COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 342
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 14 265
За мен по време на пандемия не би трябвало да има изобщо платени тестове. Както държавата може да изземва лекарства от аптечната мрежа за нуждите на болниците, така трябва да изземва и тестовете.
Някой може ли да каже къде другате по света се случва нещо такова?

# 14 266
  • София
Вече официално САЩ имат повече заразени с вируса отколкото Испания, Италия, Франция, Германия и Великобритания взети заедно!
Дори Иран задмина Китай по брой случаи, а както е тръгнало нищо чудно и Русия и Бразилия да го сторят.

Корейците обаче показаха на всички как без карантини или извънредни положения може да се овладее такава свирепа пандемия.

# 14 267
Скрит текст:
Вече официално САЩ имат повече заразени с вируса отколкото Испания, Италия, Франция, Германия и Великобритания взети заедно!
Дори Иран задмина Китай по брой случаи, а както е тръгнало нищо чудно и Русия и Бразилия да го сторят.
Корейците обаче показаха на всички как без карантини или извънредни положения може да се овладее такава свирепа пандемия.
Как я овладяха?

# 14 268
  • Под сянката на разлистените кактуси
Има ли някой от Щатите в темата, да разкаже как са настроенията в страната. Цифрите са смразяващи, какво става там?

Аз съм в Щатите, но мога да кажа как е "у наше село", което съвсем не значи, че навсякъде е така. Живея във Финикс, Аризона и маkар, че е петият по големина град в Щатите, си е голямо село. Нямаме много заразени, 5459 в целия щат и 229 починали, от които 2800 във Финикс. Градът е много разпрострян, хората живеят предимно в къщи и градски транспорт почти не се ползва. При нас има извънредно положение от 30 март. Не работят барове, ресторанти, молове и магазините за "не необходими" стоки - дрехи, обувки и т.н. Всички ресторанти приготвят храна за вкъщи, много и доставят. Учениците бяха в пролетна ваканция когато обявиха извънредното положение и няма да се връщат до края на учебната година, университетите също са онлайн до края на семестъра и за летните класове. Забранени са събиранията над 10 души. Фризьори, маникюри, фитнеси са затворени от самото начало. Плановите операции са отменени във всички щати засега. Парковете са отворени, съдът работи, но кина, музеи, изложби, концерти няма. Националните паркове (Големия каньон например) са затворени. Който може работи от вкъщи, аз работя от къщи от 5 години и за мен не се е променило много, засега и работа имам, но мъжката Туна има дребен бизнес, както и много от нашите приятели и положението е зле. Много се политизираха нещата и Тръмп поощрява протестиращите (година на избори е тук). Аз не знам какво да мисля, знам, че финансово е много трудно за много хора, от друга страна съм медицинска сестра все пак и макар че вече не съм на първа линия, все още имам много приятели по болниците, лекари, сестри, които са в шок от случващото се. Другото ново е, че по магазините има празни щандове, народа граби като полудял, освен вездесъщата тоалетна хартия няма ориз, брашно, мая, никакви дезинфектанти (за хора и повърхности) и ...патрони  Grinning Ето ви малко снимки, аз съм ги правила за мама, че не ми вярваше...
Скрит текст:

Синът ни е студент в Ню Йорк, той освен до магазина на прибежки и припълзявания не е излизал от 2 месеца, засега е здрав. Много от неговите приятели които работеха да си помагат с училището останаха без работа и хич не е розово положението. Явно наистина има голяма разлика в заболяваемостта и смъртността в различните социални групи и раси, той каза, че само бабата на една негова колежка е починала, доколкото знае. Маски ни препоръчаха да носим, домашно направени, защото други така или иначе не могат да се намерят, а и се пазят за медицинския персонал. Ръкавици също няма, гел и кърпички за ръце също. Покрай домашните маски и ластик никъде не може да се намери, а както сме изули гащите...
Цифрите наистина са ужасяващи, но най-вече в Ню Йорк, не мисля че никъде другаде е толкова зле. Народа е много разделен, също като в тази тема, има готови да грабват пушките вече и тогава ще стане страшно, затова мисля, че скоро ще започнат да падат ограниченията. Консерваторите (републиканците) са много "за", демократите са по-предпазливи. Вярата във вируса е абсолютно право пропорционална на личната финансова заинтересованост

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 03:00 от tunata

# 14 269

И също така без геноцидни планове за част от населението.

