. Другото, което той предполага е, че може да се окаже, че децата не са преносители, а всъщност са резистентни на зараза(при МЕРС било по този начин). В този случай биха отпаднали 20% от населението за колективен имунитет и биха ни трябвали само 50%. Но за да се докаже това, трябва да се направят проучвания.

# 13 207
Barbabeau, ами то не е смешно много. Тук някъде се коментираше и май линк бяха пускали, че имало част от заразените с оплаквания точно на това място. Всъщност има и нещо друго, което уж разбирам, но не мога да обясня правилно. Предполага се , че удря в мозъка и оттам в слабите места в човека. Затова някои са със стомашни оплаквания, други с белодробни направо, трети обриви, четвърти тестисти, като цяло срутва органите на човека, но се вижда най-вече пневмонията май.
Лошото е, че няма аутопсия на починалите, за да се видят пораженията. Доколкото знам ни една не е направена в някоя държава на такъв пациент.
Статията беше много интересна и обширна, но сега не ми се търси.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 02:48 от Анонимен

# 13 208
Скрит текст:
Barbabeau, ами то не е смешно много. Тук някъде се коментираше и май линк бяха пускали, че имало част от заразените с оплаквания точно на това място. Всъщност има и нещо друго, което уж разбирам, но не мога да обясня правилно. Предполага се , че удря в мозъка и оттам в слабите места в човека. Затова някои са със стомашни оплаквания, други с белодробни направо, трети обриви, четвърти тестисти, като цяло срутва органите на човека, но се вижда най-вече пневмонията май.
Лошото е, че няма аутопсия на починалите, за да се видят пораженията. Доколкото знам ни една не е направена в някоя държава на такъв пациент.
Статията беше много интересна и обширна, но сега не ми се търси.
И нещо позитивно. Някакъв известен полски ясновидец, който е много уважаван в Полша. Познал е катастрофата с президента им и т.н. Та още преди 2 години предупреждава (уж доказано какво е говорил) , че ще дойдат лоши времена. Препоръчва на поляците да се придвижат към Румъния и България, само те щели да са относително пощадени.

Фани, правят аутопсии в Хамбург. Нищо такова не са казали засега.

# 13 209
  • Сидни
Включвам се в темета чак сега, макар че чета от доста време.

Малко инфо от Австралия и Сидни, където се намирам:

До сега 6617 случая за Австралия ( 25 млн население ), смъртни случаи 71. Най-"младият" починал е на 58. В Сидни починалите са 30 ( 5 млн население ), където повечето са над 80 години ( най-много починали има в старчески дом, 10 човека над 90 годишна възраст). Информация за направени тестове, която намерих - около 300 хил теста

При нас мерките не са толкова стриктни като в БГ - маските не са задължителни, почти никой не е с маски. Спазва се дистанция. Позволено ни е да тичаме, разхождаме в парка. Нещо интересно - фризьорските салони работят и винаги са пълни. Малките магазинчета могат да работят, но се спазват някакви правила за дистанция. Повечето обаче са затворени, защото така или иначе продажбите са минимални. Има някакъв мораториум за "изгонване" от жилищата под наем или ако има наето бизнес помещение.

Детските градини и училища са отворени, но повечето хора си държат децата вкъщи. Само хорам които ходят на работа пращат децата си на училище. Информацията е за 5-6% посещаемост на училищата и детските градини.
От днес се говори за задължително връщане на децата 1 ден в седмицата на училище, след това по 2 и т.н.
Вече се дадоха определени финансови субсидии на хора, с доказано нисък доход. Следващата седмица започват финансовите инжекции за безработни и съкратени.

Отделенно финансово стимулиране от края на май за биснеси, насърчавайки ги да не съкращават служителите си, а да ги запазят на работа и да им плащат минимална работна заплата, до връщане на евентуално нормално положение ( в това се включват и самоосигуряващи се  self - employed ).

Дават се пресконференции всеки ден, като разбира се никъде не се говори за трупове, ковчези и чували. Хората се насърчават.
Това разбира се не пречи на хората все да са недоволни към управляващите. Сега не искат да си пращат децата на училище и да се връщат на работа, харесва им да си стоят заключени.
Повечето хора са скептични за освобождаване на мерките и мислят, че е грешка.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 03:55 от elenaz

# 13 210
Излязъл е доклад с колко се е увеличила смъртността в италанските общини от 1 март до 11 април. Докладът е на база данни от общините за починалите им жители, не е на база доказани случаи на ковид. Пише, че за месеците януари и февруари няма промяна спрямо обичайната очаквана статистика. Разликата започва да се регистрира в началото на март и достига връх през третата седмица на март. Друга разлика спрямо обичайната статистика е повишеният брой на починали мъже спрямо жени, докато иначе са 50/50.
Ето и процентите на увеличение на смъртността в някои северни общини:
+292% Bergamo
+215% Brescia  
+96% Milano
+55% Torino
+33% Verona
+16% Venezia
+40% Bologna
+81% Genova
+142% Aosta
+58% Bolzano 
+51% Trento

# 13 211
Скрит текст:

Въпросът е да отидат по предназначение - поне повечето. А не да усвоим едни пари, а да спестим оттам, където са нужни.
Да, аз съм твърдо за въстановяване на българското зеленчукопроизводство с български сортове. Тази година няма да е, но от догодина - напълно възможно. И малките градове и селата ще живнат. Български домат може да му вземеш 5-6 евро/кг без проблеми в Германия, това значи поне по 5 лв/кг за производителя.  Черна капия там дори не знаят какво значи, а като вкусят тука губят ума и дума. Айде стига на холандските боклуци!
И дано повечето отидат по предазначение, абсолютно съм съгласен.

