COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 168
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 710
Провинцията Баден - Вюртемберг ще тества и безсимптомни контактни, пренебрегвайки препоръката на Робърт Кох да се тестват само хора със симптоми. Тъй като здравните каси не поемат разходите за тест при хора без симптоми, тези тестове ще се плащат от провинцията.

# 16 711
Днес, надвечер установих, че пейките в един от парковете на Бургас са върнати по местата им. Някои от вас помнят, че кметът беше наредил да бъдат премахнати.
Ще се проепидемчваме явно... и то яко.
Тия хора обезумяха ли?!
Внимателно наблюдавам коя страна как се справя с вируса, за да засиля потомството към нея след време. А никога не съм искала да емигрирам.
Виетнам, например
Може да се поднови едновремешната българо - виетнамска дружба... Знае ли човек какво му готви съдбата / и короната /.
Сега сериозно: не разбирам защо реве народа български за парковете, като преди вируса само моловете бяха терен за разходка. В парковете основно се срещаха кучкари и велосипедисти. Сега затвориха моловете и страдаме за градинките.
Мерки в големите магазини = смях! Кауфланд: дистанция с червените линии пред магазина - горе - долу. Ама вътре в магазина - отгоре ти ще се качат. Уж на всеки излязъл влиза друг, но вътре е калабалък. Лидл - първите 2 седмици от ИП - добре, даже много добре. Максимум по 5-6 човека в магазина. Сега - нищо подобно. Само паравани имат касиерките, каквито в Кауфланд няма. В кварталните магазини - горе - долу същото, само че в по - малък мащаб. С тая разлика, че на същото изпитание трябва да се подложа и в плод - зеленука.
По улиците - парад. За маските е ясно - носят се както не трябва. И защо все аз минавам на другия тротоар или слизам от него с риск да ме прегази кола?

# 16 712
Скрит текст:
Precious точно защото не е приключило, не е много коректно да сравняваме трите страни, защото не се знае Швеция кога и какъв пик ще има. На база на сегашните числа има вероятност да се справят по-добре от Италия и Испания, но това е само хипотеза. Ще разберем впоследствие.

DeVa, въпросът със страха го дъвкахме по-рано, но пак ще кажа. Каквито мерки ми е по силите съм взела. По принцип имам дългогодишен опит в превенцията от вируси и като цяло са ми казвали, че не съм наред, но пък сега корона вирусът с нищо не ме изненада и не се наложи да си променям навиците. Знам как се предават обичайно вирусите, знам как да се предпазя, знам, че 100% предпазване няма шанс да постигна. Не разчитам на другите. Разчитам единствено на себе си. Оттам нататък какво ще се случи, ще се разболея ли, няма ли, ще има ли усложнения, ще го преживея ли - не мога да знам. Това, че не знам обаче, не означава да се барикадирам вкъщи или пък да дебна другите спазват ли мерките. Да, може да се разболея, да, може да не го преживея, такъв е живота. Мога да седя и да си представям какво страшно нещо ще ми се случи, но аз съм избрала да не го правя. В началото на извънредното положение, когато нямаше никой по пътя, неразумен шофьор щеше да ме размаже, защото беше навлязъл в насрещнито платно, разминахме се на косъм. Не се знае къде и какво ще го сполети човек. Затова аз съм на принципа прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Притесняването го намирам за безсмислено и непродуктивно и не го практикувам.
[/quote]Mosquita, за някои е явно по- лесно да се владеят, без да дават път на притеснения и тревожност. Обаче, май повечето са тревожните.
Споделям мнението ти : " прави каквото трябва, пък да става каквото ще".
Въпросът е какво трябва.
От както следя темата с корона-заплахата, толкова пъти се смениха препоръките- кое трябва и кое не трябва. Кое е риск, и кое не е.
Единствено сигурното сякаш са две неща- дистанцията и сапуна.
Всичко друго са променливи и противоречиви информации.

# 16 713
Назад в темата се питаше дали някой се е тествал - майка ми и леля ми. Мама наложително със се цялото й отделение. Леля по желание, защото се беше филмирала, че го кара. И двете си направиха и PCR, и бърз тест - всичко отрицателно.

# 16 714
  • При семейството си
Barbabeau, а държавата даде ли ясни, предварителни указания как следва да се реорганизират проузводствата или по-скоро на какви условия да отговарят.
Съоругът ми работи за международна компания, От доста време обсъждат и подготвят връщането в офисите, като през цялото време чужденците им повтарят това да бъде съобразено с конкретните изисквания, указания на местните власти.
Като гледам развоя на събитията при нас, сигурно с някое извънредно включване в 23 часа ше ги обяват тези изисквания, за следващия ден.
Голямата част от производствата в БГ май не са затворени. Освен общите изисквания за дистанция, например, аз не съм чула да им се поставят други, специфични такива, да им се дадат указания, така щото да знаят какво и най-вече как трябва да направят, какво да предприемат, как да се реорганизират.
Подозирам, че същото е/ще е с връщането в офисите.

# 16 715
  • Пловдив
За парковете добре, разбрахме какво може и какво не, но не ми стана ясно и бебетата ли трябва да са с маски?

