COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 488 933
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 995
  • Пловдив
Zari65, чудесно есе. На колко години е детето ти.

# 16 996
Judy,
Направи си труда и виж как бяха организирани предварителните изпити във ВУЗ онлайн и тогава сравнявай.
Да, съгласна съм, че има деца без компютри, но не ми се вярва да са много. А тези без, как ги обучават онлайн!

# 16 997
Това пише за снимката от Нюпорт бийч: NEWPORT BEACH, CALIFORNIA - APRIL 25: People are seen gathering on the beach north of Newport Beach Pier on April 25, 2020 in Newport Beach, California. Southern California is expecting summer like weather this weekend as social distancing and beach closures in neighboring counties continue due to the coronavirus (COVID-19). (Photo by Michael Heiman/Getty Images)
Хубаво, но най-вероятно снимката е илюстративна в контекста на статията. Да не мислите, че нашите медии са пионери в подобни неща Wink
Хубаво, че вече по цял свят има webcam - ето го въпросното място - https://blackiesbar.com/pages/surf-cams#cam-2
Странно как така за два дни доста са намалели хората - може би онези от снимките (с патките) на 25.04 са вече в интензивното?

# 16 998
https://www.vesti.bg/bulgaria/koga-shte-zapochne-letniiat-turist … zon-u-nas-6108793
Освен като върховна наглост не знам как да определя политиката на борда по туризъм да кани без визи руски и турски туристи на нашето черноморие, като нямало да се изисква здравен сертификат или някакво доказателство, че не са болни. При положение, че съседна Гърция изисква такова нещо от нашите туристи. Определено това лято мисля да не се омешвам с тези почиващи, но пък да му мислят нашенци по морето, дето великденските софиянци ги застрашиха....
Къде, повтарям - къде в цитираната от Вас статия видяхте нещо за руснаци или турци изобщо, камо ли без визи и тестове?!
Айде малко по-спокойно. Това не е статия, а видео. И ако го изгледате, ще разберете защо е възмущението ми. Хубаво беше да го направите предварително,  ама явно по-важното е да се критикуваме.

# 16 999
Едната починала днес от/с Ковид във Видин, всъщост е починала от инфаркт. На 77г е.
Лична информация.

# 17 000
Judy,
Направи си труда и виж как бяха организирани предварителните изпити във ВУЗ онлайн и тогава сравнявай.
Да, съгласна съм, че има деца без компютри, но не ми се вярва да са много. А тези без, как ги обучават онлайн!

Няма нищо общо между кандидатстуденти /още повече, че местата у нас за ВУЗ са по две-три за кандидат и човек може да кандидатства там всяка година, докато е жив, при това по няколко пъти годишно по места/ и 13 - годишни деца, които имат един единствен шанс за кандидатстване в гимназия и една-единствена дата за НВО.
Нека не сравняваме несравними неща.
Обучението е едно, състезателните изпити - нещо съвсем различно. За обучение децата имат учебници. С изпитите това няма нищо общо.

Кога за последен път имаше седмокласник?

# 17 001
Едната починала днес от/с Ковид във Видин, всъщост е починала от инфаркт. На 77г е.
Лична информация.
Заради инфаркт ли е приета в болницата?

# 17 002
  • Другата България
Лична информация.
Ти го каза.
Но е била с ковид, сега, дали е щяла да получи инфаркт точно сега ако е била без него няма как да знаем.
Сърдечно болна е била жената.

# 17 003
Скрит текст:
Накрая ще стане така, че някои изобщо няма да спазват ограниченията, защото са над тия неща. Ще им се размине, защото ще извадят късмет, но колко други ще страдат ... И тези, на които им се размине, ще се правят на най-умните ''вижте, хем не спазвах ограниченията, хем нищо не ми стана''.
Като чета и тая тема, и на други места, и се ужасявам.
Винаги е имало такива тарикати /калитковци/. Дразни ме обаче това, че много от тях се изживяват като "лидери" и търсят последователи. Не може ли да си правят каквото са решили, без да го афишират и повтарят по сто пъти. Това голямо его ли е, комплексарщина и глупост ... , но категорично е липса на отговорност и емпатия.
Какво е свършил на този си.пост? Какво е договорил, осигурил?
Германия още в средата на февруари е била подготвила всичките си лаборатории, с апаратура, с хора, с тестове. Още в началото на март са били преорганизирани всички болници и изработен протокол за несмесване на потоците. А него идването на вируса го изненада както снегът всяка година столична община.
Защо масово карантинираха болници и отделения? Защо няма достатъчно тестове? Защо още няма защитни облекла и маски за всички лекари?
Не е негова работа да доставя тестове, предпазно облекло, да осигурява места в болниците, да преструктурира здравната система. Това е работа на изпълнителната власт.
След като светила в областта на инфекциозните вирусни заболявания говореха за грип и така са му подали информацията, какво да каже! Когато започнаха първите случаи и се видяха пораженията от пневмониите, всички смениха плочата.
Защо лекарския съвет - светила на куп, начело с проф. Костов, нищо не направиха. Такова ръководство написаха за лекарите, че 10% от всички случаи у нас са медицински персонал.
Нека нещата се погледна малко по мащабно и малко в дълбочина.

