COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 730
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 18 690
  • София
Ама вие наистина ли не заехте, че от грип всяка година умират 2000 човека в България? Божеее, ми ся кво правим. За 2 месеца от коронавирус само 60. Излиза, че карантината трябваше да е по време на грипния сезон.

https://www.credoweb.bg/publication/79636/akad-galabov-gripat-u- … -zhertvi-godishno
По време на грип също има недостиг на леглова база – https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/zaradi-gripa-trima-pochinah … enzivnoto-2143575 :
Цитат
Усложненията от вирусните инфекции препълниха отделението по пулмология в УМБА „Пловдив“. В момента няма нито едно свободно болнично легло, а постоянно идват нови пациенти, затова направихме искане временно базата да бъде увеличена с 9 и леглата да станат 47, докато отмине вълната, каза още началникът.
Цитат
От Ивановден – 7 януари, просто е ад от болни, смятат медиците от отделението.
Най-тежко болестта протича при хората с хронични дихателни проблеми - те са най-уязвими, защото при всяко обостряне не се знае какъв ще е изходът, а и те не се възстановяват напълно след прекараната вироза, обясни д-р Вълканова. След тях са пациентите със сърдечна недостатъчност и диабетиците, които са особено податливи на инфекциозни усложнения след прекарана дихателна инфекция и развиват бактериално заболяване.Пациентите с ХОББ постъпват с кашлица и задух, а болните от пневмонии – с повишена над 38 градуса температура и адинамия.
Отделен въпрос е, че при грип детската смъртност е по-голяма, отколкото при коронавируса.

Цитираната картинка е всеки грипен сезон. Без изключения.

# 18 691
Скрит текст:
Детайлна хронология на Мутафчийски:
Скрит текст:
29/02 - "Корановирусът е най - обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!"
13/03- "Коронавирусът е най - страшната пандемия в човешката история!"
19/03 - "Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл."
30/03-"Маските стават задължителни за всички".
03/04 - "Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания. Дано ни стигнат чувалите за трупове!"
19/04 - "Адът се отменя за неопределено време."

Порових се мъъъничко
Скрит текст:
Изказванието на13 март всички сме го чули, макар че точно това не е казал, а и думите за обикновен грип са леко перефразирани, ето предаването, където обяснява https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/prof-mut … koronavirusa.html
за маските е ясно, че там най-много си противоречеше, обаче "Маските е вредно да се носят от здрави хора" не е казвал никога.
Хронологично:
1. https://www.youtube.com/watch?v=sMOIo4OjAHo - брифинг във ВМА 19.03. - нито една дума за маски Wink
2. https://www.facebook.com/mma.vma/videos/211803416566115/ брифинг във ВМА 19.03. - нито една дума за маски Wink
3. https://www.youtube.com/watch?v=oMbW7f81cDA брифинг  МС 3.04. нито една дума за чувалите за трупове;). Между другото това е интересния брифинс с доцент Попов как лекуват болните във ВМА:)
4. "Адът се отменя за неопределено време." - това изречние никога не е излизало от устата на Мутафчийски;)
брифинг от 19.04 https://www.youtube.com/watch?v=yKVycD1Edw0

sunnyV, нямаш ли си друга работа сега? Винаги е интересно да си атрактивен за сметка на някой друг! По какъв начин няма значение.  Simple Smile
След като НОЩ е група към МС с шеф Премиерът, няма нищо чудно в противоречивите сигнали и смяната на мнения и решения. Диктуват им!

# 18 692
Скрит текст:
Кога в България са умирали няколко хиляди от грип?? По време на пандемията от Свински грип - за ок. 9 месеца в Бг умират в порядъка на 100-150 човека или подобно. източници - в целия интернет. Затова питам - от кой грип и коя година в БГ са починали няколко хиляди човека?!?!? Нали знаете, че грипните епидемии у нас са в периода януари-март, най-много. Т.е. - за месец-два, само от грип, тук следва да са починали няколко хиляди?! УАУ!
Че тя таз корона ташак работа ше дойде, а?Simple Smile

Роналд, вече няколко пъти в темата писах, че и майка ми и баща ми починаха от грип, в разстояние на 17 години един от друг. В смисъл, почва с грип, задълбочава се на пневмония с фатален изход, поради възрастта и придружаващите заболявания. Но няма да намериш диагноза грип в смъртните им актове. Това, което се прави сега, обявявайки Короната като причина за смъртта, не се е правело при никой друг грип, въпреки, че и другите грипове са довеждали до летален изход много хора. Интересно защо ли е така? Струва ми се, че Коронавирусът в момента е суперзвезда за свободни изяви на журналисти, лекари и политици и съответните обкръжения на всички тези хора.

