COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 188
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 165
  • у дома...
Скрит текст:
Европейците си реват за нашите сезонни работници, В Англия няма кой да им бере ягодите, в Испания реколтата от аспержи половината се хвърля и т.н. А тия наши сънародници с това си изкарват прехраната ... та е малко хем боли, хем сърби.

Няма нищо лошо да работят щом искат, но само при условие да се прибират при непосредствено направен отрицателен PCR тест преди полета. И при условие, че са положителни да ги лекуват там. Ние така може още 2 години да си ги лекуваме сезонните работници и никога няма да овладеем положението.
Единственото смислено е като кацнат тук веднага да ги "арестуват" от РЗИ и да ги извозват с техен транспорт в хабитати им и да седят под карантина 14 дни, тест тук  след изтичане на карантината. Да им се раздадат проследяващи гривни както е с пуснатите под гаранция или домашен арест ... малко е гадничко и може би незаконно, но това са доказано работещи мерки.

Ти ако си мислиш, че тия под домашен арест са с гривни или ги проверяват често, нещо много си се объркал. Така че тея изисквания за карантинираните са нереални.
Проверяват ги по два пъти на ден. Понякога и по три.

# 18 166
Бг граждани имат право да влизат в страната. В самолетите има климатична инсталация и един болен да има , всички пътници имат възможност  да се заразят. Защо изобщо има полети. Всеки може да се прибере с автомобил. Авиационния транспорт сериозно трябва да си регулира правилата за качване на пътници в самолета. Ясно е , че без авиация не става, но е крайно време да се въведат нови  правила  предвид създалата се ситуация.

# 18 167
Това, което има предвид Зайчето е, че в България много български граждани се лекуват безплатно и без да са социално и здравно осигурени. На никого не е отказана медицинска помощ само защото не си е внесъл здравните осигуровки, половината, че и повече от тези, които се върнаха от странство са с прекъснати здравноосигурителни права, какво, да не са ги внесли немедлено? Да ме поправи ако греша.
Явно разлика между как "трябва" да е и "как е" отново не се прави, но пък за сметка на това се пише, пише....

Ако държавата и общините си затварят очите за тези "маловажни, но законосъобразни факти", коя съм аз, че да попреча на болниците да фалират? Особено малките по места, чийто контингент е съставен точно от гореспоменатите субекти....

# 18 168
  • тук-там
Това, което има предвид Зайчето е, че в България много български граждани се лекуват безплатно и без да са социално и здравно осигурени. На никого не е отказана медицинска помощ само защото не си е внесъл здравните осигуровки, половината, че и повече от тези, които се върнаха от странство са с прекъснати здравноосигурителни права, какво, да не са ги внесли немедлено? Да ме поправи ако греша.
Явно разлика между как "трябва" да е и "как е" отново не се прави, но пък за сметка на това се пише, пише....

Да, Мери Ан! Благодаря, това имах предвид. Естествено, че болниците ще си вземат парите, въпреки, че понякога си остава и за тяхна сметка. От неосигурените обаче,  няма да е!

# 18 169
Скрит текст:
Европейците си реват за нашите сезонни работници, В Англия няма кой да им бере ягодите, в Испания реколтата от аспержи половината се хвърля и т.н. А тия наши сънародници с това си изкарват прехраната ... та е малко хем боли, хем сърби.

Няма нищо лошо да работят щом искат, но само при условие да се прибират при непосредствено направен отрицателен PCR тест преди полета. И при условие, че са положителни да ги лекуват там. Ние така може още 2 години да си ги лекуваме сезонните работници и никога няма да овладеем положението.
Единственото смислено е като кацнат тук веднага да ги "арестуват" от РЗИ и да ги извозват с техен транспорт в хабитати им и да седят под карантина 14 дни, тест тук  след изтичане на карантината. Да им се раздадат проследяващи гривни както е с пуснатите под гаранция или домашен арест ... малко е гадничко и може би незаконно, но това са доказано работещи мерки.

Ти ако си мислиш, че тия под домашен арест са с гривни или ги проверяват често, нещо много си се объркал. Така че тея изисквания за карантинираните са нереални.
Ясно ми е какви са българските реалности, но трябва да се прави нещо по въпроса ако не искаме постоянно да изникват нови огнища на зараза и заради такива хора постоянно да се отлага охлабване на мерките. В щатите примерно нонстоп говорят за тестове, сега са 200 000 на ден и казват били много малко.

# 18 170
Скрит текст:
Скрит текст:

Единственото смислено е като кацнат тук веднага да ги "арестуват" от РЗИ и да ги извозват с техен транспорт в хабитати им и да седят под карантина 14 дни, тест тук  след изтичане на карантината. Да им се раздадат проследяващи гривни както е с пуснатите под гаранция или домашен арест ... малко е гадничко и може би незаконно, но това са доказано работещи мерки.

