COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 877
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 005
  • София
Поне да отварят магазини и кафета, защото и без това карантина няма.
Магазините са си отворени, бутици, книжарници, всичко си работи, кафе дават да си носиш от няколко будки. Ние не сме в карантина в България, съответно в София също.
 Да не четем като дявола Евангелието. В първата свдмица и заповедите на министъра на здравеопазването беше ясна, че работят само хранителните магазини и с тежки глоби за другите. Това Е карантина. Тази заповед е още в сила, но никой не я спазва. После почнаха да отварят де що имаше магазинчета. После генералът почна да обяснява, че в България не са затваряни магазините, което не е вярно. Сега вече явно съвсем не е съгласен с Бойко, но няма какво да каже. Та..
да отварят всичко и да оставят стадния имунитет и колкото може здравната система да поеме. Това "поетапно" отпускане на мерките вече е напълно безсмислено
Няма такава заповед. Хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи са единствените, които имат право да работят в моловете. Извън мол няма такива ограничения. Виж заповедта, не ми се търси сега, но съм я чела специално.

И факт, нямаше тълпи вчера в смисъла на тъпканица. Поне половината хора си носеха маските плътно, останалите все пак бяха с маски, поне в обозримия ми периметър, хората бяха семейно или по двойки, не съм видяла тълпи. Имаше полиция и не даваха да се сяда по пейки, иначе на рехаво разхождащи се няма какво друго да кажат. Това в центъра на София, по кварталите не знам какво е било.

# 16 006
  • София
Стига де, това с хранителните магазини и нищо друго изтрая по-малко от 24 часа. Заповедта беше издадена в петък на обяд, а още през нощта я промениха. Стига вече с тази заповед, тя си има история, четете я най-после!
Тази заповед не е променяна в раздела кой може да работи и кой не. Да, добре е да се чете повече

# 16 007
Не чух призив да се омешаме и заразим,  нито забрана за показване навън, говори се за дистанция, физическа между хората.
Това остава единственото, което би могло да се каже, че работи, плюс лична хигиена.

По данните, които са дадени, около 0,5% от населението на БГ са тествани. Болниците наполовина са пълни.При 2500 болни са пълни, а нагоре препълнени и капацитета на така пазената система се изчерпва.Cry

Министърката на туризЪма прави сметка вече с какво привличаме туристите - със сигурост. говори за някакви протоколи...
Скоро ще я сменят и ще има други протоколи.
Между другото, малки къщи за гости, могат да бъдат организирани за работа. Наети от едно семейство ...

# 16 008
Аз съм много доволна от брифинга тази сутрин.Имаме 56 заразени,което на фона на 90-те онзи ден е добра новина.Решиха вече да прилагат метода Елайза,който дава възможност за извършване на повече тестове за антитела.С едно изречение д-р Кунчев обясни на поддържащите шведския вариант защо не са прави.Като цяло имаше доста спокойни и полезни  обяснения.Само не разбрах как капацитета на софийските болници се е изчерпил на 50%.

Ами не може да има смислен брифинг с въпроси от сорта "за кучета,
 може за деца не".
Когато задават смислени въпроси се получава интересна информация.
Интересно беше че половината легла в София са заети.
Така че ако продължаване с 50-60 на ден може да се наложи да се отвори Арена Армеец.

# 16 009
  • София
Поне да отварят магазини и кафета, защото и без това карантина няма.
Магазините са си отворени, бутици, книжарници, всичко си работи, кафе дават да си носиш от няколко будки. Ние не сме в карантина в България, съответно в София също.
 Да не четем като дявола Евангелието. В първата свдмица и заповедите на министъра на здравеопазването беше ясна, че работят само хранителните магазини и с тежки глоби за другите. Това Е карантина. Тази заповед е още в сила, но никой не я спазва. После почнаха да отварят де що имаше магазинчета. После генералът почна да обяснява, че в България не са затваряни магазините, което не е вярно. Сега вече явно съвсем не е съгласен с Бойко, но няма какво да каже. Та..
да отварят всичко и да оставят стадния имунитет и колкото може здравната система да поеме. Това "поетапно" отпускане на мерките вече е напълно безсмислено
Няма такава заповед. Хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи са единствените, които имат право да работят в моловете. Извън мол няма такива ограничения. Виж заповедта, не ми се търси сега, но съм я чела специално.

И факт, нямаше тълпи вчера в смисъла на тъпканица. Поне половината хора си носеха маските плътно, останалите все пак бяха с маски, поне в обозримия ми периметър, хората бяха семейно или по двойки, не съм видяла тълпи. Имаше полиция и не даваха да се сяда по пейки, иначе на рехаво разхождащи се няма какво друго да кажат. Това в центъра на София, по кварталите не знам какво е било.
явно сме били на различни места по центъра. Всичко това ще проличи след две седмици.

# 16 010
  • София
Как да не е променена - в петък на обяд беше, че работят само хранителни магазини, аптеки, банки и бензиностанции. През нощта я промениха на това, че всичко работи без моловете.

# 16 011
Е стига де, 2000 интензивни легла, 37 критични, около 200 в болнично лечение в не толкова тежко състояние и сме на 50% от капацитета? Това е несериозно. Айде да не вадим пак Арена Армеец.

