COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 035
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 14 340
Имат си своите основания полюсните мнения. Разбирам ги, обаче мисля за това, че новия вирус прави мутации по-бързо, сновейки от човек на човек и по-бавно, ако не среща нови гостоприемници. Изменят му се израстъчетата, които са "ключове" към нашите рецептори-"ключалки" за вход. Той се "учи" от нашия организъм как да се напасва към следващи нови рецептори на нови наши клетки/органи. Ако бързо ни "опознае" и се "нагласи", спрямо нас, ще вземе преднина в надпреварата и евентуалната ни ваксина ще изостане и няма да е ефективна. Така ще трябва да актуализираме ваксини, сигурно всяка година, според нова мутация. (Това по Хичев- така ли се казваше доктора в американския "щаб"?. Но сигурно и други източници има.) Има резон стремежа да го забавяме. Но и живота няма как да е на "стенд бай" до безкрайност, трябва и икономически да оцелеем, и антитела да да изработим. Едно е сигурно - изглежда ще ни е нужна за период напред, друга хигиена в социала - и в пряк и в преносен смисъл. Да продължим да живеем, имайки го превид.

# 14 341
Аризона, затварянето не беше ли март месец, когато в Турция уж нямаше Covid
Сега просто не се препоръчва пътуване ДО
https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/turkey

Накратко, отговорът на въпроса дали „охлабеното поведение“ е причина за по-високия брой случаи, регистрирани дневно, е „не“.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30570975.html?fbclid=IwAR1jQt3rJ … -RMZgeacszmaJOb3I

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 10:47 от Mama TAZ

# 14 342
Всъщност досега има единични случаи на предадена зараза между човек и животни, само че наобратно, човекът беше заразил котката си, случаят беше в Белгия. Изводът е, че животните трябва да ни изхвърлят нас Grinning

# 14 343
  • варна
На мен друго ми е интересно, вчера от 8 до 17 ч само 9 случая, от 17 до днес над 50, тези лаборатории нощем ли работят, как така и скачат тия случаи посреднощ.

# 14 344
На мен друго ми е интересно, вчера от 8 до 17 ч само 9 случая, от 17 до днес над 50, тези лаборатории нощем ли работят, как така и скачат тия случаи посреднощ.

Не е ясно. Някой писа, че работели и нощем, но от лекар в инфекциозно знам, че не е така. Може би задържат бройки и ги съобщават когато им дойде.

# 14 345
Между другото много данни последно време сочат, че вируса циркулира по планетата от доста по-рано (пр. в САЩ от януари) та шанса да сме го изкарали вече клони към 80%.

Не знам кой къде ходи и какви хора вижда но в моя квартал в Пловдив има доста хора, шарят наляво-надясно, вчера една банда лапета (около 20) отиваха на купон някъде и така. И на мен вече ми пука доста по-малко - и аз си обикалям където ми е кеф и единственото, което ми пречи към момента са неработещите бизнеси. Ако ще се разболявам - да се разболявам. То ако ще се мре дали ще е сега или след 2 месеца ми е все тая.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 19:23 от bubanka

# 14 346
  • София
Няма как да стоим в ИП с години, това са пълни спекулации. За един месец, ако данните са верни имунитет имат 5%. За април може да станат и 15% с това темпо. И друг път съм го писала, но с този балансиран и внимателен подход, го постигнахме с много малко жертви, което някой така и не могат да осъзнаят колко е ценно.
Според мен до септември всичко ще е свършило, точно следвайки съветите на Мангъров, но без зорлем да си мрем по къщите.
Да ти кажа само, че точно сега не малко хора умират и ще умрат по къщите си  точно заради този уж " балансиран и внимателен" подход. Преди няколко дни един комшия, си замина, защото от седем болници са отказали да го приемат, защото чакат пациенти от ковид или защото имало опастност, ако го вземат да се зарази с ковид и оставен вкъщи, човека си умира. Та какво и кой спасяваме?