Проверяват ги по два пъти на ден. Понякога и по три.

Моите лични наблюдения са точно обратните и за двата случая.

Pehoko, да, за мен тестване на летището или на другия ден вкъщи е най-добрият вариант. Днес четох, че Сименс(или Самсунг беше?) ще пускат тестове, които хващат вируса в съвсем ранен етап. Ако тези тестове навлязат в употреба, то всеки пристигащ може да си прави, карантина докато излезе резултатът и после според него или остават в карантина, ако са заразени, или си щъкат свободно.

# 18 171

Да, Мери Ан! Благодаря, това имах предвид. Естествено, че болниците ще си вземат парите, въпреки, че понякога си остава и за тяхна сметка. От неосигурените обаче,  няма да е!

Ммм, не е много сигурно, че ще си ги вземат. Като гледам Горанов как им е набрал....може да е непопулярно, но в един момент ще се стигне до закриване на болници и колкото и да рИват някои хора, то няма как да съществуват тези болници, чийто контингент не ще да плаща. А като отидат в големите, в областните центрове, там като почнат да ги въртят от болница на болница и нещат да ги приемат и после...ще се опитат да бият докторите, както правеха до сега, да ама вече има нов закон и ... айде в затвора. И те така, те.

# 18 172
  • София
Ако това е вярно - обяснява защо даже работници с договори ще се върнат у нас заедно с вирусите си:
Макар трудът да си остава доброволен, работодателите са свободни да не осигуряват здравно работещите за тях гастарбайтери до 115 дни (близо 4 месеца) след наемането им. С други думи, буквално за целия им период на престой. Така ако работник се нарани по време на работа или бъде заразен с коронавирус, той няма да може свободно да се възползва от германската здравна система, освен ако сам не си плаща осигуровките - в Германия или у дома.
Самите работодатели са повече от доволни от този развой на събитията, тъй като получават по-трудоспособен персонал от този, който биха намерили в собствените си страни, на по-ниска цена като заплати и осигуровки, и с по-малко претенции.

от ТУК
Ясно е, че сам гурбетчията няма да си плаща осигуровки в Германия, а в България ще го лекуват безплатно - къде мислите ще отиде, ако се разболее?
Май скоро ще има постоянна рубрика по ТВ-то: "Търсят се пътници от самолет и таксиметрови шофьори".

# 18 173
Мутафчийски каза днес, че прекарани повече от 15 минути с друг човек в общо затворено помещение се води като "непосредствен контакт".

# 18 174
И все пак, и да въведат мерките със закон, той няма как да е вечен. Не може вечно да има КППта, ученето да е онлайн, да са затворени ресторантите, да няма полети и тн и тн.... Тъй че пак не виждам смисъл. Има нещо гнило.

# 18 175
Мен пък ми е много чудно как боравите с понятията "Безплатно се лекува" защото няма безплатно, това, че не се искат пари от джоба на пациента /в този извънреден случай с Ковид/ въобще не означава, че пари няма да се платят на болницата отнякъде. И те - лечебните заведения не си оставят коня у ряката, ако ме разбирате правилно.

# 18 176
NumLock, ако си ги плаща в България, ще го лекуват в Германия, стига сте се навивали. Не вярвам Германия да допуска да влизат в страната без да покажат ЕЗОК. Най-малкото при инцидент или остро заболяване, което не позволява транспорт до България, няма да има как да си гарантират възстановяване на сумата от българската здравна каса. То като се замисля направо си е оферта за сезонния работник: работиш в Германия, ако се разболееш, те лекуват в немска болница за никакви пари реално.

Блю, да, никакви пари за работника. За здравната каса са много повече пари, отколкото ако го пратят да се лекува в България.

# 18 177
  • На остров
Габи като съм летяла през Германия, не са ми искали ЕЗОК при проверка на паспорт като първа държава от Шенген след България да кажем.

# 18 178

Блю, да, никакви пари за работника. За здравната каса са много повече пари, отколкото ако го пратят да се лекува в България.

Говоря за нашата страна - лекуване безплатно в българска болница па било то и на ковид - няма. На болницата се плаща. Ако ще изчерпваме "безплатното" само с това, че не се таксува самият пациент от джоба не е коректно.
А иначе и с ЕЗОК в чужбина може да се наложи да се доплаща, зависи. Тогава Бг възстановява разхода на пациента до цените в България.

# 18 179
Две в едно, ато си летяла през Германия естествено, че няма да ти искат, те и сега няма да ти искат. Но сега въобще положението е съвсем друго и говорим за хора с трудов договор все пак.

Блю, аз говоря за здравните каси на двете страни. Немската АОК плаща на немската болница, после си търси парите от българската здравна каса. Не се доплаща в Германия с ЕЗОК,6 години съм я ползвала.

Общи условия

Активация на акаунт