Оф, омръзна ми вече!
Поради възрастта са умирали хора от грип винаги. Сега умират и хора не аради възрастта, а защото са заразени. Това не се е случвало преди. И не разбирам защо грипът се намесва, след като става въпрос за инфикциозно заболяване, а не за нов грипен щам. Ти му говориш, то си рупа ли, рупа. Кога най-после ще правите разлика между една болест и съвсем друга?
Що се отнася до придружаващите заболявания.....имам такива и съм карала всякакви грипни щамове. нито веднъж не съм стигала до сериозно състояние. Сега се изтъква все това ,че някой си бил с придружаващо заболяване. Какво като имаш диабет или астма? Карали се хората грип много пъти, но са си били живи. Сега починаха такива хора, защото се разболява от остро инфекциозно заболяване, което не е грип и няма нищо общо с него.

Той и баща ми така си мислеше с астмата - беше болен от астма с всички последици - биволско сърце и пр., Бог да го прости и го даваше много смело, докато не го отнесе грипът на 66 години. До тогава си караше гриповете и си свиркаше, но идва един момент, в който вече организмът е много изтощен. Както казах, това е божа работа.

Пуснах назад статия на нашите учени от БАН, които твърдят, че до момента, Коронавирусът е на 65% сходен с обикновените грипове, като за останалите проценти все още се правят проучвания. Така че, не може да твърдиш със сигурност, че не е грип, нито пък аз - че е грип. Фактът е, че се държи като грип - заразява мощно, има смъртност, симптомите са сходни. Сезонността е под въпрос, както и това, че (тъй като май е създаден в лаборатория), не се знае точно каква е добавената част (тези, които настояват, че сам се е образувал в природата твърдят, че е между прилеп и панголин). Така че, ще видим кой ще излезе прав - ти или аз. А до тогава, всяка от нас може да си държи на своето, защото все още не е научно-доказано нищо със сигурност.

# 18 693
Аз не съм чувала при грипна епидемия да се изпозарази персоналът в болниците и да ходят облечени като космонавти.

# 18 694
"По време на грип също има недостиг на леглова база"

Да, известно ми е това. За това питам всяка година ли да има карантина? Смърт е имало преди тоя вирус, ще има много и след него. Видя се, че смъртността му изобщо не е толкова висока. Ако беше нещо като Ебола с 40 - 50% смъртност, тогава щях да подкрепя мерките. Но не и за грипоподбно заболяване, което повечето карат на крак, това е пълен абсурд

# 18 695
  • на пъпа на Златията
==
Ор грип всяка година в световен мащаб умират 500 000 човека, в България са около 2000. Ето интервю с вирусолога акад. Ангел Гълобов
==
Точно това идва да ни покаже че всъщност хората умират от грип , сега и от ковид .
Идването точно на този ковид , идва да ни покаже че медицината ни е тотално  объркана .

Е, не е объркана, просто се пренебрегва грипът като причина за смърт, защото грипът е обичайно явление през зимните сезони. Аз писах и назад - китайците наскоро се позамогнаха, излязоха от землянките и си направиха някаква здравна система. И изведнъж разбраха, че и от грип се умирало било. Леле мале, какво гениално откритие. Нещо, което европейците знаят от стотици години и го приемат като неизбежен факт. Ма нали китайците са супер-дупер в момента и всички, юрюш на новината и хайдеее...разбихме си икономиките. В чест на комунистически Китай и техните велики "открития".

А западната цивилизация като знае , какво лекарство намери за грипа?
Ето това пренебрегване че умират стари хора , докарва и следствието  деца , млади ,  и всички  да се разболяват от рак .
Ама е важна икономиката , здравия да работи  до откат за да се дават пари за лечение . Та" къде е Кро на кирия " имаше една приказка . Това ли е икономиката??

# 18 696
И сега умират заради възрастта. В Швеция без строги мерки за 2 месеца няма и 40 човека под 50 години умряли с коронавирус, от 10 милионна държава.

Всъщност за Швеция поради липсата на строги мерки е интересно да се направи сравнение колко души са умирали от/с грип и колко от/с ковид.
Намерих един материал за 2018/2019 - не съм сигурна доколко е релевантен, но пише че през този грипен сезон в Швеция от 13 324 души с диагноза грип,  505 са починали в рамките на 30 дни от поставянето на диагнозата, от които 99 % с грип А,  88% над 65 години. 359 са били в интензивна грижа.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikat … sweden/?pub=63511

Тази година за 2 месеца  над 20 000 случая на ковид,  2 462 загинали.

