COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 268
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 760
Аз днес разбрах, че една от най-добрите ми приятелки е заразена, една наша обща добра позната също. И двете са в Мюнхен. Приятелката ми е била контактна на работа и затова са я изследвали, за другата не знам подробности относно началото, но вече повече от 20 дни е под карантина и буквално нищо й няма. Работи в Лидл и 12 човека от персонала общо са заразени. Приятелката ми има леки симптоми, най-неприятното било болки в мускулите на цялото тяло, най-странното, че пържила риба и не усетила никаква миризма. После установила, че и парфюмите й не миришат вече.

Косата ми се изправя като си представя, че само в един магазин може да има 12 заразени от персонала. Приятелката ми също работи в бекерай и контактите й с други заразени са нейни колеги. Мъжът й е с отрицателен първи тест, живеят под един покрив, въобще луда работа.

# 17 761
Ок, последно, кое е по-малката злина - човек са е с по-слаба имунна система или с по-силна?

Нито едното , нито другото принципно. Всичко е до организъм. Всеки организъм реагира различно на едно и също нещо. Аз не се плаша от цитокинна буря, защото съм я приживяла и оцелях. Други не оцеляха. Няколко месеца след мен жена с моето заболяване, която познавах, умря точно заради цитокинната буря. Няма обяснение защо се случва на един, а на друг не. Ген може би. Силна или слаба имунна система, няма значение. Как ще реагира организма ти, точно твоят, това ще реши какво ще ти се случи.А реакцията му зависи от генетичната ти същност.

# 17 762
Продължавате да говорите, как Банско което изнесе коронавирус в чужбина, нямало проблем. Вие вярвате ли си? Как така ще има болни чужденци, а българите нищо не ги хваща? И с тия скрити-покрити работи, мистерията съвсем се заплете. Бог знае, какво става там.

# 17 763
Не сте ме разбрали явно .
Нямам нищо против информацията от другите държави , нито оценката  от тяхна гледна точка  за ситуацията в България . Но постоянноо да ни хокат как нашите мерки са неадекватни е някак си  неетично.
То защото ние малко ги хокаме - имали случаи, защото са с най-застаряващото население, здравната им система не била на ниво, други забавили мерките, трети не изпълнявали, а ходили на мачове и фестивали, все едно при нас не е същото. А, нямали и БЦЖ, пък ние си имаме и сме с малко заразени.
То и те са били с колкото нашите заразени, ама...
Също често се правят забележки, че не ни интересували мерките и загиналите по другите страни, при нас е друго.
Нас чесънът ни пази.

Вирусът е пандемичен и у нас ще се оправим напълно, само и единствено, ако се оправи всяка една страна. Това делене ми се струва нелепо.

# 17 764
Понеже прескачам доста страници, а много се чудя и ако случайно все пак има информация.
Явно у нас случаите по някаква причина са малко. По света на места са много, с много тежки последици.
Не се съмнявам и в двете неща
Но много се чудя някой замисля ли се, изследва ли, търси ли ЗАЩО тук случаите са малко ?
Някаква причина трябва да има

Има си реално обяснение лично за мен. Малко посещавана забутана държава с малко население, което живее сравнително компактно, без да общува с чужди. Не се мешаме с кой да е. Болестта се предава при близък контакт, а такъв с чужденци нямаме често. пазим и някаква хигиена и дистанция. Както и всички бивши соц. ние сме най-зле от всички от нашия регион. Не сме безсмъртни.

# 17 765
Неколкократно се споменава "задаваща се втора, по-тежка вълна".
Добре де, нали вече имаме солиден опит, не е ли логично при втора вълна да сме по-подготвени и ... да мине по-леко?
Аз предполагам, че вирусът ще остане да се върти сезонно като грипа. Като при следващите епидемии, никой вече няма да тества, а ще минава по каналния ред - ОПЛ, чай, мед, хапчета за смучене, антибиотик, а тежките случаи - болница....

За Банско - аз продължавам да твърдя, че местните имат много по-малък допир с чужденците. Персоналите масово са "внос" от други градове. И ако е имало локална епидемия , то тя е заминала по родните градове на ски учители, готвачи и сервитьори.
А те изследваха общинска администрация, социален патронаж и подобни...

# 17 766
Гледам, че сте коментирали препоръките за противогрипната ваксина наесен. Аз лично възнамерявам да си сложа. Грипният вирус и новият корона вирус се оказва, че правят доста лоша коинфекция, тоест симптомите се усилват взаимно.