Тук няма да се съглася - точно негова работа е, защото е военен медик. А военната медицина точно с това се занимава, разбира се, ако човек се е посветил на нея, а не да е военен хирург, пък да мисли за трансплантации...
Военните медици трябва да знаят и да имат готовност да преструктурират системата на здравеопазването бързо и ефективно във времена на война, спешност, бедствия...Иначе, защо са военни? Цяла военна болница имаме, която се занимава с...цивилна медицина. Нали точно за това него сложиха начело на Щаба? Има колкото си искате други добри хирурзи и медици и професори цивилни, но точно военен поставиха начело, за да може като професионалист да реагира. За съжаление, не виждам такава реакция у този господин - виждам само броене на болни. Не го видях да пътува, за преглежда готовността, да се интересува лично.. само като Борисов го покани и той ходи с него по клисар. А реакцията на системата на здравеопазване и преструктурирането кучета ги яли. Като го гледам колко е добър като военен, чудя се колко ли е добър като хирург? Да, трудно е да се носят две дини под една мишница - и военен, и хирург, обаче, ако не може, да се справи, да предостави възможност на други. А не всичко да пише на гърба на Борисов. Борисов не е медик.
Надявам се правиш разлика между предписание - план за действие и реализация. Какво очакваш, генерала да ръководи всяка болница персонално, всеки вносител персонално, едва ли не всеки лекар. Едно е да предложиш тактика и стартегия, друго да изпълниш, още повече на него никой не му е подчинен.
Ако щаба трябва да изпълни всичко, за какво ни е минестерство на здравеопазването!
И не на последно място, той може да е генерал, но положението не е военно /да не забравяме колко вой се вдигна и още продължава да се спекулира с ИП/.
Може би по подходящи биха били проф. Костов или доц. Мангъров - специалисти в области, които са пряко свързани с епидемията, а може би някой друг, който не се е появявал в публичното пространство, но е добър стратег. Никой не твърди, че генерала е единствения, който може да заема позицията на която е, но не прави чест, на хора, които плюят за неща, без да се информират, кой отговаря за тях.
Бих искала да видя наредбата за сформирането на Щаба и какви правомощия му се вменяват, някой ако може да намери, ще бъда благодарна. Тогава вече ще можем да говорим конкретно. Иначе, както каза доц. Мангъров тази вечер в Лице в лице, ако някой го е страх да носи отговорност, мястото му не е да бъде ръководител на каквото и да било, най-малкото на Щаб и държава.

П.С. А колкото до парите, които ген. Мутафчийски все уж между другото споменава, че не му се дават като командващ Щаба, то е добре да се знае, че освен за хирург, той получава заплащане и като военен и като директор на болница, разбирайте повече от 2 заплати в едно, да не говорим, че със сигурност има и преподавателска дейност, което добавя също към тези заплати една добра сума. А Борисов работи за без пари в момента.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 19:12 от Не се сърди, човече

# 17 004
Zari65, чудесно есе. На колко години е детето ти.
Кое от двете, голямото или малкото.

# 17 005
  • Bulgaria
Във Видин нещата започват да изглеждат все по-страшни. Кога се очаква да се вземат мерки спрямо положението там? Когато достигнат 200 случая? Надявам се някой утре да попита това НОЩ.

# 17 006
Лична информация.
Не е била в болница. Вкъщи е починала.

# 17 007
Judy,

Няма нищо общо между кандидатстуденти /още повече, че местата у нас за ВУЗ са по две за човек/ и 13 - годишни деца, които имат един единствен шанс за кандидатстване в жгимназия и една-единствена дата за НВО.
Нека не сравняваме несравними неща.
Обучението е едно, състезателните изпити - нещо съвсем различно.

Кога за последен път имаше седмокласник?
Преди 7-8 години беше, но още в началото спрях да чета форуските теми за 7 клас и всякаква информация за елитни гимназии, частни уроци и супер състезания  .....

# 17 008
  • София
Голяма грешка е обаче онлайн изпитването и то за състезателни изпити за гимназии /НВО/ и матури /ДЗИ/. Ако питам племенника, дето е в детската градина, сигурно и той ще обясни защо - защото тогава състезанието ще е между родители и учители, а не между деца. Да ги изпитат по училищата и да приключваме с учебната година след това.
Не мисля. Децата са разделени по 4-5, колкото може да следи един квестор. Детето трябва да остане само в стаята. Във всеки един момент квестора, може да поиска да му бъде показана стаята.. Микрофона не се изключва. Връзката между квестора и детето не се прекъсва. Не може да отваря нови прозорци, изобщо програмния продукт блокира останалите възможности на комп.
Поне гледах как се прави изпит онлайн и мисля, че много добро.

и аз гледах как се прави онлайн изпит - пробен, в училището на детето ми, което е 7 клас.

в месинджър групата на класа по телефоните вървеше паралелно групово решаване на задачите и сверка на отговорите. няма камера, която да го хване това.

# 17 009
  • Bulgaria
Лична информация.
Не е била в болница. Вкъщи е починала.

Вкъщи? С какви симптоми е била жената?

Общи условия

Активация на акаунт