COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 721
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 100
  • Пловдив
В Пловдив всички са с маски. Сутрин пътувам със свлския рейс, тоест в предпоставк за " недисциплинирани" хора и няма НИКОЙ без маска. Днес, за 1 път, ми се наложи и да мина известно разстояние в града пеш, хората са си с маски. НЕ допускайте тези манипулативни внушения, че смс много недисциплинирани. Единствената разлика днес с други дни беше, че около офиса ми се мотаха майки с колички. Не бях виждала месеци. На парка до нас са махнали лентите, но понеже е квартален, е затворен. Е, нямаше никой в него. А без лентите няма как да знаят хората, че е затворен, ако не са се осведомили предварително къде могат да ходят. А Генерала не искам повече ьа коментирам. Да седне и да каже, че е едно и също да си на открито (в планина, в парк) и на футболен мач на стадион... Думи нямам. Много го подкрепях до Цветница. От там целия кредит на доверие избяга. Сега вече имам неприязън към всеки един. Въпреки това, спазвам мерки. Чакам да отворят обаче малките къщи за гости, за да подкрепим едни наши приятели, които държат такава. И да отворят планините. Ни моловете ми липсват (само киното), ни друго. Ама щом и ББ каза, че в планините се прескачаме един през друг без разстояние, какво да говорим повече.

# 17 101
Скрит текст:
Не знам каква е тази трансплантация, която показвате на снимката, но знам, че работата на военните лекари не е да правят трансплантации, а да организират нещата в държавата така, щото като стане криза като настоящата, да направят така, че да предпазят населението и да са на първа линия - затова са военни.

Нямам никаква представа каква е работата на военните лекари и кому е бил нужен щаб освен на ББ при разработен национален план за действие при грипна пандемия, който може да се приложи и за ковид и който не предвижда участие на никакви щабове и никакви военни лекари и вероятно е доста по-добре обмислен от спонтанното решение на министър-председателя.

Обаче за това каква е трансплантацията от снимката може да се прочете тук, в историята на трансплантологията в България. Вероятно е една от двете описани през 2007-ма и 2009-та, извършени във ВМА.
https://za-spam296-/donorship/koy-mozhe-da-bude-donor/istoriya-i-statistika

Ако това е вярно (че не е необходим Щаб), то тогава генералът е можел да откаже. Но не го е направил. Въпрос - защо? А и носи военна униформа на брифингите, нали така? Става все по-интересно.

Нека да видим самата Наредба за сформирането на Щаба, ако може някой да я намери, за да видим какво точно съдържа и какви са отговорностите на този Щаб. За да можем да разберем чия е отговорността за решенията, взимани в тази пандемия. Важно е, защото така като гледам, медиците са болни, а народа - не.

Ето тук една статия за назначението на Щаба
https://offnews.bg/analizi-i-komentari/paradoksalniat-shtab-nosh … a-zhe-727392.html

Аз все си мисля, че като си станал генерал, имаш някаква вменена отговорност към Родината и пагона. И трябва дори без да ти казват да помагаш - някак си не мога да приема, че генералът е господин никой и само Борисов коли и беси. В интересни времена живеем....Каракачанов като министър на войната (така казваха на военния министър едно време), си трае - нито веднъж не съм го видяла да се покаже заедно с генерала...да му предложи помощ - да му даде военни автомобили, хеликоптери и пр. салтанати да го разкарват из държавата, да инспектира готовност на болниците, да информира директорите по места как да се процедира и т.н. Не мисля, че Борисов сам е човекът-оркестър, гледам го, че много се вслушва в добри съвети, това не може да му се отрече. Обаче генералът някак индиферентен ми стои, че и целият щаб...само се цупят...и ни се карат.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 20:16 от DeltaAzimut

# 17 102
Писа се, че в Швеция няма болни деца в училищата. След седмица ще има резултати две седмици в Дания. Почти предполагам, че ще е като в Швеция. И тогава не виждам причина защо да не е и за българските деца. Да, изисква промяна на работа, но се надявам колегите да не са изгубили ценни седмици, а вече да имат план.