# 14 270
  • София
Ladybird

Ами как с бързо и мащабно тестване още от самото начало, от ден 1 та до днес. И самите корейци също са съдействали/съдействат максимално на властите и всячески ги улесняват.
Там до девето коляно дет се вика откриват контактните лица на даден заразен и така. Но си имаха ясен план, ясен сценарий и си действат хората без излишни запори или брифинги.

# 14 271
Diavolo
Значи казваш "без карантини" само си се тестват... Нещо четем различни "книги", или не се изразяваш правилно....

# 14 272
Корейците доколкото знам имаха много горчив опит със САРС-1 и когато се появи сегашния САРС-2 бяха готови и нито за миг не се поколебаха. Изобщо не са дискутирали това грип ли е какво е, да го оставим ли да мине през нас, веднага го смачкаха. Спомням си какво пишеха в туитър, бяха абсолютно шокирани от бездействието и лежерността в Европа. Но те също така сами си произвеждат тестовете и явно всички системи за реакция ги имат още от предишната епидемия, населението им съдейства и т.н. във всеки случай много добре се справиха. Държави, които също се справиха много добре бяха такива, които рано дръпнаха аварийната спирачка. В САЩ  нито едното направиха, нито другото навреме и съвсем закономерно в момента са най-зле, както и Западна Европа.

# 14 273
  • Сидни
Има ли някой от Щатите в темата, да разкаже как са настроенията в страната. Цифрите са смразяващи, какво става там?

Аз съм в Щатите, но мога да кажа как е "у наше село", което съвсем не значи, че навсякъде е така. Живея във Финикс, Аризона и маkар, че е петият по големина град в Щатите, си е голямо село. Нямаме много заразени, 5459 в целия щат и 229 починали, от които 2800 във Финикс. Градът е много разпрострян, хората живеят предимно в къщи и градски транспорт почти не се ползва. При нас има извънредно положение от 30 март. Не работят барове, ресторанти, молове и магазините за "не необходими" стоки - дрехи, обувки и т.н. Всички ресторанти приготвят храна за вкъщи, много и доставят. Учениците бяха в пролетна ваканция когато обявиха извънредното положение и няма да се връщат до края на учебната година, университетите също са онлайн до края на семестъра и за летните класове. Забранени са събиранията над 10 души. Фризьори, маникюри, фитнеси са затворени от самото начало. Плановите операции са отменени във всички щати засега. Парковете са отворени, съдът работи, но кина, музеи, изложби, концерти няма. Националните паркове (Големия каньон например) са затворени. Който може работи от вкъщи, аз работя от къщи от 5 години и за мен не се е променило много, засега и работа имам, но мъжката Туна има дребен бизнес, както и много от нашите приятели и положението е зле. Много се политизираха нещата и Тръмп поощрява протестиращите (година на избори е тук). Аз не знам какво да мисля, знам, че финансово е много трудно за много хора, от друга страна съм медицинска сестра все пак и макар че вече не съм на първа линия, все още имам много приятели по болниците, лекари, сестри, които са в шок от случващото се. Другото ново е, че по магазините има празни щандове, народа граби като полудял, освен вездесъщата тоалетна хартия няма ориз, брашно, мая, никакви дезинфектанти (за хора и повърхности) и ...патрони  Grinning Ето ви малко снимки, аз съм ги правила за мама, че не ми вярваше...
Скрит текст:

