COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 742
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 020
Мутафчийски се опита да понаплаши преди да са ни разпуснали, че все пак.. да настинат още малко кривата.
Ясно е, че ББ ще го отствири, явно и на него слънцето му действа като афродизиак....

# 16 021
  • София
Добре, аз нещо напълно изпуснах логиката на щаба. Последните дни имахме повече нови случаи, Борисов започна да говори за сваляне на извънредното положение и т.н. Днес са по-малко случаите - Мутафчийски говори за апокалипсис. Наистина не разбирам. Има ли някакви обективни критерии, по които обявяваме апокалипсис или зависи от настроението?
Борисов е политик. Хората са изнервени и недоволни, той следва настроенията и казва, че иска да махне ИП. Дали ще го махне – аз силно се съмнявам. Статистически погледнато следващата седмица ще видим резултатите от Великден, все още не сме ги видели и като ги видим ще има "Ето, аз исках да охлабя мерките, но виждате, че няма как". Така мисля, може и да бъркам, разбира се, не съм врачката на Берлускони.

# 16 022
На мен би ми била интересна друга информация. Споменаха 4-5 града с доказани случаи от порядъка на 40-50. Но колко от тях са хоспитализирани, колко са безсимптомни на домашно лечение?

# 16 023
Тоя лаф с кучетата беше Joy, и тя женица беше кандидат за кмет на Габрово по едно време.

Като киноложка изложба на кучета е у наше село. Има място за всички и кучета и хора. Няма скупчване на хора, носят си маските навън,  който си има работа си я върши.  
Ресторант ми липсва заради социалното общуване, но не  е болка за умиране.

# 16 024
Роналд, не забравиха да ни напомнят за зала Арена Армеец. А може и след срещата онзиден на европейските лидери да са подшушнали на Баце, че е време да се отпуснат малко мерките. То стига са ни давали само за пример, нека и ние влезем в черната статистика. Аз честно казано съм объркана след брифинга.

# 16 025
  • София
Добре, аз нещо напълно изпуснах логиката на щаба. Последните дни имахме повече нови случаи, Борисов започна да говори за сваляне на извънредното положение и т.н. Днес са по-малко случаите - Мутафчийски говори за апокалипсис. Наистина не разбирам. Има ли някакви обективни критерии, по които обявяваме апокалипсис или зависи от настроението?
В събота и неделя изследват по-малко. Общо взето реална картинка може да имаме във вторник

# 16 026
  • Пловдив
Роналд, антитела се търсят с ELISA, да.
Арената няма как да я отворят, защото то не става само с наблъскани едно до друго легла. Нали някой трябва да работи там, да има някакво оборудване. Показването й беше някакво показнО, вероятно да се засили внушението за чувалите с трупове. Това за изчерпания капацитет също е леко съмнително, в Пловдив поне има болница, предвидена да приема пациенти, в която до момента (или поне допреди няколко дни) нямаше нито един приет.
И не приемайте нещата толкова драматично как сте жертвени агнеци...Че не е грип, не е, но животът не може да спре изцяло за неопределено време. Повече хигиена, спазване на дистанция, избягване на излишни посещения на закрити места и това е. Какво повече да се направи според вас? Пълен "локдаун" след два месеца ИП няма да се въведе. И най-вероятно няма да има хладилни камиони и чували въпреки това.Wink

# 16 027
Тук има интересна информация от български учен.  
Разработчикът на българската молекула срещу коронавируса към Борисов: Правите погрешни внушения
https://vsmedia.bg/razrabotchikyt-na-bylgarskata-molekula-sresht … eshni-vnushenija/
Този проект ще доведе до ...?
- Лекарство;
- Ваксина;
- Поредния проект.

... животът не може да спре изцяло за неопределено време. Повече хигиена, спазване на дистанция, избягване на излишни посещения на закрити места и това е. Какво повече да се направи според вас? Пълен "локдаун" след два месеца ИП няма да се въведе. И най-вероятно няма да има хладилни камиони и чували въпреки това.Wink
Не мисля, че някой драматизира, чак до трупове и камиони, но НОЩ може да каже в прав текст, че не са в състояние да променят ситуацията и са на ръба да имат конторол.
Какво решава ИП! Мерките, които се наложиха, могат да бъдат наложени/отменени и без ИП.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 09:17 от Mama_Nana

# 16 028
Пост от фейсбук

Скрит текст:
Мхм. Този случай, който са съобщили вероятно изобщо не е на този човек. Но интересна е реакцията на лекарката. А после - заразявали се лекарите, защото нямали предпазни средства. Та те половината не вярват, че има вирус и че е опасен. Съвсем демонстративно си перкат без маски, че и набиват оригиналното си мнение на пациентите си. Затова има толкова заразени лекари.

Всеки, когото го е грижа за здравето му перка без маска. Аз не мога да издържа повече от час с маска, задушавам се.
Имам познати, които се разболяха от носене на маски. След като ги махнаха се чувстват много по-добре.
Скоро се надявам по казуса с маските да излезе единно становище от европейските лекари и политици за тяхната полза. В Чехия маските са задължителни от 13 май. Резултатът е еднозначен. Маските са задължителни в Китай, Япония и Корея. Знаем и там колко благоприятен е развоя с разпространението на заразата.
Относно вредите и неиздържането. Аз на работа не ходя и много рядко излизам, но мъжа ми е по 10 часа на работа - натоварването му е физическо и е нонстоп с маска. Не се е разболял все още от нея. И от КВ също, въпреки, че е рисков. И аз си мисля, че не бих издържала с маска повече от час. Но засега не ми се е налагало.

