COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 447 779
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 390
За последен път ще кажа, че съжалявам за хората, които са засегнати икономически, дори тези, които са били неразумни и са живяли ден за ден. Реално всички сме засегнати, на мен в личен план колко неща ми се провалиха и колко неудобства ми се създадоха, няма смисъл да ги изброявам. Но нормалния живот няма как да се върне, докато вирусът вилнее безконтролно и колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-добре.

# 15 391
Мери Ан, явно не ме разбра. Човек на социални помощи, колко да спести? За колко месеца напред? Пък да го сочим с пръст, че не е помислил?
Напротив, разбрах те. Прекрасно при това.
Но на него доходите не са му се променили, той е бил беден и преди ИП, и сега е беден. За съжаление. Той спестявания няма, защото няма откъде, и това е сериозен проблем, и е от години. На държавата, не на НОЩ. И в случая никой, най-малко Дева не сочеше с пръст хората на социални помощи, или родителите на деца с увреждания. Преиначи се с това, определено. За съвсем друго ставаше въпрос.
Не сочеше тях, но посочи общо. И да, неразумници има. Ама и не можеш да съдиш всички, че нямат осигурени 6 месеца напред. България не е София и Пловдив.

# 15 392
  • При семейството си

Защо никой от оплакващите се не попита за децата и възрастните с увреждания, с хронични проблеми, в институциите?

Аз имам дете с увреждане, питай...какво те интересува, как се е грижила здравната система до момента за него, как се грижи сега или как се справяме в ситуацията на ИП. Мога да ти разкажа как не мога да го накарам да сложи маска (те и много други 3 годишни не слагат), за да го изведа, а за него е почти жизнено необходима физическата активност.
ч
Elpis,  за децата с увреждане  и семейството трябва да се грижи не само здравната, а социалната и образователна система. Заедно.
Да, ще съм благодарна, ако споделите има ли повече подкрепа/ специални мерки сега.
Как да сложи маска? Аз не съм видяла дете на толкова години с маска. Съвсем естествено. Никой нищо не казва за децата и маските.

Офф-топик е, но и не съвсем. За моето дете, специално, здравната система до момента се е погрижила точно с 20 дни процедури. В момента, както е възобновена плановата лечебна дейност и операциите, така са възобновени възможностите за процедури на тези деца (моето е с изцяло финансирани от нас такива), разбира се при спазване на определени ограничения, взимане на определени мерки. Да, но заповедта на министъра на здравеопазването не изключва задължителното носене на маска и от моето дете, всъщност всяко дете.

# 15 393
Оф, днеска прочетох темата и само се депресирах. Като че ли няма полезен ход в момента. Очевидно е разделението в о-вото на 2 лагера, образно казано ги наричам отбора на апокапилпсиса, срещу отбора на глада. Едините се страхуват повече от вируса, другите се страхуват повече за икономическото си оцеляване. Социологическите проучвания показват че в момента все още лек превес в о-вото има отбора на аполапсиса, но тенденцията е обратна, отбора на глада набира сила и скоро ще е по силният лагер в о-вото, което е логично. С времето вируса няма да стане по опасен отколкото е в момента. Но с времето все повече хора ще остават без работа, без доходи, и ще се вливат в отбора на глада, който се страхува повече от глада отколкото от вируса. А освен всичко това вируса не е опасен за точно тази възраст, активните хора, които работят и крепят икономиката. И е нормално те да се страхуват повече от глада отколкото от вируса, защото за тях той е по голяма заплаха. И нека отбора на апокалипсиса усмисли техните страхове, те са реални защото говорим за хора заплашени да се озоват на дъното на социалната стълбица защото са останали без доходи. По тази причина в социалогическите проучвания показват възход на одобрението на шведският модел в България спрямо предишните изследвания. По простата причина че с времето страха от вируса ще намалява, защото той няма да бъде вече нещо непознато, но страха от глада ще се засилва, защото все повече и повече хора ще остават без работа и без доходи.