Не съм сигурна, че не сравнявам ябълки с круши, но все пак е някаква отправна точка, а може момичетата от Швеция да дадат по-пълни данни.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 15:49 от Vapor

# 18 697
  • София
"По време на грип също има недостиг на леглова база"

Да, известно ми е това. За това питам всяка година ли да има карантина? Смърт е имало преди тоя вирус, ще има много и след него. Видя се, че смъртността му изобщо не е толкова висока. Ако беше нещо като Ебола с 40 - 50% смъртност, тогава щях да подкрепя мерките. Но не и за грипоподбно заболяване, което повечето карат на крак, това е пълен абсурд
Хоспитализациите са проблемът, не смъртността. Хоспитализациите като брой, тежест и продължителност. Не знам защо се продължава с тази смъртност, която в момента никой не е в състояние да измери, защото трябва да приклъчи епидемията, за да се направи рекапитулация. Може да е под 1%, но виждаме при разболяването на 0,25% от населението какво се случва със здравеопазването – Италия, Франция и Испания, а и Великобритания, САЩ...

Интересно ми е по какво причина цял свят ви иглежда толкова пълен с тъпаци, които за нищо си стоят в карантина...

# 18 698
Е добре нали и за грипа не стигат легла, защо няма карантина тогава? Или според вас трябва всяка година по 4-5 месеца да сме заключени, недай си боже да не се претовари здравната система.

# 18 699
Аз продължавам да се нервя на ситуацията в туризма... толкова слаба министърка, че просто думи нямам. То това същество една идея, мисъл и изречение няма. В другите държави вече направиха планове, реорганизация и стратегии, а ние още обмисляме декларации и бумащина...
Ама да отварят ли тези хотели, да наемат ли персонал, а ако има болен - ще затварят ли целия хотел, болния къде ще бъде - в хотел, болница, на летището за чужбина, а ако болния е от персонала, какво ще правим с гостите, кой ще плаща, ако болния и хотела са под карантина, а другите гости...тяхната сметка кой ще плаща. Да се правят ли ремонти и реорганизация, какви да са....
Обектите с кредит какво ги правим, ще се плаща ли, ще се преразглежда ли; данъците и те...
Резервациите стоят, парите са блокирани в нищото, да се връщат ли към туриста, да се пренасочват ли; а тези, които направиха ремонти с парите от ранните резервации, да си продават ли колите за да ги връщат...

2 месеца никакъв план и стратегия, ще работим ли, няма ли, как, нови правила ...нъцки! Мозъкът стигна само до ... декларация... И всички тези въпроси се задават официално към министерството и пак нищо...

Да казват - туризъм зимата в Пампорово и да знаят останалите да се спасяват. Кеф ти болногледачи в Италия, кеф ти ягодоберачи в Англия...

Може много хора да се подиграват на "форум бг мама", но в тази тема имаше множество добри идеи и много по-стриктно следене на ситуацията в чужбина. Да бяха хванали 5 случайни човека от тук, по-добре биха се справили...

# 18 700
Доколкото разбрах, Швеция няма забрани, но има препоръки и затварят заведенията в Стокхолм, които например не предлагат дистанция между масите. Нека кажат момичетата от Швеция дали е верно, но някак ми се струва, че в нашите държави представят ситуацията в Швеция неправилно.

# 18 701
Скрит текст:
Детайлна хронология на Мутафчийски:
Скрит текст:
29/02 - "Корановирусът е най - обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!"
13/03- "Коронавирусът е най - страшната пандемия в човешката история!"
19/03 - "Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл."
30/03-"Маските стават задължителни за всички".
03/04 - "Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания. Дано ни стигнат чувалите за трупове!"
19/04 - "Адът се отменя за неопределено време."

Порових се мъъъничко
Скрит текст:
Изказванието на13 март всички сме го чули, макар че точно това не е казал, а и думите за обикновен грип са леко перефразирани, ето предаването, където обяснява https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/prof-mut … koronavirusa.html
за маските е ясно, че там най-много си противоречеше, обаче "Маските е вредно да се носят от здрави хора" не е казвал никога.
Хронологично:
1. https://www.youtube.com/watch?v=sMOIo4OjAHo - брифинг във ВМА 19.03. - нито една дума за маски Wink
2. https://www.facebook.com/mma.vma/videos/211803416566115/ брифинг във ВМА 19.03. - нито една дума за маски Wink
3. https://www.youtube.com/watch?v=oMbW7f81cDA брифинг  МС 3.04. нито една дума за чувалите за трупове;). Между другото това е интересния брифинс с доцент Попов как лекуват болните във ВМА:)
4. "Адът се отменя за неопределено време." - това изречние никога не е излизало от устата на Мутафчийски;)
брифинг от 19.04 https://www.youtube.com/watch?v=yKVycD1Edw0

sunnyV, нямаш ли си друга работа сега? Винаги е интересно да си атрактивен за сметка на някой друг! По какъв начин няма значение.  Simple Smile
След като НОЩ е група към МС с шеф Премиерът, няма нищо чудно в противоречивите сигнали и смяната на мнения и решения. Диктуват им!