(Споменавала съм, че в Нидерландия нямаме грипни ваканции. Не знам на какво се дължи, но децата тук се разболяват много рядко. Имам 230 ученика и до март имах максимум 10 ученика, които бяха максимум 3 дена вкъщи.)

Леля ми е в Сан Диего. Всички плажове са затворени.

Не е сигурно, че няма болни деца в училищата. Това не е група, която се тества, а и децата по принцип карат вируса по-леко. Виж заразени учители е друго. Има заразени учители и съответно затворени училища по тази причина в Швеция. Не всички ученици там ходят на училище, мнозина са на дистанционно обучение у дома. За Дания нямам много наблюдения. Норвегия ще започне да тества учители и ученици след като началните училища отвориха там днес.

# 17 103
"Министрите на туризма от ЕС обсъдиха днес помощ за ударения от пандемията от коронавирус сектор, споразумяха се да пуснат т.нар. паспорт Ковид-19, а също така обмислят отварянето на туристически коридори, предаде ДПА."

https://www.dnes.bg/koronavirus/2020/04/27/ministrite-na-turizma … t-covid-19.447646

# 17 104
  • София
Разказ на млада жена:
Как моето семейство преболедува от Ковид-19
https://dversia.net/5686/moeto-semeystvo-i-covid-19/?fbclid=IwAR … j9sX9YJ9ya8j1Red4

# 17 105
Скрит текст:
https://m.dir.bg/dnes/svyat/vtora-valna-na-koronavirusa-nay-novi … manski-virusolozi
Мисля, че статията е информативна относно носенето на маски и преживяемостта на Короната.
И пак да дойде някой да се възхищава от "смелостта" на неносещите маски. Не смелост, а безотговорност и тотален непукизъм за останалите. За пореден път четем специалистите да казват, че маските намаляват вероятността безсимптомните да разпространяват зараза. Тъй че тези, които не носят, са всичко друго, но не и смелчаци и хора, приемащи хладнокръвно вероятността да се разболеят.

В тази статия пише и за вирусите върху повърхности...

# 17 106
Скрит текст:
Ето я наредбата.

"Националният оперативен щаб е създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов № Р-37/26.02.2020. Правното основание за издаване на заповедта е чл. 24, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет, който гласи:

Чл. 24. (1) Работни групи за изготвяне на проекти на актове или на други експертни предложения по конкретни въпроси от компетентността на правителството с участието на представители на различни администрации се създават с решение на Министерския съвет или със заповед на министър-председателя"

Щаба няма никакви правомощия, сформиран набързо от министър - председателя, за да му бъде говорител, това е положението.
Работата му е ако се оплеска положението, ББ да си измие ръцете с него, а ако всичко завърши благополучно да се изтъкне, че благодарение на назначения от него щаб всичко е "6" и да обере лаврите!
Борисов и Щаба работят много добре,не са отличници защото знаем
че който не работи ,той не греши..като нЕкои други, които гледат отстрани.

# 17 107
  • Варна
Какво постигнаха? За месец и половина- 2020 тествани.( за 7 млн. население) Суматохата с КППТ-тата, блокирани бизнеси. Ограничават местните, а разрешават полети на чужденци. Уникум стратегия.

# 17 108
Сега освен 4000 починали бременни и 11 починали бебета имаме. Помня случая с бебето от Тина Киркова, но не намирам останалите 10. https://blitz.bg/article/24411

Ако знаете какво е в неонатолгията... По-добре да не знаете.

# 17 109
Скрит текст:
Отменихме забраната за полети от и до Великобритания.

https://www.actualno.com/society/otmenihme-zabranata-za-poleti-o … AZbfzTnh-GLjeNeF4

Имаме нужда от нов внос.
И тукашните вируси трябва да се разходят.
Премахват КПП-тата на "Факултета" и "Филиповци"
Грешка след грешка в рамките на няколко дни...Умът ли си изгубиха Бойко и сие? Единственият разумен човек там е Мутафчийски, който има защо да е тъжен - вижда накъде отиват нещата, но за съжаление не може да направи нищо, защото Бойко си гледа политическите интереси.
А междувременно, пак мълчат за майските празници какво ще правят или пак ще отчитаме хилядите, които ще се изнесат само от София още от четвъртък? Пак ли ще оставят всичкият народ да се разходи на воля по всички краища на България и още по-хубаво да омажем положението?
Да, така както ни даваха за положителен пример, сега направо ще ни се смее целия свят като страната "о.кала" всичко.

