COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 490 453
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 13 395
  • София
Е да де ама нали това е ужасен и смъртоносен вирус, който избива хората и заради който за затворени десетки държави по света. Как така ще носиш в себе си такъв смъртоносен вирус и няма да имаш симптоми.
Можеш ли да носиш в себе си например чума и да не си болен. Можеш ли да носиш в себе си холера и да не си болен, можеш ли да имаш ебола в себе си и да не се разболееш. Това са страшни вируси и бактерии.
Като е толкова страшен и смъртоносен този вирус, защо има хора които го носят в себе си а не се разболяват?
Нарича се инкубационен период.

# 13 396

Е да де ама нали това е ужасен и смъртоносен вирус, който избива хората и заради който за затворени десетки държави по света. Как така ще носиш в себе си такъв смъртоносен вирус и няма да имаш симптоми.
Можеш ли да носиш в себе си например чума и да не си болен. Можеш ли да носиш в себе си холера и да не си болен, можеш ли да имаш ебола в себе си и да не се разболееш. Това са страшни вируси и бактерии.
Като е толкова страшен и смъртоносен този вирус, защо има хора които го носят в себе си а не се разболяват?
Някой по-нагоре обясни за децата защо не се разболяват, някакъв белтък беше.
Не съм доктор, не знам. Така твърдят и е факт по смъртността също. Испанският грип например не е ловял възрастни хора, измрели са хора на възраст между 20 и 40 години най-много. Не съм медицинско лице, свекърва ми е и от нея имам някаква информация за други епидемии и заразни болести. Доверявам се на медиците, а те са почти 100% единодушни.

Не се твърди, че вирусът е ужасен и смъртоносен кой знае колко, а че здравните системи не са в състояние да поемат толкова хора, колкото ще се разболеят. Правиш ли разлика? Май вие сте в паника повече от нужното.

Истината е, че е ужасен за някои възрастови групи, които просто ще бъдат пожертвани. Започва се в Щатите, в Германия, и до нас ще дойде. Проблемът на управляващите е, че голяма част от тях са в тази възрастова група.

Другото е, че си стоим вкъщи с идеята да се намери ваксина и да се опазят някои категории хора. Мен например ме втрещи раково болният с коронавирус. Има много уязвими групи от населението, не става дума за теб и мен изобщо. Имам раково болна роднина. Изобщо не се чувате какво говорите, честно.

# 13 397
  • София
След първото мащабно проучване във Франция са установили, че средно 5,7% от населението е срещало вируса и има имунитет. В първата малка и най-засегната област този процент е 12, а на юг и югозапад е под 2%.

# 13 398
  • Бургас
Този текст прочетох в публикация на dnes.bg:
"В Германия правителството е отменило разпоредбите за заетост, за да спаси скъпоценната реколта от бели аспержи - германските производители на храни не е необходимо да правят вноски за социално осигуряване за мигрантите, стига те да бъдат върнати обратно в родината си в рамките на 115 дни."
Ако може да се вярва на публикацията, трябва да се подготвим, че след 3-4 месеца ще се върнат стотици хора от най-заразените страни - Германия, Англия, Испания и др., които ще са работили без осигуровки, но ще очакват да се лекуват безплатно в България?
А през това време германците ще си хапват аспержи и ще отчитат ниска смъртност.

# 13 399
  • София
Скрит текст:

Някой по-нагоре обясни за децата защо не се разболяват, някакъв белтък беше.
Не съм доктор, не знам. Така твърдят и е факт по смъртността също. Испанският грип например не е ловял възрастни хора, измрели са хора на възраст между 20 и 40 години най-много. Не съм медицинско лице, свекърва ми е и от нея имам някаква информация за други епидемии и заразни болести. Доверявам се на медиците, а те са почти 100% единодушни.

Не се твърди, че вирусът е ужасен и смъртоносен кой знае колко, а че здравните системи не са в състояние да поемат толкова хора, колкото ще се разболеят. Правиш ли разлика? Май вие сте в паника повече от нужното.
Нищо ново под слънцето:
Цитат
Ежегодните  грипни  епидемии са  признати  като  един  от  първостепенните проблеми  пред  общественото  здравеопазване,  както  поради високата заболяемост  и смъртност,  особено  сред  високорисковите групи  от  населението,  така  и  поради големите  разходи  за  домашно  и  болнично  лечение  и  значителното  натоварване  на цялата здравна система.
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2019/07/29/19rh006pr.pdf

# 13 400
Здравейте, да попитам хората, които са хоум офис  .... На мен като че ли ми е още притеснено и ми се иска да минат две седмици след празниците и да се види дали ще има резултат, чак тогава да се върна в офиса. Има ли хора в същото положение и как бихте постъпили?
И на мен ми е притеснено и утре си пускам един месец неплатен отпуск. Притеснена съм не само заради заразата, но и от нахалството на шефовете ми. Не стига, че взимат 60/40, а и ни прецакват платения отпуск.

# 13 401
Мдам, категорично съм съгласна с Вип за аспержите.
ББ не прави ли това, което Меркел му казва? Е да, ама тя ще се обезщети с друго. И така, танто за кукуриго, сделка.
И моите шефове много нахални.
Ще пускам платен. Нямам проблем с офиса, не ме е страх от вируса, но имам деца за гледане, които няма да пусна на училище /ако посмеят да ги повикат/.

Афродизиачка, аз не разбрах какъв е казусът - викат те да работиш от офиса ли?

