COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 913
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 725
Днес една жена, която беше седнала на пейката пред блока, в който живее, викаше по телефона как е контактна и нямало да ходи на работа цяла седмица. До нея седеше друга жена. Явно и на двете не им пукаше. Май приемат ситуацията за “отпуска” и няма да се карантинират 🙈

# 16 726
  • Bulgaria
Тази реклама се върти във Фейсбук. Тези мобилни лаборатории започват работа в София. Направи ми впечатление колко различни тестове предлагат, например този Елайза, с който ще тестват Пловдив. Също така пише венозна кръв, а доколкото знам бързите тестове, които ги правят по кварталите са с капилярна. Не ми е приятно, че в България дори тестването го обърнахме на търговия, едва ли има друга държава с подобна практика, но пак е по-добре, отколкото да няма и тази възможност.

# 16 727
Добре де - какъв е смисъла да се тества хаотично? Допринася ли това за овладяване на ситуацията? Тези тестове надеждни ли са или номера е "има желаещи - дай да им вземем парите"......

# 16 728
След "маските", рекламирани във ФБ, въпрос на време беше да се появят и "тестовете".

# 16 729
Виетнамски деца са дарили 20 хиляди маски на Великобритания от пари за джобни, които са спестили

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/vietnamese-child … age-a9483276.html

Виетнам, съседка на Китай - 95 милиона жители, имат 270 случая и 0 смъртни случая. Наскоро обявиха, че са овладяли епидемията.
Те обявяват за втори път, че са овладяли епидемията. В началото имаха 16 случая, от които всички се излекуваха успешно. Доста време задържаха без нито един, след което пак започнаха да отчитат. Но наистина се справят добре.

# 16 730
  • София
"Още не можем да го заявим директно, но ще излезе, че нашето население е невъзприемчиво към този вид вирус“, коментира още д-р Тодоров.

Който напомни, че в инфекциозният процес е важен човекът – как той реагира на инфекциозния агент, а не какво прави агентът.
„Не мога да се съглася, че имаме пик на нещо или бум на нещо. 90-те човека, които днес бяха обявени са събирани три дни преди да бъдат качени на PCR“, бяха още думите му.
https://darikradio.bg/d-r-georgi-todorov-namame-veche-barzi-test … eCZY4LGNyqVXBpfNw

# 16 731
King's College London е публикувал изследване на база 2 250 възрастни, в което се установява, че 48% приемат мерките, 44% страдат от мерките и 9% не са съгласни с мерките. "Страдащата" група се е почувствала тревожна и депресирана, като 6 от 10 са загубили съня си. В тази група 2/3 са жени.  В групата на несъгласните са млади хора, като 64% са мъже. В групата на приемащите най-голям дял имат хората над 55г.
https://www.nytimes.com/reuters/2020/04/26/world/europe/26reuter … ain-lockdown.html

# 16 732
  • Мадрид / София
Явно е много "висока" сигурността, след като споделя с вас, а вие на свой ред в обществено достъпен форум.
Мда ... всичко е точно.

Не с мен лично, а с широка аудитория. И ми е все едно дали ти ще повярваш.

# 16 733
  • София
"Още не можем да го заявим директно, но ще излезе, че нашето население е невъзприемчиво към този вид вирус“, коментира още д-р Тодоров.
w[/url]

Надявам се, че това е някаква шега или е иронично, казано от лекар. Защото иначе ще излезе, че благодарение на хан Крум, хан Тервел и още ханове, както и наа шкембе чорбата и 60-градусовата ракия българите ни един вирус не ги лови. Булгар, булгар...

И някой пита за тестването - аз се рествах, защото живея с хора на първа линия. Отрицателен е и техният и моят тест

# 16 734
.....фризьорки ще чакат още поне 1 месец....От производството отварят всички....
Добре де, каква е логиката? Наистина не схващам.
Производство с примерно 3000 работника (екипирани с маски, ръкавици и костюми) по-безопасни ли са от малък фризьорски салон (1-2 фризьори) отново работещ с пълна екипировка + клиенти със защитни средства.
Дори фризьорите могат така да си организират времето, така че да дезинфекцират и почистват на всеки 30/60мин.
Да имат обедна почивка и хранене сами и т.н. При големи производства как точно ще се случва обедна почивка и хранене? Невъзможно ми се вижда да осигурят халета за обяд на 3 групи по 1000 човека на разстояние 2м и с прегради между тях... а миене на ръце, а ползване на тоалетни...
Разсъждавам си просто...

п.с. Не рева за фризьор, споко. Сама се боядисвам.
Няма забрана да работят фризьорските салони

# 16 735
Скрит текст:
Precious точно защото не е приключило, не е много коректно да сравняваме трите страни, защото не се знае Швеция кога и какъв пик ще има. На база на сегашните числа има вероятност да се справят по-добре от Италия и Испания, но това е само хипотеза. Ще разберем впоследствие.