Синът ни е студент в Ню Йорк, той освен до магазина на прибежки и припълзявания не е излизал от 2 месеца, засега е здрав. Много от неговите приятели които работеха да си помагат с училището останаха без работа и хич не е розово положението. Явно наистина има голяма разлика в заболяваемостта и смъртността в различните социални групи и раси, той каза, че само бабата на една негова колежка е починала, доколкото знае. Маски ни препоръчаха да носим, домашно направени, защото други така или иначе не могат да се намерят, а и се пазят за медицинския персонал. Ръкавици също няма, гел и кърпички за ръце също. Покрай домашните маски и ластик никъде не може да се намери, а както сме изули гащите...
Цифрите наистина са ужасяващи, но най-вече в Ню Йорк, не мисля че никъде другаде е толкова зле. Народа е много разделен, също като в тази тема, има готови да грабват пушките вече и тогава ще стане страшно, затова мисля, че скоро ще започнат да падат ограниченията. Консерваторите (републиканците) са много "за", демократите са по-предпазливи. Вярата във вируса е абсолютно право пропорционална на личната финансова заинтересованост

Дааам, в САЩ нещата ще станат голямо мазало. Не знам дали толкова от вируса, но хората са супер озлобени и нервни заради мерките.
Аз съм в доста фейсбук групи с много американци и чета, че в някои щати скоро ще отворят редица бизнеси, защото се готвят много протести и с тези оръжия ще стане страшно. Те протестите вече си започнаха де.
Доколкото знам пак в някои щати не са давани все още никакви помощи за хора загубили работата си. А и с тези кредити и ипотеки там не знам как се оправят наистина.

В Австралия последните дни много малко заболели - в Сидни последните 24 часа 5 - медицински служители мисля.
Тук от 13 май ще се поотпуснат малко нещата, доколкото разбрах. Поне децата се връщат по 1 ден на училище първоначално.
Чета ви как се вайкате за брой тестове направени, говорите си там някакви числа, пък богати държави и т.н.
Както казах в Австралия са направени около 300 000 теста - доооста по-голяма държава и с доста средства.
В момента коефициента на заболяваемост е мисля 0.5
Мисля министърът каза, ако е 4 седмици под 1 отхлабва малко мерките.
Не мога да кажа лощо за управляващите - до сега се справят добре и мисля повечето население ги подкрепя. Помощи са се раздали и продължават да се дават. Аз останах без доход и до сега получих малко пари като самотен родител, сега уж чакам още за загуба на работа, но да видим.
Една отфинансовите възможности тук е хората да могат да вземат до 10 000$ от пенсионният си фонд, ако не могат да се класират за нищо друго като подкрепа от държавата и не искат да теглят кредити.

# 14 274
Корейците доколкото знам имаха много горчив опит със САРС-1 и когато се появи сегашния САРС-2 бяха готови и нито за миг не се поколебаха. Изобщо не са дискутирали това грип ли е какво е, да го оставим ли да мине през нас, веднага го смачкаха. Спомням си какво пишеха в туитър, бяха абсолютно шокирани от бездействието и лежерността в Европа. Но те също така сами си произвеждат тестовете и явно всички системи за реакция ги имат още от предишната епидемия, населението им съдейства и т.н. във всеки случай много добре се справиха. Държави, които също се справиха много добре бяха такива, които рано дръпнаха аварийната спирачка. В САЩ  нито едното направиха, нито другото навреме и съвсем закономерно в момента са най-зле, както и Западна Европа.
От горчивия им опит с MERS през 2015 г. им е останала и система за бързо и ефективно проследяване на хора.
South Korea’s Centers for Disease Control and Prevention управляват системата за проследяване на контакти, която използва данни от 28 организации като Национална полицейска агенция, Асоциацията за кредитно финансиране, три компании за смартфони и 22 компании за кредитни карти, за да проследи движението на хора с COVID -19. Тази система отнема 10 минути, за да анализира движението на заразените. За хора, които влизат в контакт със заразено лице, се информира местния обществен здравен център в близост до местожителството на заразения и здравният център им изпраща уведомление. Ако теста е положителен, човека се "хоспитализира" в специалните заведения за  COVID-19. Тези, които нямат симптоми остават под карантина в продължение на 14 дни.
Правното основание за достъп до такава лична информация е било подготвено след избухването на MERS през 2015 г.
Та и там има извънредно положение, карантина, "шпиониране". Предоставянето на лични данни трудно ще се "гласува" в западните държави, както и в България, защото може да доведе до по-лоши последици и от ковид....