# 13 402
  • В заешката дупка
Аз за Исландия, стратегията тук, тестванията и статистиката съм писал много в темата и линкове съм давала. Но пак ще кажа накратко. Масовото тестване не е основата на стратегията тук. (Гледам че Исландия се споменава в таи връзка.) Масовото тестване  е коректив доколко мерките и целевото тестване са ефективни. Разбира се с него се хващат и заразени, които иначе ще си щъкат, т.е. не са в карантина. Но като процент от всички “хванати” инфектирани,  приносът на масовото тестване е доста малък. Разбира се, много хубаво е, че тук има и масово тестване, което се случва благодарение на частата фирма, която го извършва, напълно безвъздно. Но основата си остава целевото тестване, зад което стои сратегия на агресивно търсене, проследяване на контакти, тестване, карантиране, за да може ефективно да се “хващат” заразените. На това най-вече, според нашия щаб, се дължи, доброто справяне (засега) на страната в овладяване на заразата.

# 13 403
Мерси, ЧеКа. И при нас се тества целево, да.

# 13 404
Скрит текст:
"В Германия правителството е отменило разпоредбите за заетост, за да спаси скъпоценната реколта от бели аспержи - германските производители на храни не е необходимо да правят вноски за социално осигуряване за мигрантите, стига те да бъдат върнати обратно в родината си в рамките на 115 дни."
Ако може да се вярва на публикацията, трябва да се подготвим, че след 3-4 месеца ще се върнат стотици хора от най-заразените страни - Германия, Англия, Испания и др., които ще са работили без осигуровки, но ще очакват да се лекуват безплатно в България?
Е то се очакваше - няма на англичанина или германица или холандеца и т.н. друг да им бере аспержите, ягодите, краставиците, доматите и всички зеленчуци и плодове. Естествено е хората без доходи и спестявания да се възползват, предвид по-доброто заплащане от БГ.
А интересното е че ние ще им берем(както винаги) аспержите, зеленчуците и плодовете, а после те ще ни ги продават и внасят в България.

# 13 405
  • София
Явно е вярно за осигуровките на сезонните работници, аз го четох в друга статия. Европейската солидарност в действие
https://m.dnevnik.bg/sviat/2020/04/18/4056210_britancite_ne_iska … t_po_nivite_kato/

# 13 406
  • София
....
Още за германците и аспержите: По дяволите коронавируса: Берачът на аспержи се връща щастлив с 4000 евро

# 13 407
  • При семейството си
Скрит текст:
За “тревичките” и парковете .

Обяснението което прочетох по-напред е съвсем логично , имайки в предвид че просто представя факти , не виждам да има някаква лъжа в него.
Това са голями площи, които няма как да бъдат дезинфекцирани нон-стоп. (В това има ли лъжа?)
ДА, вируса на такива площи НЕ живее дьлго, но не виждам някъде да се твърди  противното. Тук обаче идва въпроса “ От къде тези екстрасенски възможности у хората, за да знаят дали точно преди тях не е минал някой заразен?” И колко са гадателите (брой), които знаят точно от къде са минали заразените?
За детските паркове/площадки е ясно, обясни се вече сто пъти, там вируса живее доста по-дьлго(желязо), а децата са перфектния му разносител и “умножител”.

Имайки в предвид , че ако не се беше появил вьпросния вирус(нищо че все още има не осведомени които твърдят че бил грип), нямаше да разберем колко важни са “тревичките” и детските паркове за българина .
(Уточнявам !! Пиша “българин”,защото единствено в България виждам тази неизменна жажда за парк. Не за да изтъкна недостатъци на определена нация )

Ми, не, не е български патент „жаждата“ за парковете.
Например:
„Изказвайки се на ежедневната пресконференция на Даунинг Стрийт относно епидемията от коронавирус, Джерик каза, че „не може да бъде правилно“, че през последните седмици някои съвети в страната затвориха парковете си.
„Хората имат нужда от паркове. Ето защо изясних на съветите, че всички паркове трябва да останат отворени “, каза той.“:
https://www.theguardian.com/world/2020/apr/18/coronavirus-uk-jen … ks-must-stay-open
„Някои видни републиканци в Ню Джърси призовават губернатора Фил Мърфи да отмени изпълнителната си заповед за закриване на държавни паркове на фона на коронавирусната епидемия.“
https://www.nj.com/coronavirus/2020/04/republicans-want-murphy-t … -coronavirus.html
Още по-неоснователен е аргумента за прилагането на тази мярка- тревните площи не могат да се дезинфекцират така както улиците. Отнесено към действителността в България, не знам колко редовно (нон стоп) се прави това с улиците, да не говорим за малките, квартални такива.
За да се избегне струпване на хора, има варианти.
Така, както при футболни мачове, конна полиция обикаля паркове, мисля че е приложимо и в момента.
В активния ски сезон достъпът за коли към Витоша в определен часови диапазон беше спиран.

# 13 408
Ако искаме да ядем плодове и зеленчуци ще трябва да се работи в земеделието въпреки вируса. Колкото за Германия толкова и за нас важи.
Условията за сезонните ни работници не трябва ли да включват и лечение в случай че се разболеят в чуждата държава?

# 13 409
В България мерките на правителството срещу заразата се приемат много добре, дори и на фона на света...

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/galap-merkite-na-pravitelstvoto-s … iemat-mnogo-dobre

Общи условия

Активация на акаунт