# 17 110
  • Бургас
Писа се, че в Швеция няма болни деца в училищата. След седмица ще има резултати две седмици в Дания. Почти предполагам, че ще е като в Швеция. И тогава не виждам причина защо да не е и за българските деца. Да, изисква промяна на работа, но се надявам колегите да не са изгубили ценни седмици, а вече да имат план.

(Споменавала съм, че в Нидерландия нямаме грипни ваканции. Не знам на какво се дължи, но децата тук се разболяват много рядко. Имам 230 ученика и до март имах максимум 10 ученика, които бяха максимум 3 дена вкъщи.)

Леля ми е в Сан Диего. Всички плажове са затворени.

Не е сигурно, че няма болни деца в училищата. Това не е група, която се тества, а и децата по принцип карат вируса по-леко. Виж заразени учители е друго. Има заразени учители и съответно затворени училища по тази причина в Швеция. Не всички ученици там ходят на училище, мнозина са на дистанционно обучение у дома. За Дания нямам много наблюдения. Норвегия ще започне да тества учители и ученици след като началните училища отвориха там днес.
ще заразят родителите си

# 17 111
  • Мадрид / София
Да си кажа мнението за "разрешените разходки в парка": стигнахме до там да се радваме, че Някой ни е разрешил нещо, на което имаме изконно и конституционно право; нещо, което същият този Някой ни забрани (уж за наше добро).
И, забележете, сега му се молим да разреши разходките в планината.

Много сарказъм има в думите ми. Не мога да изразя колко съм отвратена от нашия Някой! Отвратена съм от отношението, от тона, от цялото му поведение - вербално и невербално.
Вярвам, че (ще) има доста българи, които вече са се запътили към терминал 1, за да намерят другаде Нормалното отношение към тях.
Да ти кажа: с такова мислене за никъде не си. Ако мислиш, че по другите държави някой ще следи сакън да не ти счупи хатъра/някакви си права, с които застрашаваш здравето на другите ... май си сбъркала посоката. Иди на необитаем остров най-добре.

# 17 112
  • София
Какво постигнаха? За месец е половина- 2020 тествани.( за 7 млн. население) Суматохата с КППТ-тата блокирани бизнеси.

И масова истерия, която дори в свръхзасегнати държави няма. И разделение на народа на "безсмъртни" и "много загрижени". И разделение по линията "Искаме отново на работа" и "Да са спестявали, те пандемиите са си супер предвидими". И сега - "Ще си пусна децата" срещу "Децата ще седят вкъщи още 9585858 месеца". Много постигнаха, ще берем плодовете. По-скоро лекарите ни ще ги берат де (не тия, дето лекуват короната).
Ама има време. Може би народът трябва да бъде докаран до абсолютна лудост, за да се върне в реалността, знам ли и аз...

# 17 113
  • Bulgaria
Наистина е идиотско да стоим 1 месец и половина в ИП, да се стараем да спазваме всичко и накрая да започнат да разрешават полети, да махнат КПП-тата, да мислим за летен туризъм и как да привличаме чужди туристи. БАН ли бяха изчислили пик през юни? Няма да се учудя. В жегата само една карантина ни липсва.

# 17 114
  • варна
Разказ на млада жена:
Как моето семейство преболедува от Ковид-19
https://dversia.net/5686/moeto-semeystvo-i-covid-19/?fbclid=IwAR … j9sX9YJ9ya8j1Red4
Не мога да си обясня как при хора, които живеят и боледуват заедно тестовете на  един са полужителени, на другия отрицателни. Тази жена е описала поредния такъв случай.

Общи условия

Активация на акаунт