Блю, някак от вътре ми дойде да питам, от присъстващите ли си на диктовките? Къде видя в света една-единствена позиция по отношение на ковид, карантини, лечение......зададена в началото и я следват като червена нишка без отклонение и смяна на мнения? При непознат вирус и неизвестно с какво лекуващ се. Може да се окаже буря в чаша вода, може и нещо доста опасно, няма как да го знаем точно в тоя момент. И са смешни и жалки напъните да се омаловажава трудът на специалистите точно сега. Че и от позицията на какви - по-големи специалисти, светила в съответната област, с повече опит? Питам си......

# 18 702
Тези дни си рекламираме #БЦЖ-то в статии, репортажи, та чак днес ни уведомиха, че ни го хвалят и навън (леко неофициално). Само не разбрах кой/кога боцна Кристин Лагард и защо се чувства сигурна.. По важното е, че отделяме над 10 млн за нови 4 млн ампули БЦЖ.  
Паралелно излеза неадекватно заглавие, че се потвърдило - нашето БЦЖ "пази" от Ковид. СЗО едва ли ще реагират на това подвеждащо заглавие базирано на анализ от Турция, та си мисля че инфото е по скоро е насочено към нас. Доста изследвания се провеждат към момента, ще вземе да излезе нещо вярно и както първи обявихме ИП така и първи обявяваме БЦЖ новина, си мисля..
Като се подредиха новините, отново се сещам за онези 5 000 000 БЦЖта подарени на Турция, които още чакаме да ни се върнат, а подсъдимия екс министър си вече си регистрира нова партия докато делото му виси..
Излезе и един анализ в medrvix в който България този път е включена, с БЦЖ програма и статистика. Интересно е да се погледне, изводите водят до нещо, което чуваме от самото начало от различни  експерти.

Връзки към статиите:
България удвоява до 4 млн. ампули производството на БЦЖ ваксина (Обзор) https://www.mediapool.bg/borisov-obeshta-22-mln-lv-za-btszh-vaks … a-news306770.html
Само в Lupa.bg: Потвърди се - българската БЦЖ ваксина пази от COVID-19https://lupa.bg/news/samo-v-lupabg-potvardi-se-balgarskata-bczh- … 19_57063news.html

Значително подобрени резултати от COVID-19 в страни с по-високо покритие на ваксинацията на BCG: анализ с повече променливи взети под внимание https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.23.20077123v1[urlhttps://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.23.20077123v1.full.pdf][/url]

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 16:08 от Анонимен

# 18 703
Предпочитам истината. Която за момента е :1500 заразени, 60 (толкова ли са) починали. Няма Апокалипсис, няма камиони, няма трупове по улиците, няма вълни - слаби или гигантски.
Засега.
Няма нужда от нетърпение. Преди месец имахме десетина заразени. Истината е, че за болни не от грип, а от непознато, нелечимо, тежко заболяване, с нужда от дълго лечение до пълно възстановяване и неясно отражение върху организма в перспектива, дори и този брой е прекалено голям. И сме с него, точно защото по-голямата част от населението се старае да го намали. В този случай с необходимото бездействие.
Страните покрай нас са малко по-напред. Поне с тях може да се направи сметка каква е тенденцията. Ако човек е учил математика и биология. И ако може да погледне над личното си усещане за липса на полагаем комфорт, фитнес, фризьор и пари. Неща, които не са ни непременно обещани при раждане.

# 18 704
  • София
Хоспитализациите са ежегоден проблем по време на грипния сезон:
Цитат
Ежегодните  грипни  епидемии са  признати  като  един  от  първостепенните проблеми  пред  общественото  здравеопазване,  както  поради високата заболяемост  и смъртност,  особено  сред  високорисковите групи  от  населението,  така  и  поради големите  разходи  за  домашно  и  болнично  лечение  и  значителното  натоварване  на цялата здравна система.
...
На  всеки  един  смъртен  случай  съответстват  значително  по-голям  брой хоспитализации,  свързани  с  възникнали  усложнения.  Големият  брой заболели по едно и също време повишават рязко нуждите от амбулаторно и болнично лечение и водят до свръхнатоварване на лечебната мрежа.
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2019/07/29/19rh006pr.pdf

Общи условия

Активация на акаунт