# 16 716
Скрит текст:
Аз се чудя как тези, които мислят КВ за грип са спокойни, че точно те няма да се заразят или в най-лошия случай, ще го изкарат леко или даже без да разберат?
Кое им дава тази увереност?!
Това, че всички починали са с хронични заболявания и са били к 1 крак в гроба преди короната. А те са с 2 извън гроба и най-много короната за ги вкара с 1 в него , но едва ли

В Испания имаше, а и не само там, млади хора без никакви хронични заболявания.

В предните теми съм споделяла за лични познати, едно момче на 25 и жена на 52, които си отидоха за 10 дни, от пневмония, вследствие на неправилно лекуван вирус. Даже не знам дали е било грип.

То и тук уж имаше един, дето е на 41 без никакви придружаващи заболявания. След като екстубираха беше изпаднал в необичайно дълъг делир. Усъмниха се, че нещо не е наред, и изненада: оказа се зависим към някакви вещества(не знам какви точно, не съм разпитвала за подробности). Жена му ги намерила в тях в последствие. Та изобщо не съм много сигурна, че тея, дето уж са без никакви заболявания или зависимости, всъщност в действителност са така.

Е, хайде сега! Да изкараме младите, без съпътстващи заболявания починали от коронавируса зависими.

# 16 717
Precious, те не са особено много младите без съпътстващи заболявания, които са починали от корона. И освен това винаги може да има някое недиагностицирано до момента заболяване. Изобщо никого не искам да изкарам зависим. Аз за себе си си имам едно на ум просто за младите без предишни заболявания. Като с това изобщо не казвам, че не умират и такива без. Случва се и при инфлуенца, и при други пневмонии.

# 16 718
  • София
Преди няколко години приятелка ОПЛ беше споделила, че се е шашнала от заболявания, които не са характерни за определена възраст. Хора над 60 години с алергии, млади със ставни заболявания. Да не говорим за деца с диабет или пък за онкологичните заболявания. Малцина са здравите.

# 16 719

Немци пеят тази песен от солидарност към Италия ... която се освободи точно от немците през Втората Световна.

Ето това е Европа днес.

Те не бяха ли съюзници? 🤣

Друг е въпросът, че няма нищо общо между тези немци и италианци и втората световна война, камо ли с настоящата ситуация.

Според партизаните в Италия, не са били. Да нагазя в дълбоки води, ама аз съм от тия, дето наричат ''освобождението'' на България от страна на Червената армия през 1944 за окупация. Малко оффтопик.

# 16 720
Пускам линк към дневния отчет на Робърт Кох, намирам го за доста интересен и информативен. В него има симптоми и процент на пациентите, при които се проявяват. Има смъртни случаи, разпределени по групи, хоспитализирани, на вентилация и още много полезна и интересна информация. Хубавото е, че може да се сваля и на английски. Предполагам, че на някой може да му е интересно.

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Sit … ichte/Gesamt.html

# 16 721
Barbabeau, а държавата даде ли ясни, предварителни указания как следва да се реорганизират проузводствата или по-скоро на какви условия да отговарят.
Съоругът ми работи за международна компания, От доста време обсъждат и подготвят връщането в офисите, като през цялото време чужденците им повтарят това да бъде съобразено с конкретните изисквания, указания на местните власти.
Със сигурност има подробни указания, но те не бяха прочетени на пресконференцията на Конте, която беше преди 2-3 часа. Търсих сега в нета, повечето онлайн вестници засега преразказват пресконференция, май не са имали време за повече подробности.
В тази статия намерих подробен списък на секторите, които първи отварят, ако ви интересува: https://m.ilgiornale.it/news/economia/riaperture-4-maggio-codici … tire-1858300.html
А тук има интересен разказ на работник от фабриката на Whirlpool, която вече е подновила работа и са взели различни мерки. (Ще трябва да си я пуснете на преводач.) https://www.ilrestodelcarlino.it/ancona/cronaca/fase-2-coronavirus-1.5123981
Примерно влизане във фабриката само с темп. под 37°; достъп до работното място през специално обособени коридори; всяка "работа станция" е разчертана и на разстояние, в някои случаи и с прегради; реорганизация на смените с един и същи персонал, за което споменах по-горе; за момента не се хранят в стол, раздават им пакети с храна...

# 16 722
  • Bulgaria
Едно интервю с доц. Фирас Алшарани, който работи на първа линия във Валенсия.

"Това, което истински ме притеснява, е, че хората сякаш не искат да видят опасността. Недисциплинирани са и не спазват мерките. А това ще им изиграе лоша шега в един момент. Ще се отрази и на нас, лекарите, защото ние вече сме на предела на силите си".

https://www.dw.com/bg/%D0%B4-%D1%80-%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B0%D1% … n18b1uCgt8akDCbp8

# 16 723
  • При семейството си
Barbabeau, благодаря за информацията, споделеното.

# 16 724

Със загуба на обоняние и вкус и задух при дълбоко вдишване.
Това не звучи толкова страшно, защо казвате да се молим да не го изкараме, как се лекувахте?
Аз не го изкарах страшно, слава Богу, но близките на други познати нямаха този късмет.
Дано сте вече добре. Дано влязат малко повече хора като вас, реални хора изкарали вируса, защото аз вече се убедих че в БГ хората твърдо не вярват в съществуването му. Същото бих казала и за 70% от потребителите в тази тема. Трябват повече разкази от хора, за да разбере най-накрая тоя народ, че това не е конспирация специално измислена за нас, за да ни пречи на излизанията и кафенцето. Отчайваща тъпота.

Общи условия

Активация на акаунт