В България субсидиите се дават на декар, а не на количество произведена продукция. Това кара баровците да купуват още и още земя и да окрупняват парцели. Когато имаш големи масиви, започваш да отглеждаш борсови стоки в големи обеми от сорта на пшеницата, които позволяват с малко машини и хора да се произвежда големи количества. Никой няма да се занимава сериозно с бутикови чушки и домати, ако не бъде принуден с икономически мерки. Това са утопии..
Да, запознат съм с това и сте прав. Но ако от декар домати можеш да изкара 40-50 хил лв бруто и да платиш заплати 10-20 хил лв разходи дали не е интересно да прибереш 15-20 хил лв кеш, отколкото 1000?  Аз говорех за първоначалните инвестиции, които не са малки: капково напояване, сондажи, конструкции, антиградушкови мрежи. Това е скъпото. На декар домати се искат 1.5 човека извън сезон и около 5 човека в сезона на зреене. И това не е утопия, а реален бизнесплан за България - ще повлече консервно производство и прочие, за което държавата може да помогне. Сега никой няма да гледа протекции, защото е абсурд. Сега, надявам се, ще се оцени здравето и цената му. Може да е наивно, но съм оптимист и не спирам да се надявам.

За плодовете и зеленчуците, освен всички субсидии на дка, има субсидии и за произведено количество. Вярно не е кой знае колко, има и ограничение за количеството, но има субсидия.

# 13 212
Едно видео от Видин. Явно продължава тази безхаберност от страна на РЗИ да не се тестват или поне карантинират контактните на положителните лица.

https://www.facebook.com/watch/?v=230590164852723

Ако се доверявате на фейсбук и боец нищо чудно да повярвате и че извънземните са донесли вируса. Думата "анонимни източници" в някоя статия нищо ли не ви говори.

# 13 213
  • София
Любопитна статия с версия за това как се е развила епидемията в Италия:
Ломбардия напълни болниците и моргите, а Венето лекува вкъщи с добри резултати
Именно различният метод на лекуване – в болници или вкъщи, се оказа един от решаващите за коренно различните резултати, постигнати в Ломбардия и Венето. Тръгвайки от много близки начални точки, те постигнаха обаче качествено различни резултати заради различния си избор на терапия. В Ломбардия епидемията се разрази със светкавична скорост, достигайки зловещия резултат от 11 жертви на всеки 10 000 жители, докато във Венето броят по 2 жертви на 10 000 жители. Ломбардия препълни болниците си, а Венето предпочете да лекува заразените повече вкъщи.
В Ломбардия в течение на годините беше намалено до минимум и значението на джипитата, а те сега се оказаха в Италия решаващата първа стъпка в идентифицирането на заразените. Така в болниците в Ломбардия, започнаха да пристигат един след друг вече тежко болни, които задръстиха реанимациите. ... Въпреки няколкото огнища на епидемия още в началото областният управител и съветникът по здравеопазването чакаха до последно премиерски указ, за да затворят областта въпреки огромните рискове за жителите на Ломбардия. ...В един момент обаче, докато се дискутираше около драматичния избор на лекарите в интензивните терапии кого да интубират и кого да оставят да умре, трябваше да се направи и друг избор –да се затворят ли фабриките с риск за икономически колапс,или да се държи всичко отворено, жертвайки човешки животи?
За разлика от Ломбардия Венето се прицели предимно в проследяването на заразените без симптоми, за да идентифицира всяко огнище и да затвори територията си с цел да спре пръскането на заразата. За разлика от Ломбардия Венето опита да намали до минимум хоспитализирането на болните. Разбира се, не и за тежките случаи. Предпочете се домашното лечение пред настаняването в болници.

Сигурно тепърва ще се изяснява как точно се е получило така, че властите в най-засегнатите от епидемията страни и региони са допуснали това да се случи. Ако написаното в статията е вярно - то май причината е късното въвеждане на ИП и превръщането на болниците в огнища на зараза, включително и за лекарите. Във всички случаи статията е интересна информация за размишление за всички, които се чудят защо си седим в къщи, а заразените и труповете са малко.

# 13 214
  • София
Аз пак малко искам да "променя ракурса" и да ви питам - да приемем, че след 13 май или айде, след 24-и май, охлабят мерките. Ще пуснат парковете, да речем и училища, кафенета на открито (може би). Как точно си представяте да продължи всичко, след като очевидно ще имаме все още нови и нови (макар и по-малко на брой, надявам се) случаи? Ще се ходи ли на работа групово, или пак ще се работи от вкъщи (който може)? Децата ще ги пуснете ли на училище (по-големите) или не? Ще им давате ли да се събират с приятели или не?
Като отворят паркове и градини - ще разрешавате ли на децата си да играят с Други деца, въпреки че вие с другите родители ще спазвате дистанция от 2 м?
Въобще, как?

Общи условия

Активация на акаунт