Заповедта на 13.03 март гласеше, че могат да работят само магазините от първа необходимост и банки и застрахователни компании. На другия ден уточниха, че то всъщност не е баш така и могат и другите. Това беше първото от многото им - ще бъде така.... Абе не, може да бъде и иначе.

# 16 012
  • София

явно сме били на различни места по центъра. Всичко това ще проличи след две седмици.
Живея в центъра, дори не е нужно да излизам, за да видя има ли хора и какво правят. Разликата с предишни уикенди е огромна. Имаше моменти преди една-две седмици, в които в почивните дни успявах да язлаза рано сутрин да си изхвърля боклука, защото наистина имаше тълпи, колоездачи, всичко без маски се буташе. Сега имаше хора, но беше различно. Мисля, че съм обективна, защото точно в такава ситуация не ми се бута в тълпа, колкото и иначе да обичам жизнерадостната гмеж на централните градски части. А магазините са празни, не виждам да има наплив, по някой човек влиза в книжарниците и дрогериите основно.

И наистина виж заповедта. Като започнаха да отварят специално ходих да я чета, защото и аз бях останала с впечатление, че само хранителни магазини и аптеки ще работят и извън моловете, но не е така. Бъркаме се доста с мерките в други страни, това всички тук.

# 16 013
Може да падне ИП, но мерките да останат по една или друга форма.
Мутафчийски не беше доволен и аз не съм.
Едно не разбрах, какво толкова позитивно се е случилов  махалите... имунитетчета може би ?

# 16 014
Генералът явно не е съгласен с  Бойко за отпускане на мерките. Трябва да свикваме с болестта и който има късмет, ще св пребори. Много тъжна и страшна пресконференция
Мда, по-изключение и аз днес успях да я гледам (все изпусках напоследък)
Уплашена съм, честно. Преди бях притеснена, сега съм уплашена.
Много ясно казаха и се разбра. Те казват какво е положението, не коментират правилни или неправилни мерки, това е задължение и право на политиците.
Дадоха пример и сравниха България и Гърция относно мерките и броя на заболелите последните дни. 16 за Гърция, България в пъти повече.
Дадоха пример (дори бяха ядосани ми се видя) между 3 страни с различни мерки и едната е Швеция какво става там. Това е геноцид за мен, каквото става там , знам тук не сте съгласни.
Абсолютно неправилно разхлабване на мерките. Дори и аз вчера си мислех, че ..ми то каквото -такова, да се пазим навън, пък после ...Не е така, за мен поне, а аз уж се старая да си преценя нещата за мен.

Тук някой пак писа и се опита за лекарите да прехвърли и неглижира опасността от вируса. Ми не видях лекар в темата да е написал, че вирусът е безопасен , че не е заразен, че е като грип, че не трябват мерки строги и внимание от хората. Няма такова нещо и няма да го прочетете, чуете от лекари на първа линия особено.

Много хора поставиха друго на първо място , вместо здравето си и това на околните, дори и живота. Едните своето удобство и навици , защото са млади и мислят, че ще го минат като грип или ей-така без симптоми.
Другите, защото са си затворили бизнесите, имат кредити, нямат доходи, губят пари и разчитат на тези, които в първата тема, които роптаеха за свободи и права да ги напълнят.

Ядосвам се, защото другите също губим пари, губим любими неща и се лишаваме (разходки, срещи, шопинги, екскурзии) , но здраве и живот е на първо място. Излишно е да пиша и обяснявам повече.

Чувствам се , като жертвено агне направо.
За мен ще стане страшно у нас. Тъжно ми е, притеснено ми е, яд ме е.
Бъдете здрави и се пазете! Това е тук държава с народ странени и управление...
Жал ми е за Мутафчийски. Жал ми е за всички лекари на първа линия. Респект към тях. Това от мен, другите ги знам какво мислят повечето тук.

# 16 015
По данните, които са дадени, около 0,5% от населението на БГ са тествани. Болниците наполовина са пълни.При 2500 болни са пълни, а нагоре препълнени и капацитета на така пазената система се изчерпва.Cry

Всъщност, на болнично лечение са по-малко от 300 пациента.

# 16 016
  • София

И това цялата държава, не само в София.
А защо е толкова апокалиптична настройката в темата днес, след брифинга? Пак ли говори за хладилници генералът?
И какъв е този метод на Елайза? Търсят се антитела ли? Нали се разбра, че почти няма дори в най-засегнатите държави?

# 16 017
Добре, аз нещо напълно изпуснах логиката на щаба. Последните дни имахме повече нови случаи, Борисов започна да говори за сваляне на извънредното положение и т.н. Днес са по-малко случаите - Мутафчийски говори за апокалипсис. Наистина не разбирам. Има ли някакви обективни критерии, по които обявяваме апокалипсис или зависи от настроението?

# 16 018
Тук има интересна информация от български учен. 
Разработчикът на българската молекула срещу коронавируса към Борисов: Правите погрешни внушения
https://vsmedia.bg/razrabotchikyt-na-bylgarskata-molekula-sresht … eshni-vnushenija/

# 16 019

Може би трябваше вместо "болни" да напиша "случаи" или "положителни".Blush

Общи условия

Активация на акаунт