# 17 767
Фокуса се измества към кръвосъсирването и Кавазаки у деца, за Кавазаки е ново, за кръвта- вече не толкова. Това са интересни неща, има някаква връзка, и обяснение защо на едни хора влияе толкова зле, на други не, включително и диетата и медикаменти или гени явно влияят. Чудех се дали някой конкретно за България има информация, но явно не.
Алкохолът си е сериозен фактор, може би, въпросът е как постига този ефект върху вируса.

# 17 768
Факт е, че там зараза е имало, но интензивни случаи - не. Чужденците си го взеха. Направо си е  за филм с Банско .Съжалявам , че няма анализ на този феномен. Доста ще е показателен и за в бъдеще.
Р

# 17 769
Неколкократно се споменава "задаваща се втора, по-тежка вълна".
Добре де, нали вече имаме солиден опит, не е ли логично при втора вълна да сме по-подготвени и ... да мине по-леко?
Аз предполагам, че вирусът ще остане да се върти сезонно като грипа. Като при следващите епидемии, никой вече няма да тества, а ще минава по каналния ред - ОПЛ, чай, мед, хапчета за смучене, антибиотик, а тежките случаи - болница....
И да...и не. В повечето страни, инфекцията са я прекарали 2-3% от населението. Освен това, под похлупака на мерките текат невидими процеси на дифузия на случаите и вирусът се разпространява вече не на огнища , а на практика навсякъде. И ако изтърват работата, може и да стане по-зле отсега.

# 17 770
  • Bulgaria
Продължавате да говорите, как Банско което изнесе коронавирус в чужбина, нямало проблем. Вие вярвате ли си? Как така ще има болни чужденци, а българите нищо не ги хваща? И с тия скрити-покрити работи, мистерията съвсем се заплете. Бог знае, какво става там.

Банскалии явно не са имали особен досег с туристите. Тези тестове ги отрекоха доста държави /ако са същите/, така че аз не вярвам на тези 8%. Би било хубава новина, но си оставам резервирана за момента. Голяма част от персонала в хотелите не е от Банско. От репортажа на Валя Ахчиева ми направи впечатление, че по улиците няма жив човек. Вероятно още от карантината са се стреснали хората и си стоят вкъщи. Софиянци ги посетиха покрай Великден, дано не са им занесли подарък.

# 17 771
  • MI
Гледам, че сте коментирали препоръките за противогрипната ваксина наесен. Аз лично възнамерявам да си сложа. Грипният вирус и новият корона вирус се оказва, че правят доста лоша коинфекция, тоест симптомите се усилват взаимно.
В Италия се коментира да направят задължително ваксиниране на деца не помня до колко години и възрастни против грип затова. Не знам ще го приемат ли, но е доста вероятно...

# 17 772
Вярвам, разбира се. И какъв коронавирус е изнесло, някакви израелци като се прибрали се разболяли, пък че може да са си дошли тук заразени, не се казва. Както беше и  оня контактният англичанин, тръгнал да сее заразата по други страни. Имало е болни в Банско по време на локдауна, не разбрах дали са ги изследвали. Това, че не е имало тежки случаи, не значи, че хич никой не е боледувал.

# 17 773
Но много се чудя някой замисля ли се, изследва ли, търси ли ЗАЩО тук случаите са малко ?
Някаква причина трябва да има
Основната причина е, че реагирахме бързо. Не ми се мисли, ако НОЩ беше оглавяван от Мангъров, например. Извънредното положение беше въведено при малък брой заразени. Бяха затворени молове, заведения, кина, театри, паркове. Училищата не функционираха и преди това заради поредицата грипни ваканции. Детските градини преди да ги затворят бяха с 50% посещаемост, поне по мои наблюдения. ВУЗ-овете също реагираха бързо. Така ликвидирахме основни пътища на разпространение на вируса.

# 17 774
Скрит текст:
"Шпигел": Корона-диктатура в Сърбия на Вучич.

https://www.actualno.com/topnews/shpigel-korona-diktatura-v-syrb … vDblQaUOS3lj0wZx8

Ако си мислите, че и там няма много критики. Всъщност не знам дали изобщо има начин на управление, който да не предизвиква критики, независимо либерален или консервативен. Но четох, че сърбите за последно този уикенд ще бъдат в локдаун и след това ще започнат да разхлабват положението.

Да, наистина навсякъде е така. И в Германия опозицията започва да критикува все повече. На всичкото отгоре в провинция Заарланд, в която явно не е било позволено да си извън дома си освен с основателна причина(магазин, аптека, лекар), както и да посещаваш роднини (баби, дядовци, деца), днес съдът е отменил тази заповед като неоснователна.

А пък Дростен проучва в момента концентрацията на вируса при заразени деца. В четвъртък би трябвало да изнесе повече информация.

Общи условия

Активация на акаунт