# 14 275
  • Florida
Живея в Маями, Флорида , в една от най-засегнатите общини в щата- Маями Дейд. Положението е зле, работят само хр.магазини,бензиностанции и дрогерии. Не е желателно излизане без основателна причина, маски навън и в магазина са задължителни. Много малък процент от хората получиха еднократната федерална  помощ от 1,200 $ на човек, недоволството е огромно. Тества се много малко, в повечето случаи е с предварително записване и ако имаш симптоми. Преди дни отвориха няколко от плажовете и стана манифестация от хора, говори се да се отворят постепенно голф игрищата и парковете след няколко дена. Ужасно е горещо последните 10-тина дена, над 35C. До  днес заразените в нашата община са над 10,000, около 230 починали при 2,700,000 население

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 05:28 от lor4eto1414

# 14 276
Добро утро.Не ми се иска да си призная,но колкото повече време сме в ИП,толкова тезата на Мангъров започва да ми звучи логично.А това с тестовете преди прием в болница е направо идиотщина.При изписване дали ще се съгласи управата на болницата да ги тества за своя сметка?Защото не малък е варианта да се заразят там.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 06:58 от Lunatichka92

# 14 277
Забелязвате ли, че в България коментарите под статии в електронни вестници, дори под информацията на Министерството на здравеооазването са от рода : "Защо лъжете, че има коронавирус?"
Какви са тези хора, повечето коментари са неграмотни, но са болшинство.

# 14 278
Врабчо,   и така е и не е така. Да иде Мангъров на първа линия. Ма не отива, ходи по телевизиите. За мен твоя/всеки/моя/ живот е ценен и аз няма да го дам доброволно. Смятам ситуацията ковид19  за безизходна към момента.  Просто няма полезен ход.

Ами той е на първа линия. Нали всеки ден ходи на работа в болницата. В инфекциозно отделение.

Само че кабинетът му е извън отделението. Лежали сме там дузина пъти с дъщеря ми и никога, ама никога не съм го видяла в самото отделение.
И да, както е писала Лили, работи в детското отделение.

# 14 279
Скрит текст:
Имам чувството, че шведите са друга бира и тях нищо не ги лови.
Гледах днес за Швеция и Австрия, една над друга са в този сайт https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR06T0-hEvDi … QsQetNWtG4m6TEorM

Швеция имат 192 смъртни случая на милион.
Австрия имат 57 смъртни случая на милион.

За днес 172/19.

Днес шведите имат 682 нови случая.
Австрия имат 52 нови случая.

Може би пък мерките да имат смисъл.

От горните линкове и събраната информация (много полезни)
"Протоколът за нагряване, състоящ се от 92 °С за 15 минути, беше по-ефективен от 56 °С - 30мин и 60 °С-60 минути за постигане на 6-log редукция."
Т.е. му трябват 60 минути при 60 градуса, за да бъде унищожен. При пране явно не става.
Мерките имат смисъл, но Австрия очаква втора вълна, а Швеция не.....
Това откъде стана ясно?
От мерките. Мерките се отпускат до втора вълна - ако дойде, пак затягане, ако не - отпадат. Като нямаш мерки - няма втора вълна - стигаш си до "стадния" имунитет.

А там във Великобритания защо се отказахте от Шведския модел?

Общи условия

Активация на акаунт