# 14 347
Никак не е фалшива новината за Видин. Цялата болница е пламнала и постоянно излизат нови заразени. Неврологията е затворена, защото персоналът е болен. Има недостиг на инфекционисти и ако се разболеем ще ни лекува очен и кожен лекар в стара полусрутена сграда. Болните са много повече от официално доказаните, защото масово контактните лица не се тестват. Информацията, която давам е от първо лице, живея във Видин.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 12:52 от Не се сърди, човече

# 14 348
Предполагам, че + случаи от Плевен и другите нови лаборатории от деня, както и от частните лаборатории, се препотвърждават в нац. референтна и затова излизат официално на другия ден сутринта.

# 14 349
Скрит текст:
Боже какви неща са се изписали в темата - вируса преподавал (от кога стана учител?), втора вълна се очаквала (нали нищо не знаем за вируса, как така знаем колко вълни ще има?), недоволните били само хора директно засегнати от ИП.

Хем ми става смешно, хем до някъде съм доволен, хем ми е доста тъжно.

Тепърва ще става тежко, мноооого тежко. И не, не визирам коронавируса. Всеки един, който в момента си работи и си взима паричките и си стои на топло в къщи, и за него другите са просто "директно засегнати от ИП мрънкачи" го очаква една много студена баня, объркване, отчаяние, безизходица. Какво имам предвид - всеки един ще разбере сам за себе си към юни-юли.

П.С. БАН са прави! Пик-а ще е през юли. Но искам да забележите кое подразделение на БАН е направило проучването - Инcтитyтът зa иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния пpи Бългapcĸaтa aĸaдeмия нa нayĸитe.
Та 'дето се вика - brace yourselves.

Може ли да дадеш пак линк за проучването за Т-лимфоцитите и имунитета? Вчера нямах време да го погледна, а днес не го намирам. Благодаря! Flowers Hibiscus

# 14 350
Търси се баланс, да. Защото е доказано вече в практиката, че когато здравната система катастрофира, загиналите се увеличават значително.
Това се нарича управление на епидемията.
Според мен никакви пикове няма да има в България, ще има бавно, постепенно и внимателно заразяване, докато  вирусът сам не затихне, спрян от общия имунитет към есента.

Връщам се да коментирам този пост. Да, има логика в контролираното, бавно и постепенно заразяване. Би било чудесно, ако това е стратегията ни.
Лошото е, че не е. Напротив, стоим затворени, за да го спрем.
И се твърди, че излизащите и пътуващите, които не слушкат, са виновни и те сеят зарази. Това не е управление на епидемията, съжалявам.

# 14 351
Проблема е, че ако няма контрол на населението, прекалено голям брой ще се заразят, а здравната система в Бг, не може да поеме такава голяма бройка.

# 14 352
  • Индия/България
Интересувам се за Индия не съм чела скоро нашата съфорумка от там, ще се радвам да сподели информация Simple Smile
Здравей,
Индия продължава да препуска 
нагоре, а в същото време отчита и ръст на оздравелите пациенти. Обачееее... статистиката за средната възраст на заразените е притеснителна, защото резултатите показват, че към момента 60% от тях са на възраст под 50г. Не помня кога бяха пуснали една извадка - имаше 1800 новозаразени, от които 43% бяха във възрастова група 29-49г. Лекарите в Индия  са на мнение, че вирусът тук и на този етап покорява предимно хора в трудоспособна възраст.  В момента най-засегнатият район е този на Мумбай. Там има огнище и в едно от гетата, което  впоследствие отцепиха. Основната част от смъртни случаи също са от Мумбай и областта. Щатът вече има разрешение за експериментално лечение на тежките случаи с кръвна плазма от излекувани пациенти. Протоколът иначе не е променен- хлорокин+авиган. Доволни били от резултата.   

Тук внезапно наложиха забрана на тестването за антитела поради ненадеждност на тестовете. Изискали са от китайците някаква документация по случая, честно казано не се заслушах точно каква, но разбрах, че такива тестове са спрени временно във всички лаборатории, вкл.и в подвижните кабини за тестване. Тече си обаче предвиденият pool testing в хот-спотовете.