За съжаление вируса не е толкова безобиден колкото ми се иска за цялото о-во. Защото мен се ме обвиняват в темата че искам да го представя по безобиден отколкото е, мен ми се иска да е по безобиден, но няма умишлено да го представям за по безобиден, иначе нямаше да направя изчисленията си за Исландия които разбиха на пух и прах собствените ми твърдения че истинската смъртност на вируса е 0,15-0,30%. За съжаление днес още изследвания показват че наистина смъртността на вируса започва от 0,4% нагоре. Четох че в Италия има изследване че с вируса са се срещнали много малко хора, само около 10% от населението, което прави около 6 000 000 а починалите са около 25 000, това прави смъртност към този момент 0,41%, и това е без лага, с него може да достигне и до 0,6%, 0,7% няма да се удвои както показват изчисленията ми за Исландия, защото в Италия вече една голяма част от тия 6 000 000 вече имат имунитет, така че в най лошият случай го виждам да достигне до 0,7% за разлика от ситуацията в Исландия към 4 април когато имунитета е бил малък. И там лага дава удвояване. В Италия епидемията започва от януари според последните изследвания, а тази в Исландия в края на февруари.

Че истинската смъртност започва от 0,4% нагоре за съжаление показва и тестването на шофьорите на ГТ, активна инфекция е открита само в 1 от 400, тука в темата прочетох колко хубаво било това изследване, много добра новина, напротив новините от това изследване са изкл. лоши, ама по нататък ще го коментирам. То потвърждава за съжаление хипотезата че вируса има сходно поведение и в Исландия, и в Италия и в България. Бцж-то не ни пази, смъртността е подобна като в Исландия и Италия. Смъртността очевидно зависи главно от демографският провил на населението, млади държави като Исландия имат ниска смъртност 0,4%, възрастни като Италия (от най застаряващите нации в света) имат около 0,6%,0,7%.

Каква е реалната картина в България с вируса към 10 април:
Болни са между 7 647 и 11 471 в това число влизат всички, без симптомни, леки случаи извън стат. и всички в стат.
С имунитет са между 993 и 1489
Починалите към онзи момент са 25
В официалната стат в онзи момент са 635, към онзи момент сме открили в най добрият случай 1 на 12, защото тия с имунитет също влизат в общата картина която е хора срещнали се с вируса към 10 април между 8 640 и 12 960.
В тези 2 дни между 8 и 10 април, на практика вируса е бил в страната под контрол, остава си твърдо ядро от активни инфекции което не се увеличава, Р в най лошият случай е 1 в този период, само леко се е увеличил делът на хората с имунитет.

Забележете колко са ми точни изчисленията, доказва го тестуването на шофьорите от градският транспорт. При тях откриваме разпространение на вируса в размер на 0,25% активна инфекция към днешна дата. Към 10 април моите изчисления показват разпространение на активна инфекция в о-вото 0,11-0,16%. На какво се дължи разликата, първо шофьорите са тествани като изложени на по висок риск от заразяване, 2-ро те не са представителна извадка на о-вото защото водят активен начин на живот, ходят на работа, излизат често, срещат се с повече хора на ден, и при тях е нормално разпространението при тях да е една идея по високо от средното за страната, и 3-то тестването показва разпространението при тях към днешна дата, докато моите изчисления показват разпространението към 10 април. Това последното не мисля че играе чак такава роля, защото като гледам как се движи вируса, между 6 и 10 април в страната той на практика е овладян и не вярвам след 2 седмици когато ще мога да видя реалната картина днес да се окаже че е имало огромен възход на вируса между 10 и 24 април и той е завладял територии увеличавайки делът на активните инфекции от 0,11-0,16% на 0,25% от о-вото. По скоро те не са представителна извадка и затова дават малко по висок резултат, но трябва да изчакаме 2 седмици да видим дали е така.

Вчера говорих за лъжите на Мутафчийски че откриваме 2 на 7, днес ми попадна тази статия за други негови по значими лъжи. Дали е вярно не знам. Но ако е, никак не е добре.
https://fakti.bg/mnenia/468314-lajesh-generale

# 15 394
  • София
Много обикновени хора са засегнати, защото и преди кризата, без да разточителстват, са живяли месец за месец.

Елипс, как да стане тази работа с терапиите на децата с увреждания като те са с пряк контакт, което на свой ред е рисков?

# 15 395
Чудничък стерилен живот ни чака. Докато почнем да измираме от обикновените настинки и вирусчета, към които преди сме имали имунитет.

Нещо повече - част от "настинките" са коронавируси. И ако всеки коронавирус плашеше народонаселението така, трябваше да живеем във вечна карантина. Но понеже сега се пораздуха, та така...
А не ти ли идва на ум, че има причина да се раздуха? И не, няма общо с конспиративните теории.

