COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 073
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 950
Значи да носим маски, да си мием ръцете, да спазваме дистанция, да използваме дезинфектант едно, обаче да казвате тук да се заровим вкъщи и едва ли не да виждаме само магазина, нещо много депресивно ми звучи. Сериозно ли мислите да продължавате така, докато има вирус. Ами то ако не е този вирус, ще дойде друг вирус. Пазете си психиката. За съжаление в тази тема виждам някой хора, които от страх сте изпаднали в някакво много депресивно състояние. Щом се карате на хората, които са направили избор да излязат или да си пуснат детето на училище. Вие като не излизате с какво по точно, ние които излизаме и психически сме се нагласили, че ще живеем в Ковид не малко време, Ви застрашаваме?

# 16 951
  • Mediterraneo
Какво е атипична хрема?

# 16 952
Добре, че така стриктно информирате кой къде не спазва правилата, тези неща от балкончето ли ги наблюдавате или сте в навалицата.
Защото аз такива неща не виждам.
За автобусите няма никакви наблюдения, но по тротоарите и по улиците, като отивам и се прибирам от работа е много слабичко откъм  хора.  Не се блъскат, тук там някой сложил маската под носа.

Един пейзаж гледаме, но различно виждаме, аз съм на коренно противоположно мнение и смятам, че спазването на мерките  е масово, а не медийното внушение, че понеже тук там има някой непослушен всички правят така.

Ходенето на работа не  е задължително, излизането навън също, който иска да не се среща с хора безлюдни села има бол в България.

Та мрънкачите, които искат да си седят доживот заключени вкъщи, не са в правото си да определят на другите как да живеят, защото правото на един се простира дотам докъдето ограничава свободата на друг.

Хем искате да сте отшелници, ама ако може в голям град и като ви е кеф да излизате по безлюдни улици.
Това няма в кой живот да го намерите по градовете.

# 16 953
  • София
Днес съм чак учуден, но и доволен разбира се.
На 99% хората навън са с маски, като процента на носене на шията и къде ли не е паднал доста. Спазва се и дистанция. Народа видя светлината в края на тунела и помага, поне аз това виждам днес с очите си.
Мутафчийски какво вижда не знам.
Но ако удържим така още няколко седмици ще се оправим. Simple Smile

# 16 954
  • София
Значи да носим маски, да си мием ръцете, да спазваме дистанция, да използваме дезинфектант едно, обаче да казвате тук да се заровим вкъщи и едва ли не да виждаме само магазина, нещо много депресивно ми звучи. Сериозно ли мислите да продължавате така, докато има вирус. Ами то ако не е този вирус, ще дойде друг вирус. Пазете си психиката. За съжаление в тази тема виждам някой хора, които от страх сте изпаднали в някакво много депресивно състояние. Щом се карате на хората, които са направили избор да излязат или да си пуснат детето на училище. Вие като не излизате с какво по точно, ние които излизаме и психически сме се нагласили, че ще живеем в Ковид не малко време, Ви застрашаваме?
Едно е друг вирус, съвсем друго вирус, за който няма лечение и не се знае достатъчно. Иначе мярка е хубаво да има във всичко. В България няма карантина. Спокойно може да се излиза, вече и в парк. Хубаво за нервите е човек да се разхожда по половин-един час на ден.

За училищата и градините, пак ще повторя – ако не са на доброволен принцип трябва да се построят два пъти повече сгради и да се наеме два пъти повече персонал. Не виждам как ще стане това. И да не се работи не може, та функцията някой да пази децата очевидно трябва да се завърне по някакъв начин. Или да има финансова помощ за родителят, който не може да ходи на работа, защото децата са малки.
Самото образование като обучение по наука спокойно може да бъде дистанционно. Ролята на масовото образование е в социализацията, т.е. възприемането на режим и норми на поведение, справяне с различни типажи и характери, както и със своя собствен. Не мисля, че и за една година при съвременните технологии ще се получи тежко социално изоставане, особено при големите, ако не са набутани в една и съща класна стая по цял ден. Та умерен подход с право на избор ми се струва изходът, защото очевидно засега затваряне за всички е неприемливо. Ще видим как ще бъде след месец-два. В световен мащаб, имам предвид, за България е рано да се каже.