DeVa, въпросът със страха го дъвкахме по-рано, но пак ще кажа. Каквито мерки ми е по силите съм взела. По принцип имам дългогодишен опит в превенцията от вируси и като цяло са ми казвали, че не съм наред, но пък сега корона вирусът с нищо не ме изненада и не се наложи да си променям навиците. Знам как се предават обичайно вирусите, знам как да се предпазя, знам, че 100% предпазване няма шанс да постигна. Не разчитам на другите. Разчитам единствено на себе си. Оттам нататък какво ще се случи, ще се разболея ли, няма ли, ще има ли усложнения, ще го преживея ли - не мога да знам. Това, че не знам обаче, не означава да се барикадирам вкъщи или пък да дебна другите спазват ли мерките. Да, може да се разболея, да, може да не го преживея, такъв е живота. Мога да седя и да си представям какво страшно нещо ще ми се случи, но аз съм избрала да не го правя. В началото на извънредното положение, когато нямаше никой по пътя, неразумен шофьор щеше да ме размаже, защото беше навлязъл в насрещнито платно, разминахме се на косъм. Не се знае къде и какво ще го сполети човек. Затова аз съм на принципа прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Притесняването го намирам за безсмислено и непродуктивно и не го практикувам.
Mosquita, за някои е явно по- лесно да се владеят, без да дават път на притеснения и тревожност. Обаче, май повечето са тревожните.
Споделям мнението ти : " прави каквото трябва, пък да става каквото ще".
Въпросът е какво трябва.
От както следя темата с корона-заплахата, толкова пъти се смениха препоръките- кое трябва и кое не трябва. Кое е риск, и кое не е.
Единствено сигурното сякаш са две неща- дистанцията и сапуна.
Всичко друго са променливи и противоречиви информации.
Нямам претенции към страха на другите, нито бих казала как може да ви е страх. Различни сме и всеки реагира различно. Акцентът ми беше върху това, че не се страхувам не защото си мисля, че съм недосегаема, напротив, с ясното съзнание съм, че мога да се заразя. Защото Дева казваше - вие какво, мислите си, че няма да ви стигне? Въобще не си мисля такова нещо. Доколкото мога, се опитвам да контролирам нещата, оттам нататък каквото стане.

Yellow girl, да не подценяване спецификите на всеки организъм. Дълбоко вярвам че така както има разлика между членове на семейството, има и между отделни нации. С което не казвам че сме безсмъртни, но да очакваме да репликираме едно към едно поведението на вируса в друга държава ми се струва несериозно.

# 16 736
w[/url]

Надявам се, че това е някаква шега или е иронично, казано от лекар. Защото иначе ще излезе, че благодарение на хан Крум, хан Тервел и още ханове, както и наа шкембе чорбата и 60-градусовата ракия българите ни един вирус не ги лови. Булгар, булгар...

Хайде помисли малко преди да пишеш.
Таласемичният ген е възникнал като следствие от маларията. Съответно таласемиците не се разболяват от тази болест.
Това в пример за невъзприемчивост.
Дали българите са невъзприемчиви към новия вирус не знам. Но също така знам, че не съм по-компетентна от лекаря, цитиран по-горе, който между другото нищо не твърди, а изказва предположение.

И престанете с тия препратки към Бай Ганьо. Имам чувство, че 90% от хората, които препращат към героя не са го чели.

# 16 737
  • София
w[/url]

Хайде помисли малко преди да пишеш.
Таласемичният ген е възникнал като следствие от маларията. Съответно таласемиците не се разболяват от тази болест.
Това в пример за невъзприемчивост.
Дали българите са невъзприемчиви към новия вирус не знам. Но също така знам, че не съм по-компетентна от лекаря, цитиран по-горе, който между другото нищо не твърди, а изказва предположение.

И престанете с тия препратки към Бай Ганьо. Имам чувство, че 90% от хората, които препращат към героя не са го чели.

Хайде малко помисли и после коментирай. Ако някой лежи на тази, че българският невероятен ген, ще го спаси, може да си изиграе доста лоша шега.
Не, българите не сме богоизбрани, въпреки че Господ е българин.

# 16 738
# 16 739
  • Bulgaria
Не знам дали ви направи впечатление на снимката, която качих от мобилните лаборатории какво пише за характеристиката на тестовете Елайза. Подходящи са за използване най-рано 14 дни след симптоми или след прекарана инфекция. Цената им също е доста висока. А доц. Кунчев каза, че все още не са налични в България, но подготвят тестването в Пловдив. Не знам тези тестове колко са достоверни, но на мен ми се струва, че на този етап да търсим на случаен принцип хора прекарали инфекцията няма да се увенчае с особен успех.

Общи условия

Активация на акаунт