# 15 396
  • Другата България
Скрит текст:
Мери Ан, явно не ме разбра. Човек на социални помощи, колко да спести? За колко месеца напред? Пък да го сочим с пръст, че не е помислил?
Но на него доходите не са му се променили, той е бил беден и преди ИП, и сега е беден. За съжаление. Той спестявания няма, защото няма откъде, и това е сериозен проблем, и е от години. На държавата, не на НОЩ. И в случая никой, най-малко Дева не сочеше с пръст хората на социални помощи, или родителите на деца с увреждания. Преиначи се с това, определено. За съвсем друго ставаше въпрос.
Не сочеше тях, но посочи общо. И да, неразумници има. Ама и не можеш да съдиш всички, че нямат осигурени 6 месеца напред.
България не е София и Пловдив.
Това го казваш на човека, който от години го пише по всички теми в този форум.

# 15 397
Скрит текст:
Не сочеше тях, но посочи общо. И да, неразумници има. Ама и не можеш да съдиш всички, че нямат осигурени 6 месеца напред.
България не е София и Пловдив.
Това го казваш на човека, който от години го пише по всички теми в този форум.
Не на теб, казвам го на Дева.

# 15 398

И хайде да не слагаме знак за равенство между обикновеният А4 човек и изключения и частни случаи като онкоболни и хора с увреждания.

Ти явно нямаш ни най-малка представа колко онкоболни има в България и при какви условия се лекуват, както и  колко деца са с увреждания, щом ги категоризираш като частни случаи, само в моето семейство (най-близките) онкоболните са трима, но да вероятно сами сме си виновни.

# 15 399
Хубаво е да има оптимизъм "Щом аз се справям финансово, значи всеки може" но не е приложима тази мисъл. Това може да го каже само човек, който не е расъл в бедност и като цяло не е наясно с нещата от живота Wink
Тесла, за какъв имунитет говориш, не е доказано още, че се изгражда траен имунитет.

# 15 400
@Тесла направо да го кажем така - този вирус е 2 пъти по-смъртоносен от грипа и 2 пъти по-малко от SARS. Големият проблем с този бацил е , че е ужасно силно заразен, нов е, няма ваксина, няма и адекватно протоколно лечение. Дава различна симптоматика и явно се понася съвсем различно от различни възрастови и дори етнически групи. В щатите примерно 40% от жертвите са афроамериканци, не вярвам да е само защото нямат здравни осигуровки като белите.

# 15 401
Не е толкова заразен, бе хора!

Днес чудесни новини от Германия и Европа.
1. Има данни за наличен при някои хора имунитет, придобит от други коронавируси. Скоро трябва да излезе статия. Това би обяснило, защо понякога хората не се заразяват дори при близък контакт(в семейството).
2. Проучването на Ремдезивир ще завърши по-рано от очакваното-някъде в края на май.

Тесла, защо се мъчиш толкова да я смяташ тази смъртност, като вече отдавна е горе-долу ясна?

# 15 402
1) Има нещо, за което писах преди време, по повод на една статия и то е, че е факт, че се стимулира свръх потребление - константно харчене за глупости, теглене на кредити и живеене отвъд възможностите. Това пък дойде и от меркантилността и суетата, зорлем хората да се покажат, че имат . Това не може да се отрече - всички сме го виждали. Което води неминуемо до задлъжнялост и съответно такива неща ги бутат. Затова много пъти казах, че сега е момент хората да седнат и да преосмислят леко ценностите си и начина на живота. Повечето не виждам да го правят, по-скоро се жалят. Давам веднага пример  - от Януари месец повтарях на един познат, с читава работа (около 3К заплата), да не тегли кредит, защото това нещо ще дойде при нас и ще ни бутне и не е моментът сега. Не само изтегли кредит за апартамент, ми си и накупи синтезатор за не знам си колко хиляди и тн. От години му говоря да спере да харчи абсолютно всичко, което печели, защото знае ли се ,не се ли. Няма спестявания. Въобще не ме слуша, когато говорих. Остана без работа и сега кеш - няма. Ама има кредит и синтезатор за 2 хиляди, 6 синтезатора всъщност. Ей така. Да има. Сега си търси работа, дано намери. Но в точно ей такива случаи - ми не, не мога да ги ожаля. Не искам да звуча гадно, но има ситуации, в които е кой както си го направи. Това е просто суета. То и той не се жали, ми се храни, че е глупав де