# 16 955
Аз пък не виждам защо 12клас трябва изобщо да се връщат в училище. И без това са до края на април някъде при нормални условия, учат дистанционно и се явяват директно на матури. Матурите се провеждат с по-малко деца в класните стаи и при необходимите мерки разбира се.

# 16 956
  • Другата България
То и мрънкачите, които са недоволни от всичко и всеки, който и които се опитват да правят нещо в държавата не са в правото си да определят останалите как да мислят, да живеят и да разбират и мерки, и теглилки, и заповеди, и изпълнението им.
Нещата са реципрочни, всеки прави това, което е преценил, че е добре за него и близките си. Своите, не на непознати от форума. И ако иска от тях да се съобразяват, то е не защото му пука за тях, а защото му пука за същите тези собствени близки, отговорността за чуждите е персонална на семействата им.
Но вече стотици страници се начетохме на грозни обиди и характеристики на тези хора, описание на начина им на живот и възприятията им за света, цветни картинки на местата, в които пребивават в домовете си /от "под дивана" до "в землянка"/, оценки за психическото им състояние, препращане към психиатри и психолози, и още, и още, все думи, изречени от едни "интелигенни" хора с "ограничени" права, но пък за сметка на това с много "свободи".

# 16 957
То пък и големите мерки които трябва да спазват хората - едни маски останаха да се носят и голямото чудо и неудобство. И то при цялото хлабово положение в България.

# 16 958
  • София
Аз пък не виждам защо 12клас трябва изобщо да се връщат в училище. И без това са до края на април някъде при нормални условия, учат дистанционно и се явяват директно на матури. Матурите се провеждат с по-малко деца в класните стаи и при необходимите мерки разбира се.
Сезонът е такъв, че могат да ги проведат и на открито, ако е толкова незаменима присъствената форма. Не помня вече в коя страна, може би в Южна Корея, имаше снимки от подобен изпит навън. Сигурна съм, че и от дистанция има достатъчно варианти, но едва ли родителите ще са уверени, че няма злоупотреби. Иначе хора и университети завършват дистанционно. Сега децата имат тестове, получават оценки, не мисля, че е невъзможно да се проведат така, но вероятно няма време да се организира всичко.

# 16 959
Сезонът е такъв, че могат да ги проведат и на открито, ако е толкова незаменима присъствената форма.
Интересна идея Simple Smile

# 16 960
Скрит текст:
Днес съм чак учуден, но и доволен разбира се.
На 99% хората навън са с маски, като процента на носене на шията и къде ли не е паднал доста. Спазва се и дистанция.
Скрит текст:
Народа видя светлината в края на тунела и помага, поне аз това виждам днес с очите си.
Мутафчийски какво вижда не знам.
Но ако удържим така още няколко седмици ще се оправим. Simple Smile
И аз това виждам...та не разбирам що се мрънка още за "непослушниците".
Да, има и такива без маски, и такива с подбрадници, ама са единици.Масово хората си ги носят, и то както трябва.
И големи групи няма, 2-3 души са най-масовите.Или сами, или родител с дете...
Та, айде спрете се вече.Дали от страх, дали заради глоби, дали заради самосъхранение, хората, поне 90% спазват мерките.
Ейй, голям мрънкалник тук....