# 16 029
Ronald, мерките са необходими най-вече сега. Иначе до Нова година ще продължим и ще става по-зле. А повече хора ще останат постоянно без работа за мен логично, други с бизнеси ще понесат повече загуби.
Но не. Просто е натиснато от хора по фейса и др. Там са стенанаия, вопли, тук дори е нищо. Обиди, псувни, подигравки масово. Няма страшно, искат пари, искат работа, искат разходки, искат си старите неща, излъгани били, конспиранция било, снимки монтаж, няма такова нещо.... Кълнат, заплашват, но по-важното е, че не се съобразяват с указания и мерки. Но и правителството не направи нищо, за да се спазват. Народопсихологията ни е такава.
Жертват народа за бизнеса за мен. Народа е ...ми не съм вярвала на мозъчния ни потенциал от прочетеното и възпитанието ни да е толкова ниско във фейсбука предимно (без извинения)
То бизнеса пак няма да го спасят. Дори ще го закопаят. Мое мнение.
Мутафчийски и другите предупреждаваха, по-точно казаха реалните цифри, състояние и съпоставиха държави с и без мерки, заради въпрос от журналистите. Дадоха ясно да се разбере, че сега е важно да се спазят мерките. Сега, когато се вече разпространи.
Има нови 3 деца май или 4 не запомних. Ми това.. със слаби симптоми, ама имат. При това под 10г.
То, ако е грип това добре, ама не е.  Както и да е. Мен никой ме не пита, но очаквах така да стане. Просто вълната беше силна, недоволството голямо, важен е рейтинга  на политиците и парите на бизнеса. За вторите съм съгласна, ама като няма народ да работи и затворят после с дни и седмици, какво ще се оправят.
 Само още 1-2 седмици ни трябваха да се поизмъчим и да станат нещата приемливи. Толкова изтърпяхме, а сега накрая се...Типично по български.

# 16 030
Добрия-лошия генерал, статегия. .
Според мен си подават. Колкото повече тестват, толкова повече бройката ще расте и приблизително 17% от новите случаи ще бъде бройката на излекуваните.
За софийските гета ми се стори, че умишлено нищо конкретно в цифри, изолирани семейства и три пъти повторение нещата се развиват положително (в смисъла на отрицателни тестове е моето разбиране)
За Пловдив, ще се целят на случаен принзип гетата там.
Борисов е политик. Хората са изнервени и недоволни, той следва настроенията и казва, че иска да махне ИП. Дали ще го махне – аз силно се съмнявам. Статистически погледнато следващата седмица ще видим резултатите от Великден, все още не сме ги видели и като ги видим ще има "Ето, аз исках да охлабя мерките, но виждате, че няма как". Така мисля, може и да бъркам, разбира се, не съм врачката на Берлускони.

# 16 031
  • Варна
Гоним пика, а ще разхлабват мерките. Нямало да тестват туристите и да ги ограничават. Обричат ни на масова зараза, без да са ни тествали. Някои курорти нямат и поликлиники. Кой ще лекува чуждестранните туристи?
Неадекватно управление, без ясна посока.

# 16 032
  • София
Проблемът не е колко легла изобщо има в българските болници, а колко легла има, пригодени за интензивни пациенти. Защото има и легла в дерматологията, но едва ли всички разполагат с апарати за обдишване. Също е важно кой ще ги обслужва. Защото ако в Доктор Хаус и Анатомията на Грей едва ли не и сестрите интубират, това съвсем не е така. Ако и да имаме 5000 легла, но 500 персонал и 400 от леглата са подходящи за заразбо болни, то реално имаме само 400 легла

# 16 033
Значи не пик, в смисъл на пикЪТ, който предстои, а множество пикове са при нас.

"Според тях (математическите модели) България вече е преживяла пик в началото на април, последвано е снижаване и в момента България се катери към следващия си пик, каза началникът на щаба."
-от брифинга

Дано си останем с такива ниски пикове и плавна крива.

Тук една интересна дискусия между израелски специалисти. Направени анализи показали, че Ковид-19 затихвал след 70 дни, независимо от наличие или липса на мерки. Пик навсякъде се наблюдавал около 40 ден от първите случаи.
https://www.google.com/amp/s/m.dnes.bg/koronavirus/2020/04/26/ko … kuvame.447447/amp
https://dnews.bg/izraelski-top-matematik-zarazavaneto-s-kovid-19 … -sled-70-dni.html

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 10:11 от Анонимен

# 16 034
лекарствено съединение е единствено по рода си за целия клас от GPCR рецептори
Тук обяснено подробно и прекалено сложно за да го преразкажа Simple Smile
https://mediabricks.bg/българската-компания-микар-21-разра/
Тук има интересна информация от български учен. 
Разработчикът на българската молекула срещу коронавируса към Борисов: Правите погрешни внушения
https://vsmedia.bg/razrabotchikyt-na-bylgarskata-molekula-sresht … eshni-vnushenija/
Този проект ще доведе до ...?
- Лекарство;
- Ваксина;
- Поредния проект.

Общи условия

Активация на акаунт