2) Жаля изключенията, които са продиктувани от факта, че примерно в България, извън София, заплатите са ниски генерално, както и форсмажорните обстоятелства тип болен от рак, хора с увреждания и тн ,където хем отиват много финанси,  хем няма как да работиш нормално, жаля пенсионерите с много ниските пенсийки. Тях да. Тях ги жаля и за тях наистина ми е мъчно, че така са се стекли нещата. Мъчно ми е за хората, които от преди ИП са им се случили такива неща в живота, които да са докарали до много тежко положение, но тези хора не са така заради ИП. Това не е от днес, не е от март месец. Това е от години. ИП ги задълбочава, не ги е предизвикало. Ама това не ви идва на ум, нали? Хората си избират 1 и същи управляващи, които по 1 и същ начин нищо не правят, за да променят горепосочените проблеми и сега се сетихте за тях и ги давате за примери? Изтръскахте ги тия случаи от нафталина, за да предпишете техните негативи на ИП? Ами не, не е коректно.

2) Намръщихте се тук, когато казах, че хората живея и с 2000, и с 200 и се адаптират, а това го казвам от личен опит, защото с майка ми навремето жълти стотинки сме брояли на края на месеца. С 450лв заплата двете (а аз съм била на от 4 до 8 годишна примерно, периода 95- 99 год - реално с еквивалента на да отглеждаш дете сама сега с 450). И сме се справили. Не сме умрели от глад. Затова написах сума ти пъти, че хората намират начини да се оправят, не лягат да умират. Затова и казах, че  докато човек е здрав - ще намери какво да работи. Хората сме оцелили като биологичен вид, именно защото можем да се приспособяваме.

3)Да, нещата ще се променят, да, едни сектори ще тръгнат нагоре, други ще заминат. Да, много бизнеси ще фалират. Някои от тях сами ще са си виновни също, заради начина им на опериране. Другите ще са косвени жертви. Има такива, никой не отрича. Ще има хора, на които ще им е много трудно, но ще се оправят. Ще се преквалифицират, ще сменят професията, ще се ориентират там, където има нужда от работна ръка. Икономиката ще тръгне, ще се възстанови, много хора ще пострадат по 1 или друг начин, други ще се облагодетелстват. Така седят нещата в цял свят

4) Аз началото на февруари се примирих с факта, че нещата ще се променят и комфортът ми ще се наруши. Няма да е това, което беше. И спрях да пазарувам неща. Просто преустанових това. Не съм си купила и 1 излишно нещо оттогава, защото очаквах този развой на нещата. Обсъдила съм с майка ми, взели сме решения как да действаме във всяко едно възможно развитие. Толкоз. Няма да седна да се оплаквам обаче

Общо взето виждам едно или прекалено голямо обобщаване "всички ще умрем от глад" или едно изпадане в частни случаи "а какво става с онези, дето..ттттт..нямат пари по Н цифра причина" и никакъв баланс, просто безсмислени спорове.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 00:57 от FlameV

# 15 403
Изтекли документи от СЗО показват, че Ремдесивир се е провалил на първото проучване. Жалко, ако е така.

https://www.bbc.com/news/world-52406261

# 15 404
На такива като Дева, Ън, ... ще кажа, че не всички се раждат със сребърни лъжички в устата. Да си отворите малко очите. Светът не се върти около вас. Да се замислите. Винаги ли сте имали пари? Колкото и да сте умни, разумни. Ако винаги сте имали, то някой ви е ги дал, нали? Има хора, на които няма кой да им даде, така започва животът им и докато стигнат до времето, в което имат, минават години. Е, има много хора които са точно в този период от живота си, в който нямат. Аз, която съм против това положение, мисля и помагам!, на когото и с каквото мога (Давам от парите си.),  с какво съм по-лоша от тези, които се интересуват само и единствено от себе си. Не ги интересува, че съседите им, с две малки и постоянно болни деца, няма с какво да ги нахранят, защото не са могли да заделят от минималните си заплати някога, когато е трябвало да купят лекарства на децата си. С какво са виновни тези деца? Защо всеки мисли само за собствените си деца?  Всички деца са на всички. Всеки мисли само за себе си, за близките си. След като вие не мислите за здравите бедни родители, които не са застрашени, но няма какво да дадат на децата си, защо те да мислят за вас и да ви пазят? Като малка не разбирах израза "Колелото се върти". Утре и вашите деца може да са бедни родители.

Общи условия

Активация на акаунт