# 16 961
  • София
Сезонът е такъв, че могат да ги проведат и на открито, ако е толкова незаменима присъствената форма.
Интересна идея Simple Smile
Проверих сега, Южна Корея на тест за работа. Та идеята е екстравагантна вероятно, но ето. Simple Smile
https://www.ladbible.com/news/news-south-koreans-take-exam-in-fo … onavirus-20200405

# 16 962
НОЩ са доста некоректни в изказванията си. Първо твърдяха, че тяхната роля е да дават съвети и препоръки, онзи ден минаха на тезата, че задачата им била само да дават информация, а решенията да ги взимат политиците...
Сутринта направиха сравнение с Гърция, че след два дни блокаж почти нямали заразени, но ако човек погледне статистиката, ще види, че не може да се сравняваме с Гърция....Ние още бавно и славно се качваме по кривата, при тях кривата на новите случаи слиза надолу...
Едно нещо ще им направи чест - ако след ИП при разпускането си излезнат и кажат, че се извиняват за непоследователното, хаотично и плашещо говорене.
НОЩ са инструмент на властта.
Не зная назначен ли е и с какъв акт Мутафчийски и дали може да се отведе.
Ясно е, че те са там, за да не се показва любимеца ежедневно и да трещи и натътртва за чувалите.
Избрал си е удобен апарат, наречен Щаб, за да се радва той на народната любов. Мутафчийски е военен, той не е бил цял живот генерал. Свикнал е на власт и подчинение, да изпълнява заповеди, без да мисли правилни , или не, са те.
В случая се получава един огромен етичен проблем при него, защото е и лекар.
Ако може, да се отказва, макар, че репутаията му на шеф на ВБ и хирург няма да пострада от това.
Вече НОЩ е със залязващи функции и най- добре да го разпуснат.

Стигнах до  това изречение ("Свикнал е на власт и подчинение, да изпълнява заповеди, без да мисли правилни , или не, са те.") и за замислих за това, че Мутафчийски всъщност ръководи една от най-важните болници в държавата и се справя много добре. Например когато е говорил на брифингите за ВМА винаги се оказва, че там има ред, дисциплина, прилагат се европейски методи, на ръководене, лечение. Имали си запаси от спирт, още зимата си купили защитни средства, като видял как се заразяват медици, забранил да се събират лекарите в стаичките, да работят на два договора. Дочувам и че му с носела славата, че бил супер строг, но уважаван шеф. Труден баланс е това. Да те слушат но не от страх.. От друга страна се зачетох за работата му и разбрах, че след като става шеф на ВМА преди 2-3 години, болницата има натрупани 250 милиона дългове а сега няма НИКАКВИ дългове. Тоест, той е един добър ръководител и ако си представим че имаше политически опит и беше премиер (например хаха),  то той би могъл да приложи способностите си да ръководи, издава заповеди, контролира подчинени и тн. И то не с лошо. И гледайки биографията му  и това как разказва за връзките си със специалисти от чужбина (днес за Хичев говори), очевидно той е признат международно. Това е моята гледна точка.Simple Smile

# 16 963
Франсоаз*, моите наблюдения са същите. Около мен хората масово са с маски и си спазват дистанция. Много рядко попадам на някой, който да е без маска. Хора в квартала по градинките - няма и отдавна не съм засичала групички.
А пък вчера даже видях магазин, който са нарисували звездички отпред къде да седят хората, магазинът се отваряше само отвътре и пускаха на логиката "излиза 1, влиза 1". Вътре също са сложили звездички къде да се чака за каса и неспазващи хора не видях. Всички с маски, всички по звездичките, нямаше нервни, нито оплакващи се. По-скоро мисля, че мерките се спазват от огромен % хора по една или друга причина.

# 16 964
Ма каква друга учебна година? 7ми и 12ти клас се връщат и те сега в училище. Майка ми е учителка и се чудят как точно да стане. Но и те не знаят кога точно ще бъде така или иначе.
https://www.peticiq.com/263785?s=71120654&fbclid=IwAR1FsheNo … MnrVLaojYdHf6INK4
Има петиция против връщането на децата в училище. Това е страшно малоумие да събереш децата накуп точно 3 седмици преди матурите, та да се изпоразболеят баш за НВО.

Общи условия

Активация на акаунт