Новото е, че въпреки локдауна, в понеделник правителството позволи на щатите да разхлабят мерките  за селскостопанския отрасъл и индустрията. Възобновиха прибирането на реколтата, ключовите производства, както и строителните дейности в обществения сектор. Някои професии като електротехници, монтьори, водопроводчици се връщат на работа. За градските зони и населени места  важи националният локдаун и  мерките си остават в сила до 3май. Затворени сме. Можем да ходим по веднъж до магазина, който се намира  вътре в самата жилищна колония. Маски- задължително. На много домакинства им носят провизиите до прага на дома. Има номер, на който може да  заявиш. Нищо друго не работи. Аптеките също. Работят само аптеките в болниците. Всъщност те аптеките тук са с много особен статут. Приличат по-скоро на будка с шишенца и кутийки от на баба ми времето...(а дамските превръзки ти ги дават увити във вестник, сакън да не види някой..но да не се отплесвам...)

Единствено в щат Керала разбрах, че имало вече отворени някои ресторанти. Там като цяло се справят най-добре с епидемията  и управата на щата (уж) разрешила. Аз тях ги следя изкъсо, че ми е много интересно да видя какво ще се случи..През 2018г там имаха една епидемия, тръгнала пак от прилеп (от Малайзия) , и се справиха тихомълком само с 20смъртни случая, без да се засегнат другите щати. Междудругото Керала  е и единственият щат, който въведе свой собствен робот-  "Nightingale-19" му е името, в борбата с коронавируса.   Те отчитат и най-голям дял излекувани пациенти до момента. Не знам дали има някакво значение, но в Индия  наричат този щат "меката" на Аюрведа..дали хората там са по-закалени от останалите индийци..нямам идея, обаче факт е, че правителството го дава за пример при справянето с Ковид.

Гледах миналата вечер съветника на финансовия министър (мисля)- излезе с изявлението, че бизнесът в Индия ще се върне към нормална работа с  облекчителни мерки, но предупреди, че границите на страната  ще останат затворени за пътуващи и туристи още месеци наред (толкова силно натърти на последното, че чак се закашля от зор ). Ще се върви в посока адаптиране на икономиката и секторите й към новите условия. Спомена също и това, че  чуждестранни компании са изявили желание и готовност да преместят изнесените си производства от Китай в Индия. Каза, че в момента основната задача е да се "омекоти падането".

Скоро четох интервю на едно момче от Home delivery. Получило леки симптоми, не искали да го приемат в болница, изписали му лекарства, оправило се , върнало се на работа и след 5-6дни буквално се тръшнало. Едва на 3та седмица го тествали. В момента е в болница. От 17 контактни колеги, всички са негативни и до този момент.

Иначе народонаселението  вече и по терасите не може да седи. Предупредиха ни за предстоящи екстремни жеги. Мигрантите от селата-  улични търговци, просяци и от сорта са натъпкани в разни училища и едвам ги удържат да не се разбеснеят. Но пък някои от тях си поискали материали и боя и започнали да санират порутените класни стаи. Спасение от психясване?  Домакините "припадат" от родолюбие и  сипят листенца от рози върху полицаите,  на другия край обаче -  тумби семейства атакуват лекари и медицински работници, щото били прокажени..(това и за някоя друга държава го четох)...Тук  онзи ден приеха закон-  до 5г затвор за нападателите. Въздухът в Делхи  е отчел безпрецедентни стойности на чистота от 'нам-колко-си години насам...А уважаемата президентша шие маски за приютите..(това действително).

Общо взето такава е картинката.
 Вижда му се краят...ама в безкрая...(дето вика един  хубостник от тукашното ТВ)

Бъдете здрави и се пазете!

# 14 353
  • София
Проблема е, че ако няма контрол на населението, прекалено голям брой ще се заразят, а здравната система в Бг, не може да поеме такава голяма бройка.
В момента здравната система не е претоварена и трябва да се случват тези разхлабвания на мерки, защото иначе не правим нищо.

# 14 354

Не е сигурно, че ще се заразят. Не е вярно, че здравната ни система не може да поеме бройките.

Общи условия

Активация на акаунт